Dodaj do ulubionych

18 pomysłów szukam

27.04.20, 13:33
Szukam inspiracji. Chcę zrobić prezent na 18 dla mojego chrześniaka i zapakować mu 18 małych prezentów - coś jak na poniższych zdjęciach. Mogą to być drobiazgi, bo finalnie i tak chcę dać kasę (np. w portfelu który byłby w jednej z paczuszek), ale mogą też być takich bardziej konkretne (myślałam np. o słuchawkach). Już kilka mam, ale za mało. Co mogło by tam się znaleźć? Dla chłopaka. (Mam wrażenie z z dziewczyną dużo łatwiej by mi poszło).
To ma być tak trochę z przymróżeniem oka, na wesoło, ale bez badziewia i durnostojek.
Podpowiecie kreatywne dziewczynki? Ładnie proszę smile

img.gifteclipse.com/c8/c88e55648fbbd92d4eadd5391579174f.jpeg
www.stockpilingmoms.com/wp-content/uploads/2019/05/Birthday-Present-Gift-Idea-For-18-Year-Old.jpg
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 13:43
      Mucha, krawat, spinki do mankietów, brelok, okulary słoneczne...
    • fil.lo Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 13:46
      Szampan, coś słodkiego, otwarty bilet do kina/teatru (choć w dobie koronawirusa w sumie nie wiadomo...).
    • cichadziewuszka Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 13:48
      Pokażę Ci kartkę, którą dostałam na swoje 18 urodziny od dziadka. Może zrobisz chłopakowi podsumowanie wydarzeń z 2002r, trochę z polityki, najważniejsze wydarzenia, ale też np kto królował na listach przebojów, jaki był koszt 1 min połączenia przez telefon komórkowy itd😁
      • fil.lo Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 13:59
        Fajne!
        • danaide Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:04
          Cudnewink Dzisiaj piwo jest dalej droższe od chleba czy jednak tańsze (tak, wiem, zależy od jakiego chleba...)?
      • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:54
        Ale maga! Super dziadek 😃
      • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:10
        Dzięki! Wykorzystam 😊
        • cichadziewuszka Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 19:38
          Cieszę się, że pomysł się spodobał.
          Masz rację, mój dziadek był ekstra! Nawet w ostatnich chwilach życia żartował sobie ze swojej córki, że wygląda gorzej od niego (miała rękę w gipsie).
      • manon.lescaut4 Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 16:01
        Moja mama dostała kartkę z tej serii (ze swoim rocznikiem oczywiście wink) mniej więcej w okolicach 2000 roku. Super była. Pomysł świetny. Cały koncept polega na tym, ze po wymienieniu wszystkich ciekawostek z danego roku na nowej stronie piszą, ze i tak najważniejszym wydarzeniem roku było przyjście na świat XXX.
        • cichadziewuszka Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 19:31
          Na mojej kartce też tak jest, ale nie chciałam zdradzić swoich personaliów😉
          • manon.lescaut4 Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:48
            Pamietam te kartkę, bardzo mi się pomysł spodobał. Ja takiej jak Twoja na zdjęciu nie dostałam mimo ze rocznik ten sam wink
    • malia Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:07
      Książki, długopisy, gadżety do komputera, pasek do spodni, prezerwatywy
      • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:03
        malia napisała:

> Książki

Z książkami mam problem - w sensie którą wybrac. Mam sporo na liście, w sumie mogłabym dociągnąć do 18 sztuk nawet, a chciałam, żeby każdy prezent był z innej kategorii.
    • danaide Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:07
      Paczka prezerwatyw. Test ciążowy. Posocket. Światełka led do roweru. Maseczka i spirytuswink
    • madame_edith Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:11
      Jakiś fajny scyzoryk, co to i winko otworzy i piwo i utnie co trzeba
    • aerra Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:50
      A do jakiej kwoty liczysz drobiazg?
      Bo takie słuchawki, czy okulary przeciwsłoneczne to potrafią konkretną kasę kosztować wink
      Porządny portfel to też zaczyna się od 100-200 zł.
      Jak prezent na czasy "po koronie" to bilety na koncert/karnet do kina, te różne pierdoły typu jazda porsche/lot balonem czy coś w ten deseń.
      Drobiazgi do kompa - ale tu trzeba by wiedzieć czy czegoś konkretnego nie potrzebuje - myszka, klawiatura, nagrywarka. Dysk ssd wink
      Jakiś powerbank, jeśli nie ma, scyzoryk z bajerami, lornetkę.

Maseczkę i rolkę papieru toaletowego tongue_out
      • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:16
        aerra napisał(a):

> A do jakiej kwoty liczysz drobiazg?
        Nie wiem, najpierw chciałam zebrać pomysły, potem zobaczę ile wyjdzie. Chciałabym się zmieścić w tysiącu, 5 stów dać w gotówce, resztę w gadżetach. Z tych droższych to właśnie portfel, fajna woda zapachowa czy słuchawki. Książka, śmieszne bokserki, karty czy kubek w granicy 30 zł, sporo będzie tańszych - słodycze, kupon lotto, gumki, a kartka od cichejdziewuszki za darmo.
        • rexona_sport Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:37
          Feliz madre fajnie kombinujesz ale 18 latek raczej nie ucieszy się jakby się dowiedział ze drugie 500 zagospodarowała ciocia. Słuchawki za taka kwotę jak proponujesz będą badziewne, jak chłopak lubi muzykę to może chciałby noise cancelling sobie kupić. Tak samo portfel - duży wydatek na coś co nastolatkom wydaje się mało ważne.
          Znaczy to ty znasz tego konkretnego solenizanta to może akurat wiesz ze go ucieszy co planujesz, to jak tak to przepraszam.
          Nie mówiąc o konkretnym osiemnastolatku a ogólnie: pomysł super ale to 18 prezentów do 100 zł, reszta kasa 😌
          • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:55
            rexona_sport napisał(a):

>Słuchawki za taka kwotę jak proponujesz będą badziewne

W kwestii słuchawek on jest bardzo podobny do mojego syna, czyli zużywa kilka par w roku - a to zgubi, a to wypierze, a to zostawi gdzieś i musi mieć jakieś w zapasie. Ze zwyklych dousznych jbl bardzo się ucieszy. Do słuchania w drodze do szkoły, a nie mega wypasione dla muzyka ani nie gamingowe.
    • cruella_demon Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 14:58
      Skoro i tak chcesz dać kasę, to ja w każdą paczuszkę wsadziłabym banknot smile
      • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:05
        Fajny pomysł, ale w coś bym go jednak schowała: do portfela, do czekolady, do książki, do pudełka z perfumami czy gumkami... itd
        • fil.lo Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:29
          Ja bym gumek nie dawała, chłopak może się zawstydzić. Co innego dostać w prezentach od kolegów, a co innego od ciotki.
        • m_incubo Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:42
          Nie wyobrażam sobie dostać gumek w prezencie od wujka, nawet na 18 i nawet gdyby to był zajeb.sty wujek. Bezgranicznie żenujące.
          • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:48
            Zależy. Jak wujek zrobi "skrzynkę przetrwania" i będzie tam dużo różnych męskich gadżetów, to gumki nie będą jakoś bardzo raziły. Ale od ciotki - fakt, może być żenująco.
            • m_incubo Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:50
              Tak, o to mniej więcej mi chodzi.
        • segregatorwpaski Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 19:43
          Kasę całą wpakowałabym w portfel, w innych dziwnych miejscach jest możliwość, ze się zniszczy w czasie rozpakowywania, zostanie niezauważona itp. Ale może ponumeruj prezenty - od do 18 i 18 to właśnie daj portfel, wtedy nie będzie obciachu, że trzeci wyciągnie portfel i w każdym następnym gadżecie będzie szukał kasy na próżno wink
        • prezent_urodzinowy Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:06
          Do książki... Mojej koleżanki brat dostał kasę w książce, ale ze nie był fanem literatury, to znalazł ją, kiedy miała już tylko wartość sentymentalną big_grin
    • ms.piggy Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:16
      słuchawki, portfel, perfumy ( i jeszcze 15 "pierdołek " w które powkładasz pieniądze) - to jak nic wyjdzie ok. 3 k
      perfumy ok. 100 - bez szału i w to jeszcze powiedzmy 50 zł chcesz włożyć, portfel - za 100 to tez tak słabo...
      obdarujesz solenizanta duperelami, kup 18 czekolad i daj kasę.
      ..jak się nie mylę, to ty chyba pisałaś o tej zgodzie nie zakup kompa przez syna, za jego zarobiona kasę, tak, że ten...nie kombinuj .. smile

• feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:25
        ms.piggy napisała:

> ..jak się nie mylę, to ty chyba pisałaś o tej zgodzie nie zakup kompa przez syn
        > a, za jego zarobiona kasę, tak, że ten...nie kombinuj .. smile

Ja pisałam, a jaki to ma związek?
        Kasę dają wszyscy, chciałabym żeby wyszło niebanalnie, żeby miał fajne wspomnienie, chociażby z rozpakowywania tego wszystkiego.
        • ms.piggy Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:38
          18 latek to osoba dorosła, która jara się tą dorosłością, taki neofita dorosłości smile więc nie traktuj go jak małe dziecko, które ucieszy się z rozpakowywania szeleszczących papierków, a w środku pierdółki, tylko kup cos konkretnego, albo daj kasę. takie okulary za 20 zł, portfel za 100, szybko się znudza, rozpadną, zapytaj albo zaobserwuj jakie marki lubi, albo o czym marzy to kup to jako "na pamiątkę" i dodatkow daj kase, na pewno na coś zbiera (prawko, komp, smartfon, wakacje)

pytasz jaki to na związek z synem i jego kompem - taki, że prawie dorosłych chłopów traktujesz jak 12 latków
          • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:46
            Może masz rację, a może nie. Zależy od człowieka. Niektórzy 18-latkowie to wciąż dzieciaki. Dla mnie danie samej kasy to takie pójście na łatwiznę - zero zaangażowania, koperta i z głowy. Ja lubię inaczej 😉
            • ms.piggy Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 16:01
              wg. prawa są dorośli i mają pełną zdolnośc do .... i to właśnie tak ich kręci, wiec daj mu sie tym nacieszyć "prezentowo" traktując go jak dorosłego. Mże dla niego koperta to własnie to - "oo moja kasa i moge se wydać na co chcę" a nie ciocia wie lepiej co potrzebujesz
            • em_em71 Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 16:14
              Zrób mu kartkę i daj kasę. Mam za sobą ostatnio 18tki i dzieciątka z kasy najbardziej zadowolone. Moi synowie młodsi są, a tez kasę najchętniej przytulają.
              • aaa-aaa-pl Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 16:30
                Kasa- młody człowiek będzie wiedział, co z nią zrobić.Wszelkie " gadżety " - to zbędny wydatek.
                Czekolady i porządne portfele- także.
        • rexona_sport Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:43
          Będzie miał super wspomnienia z odpakowywania „fajnych perfum” od cioci 🤦‍♀️ Kobito weź spróbuj pamiętać ze to nie ty masz mieć frajdę tylko 18-letni chłopak.

Już nie mówiąc o tym ze dawanie perfum na prezent jest nietaktem, nie wiem co bym miała zrobić z zapachem który podoba się mojej cioci, tak samo ten chłopak może mieć inny gust.
          • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:45
            Zapach będzue wybierała moja córka - w podobnym wieku
            • rexona_sport Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:46
              A ja wybiorę zapach dla ciebie bo jesteśmy tez w podobnym wieku, będzie super!
              • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:56
                rexona_sport napisał(a):

> A ja wybiorę zapach dla ciebie bo jesteśmy tez w podobnym wieku, będzie super!

Ja cie nie znam, a moja córka się z nim przyjaźni 😄
    • mama-ola Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:19
      Bardzo fajny taki kosz z prezentami od 1 do 18 - super! smile
      Pomysłów nie mam, bo tu już dziewczyny wszystkie świetne podały. Kubek może z jakimś okazyjnym napisem?
    • asfiksja Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:50
      A nie możesz mu dać po prostu o stówę więcej? Wiem, nikt wtedy nie będzie podziwiał twojej kreatywności, ale zapewniam, że młodzian się ucieszy bardziej, a i planeta skorzysta.
      • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 15:55
        asfiksja napisał:

> A nie możesz mu dać po prostu o stówę więcej? Wiem, nikt wtedy nie będzie podzi
        > wiał twojej kreatywności.

Mogę dać i stówę więcej i dwie, ale to nie o to chodzi. I też nie o podziwianie kreatywności. Nie każdy tak ma i nie jazdy to rozumie, i ja to szanuję. Szukam kilku pomysłów, a nie odwodzenia od głównej idei.
        • majenkir Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 16:02
          feliz_madre napisała:
          > Szukam kilku pomysłów, a nie odwodzenia od głównej idei.

Czasem dobrze jednak uslyszec od kogos, ze glowna idea nie jest zbyt trafiona.
          Kupno 18(!) drobiazgow, ktore sie PRZYDADZA jest praktycznie niemozliwe. Nie mowiac juz o tym, ze typowy 18-letni mlodzieniec raczej nie doceni zachodu ciotki wink.
          • aaa-aaa-pl Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 16:32
            Też tak uwazam- jako matka 18 latka.
            Ciotkę " rajcuje" ta pomysłowość, a młodzieniec spojrzy na to z politowaniem.
      • kornelia_sowa Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 16:58
        Skąd wiesz, ze ucieszy się bardziej.
        Ja dostałam kasę na 18 tkę i tylko jeden prezent- prześliczny pierścionek. I z njego ucieszyłam się najbardziej
        • feliz_madre Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 18:03
          Dokładnie. Ludzie są różni.
          Nie wiem czemu tyle osób uważa pieniądze za najlepszy prezent. To dobre rozwiązanie dla kogoś kto nie ma czasu i pomysłu na prezent lub kto nie zna obdarowanego. Znam swojego chrześniaka i wiem, że jak dostanie kasę od 15 osób, to prezent inny niż kolejna koperta bardzo go ucieszy.
          • rexona_sport Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 18:15
            To specyficzny chrześniak którego dodatkowe 500 zł ani ziebi ani grzeje a jednocześnie ucieszą go okulary słoneczne z sieciówki czy słuchawki za 50 zł.
          • feniks_z_popiolu Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 18:17
            18 małych pakiecików z banknotami nominały 10 lub 20 zł przewiązanych wstążką / sznurkiem / drucikiem - co tam młodzieniec by wolał. W ozdobnym pudelku, torbie, plecaku itp. do wykorzystania później na jakieś drobiazgi. Można dołożyć też kartkę pt" rok 2002, działo się..."
    • mdro Re: 18 pomysłów szukam 27.04.20, 20:06
      Pomysł generalnie fajny, ale "gadżeciki" lepszej jakości (słuchawki, powerbank, portfel, pendrive, scyzoryk czy jakaś woda toaletowa) swoje będą kosztować, więc mocno uszczuplą główną kwotę.
    • malia Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:28
      Teraz dopiero do mnie dotarło że tych prezentów ma być 18. to w takim razie bez sensu trochę. Kasa się rozejdzie na niewiadomoco i niewiadomopoco. Słucheawek za z 50 zł fajnych dla 18 latka nie kupisz, zasypać kogoś klamotami trochę bez sensu, a jak chcesz dać pieniądze i za 500 kupić 18 prezentów, to tak właśnie wyjdzie.
      Jak chcesz zachować pomysł, to lepiej 18 czegoś zupełnie taniego, a jedna rzecz konkretna, taka żeby się nie cieszył bo sam nie kupi. albo po prostu kasa
    • asia_i_p Re: 18 pomysłów szukam 28.04.20, 17:28
      A jakie ma hobby? Bo z dziedziny hobbystycznej często da sie trafić coś niespecjalnie drogiego, co ucieszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka