meres8 Re: W glebi lasu 16.06.20, 16:45 Jak na polski serial jest przyzwoicie, fajny klimat, Damięcki super, młodzi aktorzy też dają radę można się przyczepić paru rzeczy ale ogólnie wstydu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: W glebi lasu 16.06.20, 20:49 Ależ nudny serial. Nie wiem, jak dałam radę obejrzeć całość. Po każdym odcinku myślałam sobie, nie no jeszcze jeden, może się rozkręci. Nie rozkręcił się. Nudny, nielogiczny. I musiałam oglądać z podpisami, bo straszne belkotali aktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: W glebi lasu 16.06.20, 21:34 gaskama napisała: > Ależ nudny serial. Nie wiem, jak dałam radę obejrzeć całość. Po każdym odcinku > myślałam sobie, nie no jeszcze jeden, może się rozkręci. Nie rozkręcił się. Nud > ny, nielogiczny. I musiałam oglądać z podpisami, bo straszne belkotali aktorzy. > Jest nas dwoje. > Odpowiedz Link Zgłoś
treo.tralve Re: W glebi lasu 16.06.20, 20:50 Obejrzałam, nie lubię seriali, ale ten tak, był super Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: W glebi lasu 16.06.20, 21:33 Z całego serialu ostatni odcinek .Z braku laku dobry kit.I koniecznie słuchawki przy oglądaniu . Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: W glebi lasu 16.06.20, 21:45 Obejrzała, ale prócz Damięckiego i muzyki (Maanam, Janerka - mniam) średnio mi się podobało, a seriale kryminalne bardzo lubię, te dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: W glebi lasu 16.06.20, 23:07 Cardinala polecam, świetnie zrealizowany i spójna fabuła. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: W glebi lasu 17.06.20, 07:27 No i gdzie można ten serial zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: W glebi lasu 17.06.20, 21:14 Ja oglądalam na vod ale kino +, tu też chyba jest player.pl/playerplus/seriale-online/cardinal-odcinki,23608 szczerze polecam Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: W glebi lasu 20.06.20, 01:24 oooooo tak, ja tez. kanadyjski serial, ma już 4 sezony. świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: W glebi lasu 16.06.20, 23:00 Przeszlam 4 odcinki przewijajac dluzyzny z przeszlosci, nie moge wiecej. Pomijajac to, ze serial jest niesamowicie powolny (jak ktos otwiera list i gdzies idzie, to czy naprawde musimy ogladac kazdy krok?), to wiele sytuacji jest dla mnie kuriozalnych. (spojler alert!) Znika sobie dziewczyna, siostra glownego bohatera. Szukaja jej moze tydzien, dwa. matka wraca z jednym dzieckiem do domu i tyle. Ani nie maja nadziei na odnalezienie ani nie widac zalu po stracie, Normalnie jedza soie pomidorowa. Tak jakby od znikniecia minelo z 5 lat i rodzina pogodzila sie z losem, seriooo? To sledztwo w sprawie gwaltu. "Czyli nie prowokowala!"- to jest argument prokuratora? A jakby prowokowala, to moznaby ja zgwalcic? Potem przystojny pan prokurator krytykuje dziewczyne, ze nie powiedziala mu o jakims tatuazu na posladku, bo to wszakze dziala na jej niekorzysc (czytaj: dziewczyny z tatuazami na dupie mozna gwalcic). Prosi ofiare by kilkukrotnie i ze szczegolami opowiadala mu, co sie stalo. Wydawalo mi sie, ze ofiary przestepsw seksualnych przesluchuje sie raz. I to wszystko niby w 2019 roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: W glebi lasu 16.06.20, 23:35 (spojler alert!) Znika sobie dziewczyna, siostra glownego bohatera. Szukaja jej moze tydzien, dwa. matka wraca z jednym dzieckiem do domu i tyle. Ani nie maja nadziei na odnalezienie ani nie widac zalu po stracie, Normalnie jedza soie pomidorowa. Tak jakby od znikniecia minelo z 5 lat i rodzina pogodzila sie z losem, seriooo? O czym Ty mówisz, przecież rodzice bardzo się kłócą nawet matka zostaje pobita, ojciec ją oskarżą, że to pod jej opieką zagineła . Może nie zauważyłaś że obejmuje dwa wymiary czasowe: rok 1994 oraz 2019. Odpowiedz Link Zgłoś
nacalego Re: W glebi lasu 17.06.20, 07:30 Mnie to wygladalo, jakby oni klocili sie od lat, a nie z powodu zaginiecia. Mnie chodzi o to, ze nie szukali. Nie kwestionuja tego, ze dziewczyne mozna znalezc. Ojciec odbiera telefon od dziennikarzy i mowi, ze chcialbym zamknac ten rozdzial, kilka tygodni po tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: W glebi lasu 17.06.20, 22:41 Ta, mnie tez sue wydawało ze prokurator nie zna się na własnej robocie. Najlepiej tekst o prowokowaniu, potem ze skoro dziewczyna ma tatuaż nad tyłkiem to kiepsko, zadaje dziwne i mało konretne pytania...taka trochę sierota. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: W glebi lasu 18.06.20, 19:38 Mnie ubawiły te prace studenckie, anonimowo i pod pseudonimem - co to za pomysł w ogóle, co to za wydział? A może jest jakiś aspekt edukacji akademickiej, którego nie doświadczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: W glebi lasu 18.06.20, 19:51 Uwaga mały spoiler: I dlaczego kiedy facet z uniwersytetu im powiedział ze wysłał te problematyczna prace na prośbę „ładnej kobiety”- czyli ja widział- nie pytali więcej kim ona była itp , tylko go zostawili w tej bibliotece?? No i kto to naprawdę był? I dlaczego wysłali te prace bo nie zrozumiałam. I tez niezrozumiała dla mnie scena młodego Pawła który w nocy widzi jak ojciec pakuje łopatę do samochodu i gdzieś jedzie. Następna scena- młody Paweł podgląda ojca który kopie w lesie pod osłona nocy. Jak się Paweł dostał do tego lasu w środku nocy, nawet zakładając ze to np kabaty a nie (w domyśle) ten las gdzie się wydarzyła tragedii i gdzie potem znaleziono ludzkie szczątki, czyli nie w Warszawie. Śledził ojca taksówka? Wślizgnął się na tylne siedzenie?? potworia116 napisała: > Mnie ubawiły te prace studenckie, anonimowo i pod pseudonimem - co to za pomysł > w ogóle, co to za wydział? A może jest jakiś aspekt edukacji akademickiej, któ > rego nie doświadczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: W glebi lasu 20.06.20, 02:02 no mnie te sceny na maxa zirytowały. co to za czasy? twórcy przespali ostanie 20 lat?? te sceny są współczesne, a jakby lata 90-te! szukają argumentów za prawdomównością dziewczyny w tym, jak była ubrana, czy miała tatuaż i czy "prowokowała". wszystkie podręcznikowe chwyty wiktymizacji ofiary. chwilami zastanawiałam się nawet, czy to nie ironia. Harlan Coben tak to napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: W glebi lasu 21.06.20, 23:26 Moim zdaniem oni ubiegali wybiegi adwokatów gwałcicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: W glebi lasu 24.06.20, 00:13 nie, wówczas by to powiedzieli. oni przepytywali dziewczynę z tego tatuażu (jakby to miało mieć jakiekolwiek znaczenie dla sądu!) robiąc jej klasyczną wtórną wiktymizację, rzecz mam nadzieję niedozwolona w realnej prokuraturze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: W glebi lasu 17.06.20, 20:57 Dałam szansę całej serii i niestety nie porywa. To nie kwestia samej ekranizacji, obsady a scenariusza, który powinien być tutaj najmocniejszą stroną ekranizacji. Nie jest. Jest też mozliwość, że to co sprawdziło się w książce nie sprawdza się na ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: W glebi lasu 17.06.20, 22:39 Obejrzałam. Pierwsze co powiedział moj mąż obcokrajowiec(tj nie zna kobiety) to „co sie stało z jej wargą?”. A ja soe zastanawiam kto i dlaczego tak spalił włosy grochowskiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: W glebi lasu 18.06.20, 01:07 To chyba jakaś odmiana ombre, paskudne w każdym razie, ale może modne, nie wiem. Jeśli chodzi o wargę to zastanawiam się kto dopuścił aktorkę z takim karykaturalnym wyglądem do zdjeć, to nie powinno mieć miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: W glebi lasu 18.06.20, 08:40 Obejrzałam kilka odcinków, wcześniej czytałam książkę. Myślałam, ze powieść Cobena byla "taka se", ale serial to dopiero marnizna. Wg mnie bronią się młodzi aktorzy i Damięcki, ale pozostali (z Grochowską i Skibinską na czele) grają jak amatorzy. Co do fabuły, to nonsens goni nonsens, bo starano się zrobic jak najwięcej klisz z sytuacji przedstawionych w powieści, a niektore w polskich realiach lat 90-tych po prostu nie mają sensu. Ogólnie - kiszka. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: W glebi lasu 18.06.20, 18:47 Kolak jak zwykle świetna, nawet w epizodzie. Grochowska fajnie się starzeje, ale nie miała czego grać (tzn. materiał psychologiczny był, nie było dobrych, mięsistych scen i dialogów), więc głównie prezentowała się interesująco. Bardzo ją zresztą fajnie podpatrzyła ta młoda aktorka, podobieństwo sposobu bycia i mówienia było subtelne i przekonywające. Główna postać trochę mdła. Poza tym schematy, niedociągnięcia, logiczne ubytki, dialogi niezabardzo, muza dobra, ale zbyt nachalnie tuszująca dramaturgiczne słabizny i maniera operatorska, która dziesięć lat temu była odkrywcza, a teraz jest tylko manieryczna. Ale mimo tych niedociągnięć niewątpliwie doskoczyliśmy do światowej średniej. Bardzo średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: W glebi lasu 18.06.20, 19:13 Grochowska ogolnie wyglądała faktycznie ładnie gdyby nie włosy. Już nawet to brzydkie ombre możnaby zignorować ale miała po prostu siano na głowie. Nigdy nie widziałam w tv tak spalonych/ wysuszonych włosów. A propos młodych aktorów- ten co grał młodego Pawła bardzo przystojny, a nie jestem fanka blondynów. I w ogóle motyw pierwszego razu ladny, taki naturalny, obydwoje nieśmiali itp. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: W glebi lasu 20.06.20, 02:05 może to był zamierzony imydż?.. tak pytam.. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: W glebi lasu 18.06.20, 18:47 Jestem w trakcie czwartego odcinka. Serio w latach 90tych były takie akcje z Żydami? Byłam wtedy nastolatką i nie kojarzę problemu 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: W glebi lasu 18.06.20, 19:45 barattolina napisała: > Jestem w trakcie czwartego odcinka. > > Serio w latach 90tych były takie akcje z Żydami? Byłam wtedy nastolatką i nie k > ojarzę problemu 🤔 W latach 90tych Żydów "nie było", to i problemu "nie było". Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: W glebi lasu 18.06.20, 20:00 Żydzi zawsze są dla niektórych największym „problemem” , nawet jak ich nie ma. W latach 90 biskup Michalik (był biskupem w Gorzowie to dobrze pamiętam) podczas kampanii wyborczej powiedział, że „Na Żyda to powinni głosować Żydzi a katolicy na katolika”. I Żydem nazywał Mazowieckiego. Tzn nie mówił tego wprost ale wszyscy wiedzieli o co chodzi. Plakaty wyborcze Kuronia, Mazowieckiego były regularnie dewastowane dorysowywaniem im na czołach gwiazdy Dawida. To ten sam Michalik, który był uprzejmy powiedzieć, źe za pedofilie odpowiedzialni są rozwodzący się rodzice bo potem taki dzieciak lgnie do kapłana i jeszcze „człowieka za sobą pociągnie. Jako ciekawostkę dodam, że 92 byłam na wycieczce szkolnej we Włoszech, byliśmy na audiencji prywatnej u JPII i on jak usłyszał, że jesteśmy z Gorzowa to pytał, czy znamy biskupa Michalika bo to jego wielki przyjaciel. Generalnie pamiętam że w wyborach w 91 była urządzana przez KK wielka antysemicka nagonka na kandydatów, którzy im nie pasowali. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: W glebi lasu 20.06.20, 02:07 ja też byłam zaskoczona tymi wątkami antysemickimi. tzn. wiem, ze antysemityzm się tli, ale że tak otwarcie? miałyście takie doświadczenia z lat 90-tych? otwartych antysemickich napadów na znane wam osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: W glebi lasu 21.06.20, 22:19 claudel6 napisała: > ja też byłam zaskoczona tymi wątkami antysemickimi. tzn. wiem, ze antysemityzm > się tli, ale że tak otwarcie? miałyście takie doświadczenia z lat 90-tych? otwa > rtych antysemickich napadów na znane wam osoby? Tak, i możesz nie wierzyć ale nadal się zdarzają. Kwestia rozluźnienia granic. Antysemityzm jest nadal bardzo mocny w narodzie tyle że czasami zgrabniej przykryty, a czasami ta kołderka za przyzwoleniem władz i przymknięciem oczu się odsuwa. To straszne. I ciężko z tym walczyć, bo pod pozorem.. a to tylko takie żarty, tak jak na filmie tych dwóch nastolatków którzy jechali za Laurą ludzie potrafią robić różne podłości. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: W glebi lasu 21.06.20, 23:33 Za wikipedia: "Na początku lat 90. XX w. liczba Polaków deklarujących antypatie do Żydów była trzykrotnie większa niż tych, którzy nie żywili niechęci. " pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm#Okres_PRL_i_III_RP "W czasie wyborów prezydenckich w 1990 roku, w których konkurowali Lech Wałęsa i Tadeusz Mazowiecki, Wałęsa zasugerował, że Tadeusz Mazowiecki jest Żydem. Sztab wyborczy Tadeusza Mazowieckiego przyjął wtedy z rąk biskupa coś w rodzaju „certyfikatu o aryjskości”, czyli zapewnienie, że rodzina Mazowieckich od XV wieku była katolicka (a więc nieżydowska); i kolportowano to zaświadczenie. To chyba jedyny tego rodzaju przypadek w dziejach europejskiej polityki po roku 1945, od czasu uchylenia ustaw norymberskich. Nie wydaje się, by Wałęsa był zażenowany swoją sugestią lub by Tadeusz Mazowiecki dostrzegał coś niegodnego w przyjęciu tego swoistego zaświadczenia." krytykapolityczna.pl/kultura/czytaj-dalej/keff-antysemityzm-niezamknieta-historia/ Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: W glebi lasu 23.06.20, 00:01 dżizas ja to chyba wyparłam. te insynuacje Wałęsy i klimat antysemicki. pewnie dlatego, że chodziłam do "żydowskiej" szkoły (paradoksalnie). Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: W glebi lasu 19.06.20, 11:08 Nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Pan prokurator ciągle w jednym zbliżeniu z żyłą na czole i grymasem w kąciku ust. Tylko 2,5 odcinka dałam rady. Damięcki jako Teodor Szackie byłby imo idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 Re: W glebi lasu 19.06.20, 11:35 a Teodora Szackiego w filmie "Ziarno prawdy" nie gral Wieckiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: W glebi lasu 19.06.20, 11:39 Grał. Ale i tak Damięcki mi podpasował. Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 Re: W glebi lasu 19.06.20, 11:52 a wiesz, ze ja go nie pamietam w tym filmie a film bardzo mi sie podobal. Pamietam go z wielu seriali/filmow np. Nietykali Belfer czy 60kg niczego . Kogo tam gral? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: W glebi lasu 19.06.20, 11:54 Nie , nie. Nie widziałam filmów z bohaterem Szackim, ksiązki tylko czytałam, ale tak własnie go sobie wyobrażam jak Damięckiego z tych głębi lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 Re: W glebi lasu 19.06.20, 11:56 aaaa ok. juz myslalam, ze cos ze mna nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: W glebi lasu 21.06.20, 22:27 Miałam dokładnie to samo skojarzenie, byłby idealny jako Szadzki, Więckiewicza lubię ale nie w tej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: W glebi lasu 19.06.20, 13:47 Nie podobał mi się, chciałam dać mu szanse, wymęczyłam prawie całe dwa odcinki, ale ni e dałam rady. W moim odbiorze ma coś okropnie schematycznego, jakby milion innych filmów w tym jednym Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: W glebi lasu 19.06.20, 20:35 Dopiero teraz przejrzałam uważnie ten wątek, boście tak zaspojlerowały, że trzeba było oczy zamykać na niektóre posty. Obejrzałam serial i podobał mi sie bardzo. Najlepszy z netflixowych ekranizacji Cobena (Stranger tragiczny). NIe zgadzam się z opiniami, że wydumane zdjecia filmowe, dziwne kompozycje kadru itp. Mnie właśnie zauroczyło operowanie światłem, kolorami, zbliżęnia twarzy, ciasne kadry, muzyka. Scenariusz trochę kulał niestety (Jude Raus?? wtf?) Ksiażkę czytałam kilknaście lat temu i mgliście pamiętałam fabułę, więc oglądałam z zainteresowaniem. Zakończenie mnie ustaysfakcjonowało. Ktoś wyżej napisał, że asystentka zasuwała w robocie za Kopińskiego. Otoż ta dzielna bohaterka, u Cobena znana jako Loren Muse,później doczekała się nawet własnych powieści. Notabene w którejs z nich, Paul Copeland (Kopiński) żeni się z Lucy (serialową Laurą) - fun fact dla romantyczek 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: W glebi lasu 19.06.20, 23:10 Okropne nudziarstwo, szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: W glebi lasu 20.06.20, 01:16 jezusmaria. taki prosty kryminał, a polski serial tak go skomplikował... 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: W glebi lasu 21.06.20, 21:44 Dla tych co już obejrzeli i coś im zgrzyta: www.spidersweb.pl/rozrywka/2020/06/16/w-glebi-lasu-netflix-serial-ksiazka-porownanie/amp/ Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: W glebi lasu 21.06.20, 22:06 Będę jedyna, bo 2 odcinki oglądam od tygodnia i nuda. Za to Broadchurch 2 sezony w weekend Odpowiedz Link Zgłoś