Dodaj do ulubionych

Ponad podziałami

14.08.20, 19:20
prawie jednogłośnie Sejm zagłosował za podwyżkami ponad 40 % dla siebie tongue_out. Taką mamy władzę jaką mamy opozycję. Słabą!!!. Wstyd, że tylko 21 posłów było przeciwko podwyżce diet. Jeśli chodzi o koryto to wszystkie świnie są zgodne. Mamy pandemię, zbliża się recesja, parę tygodni po wyborach a tu taka podwyżka. Ludzie tracą pracę, na ,,tarczy antycovidowej" zarabiają minimalną krajową. W zeszłym roku nie było kasy na podwyżki dla nauczycieli, a teraz proszę ... prawie jednogłośnie uchwalili ... . Ale jak powiedział klasyk ,,rząd się sam wyżywi! ".

Aż dziw mnie bierze, że ematka jeszcze żadnego postu z wyrazem ubolewania nie napisała, a dzień się kończy. Jedynie pan Tusk przyzwoicie się wypowiedział:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26210473,donald-tusk-strofuje-opozycje-ws-podwyzek-dla-poslow-ogarnijcie.html#s=BoxOpImg3
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 19:24
      Wiem, że będę w mniejszości, ale oni po prostu za mało zarabiali. A już brak wynagrodzenia dla pierwszej damy to był skandal. Wiem, że czekali na koniec sezonu wyborczego, bo pińcetplusowy suweren jeszcze zawahałby się przy urnie wyborczej. Sam fakt podwyżek mnie jednak nie oburza.
      • triss_merigold6 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 19:49
        Wynagrodzenie dla żony prezydenta to skandal, ponieważ nie wykonuje ona pracy, rozumianej jako egzekwowany zakres konkretnych obowiązków.
        Towarzyszy i uświetnia. Nie musi. Wałęsowa była kurą domową w Gdańsku i też było ok.
        Ewentualnie do rozważenia mogłoby być opłacanie składki emerytalnej w wysokości jak przy dotychczasowym wynagrodzeniu.
        • ichi51e Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:27
          Moglaby miec fundusz reprezentacyjny i skladki. Z drugiej strony - wyobrazacie sobie ze lekarz sobie pozwala na 4 letnia przerwe w zyciorysie?
          • ichi51e Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:28
            Dodam tez ze czasem MUSI towoarzyszyc jest zasada ze jak gosc z zona to gospodarz tez
            • leni6 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:14
              No nie musi, zdarzają się w Europie sytuacje kiedy żona jest a nie pojawia się z mężem nigdy i jakoś spotkania dyplomatyczne dalej się odbywają.
          • hanusinamama Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:23
            Ale ona jest nauczycielką....proponowałabym akurat tej pani kwote równą wypłącie nauczyciela. przeciez twierdziła, ze im sie podwyżki nie należą.
          • mava Re: Ponad podziałami 15.08.20, 00:24
            >Z drugiej strony - wyobrazacie sobie ze lekarz sobie pozwala na 4 letnia przerwe w zyciorysie?

o ile dobrze sobie przypominam to w Polsce nie ma obowiazku bycia pierwsza damą.
            Zgodziła sie 5 lat temu, teraz tez kiedy juz doskonale wiedziała, z czym to sie wiaże.
            Jakos jej nie przeszkadało jaśniepańskie życie, ze służbą...
            NIE NALEŻY ZAPOMINAĆ, że państwo dudowie zyją od 5 lat na wyłączny koszt podatnika.Maja wikt, opierunek i WSZYSTKO z naszych podatków.
            Anżejowi pieniądze nie sa do niczego potrzebne bo wszystko ma podetkniete pod nos = jest z czego oplacać skladki zony a nawet wyplacac jej nauczycielską pensje.
            No ale chytremu nigdy dosyć.
            Osobiscie nie widze powodu, że paprotka dostawała pensję, za co?
        • lauren6 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:32
          > Towarzyszy i uświetnia.

I za to towarzyszenie i uświetnianie eskorty pobierają okrągłą sumę. A po żonie prezydenta oczekuje się, że będzie to robić w czynie społecznym. Chamstwo.
          • mia_mia Re: Ponad podziałami 17.08.20, 05:22
            Chamstwem jest wystawne życie na koszt obywateli i domaganie się za to pieniędzy.
          • aerra Re: Ponad podziałami 18.08.20, 12:59
            Jakie w czynie społecznym? Całe utrzymanie i (bardzo drogą!) garderobę ma zapewnioną z publicznych pieniędzy. A aktualna prezydentowa (bo nie pierwsza dama, prezydentowa właśnie) nie robi totalnie nic oprócz tego towarzyszenia i uświetniania.
      • runny.babbit Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:20
        Czy piszesz poważnie czy ironicznie? Podwyżki w tym czasie gdy już jest jasne że mamy recesję i jest niewesoło w gospodarce, to po prostu bezczelność
      • nangaparbat3 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:29
        Przyłączę się. 8000 plus brutto to stanowczo za mało.
        • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 15.08.20, 01:25
          nangaparbat3 napisała:

> Przyłączę się. 8000 plus brutto to stanowczo za mało.

Za mało? A ile ma zarabiać poseł - więcej od doświadczonego specjalisty, lekarza itp.? Bez sensu.
          Poza tym ile oni mają dodatków?
          • chersona Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:40
            o rany, pierwszy raz mówimy jednym głosem.
            • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 17.08.20, 14:03
              chersona napisała:

> o rany, pierwszy raz mówimy jednym głosem.

miło mi smile
      • astrologiiia333 Re: Ponad podziałami 15.08.20, 08:30
        U mnie w firmie, podwyżka również mi się należy. Nie dostanę przez covid. No ale jutro pójdę do szefa i mu powiem. Ej gościu, należy mi się bo za mało zarabiam a 2x dłużej pracuję. Co mnie obchodzi jakiś covid i recesja? Louren zauważam z przykrością, że ostatnio mocno odlatujesz.
      • cosmetic.wipes Re: Ponad podziałami 15.08.20, 11:49
        lauren6 napisała:

> Wiem, że będę w mniejszości, ale oni po prostu za mało zarabiali.

Nacpalas się? Posłowanie nie jest obowiązkowe.
        Oni sobie podwyzeczki, a służbie cywilnej zamrażarka. Przypominam, że wielu szeregowych członkow SC zarabia minimalna krajowa. Czyli szefostwo sobie daje podwyżkę, a pracownikom tłumaczy, że sorki, ale kryzys jest więc wpied..cie tynk że ścian.

A już brak wy
        > nagrodzenia dla pierwszej damy to był skandal.

Pierwszej "damie" też nikt pod pistoletem nie kazał rezygnować z jakże intratnej posady nauczycielki.
      • mia_mia Re: Ponad podziałami 17.08.20, 05:29
        Za mało za nicnierobienie lub szkodzenie ludziom🤬? Biedactwa niech się zatrudnią w innych miejscach, może DPS? Pierwszy raz w życiu pomyślałam, że nie pójdę na następne wybory🤬🤬🤬
    • pani07 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 19:26
      Patrzę na TT- Konfederacja buduje na swoim sprzeciwie zgrabną narrację, pozostałe partie wrzucając do jednego: #KorytoPlus
      • chococaffe Re: Ponad podziałami 14.08.20, 19:29
        buahhaha
        • pani07 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 19:36
          O, fajnie komentuje to dziennikarz Igor Sokołowski:
          "Podwyżki poselskich pensji Zjednoczona Prawica bez trudu przegłosowałaby sama. Opozycja miałaby wtedy znakomity powód aby krytykować rządzących... i jednocześnie pełniejszy portfel. Ta polityczna bezradność jest zdumiewająca."
          Tekst linku
          • triss_merigold6 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 19:52
            Ponieważ, jak trafnie ujęła to posłanka komediantka Jachira, są beznadziejni. Po prostu beznadziejni. Gdyby były sklepy z opozycją, to Kaczyński wybrałby właśnie taką.
            • trampki-w-kwiatki Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:37
              Gdyby były sklepy z opozycją, to Kaczyński wybrałby właś
              > nie taką.

😂😂😂
            • fornita111 Re: Ponad podziałami 15.08.20, 08:13
              Kradne cytat o sklepie z opozycja. W punkt niestety
            • pierwszychleb Re: Ponad podziałami 16.08.20, 23:07
              Super tekst
          • 1matka-polka Re: Ponad podziałami 15.08.20, 10:24
            ""Ta polityczna bezradność jest zdumiewająca.""

Niczego innego sie po nich nie spodziewalam🤣🤣🤣
    • madame_edith Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:03
      Zgadzam sie z Giertychem, że to ogromny, wizerunkowy błąd opozycji. Niewybaczalny.
      • fornita111 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:28
        Prawda? Przeciez jakby zaglosowali przeciw i tak by przeszlo... To sa niestety idioci uncertain
        • dramatika Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:01
          fornita111 napisała:

> Prawda? Przeciez jakby zaglosowali przeciw i tak by przeszlo... To sa niestety
          > idioci uncertain

Nie można być aż takim idiotą. Na moje to ustawka - komuś waznemu zalezy, aby PiS nie miał opozycji smile
        • sarah_black38 Re: Ponad podziałami 15.08.20, 09:15
          fornita111 napisała:

> Prawda? Przeciez jakby zaglosowali przeciw i tak by przeszlo... To sa niestety
          > idioci uncertain

Jeśli chodzi o naszą opozycją to oni właściwie nie chcą rządzić. Podoba im sie w tej opozycji, trochę poplują na rządzących, a kasę przytulają co miesiąc - dieta + dodatki to przecież kilkanaście tysięcy złotych. A tak mieliby odpowiedzialność za państwo, nie daj Boże naród pokazałby czerwoną kartkę przy kolejnych wyborach. A tak mają kawałek tortu dla siebie. Niektórzy są posłami już ileś kadencji. Po co się wysilac???
          • damartyn Re: Ponad podziałami 15.08.20, 10:19
            sarah_black38 napisała:

>
            > Jeśli chodzi o naszą opozycją to oni właściwie nie chcą rządzić. Podoba im sie
            > w tej opozycji, trochę poplują na rządzących, a kasę przytulają co miesiąc - di
            > eta + dodatki to przecież kilkanaście tysięcy złotych. A tak mieliby odpowiedzi
            > alność za państwo, nie daj Boże naród pokazałby czerwoną kartkę przy kolejnych
            > wyborach. A tak mają kawałek tortu dla siebie. Niektórzy są posłami już ileś ka
            > dencji. Po co się wysilac???
            >

👍😂
      • julita165 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:28
        Jesli chodzi o opozycje to mnie to wcale a wcale nie dziwi. Ona od 5 lat popelnia wylacznie bledy, wizerunkowe i nie tylko
      • damartyn Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:45
        madame_edith napisała:

> Zgadzam sie z Giertychem, że to ogromny, wizerunkowy błąd opozycji. Niewybaczal
        > ny.

i ja! Głosowanie dosadnie pokazuje , ze chodzi tylko o to, żeby się dorwać do żłoba.
        Zagłosowali w nadziei, że kiedyś to będą ich zarobki, które stanowiąc podstawę zaczną implikować do kolejnej podwyżki. Bez złudzeń kochani- Wyborca jest tylko mięsem armatnim w wyścigu o apanaże.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:17
      Bo uważam, że obniżenie posłom wynagrodzenia było nieporozumieniem.
      Jeśli poseł, który właściwie nie da rady prowadzić innego biznesu niż bycie posłem ma zarabiać 6,5 tysi na rękę to o czym my tu mówimy ... tak są jeszcze diety, zwroty wydatków za paliwo ale w normalnej pracy nikt nie wlicza delegacji czy auta służbowego, czy kawki z ekspresu i owocków od firmy.

Śmiać mi się chce z tej pokazówki z przed 3 lat.
      Mój wujek kiedyś, kiedyś był wybrany przez swoich kolegów jako nr 1 na liście i przyszedł do domu wziął kartkę i długopis policzył kasę i stwierdził, że będzie połowę swoich obecnych zarobków w plecy a, co będzie po kadencji sejmu?
      On miał swoją jednoosobową firmę i brak wyczucia do zarobku "na respiratorach" czy "szkoleniach".
      Zrezygnował z tego zaszczytu.
      • memphis90 Re: Ponad podziałami 16.08.20, 18:26
        >Jeśli poseł ma zarabiać 6,5 tysi na rękę to o >czym my tu mówimy
        No właśnie - o czym...?

>tak są jeszcze diety, zwroty wydatków >normalnej pracy nikt nie wlicza delegacji czy
        >auta służbowego, czy kawki z ekspresu i >owocków
        Jak nie wlicza, jak wlicza...? I gdzie są moje diety, zwroty, autko, delegacje, kawki i owocki, skoro to oczywistość w każdej NORMALNEJ pracy...?
    • kub-ma Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:36
      Jestem rozczarowana. Tutaj jest to ujęte w pięknej tabelce.
      tvn24.pl/polska/sejm-za-podwyzkami-dla-poslow-i-senatorow-ile-zarabiaja-poslowie-4665319
      I na ten przykład: prezydent - wzrost 106%, premier - 100%, poseł 58%.

Rozumiem podwyżki, ale o ponad 50% w czasach pandemii?

Jeżeli chodzi o Pierwszą Damę, to spojrzałam dzisiaj na stronę internetowa i poczytałam o jej działalności. Są to akcje typu wizyta w ośrodku wspierającym osoby niepełnosprawne. Bardzo potrzebne są takie akcje. Ich częstotliwość wypada jednak jakoś ze 2 na tydzień + towarzyszenie mężowi w niektórych sytuacjach. 18 tys. to jednak za dużo. Usłyszałam dzisiaj, że 1-2 średnie krajowe byłoby ok. I z tym się zgadzam.
      • pani07 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:45
        Nieźle komentuje to dziennikarz Dziennika Gazety Prawnej:
        "Takiej dyktatury to na świecie nie ma. Brutalny pisoski reżim zaatakował opozycję podwyżkami pensji, a ta zdecydowała się nieść ten krzyż, cierpiąc przed narodem, obciążona czterema tysiami ziko netto. Na takie brutalne rozwiązanie to sam pułkownik Mobutu by się nie odważył smile"
        Tekst linku
        • triss_merigold6 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:51
          Powtórzę, gdyby był sklep z opozycją w różnych wariantach, to PiS wybrałby właśnie tę. Jest znakomita, cudownie daje się wkręcać we wszystkie wrzutki i ustawki, do tego jest bezgranicznie wręcz skupiona na swoich partyjnych grajdolkach i personalnych podgryzankach.
          • kub-ma Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:56
            Zobaczymy co z tym zrobi senat.
          • pani07 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 20:56
            O, a teraz jeszcze lepiej- już kasę im przyznano, na TT prawnik Patryk Wachowiec (brał udział w tych wszystkich akcjach "wolne sądy"):
            "Około 25 posłów przysłuchuje się właśnie informacji RPO o stanie ochrony praw i wolności człowieka. Wcześniej klepnęli podwyżkę, a że mamy piąteczek, to już fajrant. Dno."
            A żeby było śmieszniej RPO słucha Korwin, a opozycji nie ma big_grin
            Tekst linku
            • chlodne_dlonie Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:56
              Piąteczek, i to przed świąteczną sobotą..czas poświętować, heh
            • dramatika Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:03
              pani07 napisał(a):

> A żeby było śmieszniej RPO słucha Korwin, a opozycji nie ma big_grin

Widzę też posła Brauna, szczęść Boże ;P
          • 1matka-polka Re: Ponad podziałami 15.08.20, 10:27
            "gdyby był sklep z opozycją w różnych wariantach, to PiS wybrałby właśnie tę. Jest znakomita, cudownie daje się wkręcać we wszystkie wrzutki i ustawki“

Gdzie sa opozycyjne trolle w tym watku?
        • araceli Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:16
          pani07 napisał(a):
          > Brutalny pisoski reżim zaatakował opozy
          > cję podwyżkami pensji, a ta zdecydowała się nieść ten krzyż,

A to przepraszam - PiS przegłosował podwyżki tylko dla opozycji? Taki piękny gest mieli?
          • cosmetic.wipes Re: Ponad podziałami 15.08.20, 11:53
            Zdajesz sobie sprawę, że to nie jest przypadek - "pis przegłosował"? Choć mógłby być i opozycja miałaby wtety nie tylko podwyżkę, ale zachowałaby twarz.
            • pani07 Re: Ponad podziałami 16.08.20, 11:44
              Senat, wypowiedź marszałka Grodzkiego:
              "Myślę, że ci, co będą przeciw [podwyżkom], będą musieli myśleć o starcie w następnej kadencji jako niezależni lub z innych list niż PO"
              Tekst linku
              • arwena_11 Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:21
                No właśnie pan Budka wsłuchał się w głos ludu i zarekomendował senatowi odrzucenie ustawy w całości. A Grodzki grzecznie przytaknąłsmile
                • sumire Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:25
                  Po czym ustawa wróci do Sejmu, gdzie spokojnie i tak ją przegłosuje twój ukochany PiS.
                  • arwena_11 Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:35
                    Pożyjemy zobaczymy. Gdyby opozycja nie głosowała - ustawa już w sejmie by nie przeszła. Bo 9 posłów PiS nie głosowało.
                    • sumire Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:50
                      Opozycja postąpiła źle, ale jednak nie była tak jednomyślna, jak PiS, którego ani jeden poseł nie zagłosował przeciwko tej ustawie, jedynie dwóch bohaterów się wstrzymało. I nie mam złudzeń, że jeśli PiS będzie chciał to przepchnąć, to przepchnie; zdążył naród przyzwyczaić.
                      No i przecież mają jeszcze jeden bezpiecznik, mianowicie osobę pełniącą funkcję prezydenta RP, która mogłaby się wykazać, zawetować i zostać zbawcą narodu, ale przecież trochę niezręcznie byłoby żonie takie świństwo zrobić...
                • mia_mia Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:43
                  A dlaczego szeregowy poseł się nie wsłuchał?
                  • arwena_11 Re: Ponad podziałami 18.08.20, 19:38
                    Bo nie musi. On załatwia sprawę łapkami opozycji. Gdyby nie opozycja ustawa by nie przeszła, bo PiS nie miał tego dnia większości.
                    A teraz już wiadomo, że ustawa idzie do kosza.
      • hanusinamama Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:24
        Proponowałam pensje nauczycielki...ona uwazała, ze nauczyciele zarabiają ok.
        • kub-ma Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:33
          Jak ok to niech bierze taką. Moim zdaniem pracuje mniej niż w szkole.
      • mia_mia Re: Ponad podziałami 17.08.20, 05:36
        Do czego potrzebne? Taka wizyta to kilkadziesiąt tysięcy z budżetu, niech przyśle przelew na taką kwotę zamiast przyjeżdżać i zawracać ludziom głowę.
    • gaskama Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:06
      To jest chory kraj. PiS może nic nie robić. Opozycja zara się sama.
      • pani07 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:11
        gaskama napisała:

> To jest chory kraj. PiS może nic nie robić. Opozycja zara się sama.
        >
        Obserwuję reakcje różne dziennikarzy, znowu dziennikarz Gazety Prawnej:
        "Ale wiecie, niby się człowiek spodziewał, że nasi politycy to banda tępych lujów.
        Ale dzisiaj to jednak mocno mnie to wkurwiło. Nawet nie zdenerwowało, tylko wkurwilo. Człowiek nie wie, jak będzie z pracą w ciągu roku, a ci se przyklepują „od krwawego reżimu” 4K zeta. Za nic."
        Tekst linku
        • ferra Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:48
          Honoraria zostały wliczone w dofinansowaniu dla kazdego kraju za ogloszenie covida i zamkniecie tegoż kraju.
          Na bialorusi bylo to 94 mln USD za tydzień 900mln - Lukaszenko odmowil- to oficjalna informacja.
          Ile dostaly poszczegolne kraje - moze warto wyslac pytanie do KPRMou w drodze dostepu do informacji publicznej?

Jest kasa na podwyzki, tarcze, zakupy widmo od narciarzy etc.
    • gaskama Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:24
      Prawicowe media już piszą, że to opozycja przegłosowała te podwyżki.
      • nangaparbat3 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:30
        Prawicowe media już piszą, że to opozycja przegłosowała te podwyżki.

Ojojojoj.... Biedne pisiuńki, nie miały jak ich powstrzymać... Co za ból...
        • gaskama Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:42
          Ale opozycja doopy dała po całości.
          • nangaparbat3 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:59
            Jednak 8000 brutto dla posła to żenada, naprawdę.
            • nangaparbat3 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:59
              Lepiej więcej od nich wymagać.
            • gaskama Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:05
              To oczywiste. Ale oni mają ku..a politykę uprawiać.
            • kub-ma Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:19
              Szału nie ma, ale podwyżki można wprowadzać stopniowo. Nie od razu np. premier 100%, posłowie ponad 50%.
            • ferra Re: Ponad podziałami 15.08.20, 01:34
              Ile wynosi uposażenie i dieta poselska

Wysokość podstawowego uposażenia wynosi około 8 tys. brutto Natomiast dieta poselska to kwota przekraczająca 2 tys. brutto.

Dodatki funkcyjne

Dieta oraz uposażenie to główne, ale nie jedynie źródła dochodów posłów na Sejm RP. Budżet niektórych z nich zasilają bowiem także dodatki funkcyjne. Za stanowisko przewodniczącego komisji poseł otrzymuje dodatkowe 20 proc. wynagrodzenia. Za pełnienie funkcji wiceprzewodniczącego dostaje natomiast 15 proc. pensji, a za przewodniczącego podkomisji stałej - 10 proc.

Comiesięczny ryczałt na prowadzenie biur poselskich wynosi około 11 tysięcy. Pieniądze te powinny być przeznaczone na pokrycie wszystkie wydatki związane z utrzymaniem biura takie jak m.in. wynagrodzenie pracowników biura, ekspertyzy i opinie oraz tłumaczenia czy czynsz oraz inne opłaty związane z najmem lokalu, w którym znajduje się biuro poselskie.
            • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 15.08.20, 11:36
              nangaparbat3 napisała:

> Jednak 8000 brutto dla posła to żenada, naprawdę.

Dlaczego tak uważasz? To nie jest mało. Skąd pomysł, żeby podwyższać im o ponad połowę?. Osoby z wykształceniem i doświadczeniem zawodowym zarabiają mniej a poseł nie musi nic reprezentować
              sobą, może nie mieć zadnego wykształcenia ani nie znac języków. Uważam, ze wzrost jest nadzwyczaj wysoki i powinien być niższy.
              Powinno to być powiązane z pensja nauczyciela i lekarza.
            • mia_mia Re: Ponad podziałami 17.08.20, 05:38
              Dlaczego?
          • sumire Re: Ponad podziałami 15.08.20, 08:29
            Nie po całości. Wyśmiewane przez forumki z budżetówki Razem zagłosowało przeciw.
    • chlodne_dlonie Re: Ponad podziałami 14.08.20, 21:53
      hmm..przyznam, że Tusk pozytywnie mnie zaskoczył tą wypowiedzią a mało który z polityków pozytywnie mnie zaskakuje (opcji dowolnej).

Jeśli chodzi o koryto to wszystkie świnie są zgodne.
      Ano niestety, w punkt!!
      • sniyg Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:46
        chlodne_dlonie napisała:

> hmm..przyznam, że Tusk pozytywnie mnie zaskoczył tą wypowiedzią a mało który z
        > polityków pozytywnie mnie zaskakuje (opcji dowolnej).
        >
        > Jeśli chodzi o koryto to wszystkie świnie są zgodne.
        > Ano niestety, w punkt!!
        >
        Tusk się w Brukseli nachapał to teraz mu łatwo krytykować
      • 1matka-polka Re: Ponad podziałami 15.08.20, 10:31
        "Jeśli chodzi o koryto to wszystkie świnie są zgodne.“

Konferderacja nie jest zgodna. I gdyby nie to, ze roją o zakazie aborcji, to bym na nich glosowala.
    • 123zielona123 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:36
      Odbieram tę podwyżkę, jako niemoralną i jest to wyjątkowa bezczelność.
      Ja nigdy nie zarrabiałam nawet średniej krajowej, więc te kwoty są dla mnie abstrakcyjne. Ale z drugiej strony minister powinien być fachowcem wysokiej klasy, a te zarobki nikogo takiego nie skuszą. Podobnie z żoną prezydenta- przez lata musi go prosić o kasę na podpaski czy kawę. A pracować nie może. To przemoc ekonomiczna.
      Jest sporo posłów, którzy nic nie robią, ale to trudno jakoś obiektywnie wycenić.
      Podsumowanie? Liczy się tylko koryto+
      • nickbezznaczenia Re: Ponad podziałami 14.08.20, 22:38
        Kto ci powiedział,że żona prezydenta nie może pracować?!
      • ferra Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:41
        Zapewniam Cię iż Pierwsza Dama (w każdym kraju) nie musi prosić swego męża o kasę na podpaski/kawę.
        Odbieram ten post jako żart smile
        • mava Re: Ponad podziałami 15.08.20, 00:37
          >Zapewniam Cię iż Pierwsza Dama (w każdym kraju) nie musi prosić swego męża o kasę na podpaski/kawę.
          Odbieram ten post jako żart

czytałas ksiązke Obamowej? Obamowie nawet przyjmujac oficjalnych gosci musieli płacić za takie przyjecie z własnej kieszeni.
          Pierwsze damy moze i nie musza prosic męża o kase na podpaski (a po co im one?) ale tez i prezydentami nie zostają gołodupce, ktorzy "musieli" rżnąc swoja partie na pokoje w hotelu, kiedy odstawiali prywatną fuche.
          I nie wiem skąd u ciebie taka informacja o "każdym kraju"? akurat np. co do pani prezydentowej putinowej to wcale nie byłabym taka pewna.. Albo co do żony cieplego prezydenta to też miałabym wątpliwości. A nam jednak bliżej do ciepołego wschodniego prezydenta, niz cywilizowanego zachodu.
          • ferra Re: Ponad podziałami 15.08.20, 01:11
            nie czytam gniotów

w pl:
            Prezydent i jego rodzina mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej. Zgodnie z ustawą otrzymują także mieszkanie - w tym przypadku jest to Pałac Prezydencki lub Belweder, wyżywienie i ubrania potrzebne do wykonywania funkcji reprezentacyjnych. Oczywistym przywilejem jest możliwość korzystania z samochodów czy samolotów służbowych. Para prezydencka ma też możliwość korzystania z kilku prezydenckich rezydencji.

myślę. że do rogalika na śniadania - dorzucą też podpaski.
            • mava Re: Ponad podziałami 18.08.20, 14:17
              >nie czytam gniotów

akurat "gniota" ja też nie czytałam natomiast słyszałam, i czytałam, kilka recenzji oraz jakies fragmenty tegoz "gniota" (w czasach reklamy owegoż)
              I właśnie w tych zacytowanych fragmentach było dokładnie opisane, jakie wydatki z własnej kieszeni ponosi para prezydencka. Otóz WSZYSTKIE, poza tymi scisle (bardzo scisle) zwiazanymi z obowiazkami.
              I oczywiscie, to fascynujace jest, ze nie posilkujesz sie gniotami. jednak bardziej fascynujaca byłaby twoja wiedza z serii "ogólna", chocby gdzie i która prezydentowa nie prosi o podpaski swojego męza (skoro w tym temacie sie wypowiadasz).
              • mava Re: Ponad podziałami 18.08.20, 14:23
                zresztą ...generalnie zadzam sie z tobą w kwestii, wydatkow tzw. pierwszej damy, tylko "jeszcze bardziej"
          • triss_merigold6 Re: Ponad podziałami 15.08.20, 10:25
            To wersja z USA. Tam do polityki idą ludzie zamożni.
            • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 15.08.20, 11:37
              triss_merigold6 napisała:

> To wersja z USA. Tam do polityki idą ludzie zamożni.

Tam politycy dzwonią do bogatych ludzi i pytają ile im mogą dać na kampanię. Potem ci bogaci ludzie dzwonią do polityków.
    • ludzikmichelin4245 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:39
      Tak tylko przypomnę, że Zieloni i Razem zagłosowali przeciwko. Z jakiegoś powodu Czuchnowski w swoim lamencie na gazwybie wspomina tylko o Konfederacji uncertain
      • dramatika Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:42
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Tak tylko przypomnę, że Zieloni i Razem zagłosowali przeciwko. Z jakiegoś powod
        > u Czuchnowski w swoim lamencie na gazwybie wspomina tylko o Konfederacji uncertain

Lewica swoje 200k+ już pobrała.
        • ludzikmichelin4245 Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:52
          dramatika napisał(a):

> ludzikmichelin4245 napisał(a):
          >
          > > Tak tylko przypomnę, że Zieloni i Razem zagłosowali przeciwko. Z jakiegoś
          > powod
          > > u Czuchnowski w swoim lamencie na gazwybie wspomina tylko o Konfederacji
          > uncertain
          >
          > Lewica swoje 200k+ już pobrała.

I oddała, o czym dobrze wiesz.
          • dramatika Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:59
            ludzikmichelin4245 napisał(a):

> I oddała, o czym dobrze wiesz.

Link proszę, bo jestem niedoinformowana.
      • ferra Re: Ponad podziałami 14.08.20, 23:43
        Głosowania (personalnie )zawsze mozna sprawdzic na sejmowej stronie, w momencie gdy będą dostępne.
    • mava Re: Ponad podziałami 15.08.20, 00:30
      osobiscie uważam, z kazdym rokiem coraz bardziej, że pensje poselskie/senatorskie/rządowe powinny być powiązane w jakis sposób z pensjami obywateli. Im wyzsze pensje pracownikow (=rząd i sejm dobrze pracuja) tym wyzsze pensje w rządzie, sejmie td.
      Pensje obywateli spadają? to i rządzacym też.
      A nie, że my mamy zasuwać na "jaśniepaństwo". Szczególnie teraz, kiedy zamrozono pensje w budżetówce a gospodarka leży i kwiczy.
    • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 15.08.20, 01:23
      Jeśli posłowie podnieśli sobie pensje o 50%, to progi podatkowe powinni podwyższyć o 50%
      • ferra Re: Ponad podziałami 15.08.20, 01:42
        Projekt z ubiegłego roku planowany na rok 2020 był 6% podwyżki uposazenia.

Ponad 10,5 tysiąca złotych brutto - tyle wynosi obecnie łącznie miesięczne uposażenie poselskie i dieta parlamentarna. W 2020 roku zarobki polityków mogą wzrosnąć o około 631 złotych. Centrum Informacyjne Sejmu wskazało, że propozycja została ujęta w założeniach do przyszłorocznego budżetu, ale - jak dodano - prace nad ustawą jeszcze się nie zakończyły.

W piątek "Rzeczpospolita" podała, że w przyszłym roku uposażenie i dieta mają wzrosnąć łącznie o 631 złotych. Zakomunikowała to posłom szefowa Kancelarii Sejmu Agnieszka Kaczmarska podczas posiedzenia Komisji Regulaminowej, Spraw Poselskich i Immunitetowych.

Gazeta wskazała, że z wypowiedzi szefowej Kancelarii Sejmu wynika, iż jest to pochodną planowanej w 2020 roku przez rząd podwyżki w budżetówce. Kaczmarska tłumaczyła, że 10 lipca trafiło do Sejmu pismo ministra finansów, mówiące o wzroście wynagrodzeń na poziomie 6 procent. - To obejmie, i tak zaplanowałam, parlamentarzystów, straż marszałkowską i pracowników. Zgodnie z tym pismem musiałam zabezpieczyć te kwoty - mówiła.

Będzie to dla posłów pierwsza odczuwalna podwyżka od wielu lat - zwróciła uwagę "Rzeczpospolita".
        tvn24.pl/biznes/z-kraju/wynagrodzenie-posla-poslowie-maja-otrzymac-podwyzke-w-2020-roku-komunikat-cis-ra958010-4510008

Wpadla kasa z banku swaitowego to mozna poszalec. Nie wiadomo kiedy pojawi sie nastepna szansa, na ktora latwo nabierze sie lud.
        • paskudek1 Re: Ponad podziałami 15.08.20, 11:45
          Biedacy, żeby nam tylko z głodu nie popuchli robaczki
    • tanebo001 Re: Ponad podziałami 16.08.20, 19:30
      natemat.pl/317665,bortniczuk-narzeka-na-wysokosc-podwyzki-jego-budzet-jej-i-tak-nie-odczuje
    • angazetka Re: Ponad podziałami 16.08.20, 21:48
      I tylko Razemki i Konfederacja przeciwko, piękny zestaw.
      • woman_in_love Re: Ponad podziałami 16.08.20, 23:06
        i moja idolka Jachira tez przeciw!!
    • pierwszychleb Re: Ponad podziałami 16.08.20, 23:01
      Od dlugiego czasu uwazam ze do polityki pchaja sie ludzie szukajacy pieniedzy wladzy i prestizu. Sa jakies wyjatki, idealiscibale to pojedybcze procenty.
      I to glosowanie tylko tego dowodzi.
      • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 16.08.20, 23:42
        pierwszychleb napisała:

> Od dlugiego czasu uwazam ze do polityki pchaja sie ludzie szukajacy pieniedzy w
        > ladzy i prestizu. Sa jakies wyjatki, idealiscibale to pojedybcze procenty.
        > I to glosowanie tylko tego dowodzi.

I dodatkowo niezdolni do zarobienia kasy w biznesie czy korpo z powodu braku solidnego wykształcenia, języków czy po prostu małp zdolni absolwenci historii, politologii, studiów europejskich itp.
    • asia_i_p Re: Ponad podziałami 17.08.20, 01:23
      Wiem, że to pewnie nie był najlepszy moment, ale pensje prezydenta, premiera czy ministrów były niskie.
      • mia_mia Re: Ponad podziałami 17.08.20, 05:46
        Nie były niskie, biedny kraj to trudno, żeby zarabiali kokosy. Prawda jest taka, że Ich oficjalne zarobki to nawet nie na waciki, pieniądze w polityce zarabia się inaczej (maseczki, respiratory to tylko wierzchołek góry)
      • paskudek1 Re: Ponad podziałami 17.08.20, 08:23
        Sorry ale patrząc na ich kompetencje i poczynania to niektórym należy się jeszcze obniżka pensji.
      • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 17.08.20, 13:50
        asia_i_p napisała:

> Wiem, że to pewnie nie był najlepszy moment, ale pensje prezydenta, premiera cz
        > y ministrów były niskie.
        >

Nie były niskie moim zdaniem. Weź podsumuj pensję, uwzględnij wysoką kwotę wolną od podatku, uwzględnij darmowe świadczenia, które mają i wszelkie dodatki. Oraz różnego rodzaju diety.

Poza tym prezydent, premier czy ministrowie zazwyczaj są jeszcze posłami, to kolejna kasa?

A ile ma taki standardowy poseł zarobić?
    • bywalec.hoteli Re: Ponad podziałami 18.08.20, 12:48
      To jednak nie podwyższyli sobie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka