Dodaj do ulubionych

Smartfon - przechowywanie muzyki

06.05.20, 13:39
Pytanie do użytkowników. Jakie jest najlepsze narzędzie/aplikacja itp do przechowywania muzyki pochodzącej z różnych źródeł czyli np spotify ale i "przegranie" zwykłego vinyla czy CD.

Zależy mi, zeby to było coś taniego w użykowanieu i żeby to była jedna aplikacja.

Dzięki
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 13:44
      Spotify to chmura. Jak nie ma zasięgu albo droga roaming, to nie zagrasz. Ulubione kawałki lepiej na karcie pamięci.
      Odtwarzam domyślnym odtwarzaczem telefonu. Ponadto w sieci jest pierdylion aplikacji. Grają podobnie

Większe znaczenie mają dobre słuchawki.

"Winyl".
      • milka_milka Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 13:53
        W Deezer można zapisać i używać offline pod warunkiem, że opłacasz abonament. Ale tylko ich utwory.
        • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:00
          No własnie, czyli ograniczenie dostawcy. Karta pamięci wydaje się lepsza. Z ciekawosci - tak z 50 godzin muzyki ile miejsca zajmuje?
          • swiezynka77 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:11
            mam zgrane na kartę pamięci ok 30 ulubionych albumów - zajmują nieco ponad 2GB
            • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:23
              O to już jakaś informacja - dzięki.
          • milka_milka Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:18
            Pewnie. Tylko te ulubione kawałki trzeba skądś mieć, a kupowanie ich kosztuje. Wolę abonament.
            • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:24
              Wiem, że kosztuje. Płacę za muzykę.
              • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:39
                Tylko że to kolejny abonament. Ulubioną muzykę pozyskuję od znajomych, oni pozyskują ode mnie, są też fajne miejsca w sieci.
                • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:48
                  No więc ja chcę kupic i dodać do zbioru (na karcie pamięci).

I kolejne pytanie - czy dla pojedynczych zakupów np z deezera muszę instalować ich aplikację?
                  • milka_milka Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 15:21
                    Tam nie ma zakupu. To jakby wypożyczenie, jak przestaniesz płacić abonament, to z muzyki nici.
                    • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 15:51
                      To zupełnie odpada.
                      • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 17:56
                        Tak wlaśnie dymają cię koncerny.

A ty płać i płać, wychowały sobie posłusznego konsumenta big_grin
                        • milka_milka Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 20:32
                          Wiesz, to jest mój wybór, tak mi wygodnie.
                          • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 20:44
                            Pełna zgoda, je też jestem gotów płacić za płytę 5 zl, bo mniej więcej tyle trafia do artystów big_grin
                        • nowaczek1 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:44
                          Dymają, nie dymają.
                          Koszt miesięczny abonamentu to 1/4 ceny jednej płyty. Rocznie 3 płyty.
                          W tym masz wszystko, co dostępne w serwisie. A jest tego tyle, że 1/1000 promila nie posłuchasz.
                          Plus dostępność wszędzie, gdzie tylko masz zasięg sieci, a i tak możesz ściągnąć na urządzenie off-line gigabajty ulubionej muzyki.

Dymają? Nie sądzę.
                          • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:50
                            Często dymają artystów i to nieźle
                            • nowaczek1 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:55
                              Ale nie o tym mówimy. Mówimy o tym, jak słuchać na telefonie.
                              A jeśli dymają artystów, to kwestia umów. Które nas nie dotyczą ani nie interesują.
                              • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 23:02
                                O tym też, z pewnych platform korzystam tylko w ostateczności i m.in dlatego mam różne źródła muzyki co może (ale nie musi) wiązać się z różnymi rozwiązaniami technicznymi.
      • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:00
        Słuchawki - wiadomo!
      • argentea Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 14:57
        Spotify też można używać offline
      • koko8 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 15:50
        stavros2002 napisał:

> Spotify to chmura. Jak nie ma zasięgu albo droga roaming, to nie zagrasz.

Oczywiscie, że zagrasz. W spotify można odtwarzać offline, nawet całą playlistę. Pod warunkiem, że płacisz abonament.
        • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 17:58
          Płacisz, płacisz, płacisz big_grin

Można online jeśli wcześniej ściągniesz.

Ja sobie sam tworzę ulubione zestawienia. Jeszcze nie jestem taki tępy,m aby mnie w tym, wyręczała korporacja big_grin
          • koko8 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 19:00
            stavros2002 napisał:
            > Płacisz, płacisz, płacisz big_grin
            >

Płacę za legalnę muzykę, to oczywiste?

>
            > Ja sobie sam tworzę ulubione zestawienia. Jeszcze nie jestem taki tępy,m aby mn
            > ie w tym, wyręczała korporacja big_grin
            >

Korporacja nie wyręcza mnie w tworzeniu mojej WŁASNEJ playlisty, właściwie nie rozumiem twojej wypowiedzi...
            • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 19:08
              A jak muzyka jest legalna?
              • koko8 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 19:47
                Pochodząca z legalnego źródła, które ma zgodę artysty/firmy fonograficznej na udostępnianie swoich utworów.
                • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 20:26
                  Ja mam zgodę kolegi smile
    • joanna05 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 15:46
      Ja trzymam wszystko na playlistach w Google Play, można ściągnąć i mieć offline. Za darmo. Albumy, piosenki, posortowane jak chcesz. Kupuję też tam i dorzucam do list. Dostęp mam na każdym urządzeniu - telefon, pad, PC, Mac też.
      • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 15:55
        Można zgrać z google play bezposrednio na kartę pamięci?
        • joanna05 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 15:58
          Nie próbowałam, pewnie można. Wszystko kupione w GP możesz pobrać bezpłatnie, dwa razy, na dwa różne urządzenia, jeśli potrzebujesz. Ja raczej nie zgrywam, bo nie mam po co. Wszystko mam na wirtualnych listach. Jeśli czegoś potrzebuję offline, to klikam "pobierz", i mam lokalnie też.
          • joanna05 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 16:01
            Raczej robię w drugą stronę - wrzucam na playlisty GP muzę z innych źródeł też, da się. A potem całość można znów pobrać offline.
    • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 16:03
      p.s.

Mam CD, które chcę zgrać
      Mam vinyle, do których dostałam kody do ściagnięcia w wersji mp3
      Mam kupione w różnych źródłach mp3 zgrane na laptopa
      zmierzam kupować z różnych źródeł, m.in dlatego żadne abonamenty/konta mnie nie interesują

I to wszystko chcę mieć w jednym miejscu uporządkowane - off line
      • swiezynka77 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 16:37
        no to ja właśnie tak zrobiłam - zgrałam wszystko na kartę pamięci i tę trzymam w telefonie, jak kupuję nowy to przekładam.
        • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:00
          Winyle.

Winyl to tradycyjna oldskulowa analogowa płyta. Jak można słychać jej z kodem w cyfrowym formacie mp3?
          • str8.up Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:07
            Zwyczajnie, kupujesz płytę, żeby słuchać jej w domu, a jeśli chcesz tych utworów odsłuchać również w innym miejscu, to korzystasz z mp3, które dostajesz w bonusie do płyty.
          • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:08
            Do płyty wrzucają karteczkę ze stroną i kodem gdzie możesz sobie płytę ściągnąć. Taki gest w stosunku do klienta, który za płytę zapłacił. Ma to na przykład BacktoBlack redeem.backtoblackvinyl.com/

• stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:16
              Ale winyl to winyl, czyli płyta słychana z gramofony. Mp3 nie ma z tym nic wspólnego. Zresztą warto kupić sobie pojemniejszą kartę pamięci i trzymać pliki w formacie FLAC albo CD, jakość lepsza nawet dla drewnianego ucha.
              • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:23
                Ma cos wspolnego jeżeli do zakupu dorzucą ci wersję mp3.

A wspomniałam o tym, żeby podkreslić, że źródła muzyki mam różne ale "odtwarzacz" chcę mieć jeden, najchętniej bez aplikacji. I już wiem - karta pamięci za co forumowiczom dziękuję. Nie znam się na nowych technologiach a nie chciałabym mieć pie...liona aplikacji i zbiorów podzielonych na kilka narzędzi.
                • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:41
                  Aplikację musisz mieć, bo ona służy do odtwarzania muzyki w telefonie. Tak samo jak musisz mieć gramofon aby zagrać winylową płytę.

To nie są nowe technologie, mają po 20 i więcej lat. 15 lat temu moja prościutka komórka miała wbudowany odtwarzacz mp3
                  • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:46
                    Ja własnie się żegnam z jeszcze starszą big_grin
                  • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:47
                    P.S. jaką aplikację muszę mieć, żeby słuchać z karty pamięci?
                    • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:49
                      W telefonie czy w odtwarzaczu mp3?
                      • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:53
                        Telefonie
                        • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 19:10
                          Każdy smartfon ma wbudowaną firmową aplikację do odtwarzania muzyki. U mnie w Xperii nazywa się to po prostu "Muzyka", ikona to takie fioletowe kółeczko z nutą w środku.
                          • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 20:58
                            Ok, zobaczę ja przyjdzie telefon.
                        • swiezynka77 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 19:12
                          jakąkolwiek typu music player, czasem w telefonie już masz taką od nowości. mi samsungowa zaczęła żądać zbyt wielu dostępów, teraz mam muzio player
      • str8.up Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:06
        Mam podobnie i wszystko na karcie pamięci. Spotify używam w celu odsłuchiwania nowych albumów, jak mi podejdzie, to kupuję płytę, a Spotify wystarczy w wersji darmowej. No i gorąco polecam zakup dobrych słuchawek, bo to naprawdę robi różnicę, a jeśli nie przywiązujesz dużej wagi do designu, to wcale nie jest droga zabawa. W necie jest sporo informacji na temat tego jak dobrać słuchawki do muzyki odtwarzanej z kiepskiego odtwarzacza (bo takim jest IMO smartfon).
        • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:09
          A propos słuchawek to w domu mam dobre ale duże. Szukam nausznych , nie dousznych, ale stosunkowo małych
          • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:21
            Nauszne, tym bardziej małe, nigdy nie będą brzmieć tak jak douszne. Nawet Beats, które oprócz ceny niczym się nie wyróżniają. Drogie i bardzo dobre są Shure, AKG, Sehhhaisery, Klipsch, Grado. Ale to sprzęt dla audiifili. Za 400-500 zł kupisz w miarę niezłe JBL albo Sony douszne.
            • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:24
              douszne całkowicie odpadają, nawet kosztem kompromisu (niezbyt wielkiego) w jakości.
              • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 18:42
                Kompromis jest bardzo duży. No chyba że pójdziesz w sprzęt za 5000+ zł.
              • koko8 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:42
                Wokółuszne audio-technica. Niewielkie, doskonałe, drogie uncertain
                • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:46
                  Takie? allegro.pl/oferta/sluchawki-wokoluszne-audio-technica-ath-m20x-8502479322
                  • koko8 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:54
                    Ja mam taki model, są małe i b. lekkie, w sam raz na damską glowę. Jakość dźwięku niesamowita.
                    allegro.pl/oferta/sluchawki-audio-technica-ath-sr5-biale-9030021632?utm_content=mfc&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed
                    • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:57
                      Dzięki!
    • ganesza Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 20:48
      Jeśli zależy Ci na dobrej jakości muzyki ze smartfona, to płyty CD trzeba zgrywać do formatów bezstratnych wav lub flac. 1 minuta nagrania w wav to około 10 MB, we flac 6 - 7 MB (np. Misja E.Morricone w wav to 492 MB). Aktualnie większość smarfonów odtwarza te i inne formaty. Format MP3 zajmuje dużo mniej miejsca kosztem gorszej jakości - proces kompresji obcina najwyższe i najniższe tony. Winylu nie da się zdigitalizować bez utraty jakości, po prostu technologia cyfrowa wprost zakłada nieciągłość nagrania, ale żeby to usłyszeć musisz mieć przyzwoity gramofon. Jadąc samochodem nie zauważysz różnicy między mp3 i wav puszczonych przez głośniki, natomiast słuchając w leśnej głuszy Symfonii nr 3 Góreckiego w słuchawkach - różnica będzie potężna. Wybierając słuchawki zwróć uwagę na oferowane pasmo przenoszenia, dynamikę i wyciszenie.
      • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 21:04
        Dzięki za rady dotyczące przegrywania płyt (płyty winylowe , o których mówie to produkt wtórny cyfrowych nagrań - wersja mp3, jest - zakładam- macierzystą wersją cyfrową .

"Porządnie" słucham muzyki w domu. Teraz korzystając z czasu porządkuję różne rzeczy, m.in. telefoniczno-muzyczne- domyślam sie, że wersji jakości domowej nie uzyskam tak łatwo , chciałabym tylko, żeby była najlepsza możliwa przy moim wymogu słuchawek nausznych.
        • stavros2002 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:06
          Nie, nie jest. Mp3 to popłuczyny po oryginalnych wersjach analogowych albo cyfrowych wav przekonwertowanych z utratą jakości.
          • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:29
            A jeżeli album jest najpierw tylko w wersji cyfrowej , po paru miesiącach zaczyna być dostępna wersja CD a po kilku latach udostępnia się wersję winylową dla kolekcjonerów , a ten kto kupił ma dostęp do tej pierwszej wersji cyfrowej? (chyba, że ta wersja cyfrowa to nie jest mp3 a ja ją błędnie nazywam)
            • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:31
              p.s. sprawdziłam ostatni nabytek. Dostępny w sprzedaży tylko w wersji cyfrowej (wątpię, że będzie jakaś inna, ale kto wie) do ściągnięcia z platformy. Zapisał się jako mp3
    • znowu.to.samo Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 20:48
      a to jest w ogóle możliwe teraz posiadanie muzyki w tel poza wymienionymi aplikacjami.
      Cos tam niby można pobrać z netu ale często w plikach ukryty jest wirus. Załatwiłam tak sobie jeden telefon
      • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 21:06
        Które aplikacje masz na myśli?

Ja optymistycznie zakładam, że jak ktoś sprzedaje pliki z miarę uznanej platformy to nie są one zawirusowane
        • znowu.to.samo Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 21:23
          Wpisz jakiś znany utwór i on sie często wyświetla najakichś dziwnych stronach. Plik jest często albo pusty albo zawirusowany i po pobraniu wbijają sie reklamy np stron hazardowych

Mam na myśli spotify czy shazam. No i wykonawcy czy wytwórnie mogą sprzedawać swoje utwory. To są teraz jedyne legalne żródła muzyki ale mogę się mylić bo dawno nie badałam tematu
          • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 22:14
            Nie, platform jest chyba sporo (ja np chyba najczęściej korzystam z bandcamp, które chyba najmniej oszukuje artystów-ale w ogóle najczęsciej korzystam albo z produktów fizycznych albo online). A wykonawcy często dają wybór platform, których możesz kupić ich muzykę.

Przypadkowe strony na pewno są ryzykowne i najprawdopodobniej pirackie.
            • znowu.to.samo Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 23:09
              Ja ogólnie dawno skończyłam z pobieraniem muzyki na jakichś dziwnych stronach, i wole nawet zapłacić artystom za ich w sumie ciężką pracę, niż się gimnastykować. Suma sumarum opłaca się w spotify wziąć pakiet familijny i wszyscy korzystamy w cztery osoby z niego. Do tego ja słucham dużo bardzo różnorodnej muzyki, nieraz niszowej wielu utworów nie znalazłabym gdzie indziej niż na spotify.
              • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 06.05.20, 23:17
                Nigdy nie pobierałam z dziwnych stron - zawsze tylko z rekomendowanych przez samych muzyków, ale bardziej fair trade niż spotify (na którym dużo muzyki brakuje ale to inna sprawa). Poza tym staram się w miarę możliwości kupować cd/vinyl bo to chyba najuczciwsza w stosunku do twórcy forma.
                • swiezynka77 Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 07.05.20, 13:26
                  tak samo uczciwy jest zakup mp3 np w Empiku masz koło 300tys albumów.
                  jak się wpisze w googla nazwę utworu+free to wyświetlają się pirackie strony i tam łatwo pobrać wirusy.
                  • chococaffe Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 07.05.20, 13:37
                    świezynka- mam cos innego na mysli. Na przykład: są dwie legalne platformy.

Chcemy sobie kupic np album wykonawcy ABCD , który na obu platformach kosztuje tyle samo, np 100 pln (dla równego rachunku)

Platforma X przekaże z tego artyście 50 PLN , reszta idzie na ich koszty, promocje itd
                    Platforma Y przekaże z tego artyście 5 pln, bo ich koszty, w tym upraszczając tzw marża (zysk) są znacznie wyższe

W przypadku platformy Y im mniej medialno-klikalny artysta tym mniejszy udział dostaje bo dzieli się swoim udziałem z artystami medialnymi, których platforma stara się przyciagnąć)

• znowu.to.samo Re: Smartfon - przechowywanie muzyki 07.05.20, 14:07
                    O właśnie o takim czymś piszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka