Dodaj do ulubionych

Spray odstraszajacy pajaki

17.05.20, 13:08
Szukam czegos co dziala, chce spryskac kratki wentylacyjne.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 13:27
      Sam sie tym sprayem spryskaj, co Ci pajak przeszkadza. Pajak poluje na wstrętne muchy i upierdliwe komary. W moim dawnym mieszkaniu miałam takie fajne duże kątniki, przychodziły przezimowac, i tak sobie koegzystowalismy.
      A poza tym tam, gdzie pajęczyny, są najfajniejsze dziewczyny 😁
    • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 13:35
      A co ci te pająki szkodzą? Podobno pająki mieszkają tylko w domach nieskażonych zbytnio chemią, więc są dowodem na to, że sam się nie podtruwasz. Poza tym nic złego nie robią, jak nie będziesz ich łapał do ręki, to cię nawet nie ugryzą. Spray na pająki.... naprawdę... coś tak głupiego już dawno nie słyszałam. uncertain
      • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 13:46
        A ja nie słyszałam równie głupiej wypowiedzi jak Twoja i jeszcze jedna powyżej. Autor/ka ma prawo nie chcieć pająków w domu, może się brzydzi? Może ma arachnofobię? (Ja mam i też nie chcę żadnych ślicznych i milusich pająków w pobliżu).

A odnośnie sprayu - można psikać octem lub wodą z octem, to podobno odstrasza pająki.
        • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:20
          W regularnie sprzątanym domu nie ma pająków, bo te ukrywają się przed ludźmi i żyją w miejscach gdzie mogą być zostawione w spokoju, jak strychy, piwnice, stare, długo nie ruszane meble. Nawet w drewnianych domkach letniskowych w przyrodzie pająki nie wyłążą masowo ot tak by sobie pospacerować i podrażnić ludzi. Raz tylko znalazłam w takich leśnych warunkach pająka pod kołdrą, ale zwiewał szybciej niż zdołałam go dogonić szklanką. Rozumiem, że ktoś może pająków się bać, ale to nie powód by je wytruwać. Proponuję po prostu odgracenie mieszkania i częste odkurzanie.
          • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:37
            Bardzo się mylisz. Mam drewniany dom letniskowy w dużym odgrodzone i mimo sprzątania pająki pchają się do domu, szczególnie w sierpniu. Potem pewnie nie, ale już nie bywam tak często.
          • mikams75 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:02
            zeby to tak bylo.... u mnie w okolicy jest duzo pajakow i tez mam ich dosc. Niekoniecznie chcialabym je wytruc, ale tez bym chciala spryskac czyms, zeby sobie poszly gdzie indziej. Jak na razie to koncza w odkurzaczu, bo ja sie ich brzydze i nie dam rady wyniesc.
            Nototycznie mam pajeczyny za oknami, przeszkadza mi takie towarzystwo za oknem, bo jak sie okno otworzy, to niestety wlaza do domu. No chyba, ze im zniszcze pajeczyne, to wowczas zajmuja sie odbudowa, a idzie im to ekspresowo. Do tego robia syf na balkonie i musze po nich sprzatac (paprochy na dywanie, czyms oblazle szyby, zlepki pajeczyn), oblazle mam sciany i sufity na balkonie. Przestrzen u mnie spora i odkurzanie i czyszczenie tego jest czasochlonne a lubie sobie posiedziec na czystym balkonie bez pajakow nad glowa. Czeste odkurzanie i odgracanie? Co kilka godzin? Po trzech dniach wszystko na balkonie wyglada tak samo jak po zimie, kiedy to robie dluzsza przerwe w odkurzaniu balkonu.
            • mikams75 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:07
              i zeby nie bylo - nie mowie o takich suchych pajeczynach latwych do usuniecia, ale o czyms lepkim i trudnym do uprzatniecia.
          • manon.lescaut4 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:56
            Chyba nie miałaś do czynienia z katnikiem olbrzymim w sezonie sierpień- wrzesień. Z kurzem i brudem nie maja nic wspólnego, te olbrzymie potwory urządzają sobie biegi przełajowe do domach, przychodzą z zewnątrz jak im dvpska zaczynaja marznąć na dworze.
            W każdym razie jeden z najgorszych aspektów mieszkania w Anglii.
            • mona-taran Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 08:21
              Kątniki dodatkowo bardzo długo żyją, chyba coś ok 4 lat wink
            • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 08:26
              U mnie tak się dzieje w domku letniskowym na wsi. W sierpniu zaczynają się pchać do domu. Ohyda.
      • mikams75 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:05
        pajaki gryza i potrafi sie takie miejsce niezle paprac, poza tym niektorzy maja alergiczne reakcje na ukaszenia. Nic przyjemnego.
      • czerwonylucjan Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:46
        Mam prawo decydowac o tym kto ma mieszkac w moim domu, pajaki nie sa mile widziane. Naprawde nie zadreczaj sie tematem, kleszczy tez zaluje? To tez stworzenia ktore chca zyc nie ich wina, ze przenosza borelioze.
    • chicarica Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:40
      Każdy dezodorant tylko w połączeniu z zapalniczką. Uwaga na firanki.
      • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:21
        Czegoś takiego nawet karaluchowi bym nie zrobiła, a co dopiero miłemu pająkowi. Co wy macie do tych pająków? Przecież one nic nie robią. Dwa razy mnie pająk ugryzł, ale to były wielkie bydlaki, które próbowałam zmusić łapami do wejścia do szklanki w celu transportu na balkon. No ale jak można zgrilować pająka?
        • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:26
          Super! A jest coś, czego się brzydzisz?
          • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:42
            Karaluchy są wstrętne, ale na szczęście nie mam z nimi za często do czynienia. Karaluchy jednak przenoszą choroby i włażą do ludzkiego jedzenia, więc to jakby trochę inny kaliber. Rozumiem te, że ktoś się brzydzi pająków, ale to nie powód by od razu coś zabijać, a fobie można leczyć.
            • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:52
              Ależ może zacznij się przekonywać do karaluchów? Żyj z nimi, a fobie można leczyć.
              Staram się nie zabijać pająków, ale nie chcę ich w swoim domu/mieszkaniu. I nie zamierzam leczyć tej fobii.
              • thea19 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:17
                karaluch to szkodnik, pająk to pożyteczne stworzenie. Odróżniasz?
              • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:44
                Awersja przed robactwem, to biologiczy atawizm i ja to rozumiem. Ale nie po to ewolucja dała nam tak wielki mózg, by ulegać pierwszym emocjom z brzucha i traktować karaluchy, czy inne paskudztwa, jak np. larwy much rozmnażające się w padlinie i odchodach, w ten sam sposób jak niczemu winne pożyteczne pająki. W końcu panujesz też nad swoimi emocjami i pewnie nie sięgasz histerycznie po spray, by zatruć wpadającą do mieszkania pszczołę, a ugryzienia pająka są daleko mniej częste i mniej groźne od użądlenia pszczoły. Przypuszczam, że nawet obrzydliwej muchy liżącej psie odchody na ulicy pewnie mniej cię boisz niż pająka, co doskonale pokazuje, że zachowujesz się irracjonalnie i naprawdę nie zaszkodzi jak się trochę nad swoimi strachami popracuje. Polecam wystawę ptaszników, czasem można wziąć tam takiego pająka na rękę i to jest jak łaskotanie pędzlem do makijażu. Połowa strachu przed pająkami mija. I ja też nie zapraszam pająków do łóżka. Jak jakiegoś zabłąkanego znajdę, to łapię go do szklanki i wynoszę na balkon.
                • czerwonylucjan Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:48
                  Ja sie ich nie boje tylko uwazam za obrzydliwe i nie chce ich w domu. Niesamowicie przejelas sie tymi pajakami, chyba tylko po to aby znowu dowalic komus bo napisac cos w twoim mniemaniu glupiego. Jestes tez wegetariabka czy kregowce zyja marnym zyciem zebts mogla sobie zjesc wursta?
                  • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:05
                    Niesłychanie to ty się najwidoczniej przejmujesz, bo inaczej głupie pająki nie zaprzątałyby ci głowy. To twoja sprawa jak wygodnie ci się z tym żyje, ale to nie znaczy, że komuś innemu nie wolno nazywać sprawy po imieniu - to jest fobia, irracjonalny strach, z którym można walczyć, a nawet sią go pozbyć. Życie bez fobii jest łatwiejsze.
                    • czerwonylucjan Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 19:20
                      Tak jak pytalam tutaj o sciereczki do kurzu tak pytam o spraye na pajaki..to, ze to jest jakis ogromy problem czy fobia to juz twoja projekcja.
                • delauras Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:51
                  Mam bardzo silną arachnofobię która bardzo utrudnia życie. Bardzo bym chciała przemóc się i zwalczyć ten obsesyjny lęk.
                  Przykład z dziś, nocuję w domu teściowej , w nocy bałam się iść do kibelka bo co będzie jak zapalę światło a tam będzie pająk a darciem japy obudziłabym pół miasta.
                  • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:10
                    Podałam sposób. Wybierz się na wystawę ptaszników, duże, mniej ruchliwe pająki pozwalają na pierwsze zbliżenie do tych fascynujących stworzeń. Boimy się bowiem tego, czego nie znamy. Także przyjrzenie się pająkom z bliska, np. gdzieś na pjęczynie w ogrodzie, na zdjęciach, czy złapanych do szklanki pomaga, bo oswaja i pokazuje, że one wcale nie są takie straszne. Takie wolniutkie zbliżanie się do wroga. wink To jest bowiem tylko irracjonalny lęk, ten pająk ma więcej strachu przed tobą, niż ty przed nim. big_grin
                    • nikita1906 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 21:21
                      Tak- oglądanie pająków pomaga w arachnofobii, potwierdzam. Miałam te przypadłość- kuzyn w dzieciństwie rzucał na mnie pająki i bałam się ich bardzo. Kilka lat temu zaczęłam terapie poprzez oglądanie- za szkłem, na zdjęciach, filmikach i faktycznie podziałało. Fakt- nadal mam lekkie obrzydzenia ale nie wrzeszczę już jak opętana, kiedy zobaczę gdzieś pająka. Mało tego, w moim domu letniskowym , w którym mieszkam od czasu korony żyjemy sobie w cichej komitywie🙂 wole pająki od much, zdecydowanie.
                    • mysiulek08 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 22:47
                      Snake, a do jadowitych tez masz takie podejscie? wzielabys do reki np takiego:

twojezwierzeta.pl/zwierzeta/pustelnik-chilijski-uwazaj-pajaka/

bo ja nie i nikomu nie zycze takiego w poscieli
                      • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 23:27
                        mysiulek08 napisała:

> Snake, a do jadowitych tez masz takie podejscie? wzielabys do reki np takiego:

Naprawdę nie trzeba przytulać się do każdego pająka, jak nie przytulamy się do każdego napotkanego psa, kota, czy chrząszczyka, ale nie trzeba też dostawać ataku histerii i sięgać po trującą chemię na widok zwykłego kątnika, czy tam krzyżaka. Jeżeli ktoś truje się u siebie w domu, to mam to w nosie, ale jeżeli ciąga ze sobą te spraye po urlopach i pryska po kątach, to owszem, jestem wściekła, bo są to środki nieobojętne nie tylko dla pająków, ale także owadów i ludzi.
                  • madame_edith Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:12
                    Mam tak samo i naprawde utrudnia to zycie 😞
                • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:02
                  Nie zamierzam pracować nad swoją arachnofobią. Nie chce pająków w swoim mieszkaniu i tyle. A wszelkie wystawy wszelkiego robactwa tego typu omijam wielkim łukiem.
                  • mikams75 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:51
                    ja tam wystaw iles zaliczylam, milo poogladac za szybka, ale to zupelnie nie zmienilo mojej niecheci do pajakow w domu.
                    • antonina.n Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 13:58
                      Jakbym poszła na wystawę pająków, to bym dostała zawału. Na sto procent.
                      • antonina.n Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 13:59
                        Chyba, ze karetka zabrałaby mnie wcześniej- prosto do psychiatryka na dożywocie.
                      • snakelilith Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 14:27
                        antonina.n napisała:

> Jakbym poszła na wystawę pająków, to bym dostała zawału. Na sto procent.

Na sto procent nie dostałabyś. Napad paniki to nie zawał. A ekspozycja, to forma terapii behawioralnej skutecznie stosowana do wygaszania lęków, zwłaszcza w przypadku specyficznych fobii. Najlepiej działa pod kontrolą terapeuty, bo ludzie mają tendencję do automatycznego wycofywania się z nieprzyjemnych styuacji, ale samemu też można zredukować swoje lęki, trzeba tylko zdawać sobie sprawę, że regulacja własnych emocji jest możliwa, a wycofywanie się, utrwała tylko lęk. Na takiej wystawie można czasem zobaczyć, jak kilkuletnie dzieci biorą ptaszniki do ręki i nie się nie dzieje, do niektórych dociera wtedy, że ten strach przed pająkami jest prostu bardzo głupi. Zmiana oceny własnego zachowania z "uzasadniony", na "irracjonalny" może być pierwszym krokiem do zmiany.
                        • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 14:32
                          Nie widzę najmniejszego powodu, żeby zmuszać się do czegoś, co jest dla mnie wstrętne.
                        • antonina.n Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 14:44
                          Być może ktoś odważny mógłby spróbować takiej terapii, ja się za bardzo boję pająków, przy całej swojej wiedzy na temat tego, ze ten strach jest głupi inirracjonalny. Ostatnio spędziłam 40minut pod bramą, ponieważ na domofonie siedział gruby pająk-gigant.
                          Miałam klucz, ale nie byłam w stanie zbliżyć się do drzwi, o wyciągnięciu ręki w stronę domofonu nie wspominając. Pechowo, żaden sąsiad nie wchodził, a ja nie miałam telefonu, żeby zadzwonić po pomoc. Miałam za to dużo czasu na przemyślenia, ze mój strach jest głupi, pająk mniejszy ode mnie, boi się mnie bardziej niż ja jego i tak dalej... wszystkie te piękne myśli powędrowały w kosmos, kiedy ten pająk wielkości krowy się poruszył.

No nie ma szans. Wtedy uratował mnie własny chłop, bo po trzech kwadransach wyszedł mnie szukać. A ja do dziś robię wzrokową inspekcję przedsionka, zanim wejdę. I nawet nie miałam odwagi poszukać, co to pająk w Polsce może mieć taki k.rewsko wielki rozmiar.
    • hanusinamama Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:40
      Spryskaj zjedzą cie muchy, komary i inne gwna.
      • aquella Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:48
        Jak są jaskółki w okolicy to jedna mucha nawet nie przyleci. A pająki mogą być niemile widziane nieważne czy coś zjedzą czy deszcz będzie padał jak się im krzywda stanie. Wystarczy to uszanować i jak się nie ma porady o jaką ktoś pyta szukać innego wątku gdzie można coś wartościowego napisać
      • mikams75 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:55
        obserwuje pajaka za oknem kuchennym, kiedys bardziej, bo to takie obserwacje sa fascynujace dla dzieci, wiec sie przygladalysmy ile to on lapie - ot jedna mucha na kilka dni, i kilka malenst typu meszki na tydzien. Za to caly parapet plamek z odchodow. Wielkie lowy to nie byly a pajczyna olbrzymia.
    • euze_bia0 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:43
      Może raid w sprayu? Zabija muchy itp, z tym wielonogim dziadostwem tez powinien dac rade
    • rozwiane_marzenie Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 14:55
      Też szukam czegoś odstraszającego i jeszcze nie znalazłam. Próbowałam już różnych przypraw, cynamonu (niektórzy twierdzili, że cynamon trzeba trzymać na parapetach, i co? Nic nie daje), a pająki jak właziły, tak włażą. Sprzątam codziennie, podłogi myję codziennie, a i tak zawsze się trafi jakiś nowy (no prawie zawsze). Szczególnie teraz w kwietniu, maju i potem na zimę tak włażą. Trzeba by w ogóle okien nie otwierać XD . W kratkach mam włożone kawałki gęstej firanki, więc tą drogę mają zamkniętą, ale te okna. I wanna... korek już nawet wkładam na noc, to w dzień się pchają. Mieszkam na parterze.
      • berdebul Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:55
        Cynamon działa odstraszająco na mrówki. I grzybobójczo. Pająków nie rusza.
      • elenelda Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:49
        Lawenda PODOBNO działa. Nie sprawdzałam.
        • manon.lescaut4 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 18:02
          Olejek z drzewa herbacianego i cytryna.
    • thea19 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:00
      zamiast pryskać, to załóż siateczki na wentylację. Zaden stwór nie wejdzie.
      • homohominilupus Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:07
        Raid, OMG, moze od razu bomba atomowa, a co tam się będziesz rozdrabniac
        • thea19 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:09
          ja? odstosunkuj się ode mnie
          • homohominilupus Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:15
            Nie ty. Wyluzuj i spusc powietrze.
      • delauras Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:37
        Ooo świetna rada.
    • delauras Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:38
      Rajd chyba tylko. I tak jak radziła jedna forumka ,siatki ale czy na wentylacyjne można?
      • thea19 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:18
        można siatki, sama w bloku zakładałam jak prusaki się pojawiły. Powietrze krążyło a robactwo nie.
      • beata985 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:45
        Siatki raczej można...gorzej jak byś folią zakryla
    • asfiksja Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 15:52
      Co ty za pająki tam możesz mieć? Pewnie kosarze (które nawet nie są pająkami) albo ewentualnie kątniki domowe, przecież nie tarantule.
      Krzyżaki, pajączki babiego lata, a nawet tygrzyki paskowane miewam w ogrodzie, nie lubią wchodzić do domu.
      • czerwonylucjan Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:50
        A to zmienia postac rzeczy? Inny jest spraj na katniki a inny na skakuny?
      • rulsanka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:57
        U mnie w domu są takie mini czarne wdowy (steatoda grossa), zyzusie tłuściochy, kątniki i nososzniki trzęsie. Generalnie pająki lubię i z bólem wciągam odkurzaczem, gdy nie mam siły i czasu wyrzucać na dwór. Choć z reguły wyrzucam. Pająki są pożyteczne, ale pajęczyny są brzydkie. No i pająk robi kupę, takie małe kropki. Jak dłużej siedzi w jakimś miejscu, to kupy są widoczne.
        • asfiksja Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 22:40
          >U mnie w domu są takie mini czarne wdowy (steatoda grossa), zyzusie tłuściochy, kątniki i nososzniki trzęsie.
          W Polsce?
          • memphis90 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 22:51
            Jak napisze, że tak, to ja migruję na biegun...
            • milka_milka Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 23:02
              No jak to, nie przytulisz pajączusia? Nie chcesz ze sobą powalczyć? wink
            • rulsanka Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 21:31
              W Polsce. Steatoda grossa nie jest tak jadowita jak czarna wdowa, ale wyglądem ją przypomina. Zyzusie są w ogóle sympatyczne.
              swiatmakrodotcom.wordpress.com/2015/07/04/zyzus-tluscioch-steatoda-bipunctata-pajeczy-grajek/
          • mysiulek08 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 23:15
            ale az tak niebezpieczne nie sa, ukaszenie nie jest smiertelne, jest antidotum
    • edka12 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:54
      np. Arox pająki. Skuteczny ale śmierdzi trzeba po pryskaniu wyjść z pomieszczenia a potem wywietrzyć. Bros jest lepszy bo nie śmierdzi działa jakoś tak, że powierzchnia staje zbyt śliska i nieatrakcyjna dla pająków. Skuteczność trochę mniejsza. Poszukaj w sklepach na dziale ogrodniczym. Kosarze żyją w kurzu więc trzeba regularnie sprzątać. Nie są takie złe bo odstraszają paskudne kątniki. Ale też ich nie lubię.
      • rozwiane_marzenie Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 08:04
        O dzięki, to już teraz wiem, dlaczego u mnie są tylko grube, czarne i wypasione kątniki. Przestaję sprzątać, wolę kosarze, nie brzydzą mnie tak bardzo i nie uciekają tak szybko jak tamte. Ble...
        • rulsanka Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 21:35
          To co masz w domu to nasosznik trzęś, a nie kosarz www.ekologia.pl/wiedza/zwierzeta/nasosznik-trzęś.
    • berdebul Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 16:56
      Załóż siatki. Będziesz miała spokój od wszystkich robali, które podróżują wentylacją.
    • lilia-anna Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:08
      Załóż siatki pod kratkami, nie traktuj chemia pająków i siebie. Ja założyłam (po konsultacji na forum, a jakże). Mam też moskitiery wszędzie. Niech pająki idą tam, gdzie będą milej widziane wink Też się ich brzydze, ale zabijać nie będę. Tak to mąż na dwór wynosił (brrr), bo też mu żal zyjatek było (fuj, fuj, fuj i ble).
    • lidios81 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:17
      Vigonez spray do zwalczania pająków. Kocham go miłością wielką. Jeździ że mną na każde wakacje. Pryskam nim każdy zakamarek, potem trochę wierzę. Pająków w domu nie mam od lat.
      • czerwonylucjan Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 18:35
        Dzieki
    • 123zielona123 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 17:39
      Obawiam się, że nie istnieją żadne odstraszacze pająków.
      Dziwi mnie podejście zbulwersowanych forumek. Dlaczego niby pająk w mieszkaniu ma być pożyteczny? Bo raz na dwa tygodnie złapie małą muchę? Na muchy i komary zakładamy moskitierę i żadnych pająków nie potrzebujemy. W melinach i zaniedbanych mieszkaniach jest zwykle dużo pajaków ale również dużo much i innego robactwa.

• lidek0 Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 18:56
      www.substral.pl/srodki-ochrony-roslin/owadobojcze/ant-stop-na-pajaki tego używam, jesienią jak robi się chłodniej zaczynają w chodzić do domu, pryskam framugi, drzwi i działa
    • ursydia Re: Spray odstraszajacy pajaki 17.05.20, 18:57
      Kiedyś były takie ruskie lakiery do włosów. zabijały wszystko a spryskawszy nim włosy można było jeździć na motocyklu bez kasku <wzdycha>.
      • rozwiane_marzenie Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 08:08
        XD XD XD mam go jeszcze (ten lakier) i masz rację, czasami używam na pająki - nie za często, bo nie chcę żeby się skończył i tylko wtedy, gdy siedzi w takim miejscu, że go nie złapię.
    • rozwiane_marzenie Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 08:12
      A pamiętacie, jak w latach 70-80 modne były takie zapięcia-ozdoby (?) na firankach imitujące wielkiego, czarnego pająka? A ja nie tak dawno wchodzę do domu i widzę dokładnie taki sam egzemplarz na firance, pierwsza myśl - ozdoba, ale chwila, mój dom, moja firanka, przecież nie mam tej zapinki już dobre 30 lat. Fuj, siedziała taka ogromna bestia (no średnicę to miała do 10cm) i nawet się nie ruszała. I jak to teraz złapać i dotknąć?
      • lidios81 Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 13:01
        U mojej babci wisiała taka "ozdoba". Musiała być zawsze zdjęta jak u niej byłam. Lęk przed tym dziadostwem mam od zawsze. Nie będę z nim walczyć, nie mam na to odwagi. Dlatego spray na pająki musi być u mnie w zapasie.
    • mona-taran Re: Spray odstraszajacy pajaki 18.05.20, 08:17
      Rajstopa. Nie truje a działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka