20.06.20, 14:38
Wiem że są tu dziewczyny, które gotują na indukcji kilka lat,a ja mam dopiero 2 mce. Chciałabym się dowiedzieć jak najlepiej czyt. najoszczędniej na niej gotować. No nie umiem chyba. Najlepiej na przykładach typu ziemniaki, mieso. Czy lepiej od razu najwyższa moc do zagotowania, boję się wykipienia, a jak nastawiam na mniejszą moc to strasznie wolno to idzie, czy stopniowo. I jaką mam kupić patelnie bo te co mam działają, ale przy naleśnikach pala się. Mam indukcję Elektroluxa z krzyżami a nie polami, podłączoną do sily. Pomóżcie 🙏.
Obserwuj wątek
    • joxanna1 Re: Indukcja? 20.06.20, 16:00
      Uwielbiam indukcję. Właśnie za to jak szybko potrafi zagotować wodę.
      Najpierw nastawiam na P (to jest u mnie ten booster) gotuje błyskawicznie, a jak się zagotowuje to zmniejszam - zależnie od potrzeb, żeby bulgotało.

      Jest tak, jak z gazem. Na gazie też szybko zagotowywałam, a potem zmniejszałam gaz. Indukcja nie nagrzewa się jak płyta ceramiczna - jak zmniejszasz do np 5, to jest zmniejszona od razu.

      Nie wiem, czy to jest oszczędnie. Na pewno skuteczniesmile
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Indukcja? 20.06.20, 19:18
      Zobacz czy nie masz programu do gotowania pod przykryciem, u mnie jest, gotuje na maxa aż do zagotowania i zaraz potem obniża do zadanej temperatury i już do końca ustawionego czasu tak gotuje.
    • cichadziewuszka Re: Indukcja? 20.06.20, 22:15
      Mam smaklig z ikea, producentem jest o ile pamiętam elektrolux. Ziemniaki, makaron ryż - włączam funkcję booster, po zagotowaniu zmniejszam i kładę pokrywkę na garnek. Płyta ma 9 stopni regulacji tempetarury plus booster. Patelnię rozgrzewam na 4-5 stopniu, maksymalnie 6, potem reguluje wg potrzeb, patelnie mi się nie przypalają ani przy naleśnikach, ani przy innych potrawach.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka