Dodaj do ulubionych

Taka łazienka

17.08.20, 16:51
Podoba się wam?

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Taka łazienka 17.08.20, 16:57
      Lustra nie można przechylić, co w przypadku osoby na wózku jest niekomfortowe, do tego armatura na umywalce też powinna mieć dłuższą rączkę. Łazienka przystosowana do osób starszych i na wózku inwalidzkim.
    • stara.mostowiakowa Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:01
      Podoba mi się to że jest spora i ma okno. Zdjęcie jest nieostre i dokładnie jej nie widzę. Nie podoba mi się brak miejsca do przechowywania i ta zasłonka prysznicowa.
    • amast Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:03
      Ciąg: sedes - prysznic na całą szerokość łazienki - umywalka - drzwi? No chyba jednak nie.
      • 3-mamuska Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:35
        amast napisała:

> Ciąg: sedes - prysznic na całą szerokość łazienki - umywalka - drzwi? No chyba
        > jednak nie.

Może takie było zamierzenie.
        Dla osoby niepełnosprawnej ma cały bok luźny. Ubikacja za/pod prysznicem tez może być po prostu praktyczna i ze względów higienicznych umycie się po skorzystaniu z toalety jak i mycie samego sedesu.
        Gdyby sprzęty były po obu stronach to środkiem byłoby za mało miejsca na wózek albo jazda slalomem.
        Ta łazienka ma być praktyczna.
        • amast Re: Taka łazienka 17.08.20, 18:29
          Ta łazienka nie jest praktyczna, jeżeli do dowolnego użytkowego elementu trzeba przejść przez obszar, na którym potencjalnie można wywinąć orła na mokrej podłodze. Zwłaszcza dla osób starszych/niepełnosprawnych nie polecałabym takiego rozwiązania. Ale też matki dzieci powinny być na takie rzeczy wyczulone.
    • asiairma Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:03
      Drzwi od strony aparatu? Powalająca nie jest. Zakładam, że ma by co wygodna dla osób niepełnosprawnych, a czy jest, to nie wiem, bo nie znam się na ergonomii takich łazienek. Korzystać się z niej napewno się da i spełnia swoją funkcję. Łatwa do czyszczenia.
    • jak_matrioszka Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:05
      Nie, niewygodna do aranzacji jest.
    • kasiaabing Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:05
      Czy ja dobrze widzę, że sedes jest na samym końcu, za prysznicem?
      • tilijka123 Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:41
        Myślę, że gdyby prysznic był za sedesem ciężko byłoby tam manewrować wózkiem.
    • mae224 Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:07
      Tylko, jeśli to szpitalne.
      • manala Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:38
        Lub w domu opieki tongue_out
    • mava Re: Taka łazienka 17.08.20, 17:44
      nie.
      Jest zbyt surowa (minimalistyczna), jak dla mnie.
      Typowa "łazienka" np. niderlandzka. Albo skandynawska.
      To dom pod wynajem?
    • lot_w_kosmos Re: Taka łazienka 17.08.20, 18:35
      Nie.
    • mikams75 Re: Taka łazienka 17.08.20, 18:35
      nie podoba mi sie, woda spod prysznica leje sie wokolo, moze osobie na wozku to nie przeszkadzac ale ktos inny moze sie poslizgnac. Moze ma zalety dla osoby na wozku.
    • hosta_73 Re: Taka łazienka 17.08.20, 18:41
      Ja bym zmieniła kolejność i prysznic wywaliła pod okno (tak jak teraz z zasłonkami z obu stron - po skorzystaniu można odsunąć o przewietrzyć) a WC dała pierwsze od wejścia.
    • majenkir Re: Taka łazienka 17.08.20, 18:52
      Ten prysznic na środku to pomyłka imo.
    • mia_mia Re: Taka łazienka 17.08.20, 18:55
      Bardzo brzydka, ale chyba nie ma być piękna a funkcjonalna.
      • majenkir Re: Taka łazienka 27.08.20, 20:49
        Ale jaka ona funkcjonalna jak do sedesu trzeba przejsc przez prysznic? Prysznic uzywa sie ~raz dziennie, a sedes kilka razy.
    • aerra Re: Taka łazienka 27.08.20, 21:13
      Nie, nie podoba mi się zupełnie.
      Funkcjonalnie też tego nie widzę, nawet dla osoby na wózku, bo otwarty prysznic na środku to porażka.
      Niepełnosprawny na wózku sam się raczej nie myje (a już zwłaszcza sądzać po wysokości słuchawki prysznicowej), a dla osoby opiekującej się nim, to w ogóle nie jest praktyczne (cała podłoga mokra, łatwo się pośliznąć).

A już pomijając wszystko, to jest po prostu brzydka.

Przy czym taka wąska kiszka i jeszcze żeby była przystosowana dla osób z trudnosciami w poruszaniu (a tak wnioskuję po tych uchwytach wszędzie) to nie jest prosta sprawa.
      • piesfafik Re: Taka łazienka 27.08.20, 21:55
        Byc moze prysznic na srodku daje wiecej miejsca do manewrowania wozkiem. Jezeli osoba na wozku musi postawic wozek obok toalety a potem sie przesiasc to byc moze taki uklad jest optymalny. Ale lustro I uchwyt do prysznica sa za wysoko dla wozkowicza . Ludzie na wozkach mieszkaja tez sami we wlasnym domu I jak najbardziej potrzebuja dostosowanej lazienki . Jak prysznic nie jest w uzyciu to lazienka nie jest mokra.
        • aerra Re: Taka łazienka 27.08.20, 23:50
          Ale to raczej nie jest ten przypadek, skoro całość jest niedostosowana do osoby na wózku (już pomijając to lustro, ale uchwyty i prysznic)
          • piesfafik Re: Taka łazienka 28.08.20, 01:08
            To wyglada jakby ktos chcial to dostosowac dla osoby na wozku ( np niska umywalka I prysznic pod ktory mozna podjechac I przesiasc sie byc moze na krzeselko ) ale zatrzymal sie w pol drogi.
    • krwawy.lolo Re: Taka łazienka 27.08.20, 21:34
      To trochę, jakbyś zapytała, czy podobał mi się dworzec pekaesu w Kartuzach.
    • eliszka25 Re: Taka łazienka 27.08.20, 21:48
      Nie, jakaś taka dworcowa albo szpitalna się wydaje. Przy czym akurat to jest kwestia gustu. Jednak dla mnie taki otwarty prysznic na środku łazienki, to kompletna porażka. Zwłaszcza, że każdy, kto będzie chciał skorzystać z ubikacji, będzie musiał przejść przez prysznic. Taka kolejność jest zupełnie bez sensu.
    • 18lipcowa3 Re: Taka łazienka 27.08.20, 21:51
      to jakis szpital?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka