sol_13 Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 00:23 8 lat, zostaje sam max godzinę. Na pewno nie zostawilabym na cały dzień. Katarkow na szczęście nie miewa, poza tym mam nadzieję że nadal bedziemy w większości na zdalnej więc nie będzie problemu w razie choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 07:21 Jeżeli jest nieprzewidywalny i się boi lub inne takie to nie. Znasz swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 08:07 Moje zostawały. Oczywiście nie wtedy,m gdy choroba była poważna i z gorączką. Pojedynczo lub w duecie. Od pierwszej klasy. Do końca przedszkola - nie. Albo brałam opiekę, albo wynajmowałam sąsiadkę na cały dzień, jak nie mogłam. Ze zdrowiejącym dzieckiem jeździłam czasem do pracy, żeby coś na szybko wypchnąć, ale to nie był db. pomysł, bo młody był z tych pomysłowych i np. schował koleżance klucze od szafy..... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 08:34 Moja w tym wieku siedziała w razie katarku sama, ale: - była rozsądna do przesady; - ja dzwoniłam co przerwę i w razie problemów mogłam być w domu w pięć - dziesięć minut. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 08:37 Aha - jej brat ma sześć lat i jak na razie nie widzę, jak go za dwa lata zostawiam samego w domu - ale może nastąpi skok rozwojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 08:51 Zostawiamy samego tak jak i pozwalamy mu wyjsć ba dwór, bez kontrolowania go co pol h Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:18 Jeżeli jest nieprzewidywalny to nie. W innej sytuacji tak. Mi się trafiło dziecko do bólu spokojne - córka zostawała na krótko sama od 5 r.z. Na trochę dłużej (3-4h) około 8-9 roku. Teraz ma 11 lat i nadal na dłużej (max 5h) nie zostanie, bo się nudzi. Śniadanie, kolację ogarnie, obiadu nie za bardzo, tym bardziej, że jest z tych co nigdy nie są głodne. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:33 lektura tej dyskusji sklania mnie do napisania 'moj przedszkolak jest ogarniety sam wraca z przedszkola, szykuje obiad dla calej rodziny i zajmuje sie siostra- niemowlakiem czekajac az wroce z pracy, siostra-niemowlak oczywiście grzecznie czeka sama zostaje w domu na powrot brata z przedszkola' W Polsce nie ma w prawie określonego wieku od ktorego dziecko moze samo zostac bez opieki (w GB to o ile pamietam 12 lat) ale chyba powinnien byc bo na rozsadek wielu mam 'ogarniętych' kilkulatkow trudno liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:38 Przeciez w tym warku nie jest mowa o niemowlakach i przedszkolakach a o 8latkach Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:41 o kilkulatkach, a nawet 5latakach zostawianych samych w domu.. Niektorym paniom brakuje po prostu wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:41 Mój zostaje w domu bez problemu jak jest taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:51 nie pamietam, ile syn zostawał sam w domu w wieku 8 lat. napewno zostawał na czas jakis szybkich zakupów, czy spaceru z psem. za to na 100% na kilka godzin zostawał sam w domu, w wieku 9 lat - bo jako 4-klasiscie nie przysługiwała mu juz świetlica i wracał już sam autobusem ze szkoły do domu, a potem był sam w domu, do czasu jak wrócilismy z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 10:59 Mój ma teraz 10, sam zostaje spokojnie nawet na kilka godzin co najmniej od roku, jest pod telefonem. Nie ma głupich pomysłów, nie może wtedy wpuszczać nikogo do mieszkania, zwłaszcza kolegów. Jeśli gdzieś wychodzimy, zawsze uprzedzam sąsiadkę, że on jest sam w domu i w razie pożaru ma łapać swoje dzieci i mojego. To samo działa w drugą stronę-wczoraj sąsiad nie mógł dodzwonić się do swojego dziecka, więc podeszłam sprawdzić czy wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
amysarafowler Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 11:53 Tak, moje zostawały. Cały czas bylam pod telefonem, nie miałam innego wyjścia. Nic złego się nie wydarzyło, córka też z tych wrażliwców, a okazała się super ogarnieta. Ale podkreślam - nie miałam wyjścia i nie robiłam z tego wielkiego zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 21:54 Nie, nigdy. Boje sie,ze cos glupiegi wymysli. Poza tym , on a sama boi sie zostac sama w domu, nawet na 5minut. Dzwoni do mnie nawet jak zejde wyrzucic smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 22:08 uswiadamiacie mi jakich mialam nieodpowiedzialnych rodzicow. W wieku 8 lat wstawalam, ubieralam siebie i 3 letnia siostre, prowadzilam ja do przedszkola kawal drogi, w zimie ciagnac ja na sankach. Potem szlam do domu po tornister i do szkoly. Po szkole szlam do domu, sprzatalam caly dom i szlam po siostre do przedszkola. Nastepnie siostrzyczke zabawialam. To cud ze jej nie zlamalam kregoslupa tymi zabawami. Chora nie bywalam nigdy, z wyjatkiem ciezkiej grypy w wieku lat 13, kiedy zostawiona sama w domu dostalam drgawek z goraczki i ostatkiem sil myslalam jak to bedzie jak mnie znajda martwa. Jakos uwazam, ze teraz dla dzieci sa lepsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 22:56 No niestety ale miałaś rodziców bez wyobraźni ; ) I bardziej o trzylatkę mi tu chodzi. Choć może były inne czasy..Sama pamiętam, że w wieku 8 lat przemieszczałam się gdzieś autobusem (miejskim). Rodzice nie byli tego świadomi. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 8-latek sam w domu? 28.08.20, 22:22 3-4h nie. Mysle ze dla mohego 9l godzina tomax Odpowiedz Link Zgłoś