Dodaj do ulubionych

Jak przygotowania

• molik28 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 08:30
      Zrobiłam porządki w szafie. Przez pandemię i lato nic nie kupowałam. Prawie wszystko za krótkie. Zostały jedne długie spodnie i dwie bluzy. Dosłownie. W sobotę konieczne zakupy. Niecierpię ale siła wyższa. Kupiona część książek używanych w ramach nauki poszanowania pieniądza. Resztę książek zamówię przez internet. Syn nie ma też jeszcze zeszytów i butów. Tak więc niestety w sobotę dzień zakupowy. Też nie lubi. Wolałby posiedzieć przed kompem.
    • agrypina6 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 08:37
      Czego nie kupujesz dziecku? Butów, zeszytów? Bo nic mi do głowy nie przychodzi, czego dziecku mogę nie kupić. Czy w szkole, czy w domu, zeszyty musi mieć. A w butach chodzi nie tylko do szkoły. A na razie są jeszcze wakacje, wszystko, czego trzeba, można kupić w jeden dzień, na początku września. To już nie te czasy, że polowało się na piórnik czy plecak.
      • agrypina6 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 08:38
        I ciuchy też trzeba kupić czy będzie szkoła czy nauka zdalna.
      • bergamotka77 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 12:46
        Nowego plecaka. Stroju na wf itp. Butów na zmianę smile Bez tych rzeczy się obejdzie home schooling. A tak serio szukam już dla młodego nauczyciela matmy na wypadek zdalnego nauczania.
        • little_fish Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:26
          Ja to się akurat zastanawiam nad strojem "galowym" - bo nie ma żadnych informacji czy będzie uroczystość rozpoczęcia roku. A obaj kurde wyrośli
    • bywalczyni.hosteli Re: Jak przygotowania 18.08.20, 08:53
      czy mi się wydaje czy odchodziłas z forum?
    • raadhiyah2020 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 09:17
      Przygotowania normalne, syn wraca do szkoly w przyszlym tygodniu, nie pamietam tylko czy wtorek czy sroda. Corka we wrzesniu.
      Zamlniecia szkol sobie nie wyobrazam, to bylaby katastrofa.
    • szafireczek Re: Jak przygotowania 18.08.20, 13:19
      Przygotowania do szkoły to nic specjalnego, ale zajęcia dodatkowe, rozwój zainteresowań, co z tym będzie, zwłaszcza z regularnością? Przecież nauka, to nie jest jedyna aktywność, bez synergicznego rozwoju plusów stacjonarnej szkoły nie widzę, a jak na razie to sporo szkół ma problem z organizacją nauki i zapewnieneim chociażby odpowiedniej liczby umywalek do mycia rąk...
      • bergamotka77 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 13:34
        Fakt. Szykuje się piękna katastrofa sad Ja nie planuję w tym semestrze dziecku żadnych stałych zajęć poza angielskim, który można będzie przerzucić na online. No i dodatkową matematyką, jeśli nie będzie normalnych zajęć w szkole.
        • szafireczek Re: Jak przygotowania 18.08.20, 13:51
          Też. Ale! Przydałoby się coś dla ciała. Ja tak z lekka kierunkujęwink na sztuki walki - bo to połaczenie tężyzny z kształtowaniem charakteru i dobry background, gdyby sie okazało, że obok wiedzy, sprawnośc fizyczna będzie na dalszych etapach atutem...smile
          Przykładowo takie taekwondo – trening wg 5 zasad: grzeczność, wytrwałość, uczciwość, odwaga i samokontrola...ale inne też mogłyby być...Ech, nie cierpię tego koronawirusa!
          • bergamotka77 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 15:21
            Mój niestety wyłączony ze sportu po grubszej kontuzji na najbliższy semestr. Ale jak baseny zamkną to się potnę sad
            • szafireczek Re: Jak przygotowania 18.08.20, 16:45
              O to współczuję kontuzji, trochę czasu potrzeba, by się odbudować...
        • sol_13 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:06
          bergamotka77 napisała:

> Fakt. Szykuje się piękna katastrofa sad Ja nie planuję w tym semestrze dziecku
          > żadnych stałych zajęć poza angielskim, który można będzie przerzucić na online.
          > No i dodatkową matematyką, jeśli nie będzie normalnych zajęć w szkole.
          >
          Właśnie. Mój idzie do II klasy sp, chyba w drugiej klasie zawsze jest basen w programie? Ktoś wie co będzie z tym w tym roku szkolnym?
          • memphis90 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:16
            Nie, nie zawsze. Zależy od szkoły. Ja nie miałam nigdy basenu, żadna z moich sióstr nie miała basenu, moje dzieci nie miały basenu, moja siostrzenica nie ma basenu.
            • m_incubo Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:20
              Moje miały, nie tylko w drugiej.
              A ty i siostry to chyba chodziłyście do drugiej klasy w zeszłym tysiącleciu, więc kiepski punkt odniesienia.
              Ja w sumie też, a basen miałam.
              • little_fish Re: Jak przygotowania 18.08.20, 21:40
                Ja też chodziłam w zeszłym tysiącleciu, a basen miałam przez trzy lata
            • sol_13 Re: Jak przygotowania 19.08.20, 01:24
              memphis90 napisała:

> Nie, nie zawsze. Zależy od szkoły. Ja nie miałam nigdy basenu, żadna z moich si
              > óstr nie miała basenu, moje dzieci nie miały basenu, moja siostrzenica nie ma b
              > asenu.
              >
              Sorry. Zawsze w Warszawie.
              • bergamotka77 Re: Jak przygotowania 19.08.20, 13:11
                Chyba nawet nie wszystkie w Warszawie.
          • bergamotka77 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:28
            Nie wszystkie szkoły maja - to zależy od gminy. Moje dzieci miały w drugiej klasie obowiązkowy basen w ramach wf. Mojej szwagierki dzieci po drugiej stronie Warszawy nie miały.
    • damakama Re: Jak przygotowania 18.08.20, 17:03
      Próbowałam zamówić podręczniki, wg listy ze szkolnej strony - ale nie mogę dojść do tego, które książki są tymi właściwymi (jakoś tak enigmatycznie ta lista podana), więc odłożyłam to na później - szkoda nerwów!
    • memphis90 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:15
      Zamówiłam online wszystko, co potrzebne przy nauce online/stacjonarnie- tj. ołówki, kredki, flamastry/zakreślacze, linijki, cyrkle, zeszyty, kleje, farby. To, co się zużyło/połamało/zgubiło w zeszłym roku. No i prawie 300stówy na pierdoły na dwoje dzieci poszło... Plecaków, piórników, obuwia na wf tudzież spodenek gimnastycznych na razie nie kupuję. Chociaż właściwie plecaków /piórników w ogóle nie planowałam na ten rok, mają dobre z zeszłego.
    • m_incubo Re: Jak przygotowania 18.08.20, 18:17
      Nie kupuję żadnej wyprawki, bo nie mam pierwszaków na stanie.
      Zeszyty, kołozeszyty w domu są, długopisy też.
      Plecaki mają z poprzednich lat, nie potrzebują nowych.
      Plasteliny i kolorowego papieru też już nie używają.
    • just_shelly Re: Jak przygotowania 18.08.20, 20:57
      Kupiłam zaszyty. Plecaki maja na początek z zeszłego roku. Przybory tez. I tak zwykle wszystko kupuje we wrzesniu, jak już wszyscy nauczyciele określa swoje wymagania.
      Nie kupie tylko strojów galowych (powyrastali z zeszłorocznych, a na zakończeniu nie byli), bo jak mi szkoła wyjedzie z apelami to zabije śmiechem.
      Ogólnie mocno trzymam kciuki, żeby jak najdłużej pochodzili do placówki.
    • eveeveeve1 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 21:53
      Zeszyty kupione. 1 klasa technikum- podreczniki zakupiłam, 7 klasa podstawowki wszystko ze szkoły dostanie. No i zobaczymy zymy co od wrzesnia bedzie.
      W sumie juz po otwarciu przedszkoli wieszczyli katastrofę i jakoś sie nie sprawdziło. Tu tez się moze okazać, ze źle nie będzie.
    • liliawodna222 Re: Jak przygotowania 18.08.20, 23:34
      Jestem przeszczęśliwa, że mam 18-latkę, która od ładnych paru lat sama załatwia kwestie szkolne wink My "tylko" dajemy kasę big_grin Najgorsze, bo najdroższe podręczniki.
      Co do nauki zdalnej - chyba wszyscy mają jej dość. Zatem - pewnie naiwnie - staram się w ogóle nie brać pod uwagę czarnego scenariusza i liczę na to, że szkoły faktycznie będą funkcjonować normalnie. Znaczy - zaklinam rzeczywistość wink
    • lily_evans11 Re: Jak przygotowania 19.08.20, 07:32
      Plecaki, dobre i nietanie, są z tamtego roku szkolnego. Jakieś długopisy, zeszyty kupione, ćwiczenia też. Brakuje butów sportowych, butów jesiennych i do chodzenia po szkole, ale to nadrobimy po powrocie z wakacji. Buty i tak się przydadzą wink.
    • tol8 Re: Jak przygotowania 19.08.20, 12:39
      Sprzedaliśmy książki z zeszłego roku i tyle. I zeszyty kupiłam
    • kornelia_sowa Re: Jak przygotowania 19.08.20, 14:06
      syn na wakacjach baluje, a mamusia zakupiła mu zeszyt do muzyki (wpadł mi w oko- bardzo w stylu syna) i ołówek.

Plecak ma, książki dostaną.

Te pare zeszytów kupimy w dowolnej chwili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka