Dodaj do ulubionych

9-latka nie chce prawie wcale pić

27.04.20, 22:27
Od kilku miesięcy mam problem z córką - praktycznie wcale nie pije. Staram się jej przypominać, jak jeszcze chodziła do szkoły to zawsze dostawała butelkę wody i najczęściej woda wracała nietknięta, więc cały dzień potrafiła nic nie pić. Teraz jak siedzimy w domu to bardziej obserwuję sytuację i rano córka praktycznie nie pije, jak nie przypomnę, czasem przy obiedzie wypije pół szklanki wody (zupy rzadko jemy bo nikt z nas nie lubi). Wieczorem wypije herbatę, czasem zje płatki z mlekiem, albo weźmie pół szklanki mleka i to by było na tyle. Zdecydowanie za mało! Przypominam jej często, czasem podaję kubek picia, ale ona potrafi go odstawić gdzieś i tak sobie stoi. Jest na tyle duża że nie będę przecież nad nią stała i co chwila sprawdzała czy wypiła. No ale dzisiaj doszło do sytuacji, że znowu niewiele piła w ciągu dnia, szłyśmy na pół godziny na rower, przed wyjściem mówię żeby się napiła, albo wzięła wodę, a ona oczywiście: nie, nie chcę, nie zmuszaj mnie. Jak wracałyśmy to nagle zaczęła ją boleć głowa, zrobiło jej się słabo i niedobrze (musiała przysiąść na trawniku). Maseczka mimo że trochę opuszczona pewnie jeszcze pogorszyła sprawę. Taka sytuacja zdarzyła się już 2-3 raz wcześniej, też w szkole. Ja już sobie zaczynam wkręcać że może to jakaś wada serca czy inny poważny problem, ale z drugiej strony wiem, że dopóki córka nie zacznie pić to raczej brak wody jest przyczyną osłabienia. Co zrobić żeby zaczęła po prostu odczuwać pragnienie? Wiem że mogę dawać fajne koktajle i soki, ale nie o to w tym chodzi, bo wystarczy że nie mam akurat możliwości i córka potrafi cały dzień nic nie pić.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 22:48
      A soki? Herbatki owocowe? Kakao? Mleko smakowe? Lemioniady?
      Jak byłam dzieckiem, to wodę piłam jak już absolutnie nie było nic innego, jeden, dwa małe łyki.
      • daniela34 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 22:51
        Ja bym też próbowała dodać wodzie smaku- szukać kombinacji, które będą dla córki smaczne. Nie przepadam za samą wodą, dodaję miętę, melisę, cytrynę, limonkę, pomarańczę, poziomki, truskawki, maliny.
    • san_vito Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:01
      Mam, to samo z moja corka w podobnym wieku. Dodatkowo chodzi do klasy sportowej i potrafi wracac z nietknietym bidonem. Odbierajac ze szkoly sprawdzam bidon i kaze jej pic w aucie.
      Teraz tez pilnuje by pila. Glowny problem jest taki, ze potrafilaby nie pic caly dzien. Potem przed pojsciem spac szklanke wody i budzi nas o 6 rano bo chce siku plus jest nie wyspana.
      Duzo wiecej je bo nie pije i ma lekko nadwage. Teraz jak mnie prosi o cos slodkiego, to sie godze, ale ma wypic szklanke wody przed. I pilnuje tego picia. Pije wode lub kakao. Czasem herbaty takie jakie lubi. Ale musze pilnowac. Nie wchodzilabym w niezdrowe napoje i cukier, to nie ma sensu.
    • 3-mamuska Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:05
      Może kup jej butelkę gdzie wkłada się owoce tak aby dawały smak.
      Może gazowana by jej podeszła. Ja nie sadze wodę bez gazu.
      Daj do poczytania fakty ze tak się czuje z odwodnienia.
      Jeśli jest duża zrozumie chociaż ze małe łyki.
      Ja żebym się napiła wody bez gazu musi być mega zimna. A już takiej odstanej w szklance czy z filtra bleee.
    • andaba Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:11
      Jakbym kiedykolwiek miała pić wdę, to pewnie też bym się odwodniła. Wodę to mogę pić w górach w pełnym słońcu, nie w domu.
      Nie chcesz, żeby piła normalne slodkie napoje, to partrz jak usycha, z pewnością to zdrowsze tongue_out
    • katiemorag Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:25
      Ja jestem dorosła i musze pamiętać aby pic wodę bo o tym zapominam. Dzisiaj o 13 zorientowałam się ze nic nie piłam. Kiedyś nie było to problemem bo organizm młody ale po 30-ce dostałam po upalnym lecie kamice nerkowa. Jak jestem w pracy to nie stanowi to problemu bo jest kultura picia, zawsze jakaś koleżanka z kawa czy herbata biega wiec i ja robię dla towarzystwa i tak popijam.
      Ale jak siedzę tylko w domu to skrupulatnie odmierzam ilość kubków wody, dwa kubki na raz rano, w południe i wieczorem, od razu jeden po drugim - taki rygor sobie wprowadziłam. W sumie ponad litr wody dziennie, jak jest duży upał to biorę rano 2 duże butle wody i nosze ze sobą wszędzie az wypije. Inaczej kończę na SORZe z kamica nerkowa. To mnie mobilizuje
      To siedzi w głowie. Brak pragnienia. I chyba nie da się tego wypracować. Ja jako dziecko tez mało piłam, jako dorosła biorę to na rozum. Tylko ta moja kamica nerkowa mnie mobilizuje do działania. Kilka dni nie trzymam rygoru i od razu mam bóle pleców i cewki moczowej bo się piasek tworzy.
      Kiedys czytałam, ze to ma coś wspólnego z zaburzeniami sensorycznym. Może i tak bo ja mam duża wybiórczość pokarmowa. Podobno tez osoby cierpiące na zaburzenia ze spektrum autyzmu mogą nie czuć zupełnie pragnienia.

• m_incubo Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 09:38
        Też mogłabym nie pić całymi dniami, nie czuję potrzeby, dopiero po suchej skórze czasem widzę, że jest źle.
        Wody w ogóle nienawidzę, jestem w stanie wypić tylko gazowaną, jak naprawdę muszę.
        Może córka chętniej będzie pić wodę z bąbelkami, jeśli zwykła nie przechodzi jej przez gardło. Lub może z dodatkiem owoców, mięty itp. Akurat nie zgodzę się tu z większością, że lepiej pić słodkie soki niż nic. Ładowanie w siebie masy cukru jest absolutnie zbędne. Spróbuj herbat, wody z cytryną, z owocami itp.
        I może niekoniecznie każ wypijać cały bidon/całą szklankę, to nawet dla mnie, dorosłej, jest dużo za dużo i skutkuje wizytą w toalecie, co jest mega irytujące.
        Sprawdza się picie po kilka łyków dosłownie, 4-6 np co pół godziny czy ileś tam, można to wypracować.
        Dwie szklanki wody z rana to byłaby dla mnie chyba śmierć wink
    • b.bujak Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:28
      może butelka z podziałką godzinową, coś jak to

https://cookandhome.pl/media/products/0c5acb095afca09d7786a7c5c23375d1/images/thumbnail/large_16776-0.jpeg?lm=1551984400
    • agniesia331 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:30
      Ja też wody nienawidzę, czemu nie dajesz córce p butelki tymbarka jablko1wisnia, butelki frugo zielone, multiwitamina, zolyego Kubusia?, Nestea? akby mi ktoś dawał wodę to też bym nie piła. Dużo osób nie lubi pić czegoś bez smaku.
      • danaide Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 00:07
        Odwróćmy - czemu nie kupisz dziecku dobrej herbaty?
      • m_incubo Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 09:45
        To, co wymieniłaś jako opcje do picia na co dzień, dla kogokolwiek, nie tylko dla dziecka, to jakieś kompletne nieporozumienie.
        No chyba że do tego na śniadanie 7 days, na obiad Monte, a na kolację danio, to wszystko w porządku.
        • mona-taran Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 11:24
          Na obiad to chyba jakiś mcshit by bardziej pasował, mięso trzeba jeść! I fryty, bo ziemniak to warzywo :p
    • fragile_f Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:30
      Zamiast samej, nudnej, pewnie ciepławej wody (tez bym nie piła, chyba ze w zwiazku ze sportem) dawaj lekko gazowaną, z lodem i plastrem cytryny albo ogorka. Ja bardzo czesto piję tez wodę z odrobina soku do smaku (soku na palecz reszta wody) albo zmrozona herbate miętowa z cytryną. Moze róbcie razem takie "koktajle"?

Jeszcze jedno przyszlo mi do glowy - nie spotkalo ja nic niemilego w toalecie? Moze musiala skorzystac z jakiejs obrzydliwej i doszla do wniosku, ze jak nie bedzie pila, to nie bedzie musiala isc do lazienki. Albo moze jakies zapalenie cewki moczowej sie przyplatalo i siusianie bylo bolesne?
    • princy-mincy Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:36
      A jak było wcześniej?
      Piszesz, że mało piję od kilku miesięcy. A ile piła przedtem?
      Ja nie lubiłam kiedyś czystej wody, to wg mnie efekt kompocikow babci i słodkiej herbaty w przedszkolu/ szkole. Picia czystej wody lub wody z dodatkami ale bez cukru można się nauczyć.
      Teraz nie tknę nic słodkiego.
      Moje dzieci od zawsze są uczone picia czystej wody. Syn piję tylko wodę i czasem Kakao.
      Córka ma większy repertuar, nawet herbatę czasem wypije.
      Ja sama, stawiam sobie codziennie butelkę wody z podziałka i pilnuje tego picia, by wypić przynajmniej litr czystej wody, do tego 2-3 herbaty, 2 kawy i woda w pokarmie.
    • jehanette Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 27.04.20, 23:41
      Trzeba pilnować, przypominac, wciskac kubek do ręki. Nawet mniej skrajne przypadki sa zwykle zbyt zajęte, by pamietac o jakims tam piciu wink Ja podtykam wode np. Jak oglada bajke, jak cos corce czytamy, generalnie jak sama pije to jej tez wciskam. Jak jest tak zle jakmam u Ciebie to moze faktycznie mozesz raz dziennie dac jej jakis sok czy napoj, kakao albo mleko, a poza tym-nie rezygnowac z wciskania wody. Pojenie slodkimi napojami na dluzsza mete sie zemsci...
    • leann32 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 00:54
      Ja mam tak od dziecka cale zycie.
      Potrafie caly dzien nie pic nic nawet w upal lub wysilek fizyczny. Musze o tym pamietac i sobie orzypominajke w telefonie wlaczac - inaczej nie odczuwam pragnienia i nie pije ani kropli. Wszystko zdrowe wink
      • skarolina Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 14:06
        leann32 napisał(a):

> Ja mam tak od dziecka cale zycie.
        > Potrafie caly dzien nie pic nic nawet w upal lub wysilek fizyczny. Musze o tym
        > pamietac i sobie orzypominajke w telefonie wlaczac - inaczej nie odczuwam pragn
        > ienia i nie pije ani kropli. Wszystko zdrowe wink

Mam bardzo podobnie, dopiero od kilku lat piję trochę więcej i to też wcale nie dlatego, że czuję taką potrzebę, ale dlatego, że zrozumiałam, że to konieczność.
    • mia_mia Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 04:55
      Może woda jej nie podchodzi, wielu ludziom ciepła woda nie smakuje, ja też wolę taką do której dodałam trochę cytryny albo inne owoce i najlepiej dużo lodu (jak nie mam lodu to wrzucam mrożone owoce). Poza tym można postawić na różnorodność, świeże soki, koktajle, kiedy możesz, herbaty owocowe, mrożone, domowa lemoniada, kompoty (lodowaty i bez cukru nie przypomina ciepłych ulepków, które nam serwowano) woda z sokiem (wystarczy odrobina), soki jednodniowe, nawet od czasu do czasu jakiś gotowiec ze sklepu, choćby sok tłoczony. Możesz też spróbować z wodą lekko gazowaną. Mój mąż wodę bez gazu wypije tylko na pustyni, a z gazowaną nie ma problemu.
      • mia_mia Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 05:04
        Podtykaj też soczyste owoce, pomarańcza czy grejpfrut to nawet pół szklanki soku, arbuzy, melony, ogórki to prawie sama woda.
    • agnstep Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 07:22
      Do większości komentujących - nie każę córce pić samej wody, zawsze w domu są też jakieś soki (my często rozcieńczamy sobie) - ona po prostu nie chce pić bo kompletnie nie czuje takiej potrzeby. Jak zaproponuję zrobienie wspólnie wymyślnego koktajlu to wtedy wypije (pod warunkiem że będzie smakować), ale nie o to chodzi żeby spędzać czas nad blenderem bo inaczej ona nie czuje potrzeby picia
      • berdebul Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 08:27
        Znajdź filmik o skutkach odwodnienia, albo z nią o tym porozmawiaj. Do tego coś co przypomina o piciu - są nakładki na butelkę, można ustawić alarm w telefonie.
        Przy takim złym samopoczuciu dałabym do picia elektrolity.
        • ajaksiowa Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 08:44
          Butelka.z miarką godzinową to fajny pomysł,a córa jest na tyle duża aby zrozumieć że wodę trzeba traktować jak lekarstwo,ja niestety tak mam i 0,5 l mineralki wypijam w 3 podej$ciach dziennie😞
        • san_vito Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 09:46
          Tez pomyslalam o elektrolitach. Podalabym.
      • aqua48 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 15:04
        agnstep napisała:

> nie o to chodzi żeby spędzać czas nad blenderem bo inaczej ona nie czuje potrzeby picia

Ale tej potrzeby musisz ją nauczyć. Nie nakazami, tylko wyrobieniem smaku do płynów i ochoty na nie. Pokazaniem że mogą być atrakcją, a nie tylko zbędną (dla niej) koniecznością..
    • m_incubo Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 09:40
      Piszesz, że od kilku miesięcy. Czyli te kilka miesięcy temu piła normalnie, a raptem nie chce wcale?
    • ira_08 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 10:45
      Ale co wy wszystkie z tym smakiem? Wody się nie pije po to, żeby się nią delektować, tylko, żeby zaspokoić pragnienie. Nie ma smaku, więc nie jest ani dobra ani niedobra (chyba, że jakaś zdrojowa mineralna). Dla smaku można wypić kawę, herbatę czy sok, ale jak chce się pić to człowiek bierze i pije co ma. Nie wierzę, że ktoś, komu chce się pić, będzie wolał się męczyć niż wypić wodę.

Ja też rzadko czuję pragnienie. Jednak od czasu kolki nerkowej staram się pić trochę na siłę - trzymam sobie gdzieś blisko szklankę z wodą. Może kup jej jakiś fajny kubeczek z rurką, łatwiej pociągnąć łyk niż ze zwykłej szklanki.
    • barefoot_duck Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 11:21
      U nas mimo kultury picia wody w domu - to córka też 9 lat ma tendencje wielbłąda, z piciem jej nie po drodze. A woda to już w ogóle.
      I jedyne co jej podchodzi (oprócz soków, ale te dostaje sporadycznie) to lemoniada: woda, sok z cytryny i trochę stewii. Jest słodkawa, kwaśna i bez cukru. Ale tak czy siak muszę biegać za nią ze szklanką i pilnować - nie odejdę dopóki nie wypije. Do szkoły bierze bidon i chyba sporo ruchu sprawia, że wypija. Taką mam nadzieję.
      • berdebul Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 11:25
        Z cukrem, jak dodajesz cytrynę to ma cukier. I powinna to pić przez słomkę, bo kwaśne.
        • gajmal Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 11:50
          Chyba nie mam specjalnie wyboru. Albo będziesz ją pilnować, przypominać i kontrolować, albo za chwilę będziesz z nią jeździć leczyć m. in. nerki.
          Jak za mało wypije to pewnie ma za duży poziom sodu, a to może powodować takie kłopoty jak opisujesz ( a im będzie więcej tego sodu tym zaburzenia pracy serca będą się nasilać).
        • gajmal Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 11:50
          Chyba nie mam specjalnie wyboru. Albo będziesz ją pilnować, przypominać i kontrolować, albo za chwilę będziesz z nią jeździć leczyć m. in. nerki.
          Jak za mało wypije to pewnie ma za duży poziom sodu, a to może powodować takie kłopoty jak opisujesz ( a im będzie więcej tego sodu tym zaburzenia pracy serca będą się nasilać).
        • barefoot_duck Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 14:17
          Droga purystko, bez cukru dodanego. Lepiej?
          • berdebul Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 28.04.20, 14:57
            A jaki jest ten cukier, jak nie dodany? big_grin
            • barefoot_duck Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 14:02
              Weź sobie taką cytrynę - posyp jej plasterki cukrem. Dodany cukier? Dodany.
              A teraz weź taką samą cytrynę i nie posypuj cukrem - ma w sobie naturalnie występujące cukry, ale cukru dodanego już nie. Sformułowanie "cukry dodane" występuje na etykietach, w informacjach dietetycznych itd.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 14:08
      Zainstaluj jej apkę, ludzie nie pijący umierają później na niewydolność nerek, serca itp. Nie każdy musi dożyć setki ale ci w okolicach 50 lat nie muszą umierać bo nie pili wody i cos im siadało przez 50 lat aż wysiadło.
    • snajper55 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 15:54
      To może przynajmniej pali?

S.
    • satur9 [...] 29.04.20, 19:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • zamyslona_ona02 Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 20:39
      Moja mama miała ten sam problem ze mną. Pamiętam, że cięgle przypominała o piciu. Ja w ogóle nie czułam takiej potrzeby. Czasem odbywało się to na zasadzie "nie wyjdziesz na podwórko dopóki nie wypijesz". Często bolała mnie głowa, na pewno przez odwodnienie. Chyba musisz tego pilnować, takie ciężkie przypadki jak ja nie zaczynają same z siebie pić.
    • cruella_demon Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 29.04.20, 20:59
      Woda to syf. Ja się nią nie napiję choćbym 3 litry wypiła.
      Jak się zmuszałam do picia wody, to przez 12 godzin potrafiłam w ogóle nie pić, łyka, albo wcale, nic.
      Wyczuj co lubi i to jej dawaj. Doczytałam o sokach i szejkach, ale może jest coś, co nie wymaga blendera smile
      I dla ortorektyczek, lepiej żeby piła coś nawet słodkiego, niż zupełne nic.
    • ma.malina Re: 9-latka nie chce prawie wcale pić 30.04.20, 15:06
      Mam taki sam problem z córką, od zawsze. Od paru lat często boli ją głowa, robiliśmy przeróżne badania, wszystko oprócz lekkiego odwodnienia bardzo dobre.
      Wypróbowałam już chyba wszystkie polecane tu sposoby, ale bez efektu, ostatnie miesiące po kolejnej reprymendzie od lekarza to już było tak, że latałam ze szklanką za nią, żeby się napiła, i tak kilka razy dziennie. Cały dzień miałam gdzieś z tyłu głowy, że trzeba dać córce pić, wykańczało mnie to strasznie.
      W tej chwili jakby problem mam z głowy smile
      Co wymyśliłam - poprosiłam ją, żeby zrobiła tabelkę z miejscem na wpisanie godziny wypicia szklanki wody i mój czy męża podpis. Trzy szklanki przed 16, trzy do godziny 21. Później doszło zastrzeżenie, że między piciem musi być co najmniej godzina odstępu - bo zapominała i 5 minut przed 21 chciała wypijać 3 szklanki naraz smile
      Aaa, i najważniejsze - jak nie wypije tych 6 szklanek dziennie na dzień następny nie może korzystać z komputera (oczywiście oprócz lekcji)
      Wiem, że to mało wychowawcza metoda, ale skutkuje, ja nie muszę biegać za nią a potem stać jej nad głową ze szklanką w ręku. córka sama tego picia pilnuje i o dziwo nawet nie protestuje
      aaa, i głowa już jej nie boli. I mnie też smile
      Polecam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka