Dodaj do ulubionych

Cięta acz inteligentna riposta potrzebna

07.06.20, 11:52
Sprawa jest taka, wybieramy się do teściowej w przyszłym tygodniu, z wizytą, bo robi zaległe urodziny i dzieci oraz wnuki z racji wirusa odwiedzają ja ratami.
Teściowa ma 3 synów. Z jednym i jego rodziną mieszka.Zakochana jest w tych wnusiach do szaleństwa,ignorując pozostałe w tym moją córkę.Do tego stopnia ma fiksum dyrdum na ich punkcie ,że zawsze w okolicach końca roku ich świadectwa z paskami leżały u niej na stole w salonie do wglądu dla odwiedzających.Nadmienię tylko,że i moja córka ma takie świadectwa rok w rok ale do głowy nam nie przyszło tak się tym chwalić.Tamtych wnuków jest trójka .Dwoje już na studiach,więc babunia nie może juz tak oficjalnie się chwalić osiągnięciami naukowymi.Natomiast najmłodszy ,generalnie słabo się uczący chłopiec z inteligencją poniżej średniej musi nadganiać,żeby nie wypaśc gorzej niż rodzeństwo w jego wieku.Chłopiec zatem poprawia każdy sprawdzian tak długo aż nie osiągnie zadowalającej mamusię ocen typu 4 czy 5 ,aby wyjść na koniec z odpowiednią średnią.Mimo tych usilnych starań chłopca,piłowania go w domu przez matkę z nauką,chodzenia na korki z prawie wszystkich przedmiotów (7 klasa podstawówki),chłopiec tego paska nie ma.Ale ponieważ chodzi na dodatkowy angielski do szkoły jezykowej,dostał teraz takie pisemne podsumowanie i tam są już same 5 i 4 i babunia znowu się chwali tym i wszystkim pokazuje jaki to jej najmłodszy wnusio mądry jest.Bo owa kartka leży u babci w salonie na stole do wglądu dla odwiedzającej rodziny.Wiem,że tak jest bo pozostałe wnuki ,które już babcię nawiedziły z racji urodzin poinformowały moją córkę,że babunia znowu macha wszystkim przed nosem tym podsumowaniem ze szkoły angielskiego.Zamacha i mnie i mojej córce i teraz pytanie do Was jaką tu ciętą i inteligentną ripostę na to puścić,bo mnie ręce opadają na takie chwalenie się i robienie z siebie niewiadomo kogo.Dodam też ,że ów chłopiec ,którego to wszystko dotyczy ,choc nie jest zbyt bystry w nauce ,jest za to bardzo zarozumiały i uważa się za ósmy cud świata pod kazdym względem.Pozostała dwójka jego rodzeństwa ,która również tak chwaliła się wszem i wobec świadectwami z paskami,miała problem z dostaniem się na studia ,a teraz tez są na kierunkach takich przeciętnych,nie dla geniuszy i raczej mało już o sobie mówią.To co macie jakieś pomysły jak tu zaripostować?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 11:55
      cicho bym siedziala bo co tu mowic? wysluchac, obejrzec, pogratulowac i zapomniec.
      • ola5488 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:05
        ichi51e napisała:

> cicho bym siedziala bo co tu mowic? wysluchac, obejrzec, pogratulowac i zapomni
        > ec.
        >

Dokładnie. Plus skrócić wizytę, jeśli te zachwyty będą trwały zbyt długo wink
    • cauliflowerpl Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 11:58
      "Super, świetne oceny, brawo".
      To są sytuacje z tej samej kategorii co składanie życzeń w święta. Coś trzeba powiedzieć i najlepiej powiedzieć to, co ktoś inny chce usłyszeć. I nie zastanawiać się nad tym dłużej niż 3 minuty.
      • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:06
        Dokładnie.
    • zazou1980 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 11:59
      Ooo, Jas (wstawic imie) jest naprawde swietny z angielskiego, super!!! Kiedy zwiewa z tego kraju dobrobytu?

I czekac, co babcia powie...
      • inka754 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:28
        ?
      • inka754 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:55
        Babcia odpowie, że dziecko jest zdolne i da sobie radę w kraju ojczystym. Doda jeszcze, że wnuk został wychowany na patriotę a do innego kraju pojedzie w charakterze turysty a nie zmywaka albo zamiatacza ulic.
    • lot_w_kosmos Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:01
      Nie znam się na ciętych ripostach.
      Ale dlaczego czerwony pasek u córki to nie powód do pochwal???
      Córka pewnie by chciała na tle pozostałych być też wychwalona, jak nie przez babkę, to przez rodziców, w końcu to ich rola!
    • ib_k Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:02
      Jesteś obrzydliwa
      • ib_k Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:06
        To do autorki bo jeszcze pomyśli że ma tak babci odpowiedzieć
        • tymianek21 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:08
          😀😀
      • forumologin Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:16
        ib_k napisała:

> Jesteś obrzydliwa

kazdemu soe moze ulac ze inne wnuki sa wazniejsze. Ale czy to takie.dziwne skoro z nimi mieszka?
        • kyrelime Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:31
          forumologin napisała:

kazdemu soe moze ulac ze inne wnuki sa wazniejsze. Ale czy to takie.dziwne skoro z nimi mieszka?

Może nie dziwne, ale na pewno wkurzające. U mnie w rodzinie jest w sumie podobna sytuacja, że wnuki od jednego z dzieci są faworyzowane i poświęca im się o wiele więcej uwagi. Ale to nie wina tych dzieci. Jak mnie wkurza babcia to mówię jej o tym, co mnie wnerwia czy tam czego oczekuję. Nie obrzydzam sobie natomiast obrazu tych dzieci, bo czy to ich wina że dorosłym odklepalo na ich punkcie?
          • beataj1 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:09
            Z punktu widzenia matki której dzieci są "ważniejszymi wnukami", to też nie jest fajne. Ja doskonale widzę niesprawiedliwość i mnie to wkurza. Tym bardziej że babcia która tak wyróżnia swoje "ulubione" wnuki wcale nie kocha ich mądrze ani fajnie.
            Te mniej ukochane chyba momentami nawet mają lepiej, bo nie trzeba potem odkręcać głupot których babcia nagadała.
            Bardzo współczuje ale czasem wolałabym by moje nie były takie ulubione. Mielibyśmy więcej spokoju.
            • kyrelime Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 17:08
              Myślę dokładnie jak Ty. To nie jest dobre dla żadnej ze stron.
    • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:06
      Okropna i złośliwa z ciebie osoba, tak szczerze mówiąc. Nawet na ematce dawno nie czytałam równie złośliwego opisu.
      Co ci to właściwie przeszkadza?
      Dzieciak i tak wyżej własnej du... nie podskoczy. Zachowanie rodzinki rozpatrywałabym w kategoriach czysto komicznych, zamiast się tak pienić.
      • pade Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:12
        Boli ją, że babcia ma w dup.ie jej córkę.
        • ichi51e Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:23
          no ale to nalezy ten problem zaadresowac a nie powtarzac sobie ze tamte wnuki sa do bani
          • kyrelime Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:26
            Dokładnie. Zamiast sama przed sobą jasno powiedzieć, że boli ją nierówne traktowanie przez babcię własnego dziecka, gra w tą gierkę skupiając się na tym, jakie to tamte dzieci głupie i nieudaczniki.
        • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:24
          Rozumiem. Porozmawialabym sobie z babcią zamiast wytrzasac się gdzies tam w necie nad dzieciakiem. Tak się nie robi - poziom przedszkolaczki. A problem tkwi w układzie rodzinnym, nie w dzieciaku.
    • m_incubo Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:09
      No ty chyba też nie tytan intelektu, skoro po "ripostę" przyszłaś na forum.
      Ale bardzo fajny post wysmarowałaś, widać dokładnie w czym problem i niekoniecznie jest to głupia teściowa i jej równie głupie wnuki.
      Nie błaźnij się dodatkowo "ripostami", jeśli koniecznie oczekujesz jakiejś porady.
      • lilia.z.doliny Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:25
        No ty chyba też nie tytan intelektu, skoro po "ripostę" przyszłaś na forum.

big_grin
    • paniusia.aniusia Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:10
      A po co ripostować? Obejrzeć, powiedzieć ,ze fajnie/super/gratuluję i koniec.
    • masz_ci_los Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:11
      Czas myślenia nad ciętą ripostą spędź lepiej na myśleniu, jak docenić swoje dziecko, żeby nie było takim wrzodem na rodzinnej d*pie, że ktoś docenia inne dziecko i jest z niego dumny, zwłaszcza jeśli dobre oceny wiązały się z konkretnym wysiłkiem.
    • forumologin Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:14
      Co tu ripostowac, tyle lat ogladalas swiadectwa starszych. powiedziec super i zmienic temat....
      jesli koniecznie musi byc cieta riposta to powiedz ze Kasia dalaby mu korki by mial same 5wink ale niestety jest zbyt zajeta bo .... i tu hymn pochwalny na czesc Kasi.
      • kyrelime Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:19
        Tylko wiesz, wtedy babcia z rodzicami mogą dzieciaka zacząć jeszcze mocniej cisnąć, żeby za rok były większe osiągnięcia do pokazania. Naprawdę jedyną osobą, której mi tu żal jest ten chłopak. Zarozumiałość to też może być jego mechanizm kompensacyjny, żeby odnaleźć się w tej chorej sytuacji.
    • kyrelime Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:17
      Eh no proszę. Ten chłopak ma bardzo pod górkę, jeśli faktycznie takie parcie w rodzinie jest na wyniki i dogonienie rodzeństwa. Pogratulowałabym i ucięła temat. A córka jeśli ma ochotę pochwalić się babci ocenami to może zabrać świadectwo i jej pokazać.
      • trampki-w-kwiatki Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 23:42
        Pełna zgoda. Ależ presja straszna jest w tej rodzinie. Żal chłopca. Ja bym wiała na jego miejscu...
    • pade Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:20
      Ja bym proponowała, po obejrzeniu ocen z angielskiego i docenieniu wysiłku tamtego wnuka, dodać: Ale babcia/mama/Halina ma wspaniałe wnuki! Gratuluję! i tu wymienić wszystkie po kolei w stylu : Wojtuś jest świetny w tenisie, Kasia w rysunku, Twoja córka w czymś tam, i tak dalej.
      To wystarczy, złośliwości sobie daruj. A przy innej okazji, jeśli normalnie rozmawiasz z teściową, powiedz, że boli Cię, że mało uwagi poświęca Twojej córce. Albo jeszcze lepiej: zleć tę misję mężowibig_grin
      • kyrelime Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:23
        I to jest najlepsze rozwiązanie.
      • kannama19 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 13:47
        To jest super odpowiedź. Grzeczna, nie jadowita, a jednocześnie zamykająca temat, bo co teściowa odpowie, że nie ma fajnych wnuków?
      • snakelilith Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:55
        A ta babcia faktycznie tak nie docenia córki autorki, czy to raczej autorka jest z tych skromnych, co to chwalenie uważają za coś "co psuje charakter," pchają więc córkę w szary kąt, z nadzieją, że ktoś ją zauważy i potem wylewają sfrustrowane żale, że nikt tego nie zrobił? Co jej szkodzi wziąć ze sobą świadectwo córki i po pochwałach jednego wnuczka z radością wyjąć je z torebki?
        • pade Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 18:05
          Napisała: nie przyszło mi do głowy TAK się tym chwalić. Czyli pewnie tak dobitnie, mocno. Nie wiem, tak to odczytałam. Nie zakładam z góry, że autorka zmyśla i babcia kocha wszystkie wnuki po równo.
    • gulcia77 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:20
      Ale niezła porcja jadu... z Twojej strony, nie teściiwej, żeby była jasność.
    • ludborka Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:28
      No i spoczko. Niech się babcia chwali, tamtym dzieciom od tego inteligencji nie przybędzie, Twoim nie ubędzie. Po co się tym denerwować? To trzeba obśmiać.
    • madami Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:32
      A jaki sen ma tu cięta riposta? Babci to nie zmieni, zarozumiałego wnuka też wink Chyba najlepsza będzie olewająca obojętność. Pogratulować i zapomieć.
      • grey_delphinum Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:37
        Jak dobrze, ze w naszej rodzinie są tylko jedne wnuki, czyli moje dzieci 😉
    • mary_lu Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 12:47
      Zrobić kolorową kserokopię świadectwa Twojej córki, wręczyć babci i powiedzieć, że już od dawna miałaś to zrobić i ja pochwalić, bo to fantastyczne mieć tak dumna i zaangażowaną babcię, a już te świadectwa zawsze u niej na stole - no normalnie swojej matce wczoraj powiedziałaś „babcia Halinka tak się cieszy z sukcesów WSZYSTKICH swoich wnuków, tak się cieszy, zawsze świadectwa kładzie na stole aby pochwalić się jakie WSZYSTKIE te jej wnuki zdolne. No gratulacje dla Oskarka, angielski ważna rzecz”

I nie wciągać w żal (uzasadniony) o nierówne traktowanie wnuków dzieci, ich zdolności i tego, jakie są, bo brzmisz zdecydowanie gorzej niż niezbyt mądra babcia.
      • berdebul Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:28
        👍🏻
    • wroblica_cwir_cwir Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 13:33
      Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - nie chwalisz się świadectwem córki, nie przywozisz go babci do pokazania, i masz pretensje, że babcia się nie zachwyca świadectwem córki?
      • kotejka Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 08:45
        wroblica_cwir_cwir napisała:

> Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - nie chwalisz się świadectwem córki, nie przy
        > wozisz go babci do pokazania, i masz pretensje, że babcia się nie zachwyca świa
        > dectwem córki?
    • mikams75 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 13:54
      pogratulowalabym, przy okazji pochwalilabym wlasna corke i pogratulowala babci udanych wnuczek i wnukow i na tym koniec.
    • mooimeisje Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 13:54
      Ktos tu dobrze zauwazyl, zrobilam kserokopie swiadectwa mojego dziecka i zostawila babci do chwalenia sie. Nie szukalabym zadnej cietej riposty, bo choc nierowne traktowanie jest paskudne, to zwykle niewiele da sie zrobic i wine zawsze ponosi osoba nierowno traktujaca a nie ci ktorzy maja watpliwe szczescie byc przedmiotem takiego lepszego traktowania. Bo sama widzisz , ze ten kij ma dwa konce. Najmlodszy radzi sobie gorzej, ale pozostaje pod wielka presja rodziny. Bardzo mu wspolczuje. Co do reszty to nie nam oceniac ze reszta wnukow studiuje na kierunku nie dla geniuszy (nie ma takiego kierunku). Zazwyczaj studiuje sie to co mniej wiecej podchodzi pod nasze zainteresowania, a te nie sa do oceny innych. Bo to prywatna sprawa kazdego.
      • agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:14
        Ale jednak studiowanie np. medycyny na dobrej uczelni a byle czego prywatnie, to różnica. I świadczy o poziomie studenta.
        • mooimeisje Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:01
          Najczesciej to zalezy od tego z jakiego domu pochodzi student, ile dostal wsparcia w swoim wychowaniu na na ile stac jego rodzine aby go utrzymac. Ale to temat na inna dyskusje w ktorej zreszta chetnie bede uczestniczyc.
        • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:29
          Ale jeżeli kogoś nie interesuje medycyna, tylko np. projektowanie wnętrz albo nauczanie wczesnoszkolne, to trudno go naprawdę zmuszać do wyboru zupełnie nieciekawego dla niego kierunku.
          • agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 20:20
            Owszem. Ale gdyby ktoś chciał iść na medycynę a nie może bo stopnie nie tak dobre żeby się dostać i z braku laku trafi na pedagogikę to jednak porażka.
            • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:59
              A skąd wiesz, jak było?
      • ginger.ale Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:16
        Należy to olać, powiedzieć: super, gratulacje, a nie psuć sobie humor i nakręcać się rozmyślaniami o cudzych dzieciakach nich wadach. To babcia nakręca temat, a nie oni.
    • agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:19
      A 4 to aż tak dobra ocena żeby się chwalić? Przecież to nie same 6. Tak bym mimochodem zapytała 😝. Oczywiście żeby tamten wnuk nie słyszał.
      • grey_delphinum Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:28
        Dla niektorych czworka to ogromne osiągnięcie, szczegolnie jesli nauczyciel jest wymagający, a nie dajw szóstek za byle bzdet.
        Moj syn ma czwórkę z historii, tylko ja wiem, ile go ro potu kosztowało.
        • inka754 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:48
          No dokładnie.
      • inka754 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 14:37
        Tylko po co? To nie dziecko się chwali tylko babcia. A jak babcia przekaże teksty ciotki to dziecku będzie przykro. Wiem co to znaczy mieć głupie ciotki.
      • wroblica_cwir_cwir Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:02
        No wiesz, w oczach autorki wątku to nawet świadectwo z paskiem własnej córki nie jest powodem do chwalenia się.
        • agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 20:22
          Widocznie córka autorki ma ten pasek bez żadnego wysiłku, więc jest to dla niej naturalne. A u innych wnuków wymęczone te paski a babcia wielce się chwali jak by było czym.
          • ichi51e Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:14
            Coz jezeli ktos nie ma predyspozycjini mimo to poswieca czas uwage i wklada serce to owszem jest sie czym chwalic
            • agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 22:51
              Tu matka pilnuje. I są korepetycje że wszystkiego co tylko możliwe. Pracy dużo a tylko 4. Słabo.
              • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 11:08
                Są albo nie są.
                Dawno nie czytałam tak wstrętnego, tendencyjnego i jadącego po bandzie opisu, na starcie odrzuciłabym z tego ze 30%-40%.
            • lily_evans11 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 11:01
              Dokładnie.
              Łatwo jest zbierać dobre stopnie bez wysiłku.
              I nie mówię, żeby tego zdolnego nie doceniać - ale nie dziwię się, że u tego drugiego rodzice doceniają wkład pracy i starania.
        • 3-mamuska Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 22:36
          wroblica_cwir_cwir napisała:

> No wiesz, w oczach autorki wątku to nawet świadectwo z paskiem własnej córki ni
          > e jest powodem do chwalenia się.

Hehehe tez katujesz cała rodzinkę świadectwami dzieci? Kto przychodzi przez cały lipiec musi dokładnie przestudiować świadectwo pokazać zachęty ,a dopiero potem zasłuży na kawę?

U mnie było by „ ok” i odłożenie papierka a miną poje..bało was.

Co innego pochwalić się a co innego wystawianie na widok „publiczny”

Poza tym co to za świadectwo 1000 razy poprawienie na siłę to jest tylko żenada ,a powód do chwalenia.
    • ylisse Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:03
      nie wiem czy to "ciete" ale trudno mi sobie wyobrazic inne zachowanie :
      skoro nie interesuja mnie cudze swiadectwa to po prostu ich nie ogladam i nie komentuje ( bo i niby czemu)
      jak kto mi natretnie wetknie w reke i powie surprised, z czerwonym paskiem, to podziekuje za informacje:
      dziekuje, wiem jak wyglada swiadectwo z czerwonym paskiem, co roku Marysia takie przynosi."

Nie rozumiem dyskusji jak komentowac cos co jak rozumiem nie chcesz komentowac??? Nie komentuj po prostu.

• koronka2012 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:11
        ylisse napisała:

> dziekuje, wiem jak wyglada swiadectwo z czerwonym paskiem, co roku Marysia taki
        > e przynosi."

I to jest najlepsza odpowiedź ever.

Swoją drogą - nie rozumiem dlaczego dopiero teraz reagujecie? skoro sytuacja trwa latami była masa okazji.
        Ja już dawno olałabym odwiedziny i dokładnie powiedziałabym czemu. Nie skazywałabym dzieci na to, żeby odczuwały odrzucenie i totalne desinteressement ze strony babki - bo i po co mają czuć się gorsze?
        • zonazolnierza Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:44
          Odrzucenie i brak zachwytu czuje autorka watku a nie jej dziecko. Mysle ze dziecku jest to absolutnie obojetne
          • mooimeisje Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:04
            "Mysle ze dzie
            > cku jest to absolutnie obojetne"

Tu bym sie nie zgodzila. Mysle, ze dzieci tez dobrze czuja taki rodzaj odrzucenia. Na szczescie jest to odrzucenie przez babcie, wiec nie bezposredniego opiekuna, zatem rodzic ma spore szanse zniwelowac negatywne skutki i odczucia dziecka.
            • snakelilith Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:12
              mooimeisje napisał(a):

> Tu bym sie nie zgodzila. Mysle, ze dzieci tez dobrze czuja taki rodzaj odrzucen
              > ia. Na szczescie jest to odrzucenie przez babcie, wiec nie bezposredniego opiek
              > una, zatem rodzic ma spore szanse zniwelowac negatywne skutki i odczucia dzieck
              > a.

Naprawdę przez babcię? Ja tu widzę matkę, której "do głowy by nie przyszło by się chwalić", a nie babcię, która uwzięła się na wnuczkę. Może babcia nie chwali wnuczki, bo raz, że nikt nie dostarcza jej do tego materiałów, co byłoby zadaniem matki. Skąd babcia ma brać informacje na temat sukcesów wnuczki, skoro z nią nie mieszka? A dwa, babcia może uważać, że taka jest sztywna linia wychowacza matki. Co nie musi dotyczyć rodziców tych innych wnuków.
              • mikams75 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:36
                moje dziecko telefonicznie chwali sie babciom (mieszkamy daleko i rzadko sie widujemy) i zdaje relacje z ocen, swiadectwa i czego sie tylko da i z przyjemnoscia przyjmuje od nich pochwaly i gratulacje. Ja nie musze mowic. To najjbardziej zalezy od relacji.
            • zonazolnierza Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:29
              Z opisu wcale nie wynika trauma dziecka lecz raczej matki ktorej dziecie nie jest chwalone. Za to malo inteligentny kuzyn, wszak ma tylko 4 i 5, jest wredny glupi itd.

P.s. niektore matki sa naprawde wstretne. Babki tez, ale od tych akurat mozna sie odciac
    • zonazolnierza Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:42
      Zebrac wszystkie swiadectwa swojego bombelka i pomachac obrzydliwej i wrednej babci przed nosem. Potem pojsc do przebrzydlego i wrednego bombelka babci i tez mu pomachac swiadectwami coby nie czul sie wyjatkowo że za ciezka prace i nauke ma dobre ceny. Na szczescie gownia... nie ma paska co odroznia go od naszego bombeleczka. Machnac, uniesc wysoko glowe z wyzszoscia, prychnac i wyjsc.
      Caly sekret chwalenia sie wlasnym bombelkiem.
    • kornelia_sowa Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:49
      Chodzi o Twoją córkę z sygnaturki-Kasię, która ma 19 lat i 2 miesiące?

Kup jej batona Grzesia i powiedz, żeby się nie martwiła.

• ichi51e Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:52
        Faktycznie... troche straszne i watkodajka wcale nie z tych ktorych zalezy na ocenach...
      • ginger.ale Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:59
        Albo Maćka. Lepszego batona nie znajdziesz. ;p
        • wroblica_cwir_cwir Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:08
          19-latce to już nawet baton pawełek nie zaszkodzi smile
          • memphis90 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 17:06
            Dla dziewczęcia o takich zaletach żadne plebejskie Grzesie i Pawełki, wyłącznie PRINCE Polo.
      • ajaksiowa Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:02
        Jeżeli naprawdę chcesz dopiec teściowej przygotuj sobie tematy zastępcze jako ripostę na zachwyty babci,jeżeli to nie pomoże _odpowiedz tak jak radzi ylisse😜
    • liberica1 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 15:51
      Skserować świadectwo córki i oprawić w ramkę specjalnie dla Babci 😂 U usmiechem na ustach dać Babci taki prezent jako specjalnie dla niej dedykowany.
      • mooimeisje Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:05
        liberica1 napisała:

> Skserować świadectwo córki i oprawić w ramkę specjalnie dla Babci 😂 U usmieche
        > m na ustach dać Babci taki prezent jako specjalnie dla niej dedykowany.

ha ha ha wcale nie takie glupi pomysl.
        • 3-mamuska Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:42
          Na taka wystawie , dać świadectwo córki i skwitować ze ma takie świadectwo bez korepetycji i ciągnięcia na siłę wołami.
          Może już przejść do milszej części wizyty.

Albo oj oj teściowo dziecko to nie małpka z zoo za takie świadectwo chce banana?

Albo bardzo przeszkadzam nie interesuje mnie to. Przyszliśmy tu z powodu twoich urodzin proszę to prezent.

Albo wziąć do ręki kartkę przewrócić oczami co za nudy albo Boże ta znowu zaczyna.
          Szkoda ze dawno tego nie ukróciłaś.
          Albo. Wysłać smsa ze przesiadamy nie będzie nas proszę spędzić swoje urodziny w otoczeniu świadectw wnuczków. Te kartki mogą zająć nasze miejsc przy stole.
          • ichi51e Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:46
            Nie bardzo sie da bo corka chyba juz szkole skonczyla
            • homohominilupus Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 17:50
              Też się zastanawiam czy to chodzi o Kasie lat 19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka