Dodaj do ulubionych

Lala eksia - dlugie

02.08.20, 21:09
Witajcie,
Kilka lat temu rozstałam się z ojcem mojej córki. Córka lat 7. Po naszym rozstaniu rotacja bab u eksa była bardzo duża. Az pojawiła się ona. Lala młodsza od eksa o jakieś 15 lat, z dwójka dzieci. Od tego czasu eks zaczął częściej brać córkę. Jedna z córek lali jest w wieku mojej córki, wiec dziewczynki złapały szybki kontakt. Ex nawet zaczął brać córkę na noc. Po powrocie od taty córka wracała zadowolona, a ja się cieszyłam, ze ona ma kontakt z ojcem, a ja mam chwile dla siebie. Po pewnym czasie lala zaczęła do mnie dzwonic z pytaniami co lubi jeść córka, czy pozwalam na granie na telefonie, czy może to czy tamto. Pisała smsy, ze są w lesie, dziecko zaopiekowane, najedzone itp. No i się zaczęło. Raz zadzwoniła poskarżyć na eksia, ze pozwala córce cały czas grać na telefonie, potem, ze eksiu leży i nic nie robi, ze ona się córka zajmuje. Raz był SMS z pytaniem jak wyglądał mój seks z eksiem i z jaka częstotliwością. Byłam w szoku. A potem to już były telefony po kilka razy dziennie: jaki to on ch.j, a jaki sku...syn, a o co się pokłócili, a ze ona tak nie może itp itd. Łącznie z płaczem do telefonu i prośba o wsparcie, co ona biedna ma począć. I nagle po kilku miesiącach obrót o 180 stopni. Zaczęła mnie skłócać z eks, z którym miałam poprawne relacje. Zaczęła jątrzyć, mieszać, włamała mu się na messengera i każdy mój dialog z eksiem komentowała mało przyjaźnie. No. po wysłaniu eksiowi zdjęcia córki dostałam wiadomość w stylu: no już nie pisz do niego, nie chciałabyś wiedzieć jak on ciebie wyzywa i cię obgaduje. Pomyslałam wtf??? Postanowiłam zignorować babe, ale ona nie dawała za wygrana. Wkurzyłam się i powiedziałam eks co ona wygadywała na niego i niech ja ustawi do pionu, bo sobie nie życzę telefonów czy smsow od niej. Poza tym ona nie jest strona, wiec niech się ze mna nie kontaktuje w sprawie dziecka. Dodam, ze często dostawałam od niej SMS o treści: „cześć jutro jesteśmy po dziecko. Daj znac o której”. Od czasu jak postanowiłam jej nie odpisywać o czym poinformowałam ex, lala zaczęła na mnie gadac mojej córce. Po powrocie córka nie zdaje relacji z pobytu u ojca, a ja jej nie ciągnę za język. Ona co jakiś czas sama z siebie coś opowiada. I w ten sposób się dowiedziałam, ze: całe alimenty biorę dla siebie, a dziecku nic nie kupuje, jestem okropna matka, jestem gruba, jestem wstrętna, lala namawia dziecko do niszczenia swoich rzeczy z komentarzem, ze jak zniszczysz to matka kupi ci nowe, ubran nie trzeba prac, wyrzuci się, a matka kupi nowe. Dodam, ze lala klnie jak szewc, zwracając się do mojej córki tez używa słów na „k”. Ostatnio córka była świadkiem jak lala podprowadzila eksiowi kasę i była z tego powodu awantura. Awantury są tam na porządku dziennym. Jednym słowem baba jest toksyczna i patologiczna. Ojciec temat bagatelizuje, dziecko stoi miedzy młotem a kowadłem, bo boi się coś powiedzieć, a przykro jej jest, ze lala obraza jej mamę.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Mnie to generalnie nie rusza, ze ona po mnie jedzie, ale nie będę tolerować tego, ze robi to przy dziecku!
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:25
      Pozostaje Ci przećwiczyć z córką tekst "proszę nie mówić źle o mojej mamie, jestem dzieckiem i nie chcę tego słuchać Łagodnie, spokojnie i metodą zdartej płyty. Przyda jej się w życiu.
      Związek z tą panią pewnie szybko się rozleci, ale dziecko przynajmniej się czegoś nauczy.
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:31
        Mówiłam córce, żeby tak mówiła, ale powiedziała, ze się boi / wstydzi. Lala gada na mnie, jak ojca nie ma w pobliżu, wiec nawet jakby jakim cudem chciał, to nie ma jak zareagować.
        Związek trwa już ze 2,5 roku, wiec się nie szykuje na szybki koniec. Eksiowi wygodnie, sam mi powiedział, ze jemu pasuje, bo lala sprząta, pierze, gotuje, myje okna i jest dla niego grzeczna.
        • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:34
          Może niech córka to nagra?
        • nangaparbat3 Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 11:56
          Nie wystarczy powiedzieć, trzeba ćwiczyć. Ty jesteś lalą. Mówisz: twoja mama jes niemądra. Córka wtedy ma wygłosić swój tekst. Wiele razy - mówisz za każdym razem inaczej, robisz śmiesznie -groźne miny, wykrzywiasz twarz, ale tak,żeby to było zabawne, zeby córkę rozśmieszyć, wymyślasz jakieś durne zarzuty pod Twoim adresem - po prostu robicie z tego zabawę, parodię. To pomoże córce przykładać mniejszą wagę dosłów lali, i no powtarzając w kółko swoje "proszę nie mówić o mojej mamie" , ważne żeby głośno, nabierze łatwości odezwania się w odpowiedniej chwili.
    • adriana.la.cerva Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:29
      A dlaczego piszesz/mówisz o niej per Lala ?
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:33
        A jak byś mówiła, na taka osobę? Miałabyś szacunek do niej po takich akcjach? Dla mnie to chora baba.
        • manon.lescaut4 Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:41
          Nie i właśnie dlatego baba lepsza niż lala.
      • lilia.z.doliny Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 07:10
        dlaczego piszesz/mówisz o niej per Lala ?

zeby nie usuneli postu z wulgaryzmami
        • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 07:56
          Dokladnie tak
        • stephanie.plum Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 21:17
          i to jest dobra odpowiedź.
    • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:31
      Nie musisz wyrażać zgody na demoralizację dziecka poprzez przebywanie z osobą zachowującą się jak menel. Poinformuj eksa, że albo ustawia panią do pionu, albo idziesz do sądu z wnioskiem o uregulowanie spotkań bez jej udziału.
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:37
        Eksia poinformowałam, ale powiedział, ze ona z nim mieszka, a ja wymyślam. Poza tym mówi, ze on się w mój związek nie wtrąca, wiec tez mam się odpieprzyc.
        • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:40
          Od jego związku się odpieprz jak najbardziej. Natomiast zgłoś sprawę demoralizacji córki poprzez wulgarne odzywki. Formalne pismo ustawi państwa do pionu.
          • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:44
            W związek się nie wtrącam, nie interesuje mnie co i z kim robi ex. Interesuje mnie tylko moje dziecko. Jak lala nie potrafi trzymać języka za zębami, to niech nie przyjeżdża do ex w czasie jak jest córka (lala tam mieszka tylko w wakacje).
            • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:48
              Nie musisz wyrażać zgody na jej kontakty z Twoim dzieckiem.
          • nigdynigdynigdy84 Re: Lala eksia - dlugie 04.04.21, 19:39
            O popieram, na takie laleczki pisemko eleganckie podziała, uciszy ja na trochę. Chyba, że lala z tych, co to w szał wpadają i robią jeszcze większy dym
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:31
      Czemu utrzymujesz kontakty z jakąś obcą babą?
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:34
        No właśnie nie utrzymuje. Byłam głupia, ze słuchałam jej wywodów i płaczu w zeszłym roku.
        • krypteia Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 22:42
          karolina80dm napisała:

> No właśnie nie utrzymuje. Byłam głupia, ze słuchałam jej wywodów i płaczu w zes
          > złym roku.

Skad miala twój numer telefonu i dlaczego od niej odbierałas?
          • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 22:48
            Od eksa. Odebrałam, bo nie wiedziałam, ze to ona. Zadzwonił nieznany nr, wiec odebrałam.
    • smillla Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:39
      Lala - wariatka. Niebezpiecznie zostawiać dziecko z taką osobą. Ja bym szła w stronę zmniejszenia ilości kontaktów, gdybym tylko miała na to jakiś sposób. Nie wiadomo, co takiej szurniętej osobie strzeli do głowy.
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:47
        Ale jak? Mam zabronić córce kontaktow z ojcem? Ostatnio co wraca od niego to słyszę nowa „historie”. Córka jest za ojcem bardzo. Jak jej nie puszczę do niego, to będzie ze szkoda dla niej. A ex się wkur... i będzie kolejna sprawa w sądzie. Jak to rozwiązać? Tez się boje, ze dziecko przebywa z taka wariatka.
        • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 21:50
          Poinformuj eksa że albo usuwa panią z pola widzenia córki sam albo składasz wniosek do sądu o zmianę formy kontaktów na takie, gdzie bluzgająca baba nie będzie miała dostępu do dziecka, bo działa to na nie demoralizująco.Poza tym w trosce o dobrostan psychiczny dziecka nie chcesz, żeby było zmuszane do wysłuchiwania oszczerstw na temat matki.
          • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 23:13
            Jak to wyegzekwować? On uważa, ze tematu nie ma. Zarzuca mi, ze jestem zazdrosna dlatego oczerniam jego babe. On chce mieć święty spokój, a jakikolwiek konflikt zakłóca mu ten spokój.
            Kurde, a miałam takie normalne relacje z nim sad
            • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 02.08.20, 23:36
              Jak to jak? Jak masz postanowienie sądu to normalnie egzekwujesz.
              • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 00:11
                Tak, masz racje. Ale zanim złoże papiery, będzie termin sprawy, minie dobrych kilka miesiecy. Sprawa będzie się ciągnęła z rok zapewne. Nie wiem co robić teraz. Już! Ojciec pewnie niedługo się odezwie. Moje prośby I uwagi ma w tyłku.
                • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 03:09
                  karolina80dm napisała:

> Tak, masz racje. Ale zanim złoże papiery, będzie termin sprawy, minie dobrych k
                  > ilka miesiecy. Sprawa będzie się ciągnęła z rok zapewne. Nie wiem co robić tera
                  > z. Już! Ojciec pewnie niedługo się odezwie. Moje prośby I uwagi ma w tyłku.

Zloz zaraz.
                  Powiadom go o tym i powiedz, ze do czasu sadowego rozstrzygniecia moze corke widywac u ciebie/na neutralnym gruncie, w zadnym wypadku u niego w domu i bez obecnosci jego aktualnej. Jesli sie do tego nie zastosuje, bedzie corke widywac na fejsie.
                  • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 08:40
                    Ok, a znasz kogoś kto wygrał taka sprawę? Orientujesz się może jak to wyglada? Czy dziecko jest przesłuchiwane przez psychologa?
                    • ferra Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 00:42
                      tak, jeśli o to zawnioskujesz (wysłuchanie małoletniego)
    • annajustyna Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 08:50
      Chyba polubię next mego eksa 🙈. A powaznie, to ta lala jest poważnie zaburzona, zero kontaktu, córka też minimalnie.
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 09:11
        Żeby to było takie proste ... ojciec bierze dziecko zawsze jak jest lala ze swoją córka. Ex jest średnio zainteresowany dzieckiem i mam wrazenie, ze moja córka tam jezdzi tylko dlatego, żeby córka lali się nie nudziła. To nie jest tak, ze ex bierze córkę i są sami i fajnie spędzają czas. Jemu by się nie chciało. Wcześniej zanim poznał lale, brał córkę raz w miesiącu i było to kilka godzin.
        • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 09:15
          karolina80dm napisała:

> Żeby to było takie proste ...

Sluchaj, albo ci zalezy, zeby corke przed tymi osobami i ukladami chronic, albo nie zawracaj glowy. Grac w "tak, ale" mozesz i bez nas. To nie nasza corka.
    • aguar Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 10:14
      Widzę, że ja tę sytuacje odbieram trochę inaczej niż większość. "Lala" autorce męża nie zabrała, opiekowała się jej córką w czasie pobytów dziewczynki u ojca, czego on nie robił, choć powinien, te telefony w stylu "czy córka może..." były wg mnie ok. Potem, jak zaczęło się obgadywanie eksa, no cóż, być może "Lala" liczyła na jakąś babską solidarność, w końcu eks z jakiegoś powodu został eksem. Ale ok, to mogło nie pasować autorce, mogła to ukrócić. Ale nie w taki sposób. Mogła mówić "Lali", że sobie nie życzy itd. Jednak autorka postąpiła bardzo wrednie idąc ze skargą na "Lalę" do eksa. Rzeczywiście myślała, że to pomoże, wiedząc jaki on jest? To zepsuło stosunki, teraz "Lala" się mści...Może jednak sposobem by była próba dogadania się z tą kobietą, przeproszenie za tamto naskarżenie, docenienie, że dobrze dba o dziecko. Może się mylę, ale wyczuwam, że ona nie musi być zła, też jej nie jest za dobrze z eksem, ale widocznie bilans zysków i strat wskazuje jej, aby z nim dalej być.
      • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 10:20
        Dobrze dba ? To ironia ?

Autorka lepiej by zrobila zapisujac corke na warsztaty asertywnosci.
        • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 10:44
          Baba robi wodę z mózgu mojemu dziecku. Owszem nasmaży naleśników czy upiecze kurczaka, ale potem psychicznie ja niszczy. Wpadlabys na to, żeby powiedzieć dziecku, ze jego matka jest zła / okropna / wstrętna? Dla każdego dziecka matka jest najukochańsza! Jak to dziecko ma się czuć słysząc takie teksty?
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 10:25
        Zle zrozumiałaś. Powiedziałam ex o tych żalach i płaczach lali, jak ta zaczęła jątrzyć. Na sile próbowała mnie z nim skłócić. Zaczęły się głupie komentarze w stosunku do mnie, sprawdzanie metek w ubraniach mojej córki i komentowanie, ze za tanie te ubrania. Zanim doniosłam eksiowi, powiedziałam jej, ze nie chce żeby do mnie pisała i dzwoniła, bo nie jest strona. Ona dalej to robiła. Jak pisałam wyżej, włamała mu się na messengera i albo odpisywała wulgarnie do mnie (za co eks mnie potem przepraszał i mówił, ze lala wypiła za dużo), albo po kilku minutach dostawałam SMS z komentarzem tego, o czym pisze z ex. Najczęściej nie był to miły komentarz. Jak cierpliwość mi się skończyła, przestałam odbierać telefon od niej. Zaczęła dzwonić z innego nr. Wtedy szlag mnie trafił i wszystko powiedziałam ex. Wkurzył się i powiedział, ze ona jest zazdrosna o mnie, bo się boi, ze wrócimy do siebie. Dalej uważasz, ze jestem wredna?
        • lauren6 Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 12:06
          No to masz cały szereg dowodów dla sądu: smsy, wiadomości na messenger. Możesz już teraz iść na policję złożyć doniesienie o stalkingu. Jak dobrze pójdzie pani dostanie zakaz zbliżania się do Ciebie i Twojego dziecka. Równolegle złożyć wniosek do sądu o ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem bez udziału stalkerki.
        • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 12:25
          troche jednak jestes, kobieta zajmowala sie twoim dzieckiem chetnie, pytala cie o rozne sprawy zwiazane z dzieckiem, informowala jak dziecko spedza czas najwyrazniej zalezalo jej na relacjach z wasza corka i toba - co nalezalo docenic, nie kazdej nowej partnerce bylego meza chcialoby sie to robic. Z czasem pewnie sie jej ulalo, bo ani twoj byly maz ani ty tych wysilkow nie doceniliscie. Dodatkowo twoj byly maz ani mysli zdjac z niej obowiazek opieki nad wasza corka. Z pewnoscia nie powinna wydzwaniac do ciebie z pretensjami o zachowanie bylego meza, nie powinna mowic zle przy dziecku o jego matce. Ale o to tez powinnas miec pretensje glownie do swojego bylego meza , w koncu on to tez slyszy?
          • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 12:36
            No właśnie nie słyszy. Córka mówi, ze jak lala mnie obraza, to ojca nigdy nie ma w pobliżu.
            Tak opiekowała się, pytała co córka lubi itp. Ja tego od niej nie wymagam, jak chciała być dobra ciocia to jej sprawa. Ja tez nigdy nie miałam potrzeby nawiązywać znajomosci z nią. Nagle zaczęły się docinki i zaczepki, jątrzenie, szpiegowanie itp. Potem oczernianie mnie. Ja na to nie pozwolę, żeby ona leczyła swoje kompleksy kosztem mojej córki.
            • mikawi Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 13:44
              Napiszę jako next: do momentu, w którym pisałaś, że eks zabiera córę choćby nawet pod towarzystwo z córką nexi (nie lali) było dla mnie ok. Sama piszesz, ze jako ojciec jest słaby, wiec pewnie towarzystwo rówieśniczki ułatwiało mu zadanie. I ok, ja bym się nawet cieszyła ze córka ma towarzystwo w swoim wieku. Pytania nexi co córka lubi tez ok, znaczy normalna osoba. Ja również pytam rodzica dziecka, które przychodzi do mojego syna co lubi, żeby zrobić coś pod smak gościa. Ale dalszy ciąg z szukaniem w Tobie jakiejś przyjaciółki do wyżalania się na temat partnera, o nastawianiu czy próbie nastawiania dziecka przeciwko Tobie to jakiś hardcore. Tez bym trzymała dziecko z dała od takiej powalonej osoby.
            • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 14:30
              Teraz ci zależy ale wcześniej ci nie zalezalo jaki stosunek miala Pani do twojego dziecka, naprawde? Bycie 'dobra ciocia' to nie tylko sprawa tej Pani to jednak także twoja i twojego dziecka sprawa. Partnerka bylego meza de facto opiekuje się twoim dzieckiem w czasie pobytu u ojca wiec chyba fajnie zeby Pani miala jednak dobra relacje z corka? Do pewnego stopnia twoj maz moze miec jednak troche racji, czesc pretensji wynika wcale nie z tego ze pani teraz cie obgaduje tylko ze dziecko wczesniej sie czulo dobrze w jej towarzystwie.
              Tak czy inaczej kobieta nie powinn cie obgadywac a twoj byly maz jezeli ma watpliowsci sam powinin na ten temat porozmawiac z corka i cos zrobic by sytuacja sie nie powtrzala.
              • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 08:52
                Słuchaj, dopóki nie szkodziła mojemu dziecku, to się nie wtrącałam w to, co się dzieje u ojca podczas pobytu córki. Ciekawe jak ty byś się zachowała jakby całą robotę, którą wkładasz w wychowanie córki ktoś ci niszczył w zaledwie kilka dni. Po powrocie od ojca córka potrafiła powiedzieć do mnie "ale ty głupia jesteś". Nigdy czegoś takiego nie słyszałam wcześniej. Serio mam olać, bo lala kiedyś była miła i pytała jaki serek kupić? Nagle jej się odmieniło. Z ex miałam dobre relacje, jak zadzwonił to gadaliśmy o dziecku, a czasem też jakieś newsy o znajomych. Lala nie mogła tego zdzierżyć. Pisała do mnie smsy, że on się ze mnie nabija, z uprzejmości ze mną rozmawia, a ja niby naiwna myślę, że on jest uprzejmy. Dużo by pisać. To jest dramat jak bardzo ta kobieta jest zazdrosna i zakompleksiona. Ostatnio jak córka była u ojca, to wyszło, ze lala ukradła eksiowi z portfela kasę. On się zorientował i była mega wojna. Córka mi o tym opowiadając sama z siebie powiedziała, ze ciocia ukradła, a ten kto kradnie to przecież złodziej. Nie wiem nawet jak to skomentować.
    • bywalczyni.hosteli Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 11:02
      To nie wiem do kogo masz pretensje, przecież ex nie chce zajmować się córką, sama piszesz, że bierze ją by tamtej córka się nie nudziła, lala przeklina przy Twojej córce i szydzi z ciebie. Opier.dol ojca raz a porządnie, zero spędzania czasu córki z lalą jak tamta jest niereformowalna i co tu więcej kombinować. Kto ma chronić twoją córkę jak nie ty w tym wypadku? Jak ojciec nie dostosuje się to sąd pomoże ustanowic, czy takie towarzystwo jest odpowiednie dla 9-latki.
      Z kobietą nie wchodzi w dyskusje, połączenia zablokuj, smsy trzymaj na wypadek rozpraw.
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 11:20
        Odkad jest lala, ex ciśnie, żeby córkę zabierać. Ale tez bez przesady: co 3 tygodnie, ale juz nie na kilka godzin a na kilka dni. Zapewne skończy się to w sądzie: on złoży pozew, ze mu dziecka nie daje lub ja, żeby spotkania były bez lali. Chciałam uniknąć sądu, ale widać się nie da.
        • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 14:39
          trochę watpie ze cos ugrasz w sadzie, chyba ze zdecydujesz się by dziecko było przesłuchiwane, ty będziesz mieć twarde dowody (nagrania?) etc. Jeżeli ojciec i corka chcą utrzymywać kontakty a twój były maz jest w zwiazku z Pania to sad raczej postanowienia nie wyda by spotkania odbywaly się bez pani, musialabys udowdnic ze Pani jest fizycznym zagrozeniem lub/i demoralizatorem corki. No ale może się myle….
          • annajustyna Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 14:51
            Dokładnie tak jest 😬
            • znana.jako.ggigus Re: Lala eksia - dlugie 04.04.21, 16:32
              teraz ta kobieta jest zagrożeniem i/lub demoralizatorką córki? ojesuu i to tylko dlatego że mąż odważył się odejść do niej? Aż tak to głęboka rana, że ktoś odważył się zostawić narcyza? ojojojoj
              Na szczęście to takie fantasmagorie dla harpii z przedmieścia
    • sol_13 Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 17:11
      Przede wszystkim po co z nią rozmawiasz i dyskutujesz, ona nie jest stroną. Co to znaczy, że wysyla Ci smsy kiedy będą po dziecko. To eks ma się z Tobą kontaktowac, nie ona.
      Zignorować, zablokować, córki nie puszczać, eksa ustawić do pionu.
      • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 17:43
        co jest zlego pytaniu kiedy maja (razem) przyjechać po dziecko, skoro razem tym dzieckiem później się opiekują, a właściwie to bardziej nawet pranerka meza się nia zajmuje? Chyba normalne ze skoro pani ma się zajmować mala to chce wiedzieć od której godziny do której? Tego to bym się wcale nie czepiala.
        • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 18:22
          Ty bys sie nie czepiala, twoja sprawa. A autorka uwaza - imo jak najsluszniej - ze ta pani nie jest odpowiednia osoba do zajmowania sie dzieckiem autorki, zatem nie pani ma sie zajmowac, wydzwaniac, odbierac etc.

Kontakty z corka dotycza ojca, nie innej osoby. To ojciec ma ustalac, odbierac i zajmowac sie. A jesli sie z tego nie wywiazuje i ceduje te obowiazki na osobe trzecia, w dodatku nieodpowiednia, niech sie buja. Z pania autorka nie ma obowiazku nawet rozmawiac, tym bardziej ustalac z nia czegokolwiek czy powierzac dziecko.
        • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 20:17
          Ale ona nie jest strona. To ojciec powinien się kontaktować w sprawie spotkań z dzieckiem. Nie mamy sądownie ustalonych kontaktow ojca z dzieckiem, zawsze ustalaliśmy na bieżąco: ja - ojciec dziecka, a nie ja i jakaś panna.
          • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 20:50
            karolina80dm napisała:

> Nie mamy sądownie ustalonych kontaktow ojca z dzieckiem, zawsze us
            > talaliśmy na bieżąco

No to widzisz, ze system sie nie sprawdza. Wystap o sadowe usttalenie i to kontaktow corki z ojcem, a nie z osobami, ktorym ojciec chce corke upchnac. ten czas ma byc jego czasem z dzieckiem.
          • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 22:27
            Dziecko spedza czas z ojcem ale tez jego nowa rodzina, czy sie to bylej zonie podoba czy nie. Pytanie kiedy MAMY przyjechac po dziecko jest konsekwencja te sytuacji, ale mozna oczywscie udawac ze pani nie istnieje a pan podejmuje decyzje samodzielnie.
            • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 22:34
              71tosia napisała:

> Dziecko spedza czas z ojcem ale tez jego nowa rodzina, czy sie to bylej zonie p
              > odoba czy nie.

Moze przestac spedzac. Kiedy na przyklad nowa rodzina ojca demoralizuje dziecko lub stosuje wobec dziecka przemoc - emocjonalna czy dowolna inna.
              Oraz z ojcem i jego nowa rodzine, a nie z nowa rodzina ojca praktycznie bez ojca.

Pytanie kiedy MAMY przyjechac po dziecko jest konsekwencja te s
              > ytuacji, ale mozna oczywscie udawac ze pani nie istnieje a pan podejmuje decyzj
              > e samodzielnie.

Pytanie ma zadac ojciec, bo to on, a nie jego nowa pani, ma prawo i obowiazek kontaktow z dzieckiem. Z zona czy partnerka eksa matka dziecka w ogole nie musi rozmawiac i ma pelne prawo nie zyczyc sobie tego. Dla niej to nie rodzina.
              • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 00:16
                naprawde? Jezeli matka tej dziewczynki znajdzie partnera i zalozy z nim rodzine, ojciec dziecka tez bedzie mogl zadal by dziecko nie spedzalo czasu z partnerem matki? Nawet z nim mieszkajac? . Moze smsa powinien wyslac pan, ale co to wlasciwie zmienilyby skoro oboje przyjechali po dziecko a termin spotkania i tak pan musi konsultowac nie tylko z matka dziecka sle i z swoja partnerka .
                • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 00:28
                  Tu partnerka ojca SZKODZI dziecku i swiadomie opluskwia matke dziecka. Albo robi to pod nieobecnosc ojca, czyli "kontakt z ojcem" nie jest realizowany, albo przy jego aprobacie, a wtedy takze spotkania z ojcem nalezy zawiesic lub monitorowac.
                  Pan moze konsultowac z kim chce, natomiast matka dziewczynki moze wymagac - i wyegzekwowac - by z nia kontaktowal sie i konsultowal ojciec, a nie obca dla niej osoba. capisco ?
                  • m_incubo Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:01
                    "Capisci", jeśli już.
                    • tt-tka Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:11
                      m_incubo napisała:

> "Capisci", jeśli już.
                      >

Dzieki, ale ja uzywam z "o". Tak jak zum, gdy cogito smile
                      • mona-taran Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 11:11
                        Ale z "o" pytasz nas czy rozumiesz:p a skąd my to mamy wiedzieć?:p
                • triss_merigold6 Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 08:15
                  Pani niezrównowazona dziecku szkodzi i w tym leży istota rzeczy, a nie w tym, że jest nową partnerką ojca.
                  Btw, doprawdy, kontaktowanie się jednej czy drugiej nowej pani eksa z matką dziecka jest doskonale zbędne. Nowa pani powinna się powstrzymać, a matka dziecka łagodnie spuścić ją po brzytwie.
                  • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:02
                    I tylko o to chodzi. Gdyby nie szkodziła córce, nie byłoby tej całej afery.
                    BTW, też tak uważam, na początku były to tylko pytania o to co lubi dziecko, grzecznie odpowiadałam, bo doceniałam, ze się stara. Potem zaczęły się pytania o moje życie z ex. Powiedziałam jej, że sorry, ale na ten temat nie będę z nią rozmawiać, poza tym było minęło, wymazałam z pamięci. No i potem zaczęły się żale na ex, na swój los, na to, że musi mieszkać z rodzicami, że nie pracuje, ze on jest taki i owaki, łącznie z opisem kłótni, o co poszło jak i kiedy, z wyzwiskami na ex, groźbami itp. Mój błąd, że tego nie ukróciłam, tylko słuchałam. Szkoda mi jej było po prostu.
                    • triss_merigold6 Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:30
                      Przy następnej będziesz mądrzejsza i unikniesz bezsensownych kontaktów z jakąś obcą panią, której rola jest nieokreślona.
                  • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:32
                    W ogóle nie wiem po co się pchać do kontaktów z byłymi małżonkami czy partnerami. Ostatnie co by mi przyszło do głowy do ustalanie czegokolwiek z ex faceta - niech sam się z nią buja.
                    • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:38
                      w relacjach z dziecmi partnera warto być ostrożnym ale tworząc rodzine pachworkowa odcięcie się od takich relacji zupełnie uznałabym za co najmniej dziwne. Karalolina sama pisze ze jej partner jest mocno zaangażowany w zycie jej corki.
                      • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 11:03
                        Relację z dziećmi mam, w końcu mieszkamy razem. Ale sprawy z byłą żoną załatwia mój partner, ja tu nie jestem stroną i nie zamierzam być.
                • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 08:55
                  Mam partnera. Mieszkamy razem. Ojciec ma ograniczoną władzę rodzicielska, dziecko jest przy mnie, krzywda się jej nie dzieje. Ale, jeśli ex kiedykolwiek zakomunikowałby mi, że mój obecny partner robi krzywdę dziecku, to na pewno bym tego nie olała.
                  • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:33
                    Z jakiego powodu ma ograniczoną?
                    • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:39
                      Dziecko jest przy mnie, poszło z automatu. Sąd tak zadecydował.
                      • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:41
                        Kiedy? Od dłuższego czasu nie ma automatycznego ograniczania władzy rodzicielskiej. Coś ściemniasz
                        • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:54
                          Nie ściemniam. Przy sprawie o alimenty sąd zapytał czy ograniczam, mój prawnik powiedział, że tak. Ojciec coś tam brzdękał, ze się nie zgadza. Sąd zapytał dlaczego, on nie umiał uzasadnić i poszło.
                          • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:24
                            Sprawa o alimenty nie dotyczy władzy rodzicielskiej...
                            • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:26
                              Sorry, nie mam tego jak udowodnić, a skanu postanowienia sądu tu raczej nie wrzucę.
                      • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:51
                        z jakiego powodu ojciec ma ograniczona wladze rodzicielska? Cos dziwnego piszez, bo nawet jezeli sad zdecydowal ze dziecko ma mieszkac z matka nie znaczy ze ograniczyl ojcu prawo decydowania o dziecku - bo to oznacza ograniczenie wladzy rodzicielskiej.
                        Czy twoj maz tez zglasza zastrzezenia do twojego partnera? Jak rozumiem partner z toba mieszka ale z corka nie spedza czasu, nie rozmawia, nie wspoldecyduje o wspolnych wakacjach etc..
                        Znam kilka pachworkowych rodzin w ktorych nowi partnerzy sa jakos zaaongazowani w zycie dzieci swoich partnerow - z tego co widze to jak dziala taka rodzina w duzej mierze zalezy od relacji miedzy bylymi partnerami.
                        • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:59
                          Napisałam wyżej.
                          Mój partner jest zaangażowany w życie mojego dziecka, wozi ją do szkoły, na zajęcia dodatkowe, czasem sobie gdzieś sami jadą. Jest zaangażowany tego stopnia, ze córka chciała mojemu partnerowi kupić prezent na dzień ojca.
                          • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:32
                            hmmm i tez uznalabys za niestosowne gdyby np. spytala to o której MAMY dziecko odebrać ze szkoły? Troche to wszystko mało spojne co piszesz.
                            Z pewnoscia pani nie powinna cie obrazac, ale tez chyba przeceniasz trochę wpływ partnerki meza na to co robi i mowi twoje dziecko. Np. tekst o głupiej matce niestety 15 latkom czasami się wymsknie, ważne by corka sama uznala ze przesadzila i przeprosila. Dziecko dorasta i wchodzi w trudny wiek takich 'madrosci' będziesz wysluchiwac więcej. Na twoim miejscu skoncetrowalabym się na corce i relacjach z nia a nie na walkach z partnerka meza i sadowych bojach z bylym mezem. Kontakty może warto nieco ochlodzic ale dobrze sobie raczej zdac sprawę ze twoja krytyka nie spowoduje ze byly maz zmieni partnerke a corka nie będzie chciała u ojca bywac.
                            • 71tosia Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:33
                              twój partner spytaL….
                            • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 11:30
                              Nie wiem o co ci chodzi. Partner mieszka ze mną i na co dzień wspieramy się w obowiązkach. Nie wiem dlaczego niespójne.
                              Doczytaj: córka ma 7 lat, nie 15. Kilka razy miała miejsce taka sytuacja, ze córka wracała od ojca zbuntowana. Mijało kilka dni i wszystko wracało do normy. Sorry, to jeszcze nie etap bunt młodzieńczego i dziwny zbieg okoliczności.
                        • raczek47 Re: Lala eksia - dlugie 04.04.21, 19:39
                          Ja jej wierzę, sąd przy moim rozwodzie ( 2016 ) też ograniczył eksowi władzę rodzicielską niejako z automatu ( nie było znęcania się, ale rozwodzie z jego winy,może dlatego ),
    • znana.jako.ggigus Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 20:19
      Dlaczego piszesz tak źle o partnerce byłego partnera? i co ma do rzeczy, jaka była rotacja kobiet u niego? Byłaś pod łóżkiem u niego?
      Ten mężczyzna ma prawo robić, co chce.
      • gru_z_gru Re: Lala eksia - dlugie 03.08.20, 20:45
        Kobieta, która wyzwala się na faceta jego byłej żonie i najeżdża przy dziecku na matkę jest niezrównoważona
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 09:04
        On ma prawo robić co chce, ale ta baba nie ma prawa oczerniać mnie przed córką, mącić jej w głowie i sprawiać, ze dziecko czuje się niekomfortowo podczas pobytu u ojca.
      • raczek47 Re: Lala eksia - dlugie 04.04.21, 19:41
        Ty jesteś tą partnerką? Taki sam poziom dna umysłowego,jeśli nie rozumiesz,, ile złego babsko wyrządza obcej kobiecie i jej dziecku.
    • bywalec.hoteli Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:20
      Lala, eksio, co to za penerskie słownictwo? Jesteś po studiach?
      • karolina80dm Re: Lala eksia - dlugie 04.08.20, 10:28
        Eksio - zaczerpnięte z forum.
        Lala - ironicznie, pejoratywnie - co by nie mówić, zasłużyła na to po ostatnich akcjach.
        • raczek47 Re: Lala eksia - dlugie 04.04.21, 19:31
          Jedyna opcja-nagrać ze dwa razy co k...a mówi (tu nie wiem,czy poprosić córkę o to,czy znaleźć jakiś inny sposób, jeśli nie chcesz jej do tego mieszać ,może coś można jej w telefonie zainstalować, jakąś nagrywarkę czy coś) i wysłać to eksowi z informacją, że albo ukróci takie zachowania partnerki albo Ty wniesiesz do sądu o ograniczenie kontaktów z powodu potencjalnej demoralizacji dziecka i złego wpływu partnerki ojca dziecka na nie .Tylko musisz mieć dowód, samo gadanie nic nie da.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Lala eksia - dlugie 04.04.21, 19:37
      Panienka mojego eksa zadzwoniła do mnie raz, zignorowana dostała szału.
      Bolało ja, że mamy poprawne relacje, w odwecie razem z braciszkiem przebiła mi opony w aucie, regularnie dostaje smsy " zabije Cię kurwo", na taki ściek całe szczęście pomogła policja, ale sprawy w sądzie nam jeszcze nie wyznaczyli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka