Dodaj do ulubionych

Pensje Polityków

16.08.20, 08:14
Czy nie uważacie że powinny być uzależnione od kondycji finansowej Obywateli?
Uważam że powinni dostawać średnią krajową i być może wtedy zależa£oby im na dobru ogółu.Przyznaję że jestem laikiem ekonomicznym i nie wykluczone że piszę bzdury ,za co prosz€ o ewentualne wybaczenie😻😻
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 08:44
      A dlaczego miałoby wtedy im zależeć na dobrze ogółu? Jak ktoś jest chociaż trochę ogarnięty to zamiast zostać politykiem z marną pensja znajdzie dużo lepiej płatną pracę w korporacji.
      • ajaksiowa Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:03
        Aż taką amebą umysłową to nawet ja nie jestem😮😮
        • skat_0 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:12
          Wtedy w politykę pchali by się idealiści, albo ci już dorobieni, dla hobby czy ambicji. Teraz jest odwrotnie, najpierw trzeba zarobić dla siebie i rodziny 😀 widać to już w gminnych wyborach
          • ira_08 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:44
            Ale jesteś naiwna... Nikt nie broni iść do polityki dorobionym finansowo ani idealistom. Niskie uposażenie oznaczałoby raczej, że polityką mogliby zajmować się tylko bogaci, których na to stać. To już było, zazwyczaj kończyło się jakąś rewolucją.
    • profes79 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:09
      Cóż. Dwa przykłady.
      Pierwszy - Krajowa Szkoła Administracji Publicznej. Kiedyś był w ustawie przepis, że stypendium słuchacza to 3*minimalna krajowa (albo średnia - w tej chwili nie pamiętam a nie chce mi się starych ustaw szukać - w każdym razie takie było wyznaczenie stypendium). W pewnym momencie zmieniono to na sztywną kwotę 2400. Brutto. Miało to miejsce w 2006 roku, kiedy to kwota ta była równoznaczna z około 2,5 pensji minimalnej (wynoszącej wówczas 900 PLN). Taki stan rzeczy utrzymał się do 2018 roku, kiedy w końcu ktoś kapnął się, że pensja minimalna (wówczas 2100) za chwilę będzie wyższa niż to pożal się boże stypendium - a przypomnę, że studenci mieli całkowity zakaz dodatkowej pracy zarobkowej. Jak ktoś chciał iść na KSAP a miał w Warszawie rodzinę na utrzymaniu...
      Druga rzecz - urzędnicy. Do 2008 roku kwotę bazową co roku waloryzowano o wskaźnik inflacji. To pozwalało na stałe, stabilne utrzymywanie wynagrodzenia na tym samym poziomie siły nabywczej. W 2008 roku ktoś stwierdził, że wystarczy tej fanaberii i kwotę bazową zamrożono na poziomie 1873 PLN brutto. I na tym poziomie została ona do 2019 roku. Efekt był taki, że zaczęłą się żonglerka funduszami bo nagle się okazywało, że na najniższych szczeblach urzędniczych pensja minimalna zaczyna przeganiać kwotę bazową lub nawet niewielką jej wielokrotność. Dopiero w 2019 roku coś drgnęło bo w końcu do władzy dotarło, że za chwilę nie będzie miał kto pracować.

Tak naprawdę w obecnej nowelizacji budzą sprzeciw dwie rzeczy.
      - kompletnie nietrafiony termin jej przyjęcia (kryzys, zwolnienia, problemy także w budżetówce)
      - kosmiczna pensja tzw. pierwszej damy, o istnieniu której w zasadzie można zapomnieć bo przez pięć lat usta otworzyła raz. Jak to ma być rekompensata za utracone dochody - ok, jestem w stanie to zrozumieć - ale na litość nie na poziomie półrocznego wynagrodzenia... Wyliczyć to bodajże za ostatnie 12 miesięcy przed objęciem przez męża funkcji i tyle. Niech ma rekompensatę a nie pensję ministerialną za nic.
      • ichi51e Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:35
        Mozna by tak jak sugerowala tris oplacac jej skladki zus (albo zwolnic na czas kadencji). Mnie zastanawia czy ktos zwrocil uwage czy ta pensja jest tylko na czas prezydentury czy tak jak prezydenta - do konca zycia
        • stasi1 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 22:46
          Poprzednio jak proponowali to pensja miała być do końca życia, trochę zmniejszona. Załapać miały sie też byłe prezydentowe.
    • woman_in_love Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:20
      E tam pensje polityków: Hołecka z TVPiS zarabia 50 000 / miesiąc.
    • asfiksja Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:29
      Istnieją ludzie, którzy idą do polityki bez motywacji finansowej. Na przykład jestem praktycznie pewna, że europosłanka Ochojska jest taką osobą, był nią też np. senator Religa. Ale nie mieszałabym tego z zamożnością (zamożni też bywają chciwi i to bardzo) ani z wysokością pensji polityka (pensja może być tylko dodatkiem na waciki do innych korzyści).
      Moim zdaniem pensje powinny być godne, ale nie gorsząco wysokie i powinna być większa przejrzystość jeśli chodzi o majątki współmałżonków polityków (choćby obowiązek publikacji oświadczeń majątkowych).
    • ichi51e Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:36
      Poslowie nie zyja z pensji a z dodatkow. Moim zdaniem albo wysoka pensja albo dodatki
    • wbka1 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:37
      Moim zdaniem należałoby zredukować liczbę posłów o połowę i wtedy można podwoić im pensję. I jeszcze jakaś kampania uświadamiają elektorat, aby wybierali tych, którzy mają wykształcenie, bo w parlamencie trzeba umieć mówić i pisać po polsku , a z tym wielu ma problem. Nie wybieramy trybunów ludowych, a ludzi stanowiących prawo.
      • mia_mia Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:55
        A dlaczego podwajać pensje ludziom bez kompetencji?
        • wbka1 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 10:52
          Podwoić po redukcji!
    • sumire Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:40
      Nierealne w naszym kraju, co właściwie udowodniły piątkowe wydarzenia. Przeczytaj sobie pokrętne tłumaczenia Barbary Nowackiej.
    • miruka Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:44
      A ja zróżnicowalabym zarobki rządzących i opozycji, może wtedy rzeczywiście zależałoby im na wygranej.
    • boogiecat Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:48
      Ale ta srednia krajowa dla polityka to na podstawie czego? Kazda praca ma swoja wartosc i nalezaloby zaczac od intelligent en i poprawnej wyceny tej wartosci w calym sektorze publicznym, zamiast wyciagac komukolwiek pensje z kapelusza.
    • mia_mia Re: Pensje Polityków 16.08.20, 09:52
      Tak powinno być, ewentualnie średnia krajowa razy PKB, ale i tak do polityki większość nieudzielanie dla takich drobniaków, patrz Morawiecki, Szumowski i inni.
      • damartyn Re: Pensje Polityków 16.08.20, 10:09
        Muszą zarabiać, bo nie starcza im na ubraniabig_grin
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26213287,przedsiebiorca-drwi-opozycji-proponuje-akcje-ubierz-swojego.html#do_w=46&do_v=58&do_a=288&s=BoxNewsImg5
    • lot_w_kosmos Re: Pensje Polityków 16.08.20, 11:02
      Nie, nie uważam, żeby politycy mieli grosze zarabiać.
      Powinni dobrze zarabiać, na pewno bie średnią krajową.
      Rozluźnij pośladki, bo sobie odciski zrobisz.
      Zarób też konkretne pieniądze, a przestaniesz innym zazdrościć.
      • sumire Re: Pensje Polityków 16.08.20, 11:10
        A ty kiedy ostatnio dostałaś podwyżkę o 58%?
        • lot_w_kosmos Re: Pensje Polityków 16.08.20, 16:00
          A d9 czego nawiązujesz, bo ja noga z bieżących politycznych wieści?
          Ogólnie się wypowiedziałam, bo uważam, że polityk nie może dostawac na rękę 4500, to nie ta robota jednak....
          • sumire Re: Pensje Polityków 16.08.20, 16:04
            Do tego, że o tyle wzrośnie pensja posłów. Przy czym to i tak pikuś, bo pensje wiceministrów wzrosną o 113%.
            • lot_w_kosmos Re: Pensje Polityków 16.08.20, 16:06
              Pewnie to nie jest ok.
              Niemniej jednak nadal uważam, że polityk powinien godnie zarabiać i składa się na to mnóstwo oczywistych powodów.
              • sumire Re: Pensje Polityków 16.08.20, 16:08
                Ratownik medyczny też powinien godnie zarabiać. Nawet bardziej, niż osoba, której działalność zawodowa sprowadza się do wciśnięcia guzika co jakiś czas, bo większość posłów się nie przepracowuje.
                • paskudek1 Re: Pensje Polityków 16.08.20, 16:13
                  Na dodatek ten poseł wciskając guziczek układa życie komuś kto zarabia dużo mniej od niego. A taki ratownik medyczny właśnie ratuje życie.
                  Sorry ale jak czytam argumenty że biedni posłowie muszą zarabiać więcej bo cześć uposażenie oddają jako składkę na partię, muszą kupić ubrania bo muszą wyglądać a poza tym teraz można "sobie kupić posła" za marne 2000 zł to mnie szlag jasny trafia. Guano mnie obchodzi ile kasy muszą oddać partii, chcą być w partii to oddają kasę, ja też muszę kupować ubrania a argument o pokkusach korupcyjnych to już szyt buractwa. Bo wynika z niego że istnieje próg zrobkow od którego posłowie łaskawie nie będą podatni na korupcję.
                  • ferra Re: Pensje Polityków 16.08.20, 16:20
                    Nie ma takiego progu (korupcyjnego). Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
        • droch Re: Pensje Polityków 16.08.20, 22:59
          Miedzy Bogiem a prawdą, od ostatniej podwyżki (2010) średnia płaca wzrosła o ~60%.
          • ajaksiowa Re: Pensje Polityków 17.08.20, 06:21
            Powiedzenie że ,,im się należy,,jest stereotypem(dla mnie)i powoduje że ludzie uwierzyli w to że My jesteśmy dla Nich a nie na odwrót
            • paskudek1 Re: Pensje Polityków 17.08.20, 08:21
              ajaksiowa napisała:

> Powiedzenie że ,,im się należy,,jest stereotypem(dla mnie)i powoduje że ludzie
              > uwierzyli w to że My jesteśmy dla Nich a nie na odwrót
              >
              Dokładnie. Są tak bezczelni, tak się przyzwyczaili że są w tym Sejmie że już im się wydaje że inaczej być nie może. Podobno kierownictwo KO jest ciężko zdziwione i przerażone takim złym odbiorem tego głosowania. I jeszcze te tłumaczenia o korupcji. Ku...... Szlag mnie trafia jak czytam wprost że polski poseł jest w stanie za odpowiednią kwotę zagłosować PRZECIW interesom państwa. No bo jak mam to rozumieć inaczej?
          • paskudek1 Re: Pensje Polityków 17.08.20, 08:18
            Szkoda tylko kur.... mać że moja pensja jakoś niespecjalnie. I pensje wielu wielu ludzi, którzy NIE MAJĄ takich dodatków jak posłowie.
    • profes79 Re: Pensje Polityków 17.08.20, 10:19
      Tak na zupełnym marginesie - bodajże w USA jest tak, że jeżeli głosuje się zwiększenie zarobków dla kongresmanów i innych gremiów kolegialnych czy po prostu wybieralnych, to obowiązuje zasada, że przegłosowana podwyżka wchodzi w życie dopiero od kolejnej kadencji danego gremium/organu. Czyli podnosimy pensję burmistrzowi? Ok, ale dopiero następny z tego skorzysta smile Na pewno tak jest w przypadku Kongresu.
      • paskudek1 Re: Pensje Polityków 17.08.20, 10:22
        No i to jest bardzo dobry zwyczaj i tak właśnie powinno być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka