Dodaj do ulubionych

Meble - malowanie (konkretne pytanie)

02.08.20, 12:07
Czy mogę (bez zbytnich komplikacji.i zakupu wielu różnych materiałów ) pomalować szafkę z IKEA, ktora oryginalnie ma lakierowaną okleinę?

Ten mebelek to najtańszy biały regalik. Bardzowj pasowaloby mi, gdyby byl ciemnoszary ( błyszczący lub matowy). Da się?
Obserwuj wątek
    • sasha_m Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:13
      Da. Tylko trzeba dobrze odtluścić powierzchnię przed malowaniem.
    • malia Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:15
      Nie wiem jaką powierzchnię ma twoja szafka, ja malowałam sama normalnie pędzlem, farbą akrylową szafkę na buty. Było to wiele lat temu, nic się nie obdarło, szafka dalej stoi w piwnicy i jest używana.
      Potem malowałam drzwi, również bardzo ok, a jeszcze później małą półkę i tu już było bardzo źle. Albo wina farby, albo powierzchni, widoczne były ślady malowania i szybko robiły się obdarcia.
      • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:19
        A mogłabym prosić o konkretne wskazówki?
        Do tej pory odtłuszczałam tylko siebie 😉
        • 35wcieniu Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:24
          Matowisz papierem ściernym, drobnym, albo szlifierką z drobnym papierem, odtłuszczasz alkoholem, np. izopropylowym i tyle. Malować najlepiej jest wałkiem, chociaż to też od farby zależy. Najmniej przygotowań wymagają farby kredowe, zwykle nie trzeba nawet matowić, ale przy lakierowanym meblu lepiej to jednak zrobić. Po farbach kredowych musisz jeszcze nalożyć wosk. Oczywiście można też malować dowolnymi innymi farbami do mebli lub tworzyw sztucznych.
        • pani_tau Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:31
          Umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń potem przetrzeć szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną.
          Malować specjalnym wałkiem z gąbki, w ten sposób uzyskasz super jednolitą powierzchnię dzięki czemu mebel wygląda jak malowany fabrycznie.
          Co do farb to używam Duluxa do drewna i metalu. Ostatnio przemalowalam starą szafę na "białe wino" i wygląda dziesięć razy lepiej niż się spodziewałam.
          • pani_tau Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:34
            Oczywiście najpierw trzeba usunąć wszelkie odpryski. Można też przetrzeć drobniutkim papierem ściernym czego ja nie robiłam, za pierwszym razem, bo nie wiedziałam a za drugim mi się nie chciało.
        • sasha_m Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:41
          Wystarczy umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i poczekać, aż wyschnie i przetrzeć szmatką nasączoną alkoholem izopropylowym. Ja malowałam komodę farbą Beckers.
          • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:45
            A ta komoda miala błyszczącą okleinę?
            • pani_tau Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:20
              Moja szafa taką miała.
            • sasha_m Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 15:55
              Tak. Malowałam tą sama farbą komodę w matowej okleinie, wyszło równie dobrze.
    • 35wcieniu Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:21
      Da się lajtowo, tylko jak mebel jest lakierowany to dobrze jest przed malowaniem zmatowić powierzchnię i oczywiście odtłuścić.
    • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:23
      Zalezy jaka szafka i jaki chcesz efekt. Jak ma dluzej posluzyc i ladnie wygladac, to najlepiej rozlozyc ja na czesci, malowanie zle wyglada na zlaczeniach, powierzchnie zmatowic drobnym papierem sciernym, wytrzec dobrze z pylu. Kupic odpowiedni walek. Roboty troche jest ale efekt super. Mozesz tez ot tak pomalowac bez przygotowania, ale efekt bedzie gorszy i mniej trwaly.
      • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:26
        I jeszcze wypracowac metode malowania krawedzi, tu najlatwiej sknocic i narobic zaciekow, lepiej malowac niemal suchym walkiem i ew. powtorzyc niz miec zacieki z farby.
      • pani07 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:27
        Zerknij na YT, w zeszłym roku niektóre meble chciałam pomalować na biało z kolei- filmiki, które z radami tam znalazłam, pomogły mi. Krok po kroku. Dużo takich filmików tam znajdziesz.
        • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 12:44
          Bardzo Wam dziękuję.

To jest zwykła biała okleina (błyszcząca, gladka).
          Mebla nie chcialabym rozkrecac, ale pewnie ściągnę drzwiczki.
          A farby jakie konkretnie polecacie?
          • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:00
            Ja bralam z mieszalnika, bo mi na konkretnym kolorze zalezalo. Akrylowe, niesmierdzace, do rozcienczania woda.
          • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:02
            Blyszczaca musisz koniecznie dokladnie zmatowic, bo moze sie zle malowac, walek bedzie sie slizgac i szybko powstana odpryski.
    • triismegistos Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:13
      Da się. Jeśli powierzchnia jest błyszcząca trzeba mebel zmatowić. Potem odtłuscić, np płynem do dezynfekcji 😉
      Potem wałeczek i jedziesz, cienkie warstwy.
      • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:50
        Dziękuję 🙂

A mogłabym.prosuc jeszcze o dokładne nazwy produktów, które służą do odtluszczania takich powierzchni?
        Bo inaczej pójdę do obi czy innej Castoramy i będę patrzeć na półki jak wół na malowane wrota 😉
        • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:51
          Chodzi mi tez o farby i inne potrzebne rzeczy.
          • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 13:52
            Matowieni odbywa się tylko poprzez ścieranie papierem ściernym? Nie ma innego sposobu?
            • czarnajuzia Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 09:00
              zamiast matowić można zastosować podkład do gładkich powierzchni
            • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 10:42
              Ale tym papierem sciernym szybko idzie - drobnym papierem owijasz klocek - albo masz jakis, albo kupujesz w markecie budowlanym. Sa tez gotowe klocki, gabki z papierem sciernym. Wg mnie najlepiej owijac klocek. I lecisz pasami po meblu, matowisz brzegi. Nie zdzierasz do zywego, to matowienie szybko idzie. Wilgotna szmatka wycierasz pyl.
          • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 10:20
            Nie podam konkretnych nazw, bo nie znam, ale kupujac walek poczytaj w sklepie do jakiej powierzchni, farby i jaki efekt, nie kazdy walek jest taki sam. Taki 4-5 cm wg mnie jest najlepszy do nieduzych mebli, plus taka plastikowa rynienka do obcierana walka. Mnie zawsze sprzedawca doradzal i bylo ok.
    • zuzia555 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 02.08.20, 14:30
      Ciekawy wątek. Ja mam w pokoju dla gości fajną, prostą, drewnianą witrynę z drzewa bukowego, które mi się nie podoba. Myślałam żeby drewno zeszlifować potem wg przepisu jakoś spatynować, tył szafki albo wykleić tapetą, materiałem lub potraktować farbą w sprayu. Ale nie chcę mi się, witryna czeka i zagraca. Ot dylematy.
      • mikams75 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 10:44
        Przemaluj, bedziesz miec radoche zawsze jak spojrzysz na mebel.
    • b-b1 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 08:22
      Malowałam 2 komody, 2szafki wysokie na książki, 2 biurka i 2 szafki nocne- przejechałam ręcznie papierem ściernym i pomalowałam( 3 warstwy) beckersem do drewna i metalu. Wałek z gąbki, beckers nie ma wielu kolorów w tej opcji do wyboru, ale mnie wystarczyło-1 komplet mebli szary, 1 komplet biały.
      I półki zwykłe z okleiny dla kotów z bordowego na jasno szary-tu warstw farby 4 bo pierwotny kolor ciemniejszy.
      Mam już 2 lata-nic nie odchodzi ani nie zniszczyło. Po wymianie gałek w meblach-meble wyglądają jak nowe.
      • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 08:28
        Super, mam nadzieję że u mnie efekt będzie podobny.
        A Twoje meble były z prawdziwego drewna czy z płyty?
        • b-b1 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 08:52
          grey_delphinum napisał(a):

> Super, mam nadzieję że u mnie efekt będzie podobny.
          > A Twoje meble były z prawdziwego drewna czy z płyty?

Meble są z drewna , ale były mocno lakierowane, nie dało rady zdjąć wierzchniej warstwy(ręcznie), aby je zabejcować, szafki nocne z płyty wiórowej i półki kocie również -efekt jest dokładnie taki sam -nie ma różnicy. Kocham tego beckersa-bo malowałam nim również ościeżnice do drzwi, starego typu parapety i kalorofery big_grin
          Schnie w 2 godziny-jednego dnia bez problemu pomalujesz wszystko i nie śmierdzi.
          • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 09:00
            Dziękuję za wyjaśnienia 🙂
            Mnie interesuje szary kolor, mam nadzieję, ze uda mi się dobrać tego beckersa, bo brzmi zachęcająco.
            • b-b1 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 09:11
              grey_delphinum napisał(a):

> Dziękuję za wyjaśnienia 🙂
              > Mnie interesuje szary kolor, mam nadzieję, ze uda mi się dobrać tego beckersa,
              > bo brzmi zachęcająco.

Jest (przynajmniej był) mały wybór kolorów-chyba 10/11 - i z szarości tylko jasny.
              ....ale podejrzewam, że jest opcja mieszania-jest biały i jest czarnybig_grin
              • grey_delphinum Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 09:19
                Dobry pomysł z tym ewentualnym zmieszaniem 😉
    • sarah_black38 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 10:29
      Najlepiej położyć dwie, trzy warstwy farby, nie zapominajac po wyschnięciu przeszlifowac drobniutkim papierem powierzchni w celu wygładzenia lub przetarcie jakiś niewielkich grudek farby, drobnych zacieków, które mogą się pojawić , zwłaszcza u kogoś, kto nie ma wprawy.

Jedna warstwa farby zazwyczaj źle wygląda. Jak przemalowywałam drzwi z brązu na biel to położyłam pięć warstw, żeby kolor nie przebijał. A malowałam wiele rzeczy :mebli, kominek a nawet buty smile
      • b-b1 Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 12:02
        Ja cegły kominkowe , kamień i sam komin malowałam zwykłą tikurillą( taką jak do ścian) - nic kompletnie się nie dzieje- mimo wysokiej temperatury.

I przypomniałaś mi - mam 2 sztuki drzwi w piwnicy pomalowanych beckersem ( tym do metalu i drewna) i tez zero problemów.
    • mrs.solis Re: Meble - malowanie (konkretne pytanie) 03.08.20, 14:16
      Zeby oszczedzic sobie zabawy z papierem sciernym sa produkty w plynie do matowienia powierzchni np.
      https://jeger.pl/2927-product_default/xjeger-delack.jpg.pagespeed.ic.OuyjH18wJl.png
      Potem w odpowiedniej kolejnosci, primer, farba i na koniec warto polozyc lakier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka