chleb.smalec.ogorek 05.05.20, 21:46 Do czego pasują pieczone młode marchewki z masłem i czosnkiem? Przychodzi mi do głowy jedynie zielona sałata z sosem winegret, a brakuje pomysłu na tzw. konkret. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:02 niestety, najlepiej z pieczonym kurczakiem, takim ziołach. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:14 Z kurczakiem owszem, ale dlaczego niestety? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:24 tak mi się wyrwało... bo dziś właśnie to jedliśmy, a kurczak (pałki i udka ze świeżą szałwią, bazylią, miętą i cząbrem) był z biedronki, więc nie wiem, ile w tym było jeszcze czegokolwiek naturalnego. jestem żercą mięsa z przemysłowych hodowli, ale takim z mnóstwem skrupułów, które nic nie zmieniają, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:32 A, ja wychodzę z założenia, że na coś trzeba umrzeć- u nas dziś podudzia z kurczaka z jabłkami i boczkiem. Ale wyrzuty sumienia też mam, bo przemysłowa hodowla mięsa to faktycznie nie jest cud, miód i orzeszki. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:42 no właśnie, nie jest. aaale, jak robisz z tym boczkiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:52 Podudzia doprawiam solą, pieprzem czosnkiem i tymiankiem, skrapiam tłuszczem i piekę. Boczek kroję w kostkę, podsmażam, jak się trochę tłuszczu wytopi to wrzucam jabłka (też krojone w kostkę), podsmażam aż zmiekną, do tego sok z cytryny, pieprz i bazylia. I podaję razem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:57 dzięki, muszę to kiedyś upitrasić. a spróbuj takie jabłka duszone na maśle, ze świeżą szałwią. wytrawne, dobre z ryżem i właśnie z kurczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:00 Spróbuję, tylko muszę szałwię swieżą dorwać. Nie mam na balkonie, a w moim markecie nie zawsze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:14 posadź sobie, nie pożałujesz. jest świetna do zup i sosów pomidorowych, ja doprawiam nią też kotlety mielone (a nie cebulą!!!), no i popisowe danie w leniwe romantyczne popołudnie (kiedy to było???): gotujesz makaron (takie rury, to penne?), na patelni rozgrzewasz oliwę, i puszczasz "łódeczkę" z kawałka masła z "żaglami" - czyli liśćmi szałwii. jak statek szczęśliwie zatonie, i liście się podduszą, ten makaron wrzucasz... trochę sera na wierzch... białe winno do tego, i tak prawdopodobnie jest w niebie, a w każdym razie na to liczę. :~) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:19 Dzięki za pomysły. Wykorzystam. Ja często szałwię mam, bo używam do drobiowych roladek i oczywiście obowiązkowo gnocchi polewam masłem szałwiowym, ale w tym roku przez pandemię mam ograniczony dostęp do sadzonek ziół, a zeszłoroczna nie przezimowała, znaczy...tego... być może zapomniałam ją podlać parę razy i bardziej jakby... uschła Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:26 ja mam w ogrodzie i zwykle po zimie odbija, ale bywa, że nie, i co jej zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:32 No właśnie, co zrobisz 😀 na razie mam miętę lodową i marokańską, tymianek, rozmaryn, melisę, bazylię i lubczyk. Brakuje mi jeszcze oregano, majeranku i właśnie szałwi. Nawet donica już czeka Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:05 Do mięs wszelakich bez sosów. Ja podaję często bo uwielbiamy, najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami młodymi i: szaszłykami (kurczak, cebula, papryka w różnych kolorach), piersią z kurczaka z grilla, schabem pieczonym w ziołach. Mmmm, muszę jutro zapolować na te marchewki, narobiłaś mi smaka Odpowiedz Link Zgłoś
chleb.smalec.ogorek Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:50 O, fajny pomysł z tymi szaszłykami czy kurczaka zamarynować przed szaszłykowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:06 Pieczone ziemniaki i pieczone mięso. Takie marchewki świetnie smakują też karmelizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:07 Ja bym jadła same! W ilościach hurtowych Odpowiedz Link Zgłoś