Dodaj do ulubionych

łazienka seniora - problem z prysznicem

16.09.20, 12:45
Napisałam na forum Wnętrza, ale tamto forum chyba umarło.
Może ktoś podpowie:

Przedstawiam rzut łazienki rodziców. Z lewej rysunek techniczny ze Spółdzielni. Z prawej rozrysowałam co jest aktualnie. Wchodząc do łazienki od razu po lewej jest pralka, potem umywalka, na wprost wejścia wzdłuż ściany jest wanna, nad nią po lewej piecyk gazowy, po prawej stronie w rogu wanny jest pion wodny, wodomierze, po prawej przed wanną - sedes. Po prawej stronie przy wejściu jest rurka CO.
Teraz problem to jak to zrobić, żeby wannę zamienić na prysznic. Mamie ciężko wchodzić do wanny. Nie potrafi wstać z wanny. I nie mam pojęcia co zrobić, żeby wstawić prysznic. Nad umywalką na ścianie jest jeszcze okienko - podobno można je zamurować.
Myślałam przenieść piecyk na prawą ścianę, koło pionu wodnego. Ale nie mam pojęcia, czy gaz może być w tym miejscu. Prysznic od razu po prawej w rogu przy wejściu nie wchodzi w grę, za mała wnęka. łazienka jest mała jak widać 2x1,7.
Prysznic bez brodzika raczej nie wchodzi w grę, to blok, za cienki strop. No i nie chcemy ryzykować, że jak odpływ by się zapchał, to woda wyleje się na przedpokój.
Może też podpowiecie kogo zatrudnić, żeby ogarnął taki remont jak najszybciej. Płytkarz i hydraulik? Czy bez architekta dadzą radę?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/md/jh/kql6/afLdn7VPMJbOxj5SFX.jpg
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 12:53
      do przeniesienia piecyka gazowego musi być hydraulik z uprawnieniami, jego też pytaj o sąsiedztwo innych przyłączy. Resztę ogarnie glazurnik.
    • snajper55 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 12:58
      Czy pralkę można przenieść do przeciwległego rogu a na miejscu pralki zrobić prysznic?

Przenoszenie piecyka to doprowadzenie do niego gazu i gruba rura przez całą łazienkę odprowadzająca spaliny do kanałów wentylacyjnych.

S.
    • yuka12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:01
      Moi rodzice zainstalowali prysznic z brodzikiem prawie 29 lat temu przy remoncie łazienki (blok). Piecyk zostawili w mniej więcej tym samym miejscu, pod nim znalzało się miejace na pralkę, a prysznic zainstalowali w przeciwległym kącie (tam gdzie u ciebie są piony). Dzięki tej przebudowie łazienka wygląda na większą, znalazło się miejsce na dodatkowe szafki. Teraz nie mają już nawet piecyka, spółdzielnia podłączyła wszystkich do sieci miejskiej.
      • yuka12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:06
        *20 lat temu
    • wrotek0 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:03
      Przeniesienie piecyka nie jest takie proste, masz ścianę z wszelkimi kominami i piecyk musi być podłączony do spalinowego. Z kolei Wc musi być blisko pionu kanalizacyjnego, inaczej nie zrobisz podejścia (odpływu). Piecyk pod prysznicem też nie powinien być. Poza tym dobrze by było, jakby kabina dla seniorki była ciut większa, żeby ktoś mógł pomóc przy myciu. Minimalne mają 80 cm, wanna może mieć nawet tylko 65 cm. Poszukałabym płyciutkiego brodzika 80x120 cm n i umieściłabym go w miejscu wanny, ale po tej stronie co piony a nie po tej, co piecyk (powinno zostać ok. 40 cm). Piony zabudować zielonym G-K, położyć płytki, zostawić otwór rewizyjny na wodomierze!!! a na pozostałej części zamontować półeczki. Może trzeba będzie minimalnie odsunąć sedes. Nie do końca mi się to podoba, bo w narożniku z piecykiem pozostanie martwy kąt.
      Druga możliwość, to prysznic po lewej, może brodzik 70x120 cm się zmieści, na ścianie naprzeciwko wejścia umywalka, w kącie z pionami pralka ładowana od góry,
    • kochamruskieileniwe Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:04
      Ja odnosnie piecyka i okna.
      Piecyk co podgrzewa?
      Tylko wode w łazience? Czy wode w łazience i kuchni?

Przy piecyku gazowym, mimo wszystko nie likwidowałabym okna (wzgledy bezpieczenstwa).
      Jeżeli piecyk podgrzewa wode tylko w lazience - to może sie zastanowić nad innym sposobem podgrzania wody? Np przepływowy ogrzewacz wody. Ale to tez zalezy, jaka masz instalację elektryczną.
      • yuka12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:13
        U innej starszej osoby, która zaczynała mieć problemy z pamięcią, zainstalowano bojler elektryczny. Ta osoba mieszka sama, wody ciepłej zużywa mało, często-gęsto bojler w ogóle wyłącza (czasami nieświadomie). Nowy bojler to również gwarancja i rytunowe kontrole instalacji, co niemal nie istniało w poprzednim systemie (nie mieszka w bloku, więc kontroli kominiarzy/gazowników/elektryków brak).
    • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:08
      Wygląda na to, że przeniesienie piecyka będzie najłatwiejsze - do tego potrzebny hydraulik. Zmierz odległość od ściany do okna - standardowa kabina prysznicowa, w której jest wygodnie to 90x90. Natomiast 80x80 powoduje już obijanie się o ściany a ja szczególnie duża nie jestem.
    • tt-tka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:08
      Uczciwie mowiac zostawilabym jak jest, kupilabym tylko podnosnik do wkladania i wyjmowania mamy z wanny. Na lezaco.
      • georgia.guidestones Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:07
        dlugosc podstawy - metr z hakiem (czy to urzadzenie jest zwrotne, wygina sie, itp) - zmiesci sie?tanisklepmedyczny.pl/pl/p/Podnosnik-kapielowo-transportowy-EAGLE-620-Vermeiren/671?gclid=CjwKCAjw74b7BRA_EiwAF8yHFAFe1qwvyc7xgNcBBfRdHxdTvPAVq7D4UDu1UeLXuA5yMwBsBcbfChoCtzkQAvD_BwE, raczej chodzi ci o cos takiego. 3200 to taniej niz duzy remont, tylko sprzet malo ustawny.
        • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:09
          takie urządzenie w życiu nie wejdzie do tej łazienki. pod umywalką jest szafka. na przeciwko jest kibelek. pomiędzy jest miejsce dla 1 osoby stojącej.
          • georgia.guidestones Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:47
            to akurat jest jedno z tanszych urzadzen, pewnie są też takie mocowane w 100% do ściany i sufitu (nie znam cen). widzialam kiedys program typu Nasz nowy dom czy cos innego, gdzie rodzinie z osobą poruszajaca sie na wózku montowali w lazience sufitowy.
            • georgia.guidestones Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:50
              tzn na suficie - system szyn, po ktorych przemieszcza sie takie urzadzenie. w jeszcze mniejszej lazience tez by sie dalo. producenci nie podaja cen, chyba trzeba do nich pisac bezposrednio.
            • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:52
              ta łazienka jest na prawdę bardzo mała. nie da się w niej zamontować jeszcze czegoś w tym stylu
    • aerra Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:13
      Jakie mają wymiary te ścianki obok drzwi?

Zrobiłabym chyba tak: umywalkę przenieść w kąt naprzeciwko pralki (obok wc - ewentualnie wc troszkę przesunąć), pralkę zostawić tam gdzie jest, piecyk dać na drugą stronę (obok pionu), a w tym kącie gdzie teraz jest piecyk zrobić brodzik.
    • beata985 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:15
      Bardzo podobny układ do mojej łazienki Ale diabeł tkwi w szczegółach...
      Ja miałam plytkarza i glazurnika naraz ..
      Super udało im się zrobić to co chciałam Ale miałam przygotowane 3 ewentualnosci...
      W tym przypadku powiedziałabym się czy można postawić kabinę obok kibelka...To chyba byłoby najmniej problemowe
      • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:35
        odpowiadając zbiorczo:
        - piecyk gazowy podgrzewa wodę całą, tj. kuchnia i łazienka
        - w sumie pomysł wyrzucenia go i dania przepływowego nawet fajny, ale trzeba mieć siłę i nie wiem jak koszty prądu. chyba większe niż gazu.
        - prysznic nie może być przy drzwiach. ta ściana ma 170cm. 80 drzwi. zostaje 90, z czego po lewo jest pralka 60 głęboka, a druga ściana ok. 30 wychodzi.
        - fakt nie uśmiecha mi się przenosić piecyka. rura, fachowcy z uprawnieniami itp. nawet idealnie by było dać prysznic po prawej stronie, gdzie piony, ale wtedy będzie się zalewać otwór z wodomierzami. kibelek by trzeba przesunąć trochę blizej wejścia. ten brodzik przez to, że tam jest uskok na rury pionowe byłby odsunięty od ściany z boku. chyba, że by był tylko biały niski brodzik i szyba jedna. wchodziłoby się od strony piecyka. ale wtedy szyba by tak na wysokości umywalki wchodziła sad
        • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:48
          "ten brodzik przez to, że tam jest uskok na rury pionowe byłby odsunięty od ściany z boku. chyba, że by był tylko biały niski brodzik i szyba jedna. wchodziłoby się od strony piecyka. ale wtedy szyba by tak na wysokości umywalki wchodziła "

A ten brodzik, który linkowałam, przyścienny z zasłoną?
        • turzyca Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:16
          To jeszcze napisz, czy drzwi można przesunąć.
        • tilijka123 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:20
          kamire12 napisała:

> odpowiadając zbiorczo:
          > - piecyk gazowy podgrzewa wodę całą, tj. kuchnia i łazienka
          > - w sumie pomysł wyrzucenia go i dania przepływowego nawet fajny, ale trzeba mi
          > eć siłę i nie wiem jak koszty prądu. chyba większe niż gazu.

Nie wszystkie przepływowe wymagają gniazda siły. Pomyśl jeszcze o bojlerze.
          Dziadkowie wymienili przepływowy piecyk gazowy na niewielki bojler. Nie trzeba było do niego gniazda siły, wystarczyło zwykłe gniazdko elektryczne. Pamiętam, że przez większą część dnia mieli ustawioną dość niską temperaturę, a przed kąpielą podkręcali termostat, żeby woda była gorąca.
          Grzanie prądem wody jest na pewno droższe ale też bezpieczniejsze moim zdaniem niż piecyk gazowy zwłaszcza starszy.

Czy rodzice mają zmywarkę w kuchni czy zmywają ręcznie? Jeśli ręcznie to jednak stale potrzebna byłaby wyższa temperatura wody.

I jeszcze jedna uwaga. Bojler daje Ci stabilną temperaturę wody na początku ale masz jej ograniczony zasób, a potem musisz czekać aż się nagrzeje. W przepływowym elektrycznym masz za to wahania temperatury. Miałam w starym domu mały elektryczny przepływowy podgrzewacz w kuchni i wiele razy sparzyłam się, bo przy częstym odkręcaniu wody na krótko dawał natychmiast masakrycznie gorącą wodę.
        • beata985 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:27
          Płytkarz jak dobry to wymyśli jakąś wnękę na wodomierz żeby tam się woda nie lała
    • ophelia78 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:21
      A możesz przesunąć drzwi, tak żeby prysznic wszedł w ten rog gdzie teraz stoi pralka?
      • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:26
        ophelia78 napisała:

> A możesz przesunąć drzwi, tak żeby prysznic wszedł w ten rog gdzie teraz stoi p
        > ralka?

Wtedy zostanie jakieś 15 cm przejścia między kibelkiem a kabiną. Chyba że kibelek przestawić.
    • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:32
      "po prawej stronie w rogu wanny jest pion wodny, wodomierze, po prawej przed wanną"

Kup brodzik przyścienny i postaw go w okolicy tego wykwitu i zrób zasłonkę zamiast kabiny prysznicowej. W czasie kąpieli woda nie będzie się lała przez drzwiczki rewizyjne, bo będzie tam zasłona, a brodzik będzie mógł stać na "środku" łazienki.

https://www.google.com/search?q=brodzik+przy%C5%9Bcienny&tbm=isch&ved=2ahUKEwinpqHEye3rAhUtycQBHQitC0AQ2-cCegQIABAA&oq=brodzik+przy%C5%9Bcienny&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgQIABAYMgQIABAYOgQIIxAnOgYIABAIEB46BggAEAoQGFC7hgFY55UBYJuYAWgAcAB4AIABiwGIAYkJkgEDNS42mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=WfdhX-eVOq2Sk74PiNqugAQ&bih=714&biw=1536&client=firefox-b-d#imgrc=fwhUt0QjugDUnM
      • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:33
        https://luxor.sklep.pl/1299-large_default/new-trendy-brodzik-polokragly-przyscienny-circus-ultra-100x85x6-b-0126.jpg
    • evee1 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:37
      Ja bym prysznic zrobiła w miejscu pralki i umywalki. Umywalkę przeniosłabym na prawo od piecyka, a w rogu między umywalką i WC wstawiłabym pralkę. Przede wszystkim dojdzie do prysznica będzie bardzo wygodne, niewiele trzeba przerabiać pod względem rur i gazu. Jeżeli rodzice mają pełnowymiarową pralkę, to można ha wymienić na płytszą, żeby było więcej miejsca.
      • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:44
        "Ja bym prysznic zrobiła w miejscu pralki i umywalki."

I nie ważne, że jakieś 40 cm tego prysznica wchodziło by w światło drzwi.
        • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:49
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/md/jh/kql6/YdgwvCPtLMiNLgyONX.jpg

zrobiłam rysunek w skali. wrzucenie prysznica po prawo w róg skutkuje tym, że nie ma dojścia do umywalki.
          pralki pod gaz nie mogę wrzucić bo do prysznica się nie da dojść.

i nie może być prysznic na ścianie z drzwiami. jest za mało miejsca. nie przesuniemy drzwi. to jest ściana 170 cm szeroka. 80 cm odchodzi na drzwi. zostaje 90cm. i jak w tych 90 cm wepchnąć prysznic i jeszcze odstęp od drugiej ściany gdzie jest rurka pionowa CO biegnąca w pionie?
          • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:58
            "pralki pod gaz nie mogę wrzucić bo do prysznica się nie da dojść."

Nie wygospodarujesz tam 45 cm na pralkę? A pralka do kuchni?

Umywalkę oczywiście należy przesunąć. Kibelek pewnie też. Ale zawsze to mniej roboty, niż przenoszenie piecyka.
          • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:21
            "to jest ściana 170 cm szeroka. 80 cm odchodzi na drzwi. zostaje 90cm. i jak w tych 90 cm wepchnąć prysznic i jeszcze odstęp od drugiej ściany gdzie jest rurka pionowa CO biegnąca w pionie? "

Najwęższe drzwi standardowe to 60 cm szerokości, następne 70 cm, możecie spokojnie zmniejszyć ten otwór drzwiowy.
        • evee1 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:29
          Myślałam, że ten wymiar 170 oznacza szerokość łazienki. Ale może faktycznie ten rysunek jest zły,bo jeżeli drzwi nie kończą się w połowie tej ściany, to muszą być bardzo wąskie uncertain.
    • berdebul Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 13:43
      Brodzik może być bardzo cienki. Może być tez wanna z drzwiczkami.

Przeniesienie piecyka będzie trudne, trzeba znaleźć kogoś z uprawnieniami. Okienko powinno zostać, powinni być tez uchylone bo łazienka jest malutka. Nam się ciagle włączał czujnik czadu przy zamkniętych drzwiach łazienki i zamurowanym oknie.

Szukałabym kogoś z polecenia, kto potrafi doradzić różne rozwiązania. Jak Warszawa, to mogę podpowiedzieć konkretną osobę.
    • 21mada Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:02
      Pralka w łazience? Pierwsze słyszę. U nas w UK pralki są tylko w kuchni.
      • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:05
        a u nas w PL w większości w łazience. Tu też tak jest. w kuchni nie ma miejsca i na bank nie moze być.
        myślałam o brodziku i szybie jednej jako prysznic. a szyba najlepiej jak narysowałam na zielono. wtedy trzeba wejść od strony piecyka pod prysznic, więc tam nie może nic być....pralka w tkaiej konfiguracji się nie zmieści sad
        • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:08
          obecnie rodzice mają małą wannę. 150 cm długą i jeszcze do tego z takim wglębieniami pod łokcie. nad wanną na całej długości jest półka z płytek sad osoba, która się kąpie i stoi ma ciasno. nawet w tej wannie jest ciasno. tak sobie zrobili jak byli na chodzie i nic nie poradzę. teraz jest problem, bo mama jeśli już uda sie usiąść nie jest w stanie wstać. za chiny. tata też by chciał prysznic. ale nie wiem jak to ogarnąć na serio.
          dla mnie też mycie jej pod prysznicem jest bardziej problematyczne - cała jestem mokra. a ona sama juz coraz słabiej się obsługuje samodzielnie.
        • prezent_urodzinowy Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:13
          Już ktoś wyżej pisał, ale może przegapiłaś. Zamiast remontu i przenoszenia piecyka, pionu i wszystkiego, kupilabym takie krzesełko do wanny: tanisklepmedyczny.pl/
          Ma pilota, mama siada na nim bokiem do wanny, przenosi nogi do środka, i krzesełko opuszcza ja do wanny. Potem podnosi ja, mama na siedząco przekłada nogi na zewnątrz i wstaje.
          Naprawdę, dość mała sprawne osoby dają radę na nim.
          • prezent_urodzinowy Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 22:10
            A, teraz zauważyłam, ze link mi sie złe wkleił, wiec jeszcze raz: esklep.brandvital.eu/podnośnik-wannowy-capri,3,319,2296?gclid=CjwKCAjw74b7BRA_EiwAF8yHFNBj6MBV9h_QYaE9dis0zRQKKS4-ICMcU1VcqWav-sGh9CABCO-GvxoCdj0QAvD_BwE
            Sa różne firmy oczywiście.

To jednak zupełnie inne urządzenie, niż ktoś linkował wcześniej, nie wymaga pomocy drugiej osoby i nie zajmuje dodatkowego miejsca w łazience. Bardzo wiele osób w uk z takich korzysta.
        • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:13
          Ta kabina otwiera się z przodu, jeśli oczywiście nie przyjmujesz do wiadomości zasłonki prysznicowej. Pralka potrzebuje 41 cm, żeby tam weszła pod piecyk. Umywalkę i kibelek trzeba przesunąć o te 30/40 cm ale zostają na tych samych ścianach.

https://i.erli.pl/1rj1o.1faad1.l.webp
      • yuka12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:20
        Rozwiązanie związane z historią energetyki w UK a nie zawsze użytecznością. Z historią budownictwa związane są również 2 krany (w moim rejonie montowane masowo nawet w nowych domach). Rzecz nieznana na kontynencie. Weź pod uwagę przy następnych komentarzach.
        • prezent_urodzinowy Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 16:04
          Równiez rury kanalizacyjne na zewnątrz budynków big_grin
          • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 17:48
            prezent_urodzinowy napisała:

> Równiez rury kanalizacyjne na zewnątrz budynków big_grin

I dywaniki w kiblu.
    • mamtrzykotyidwa Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:10
      Piecyka gazowego nie możesz przenieść na prawą ścianę, bo kanał spalinowy jest na lewej, a piecyk musi być blisko tego kanału.
      Są kabiny prysznicowe prostokątne z jednym zaokrąglonym rogiem o szerokości 70 cm, taka powinna wejść w miejsce wanny.
      A może taka podłużna kabina zmieści się w miejsce pralki i umywalki, a pralka i umywalka na ścianę po wannie?
      Albo wymień wannę na taką z siedziskiem i do tego parawan nawannowy, zamiast prysznica, albo zasłonka.
      Albo dokupić samo nakładane siedzisko do istniejącej wanny i zainstalować poręcze i zasłonkę prysznicową.

• 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:17
        "Są kabiny prysznicowe prostokątne z jednym zaokrąglonym rogiem o szerokości 70 cm, taka powinna wejść w miejsce wanny."

To jest za wąsko, zwłaszcza dla niepełnosprawnej osoby a nie daj boze z nadwagą.
        • mamtrzykotyidwa Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:29
          Nie jest za wąsko, bo się stoi bokiem, w drugą stronę jest 100-120 cm.
          • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:33
            mamtrzykotyidwa napisała:

> Nie jest za wąsko, bo się stoi bokiem, w drugą stronę jest 100-120 cm.

No nie wiem, kapałam się w takiej 80x80 i ciągle zahaczałam o armaturę. Może w tych dłuższych jest inaczej. Ale gdyby zrobić 80x120 to by było lepiej, ściana 80 cm - drzwi 70 cm - rurki co 20cm...
            • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:38
              No ale nadal pozostaje problem, że kibelek od ściany prysznica będzie oddalony o 25 cm, to bardzo mało, żeby wygodnie usiąść. No chyba że zasłonka...
    • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:21
      moim zdaniem wszystko się tam nie zmieści tak, aby było wygodnie

wyrzuciłabym wannę, wymurowała cokół, zainstalowała kotarę z plastiku, jakieś siedzisko i poręcze

• kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:26
        a ten cokół gdzie? w podłodze musi być odpływ - brodzik niski, żeby nie wylewało się na mieszkanie.
        • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:32
          cokół wzdłuż aktualnej dłuższej linii wanny, od ściany do ściany, na tyle wysoki aby nie wylewała się woda, odpływ zostawić tam gdzie jest
          • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:33
            bez brodzika, wystarczy taki rodzaj basenu wink
            • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:40
              bo_ob napisała:

> bez brodzika, wystarczy taki rodzaj basenu wink

O szerokości?
              • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:44
                1matka-polka napisała:

> O szerokości?
                >

na jedną cegłę wystarczy
                • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:47
                  Nie, chodzi o szerokość tego basenu.
                  • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:56
                    szerokość wanny
          • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:35
            odpływ wanny jest po lewej, pod piecykiem....
            • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:47
              kamire12 napisała:

> odpływ wanny jest po lewej, pod piecykiem....

i dobrze wink

gdy wyrzucisz wannę, zostanie po niej puste miejsce
              zbuduj cokół / murek od ściany do ściany o długość 170 cm i wysokości około 30 cm, wyłóż całość kafelkami, zamocuj nad cokołem pręt na wysokości ok. 2 metry, powieś zasłonkę, zamocuj poręcze do przytrzymania się i już
              • 1matka-polka Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:48
                "zamocuj nad cokołem pręt na wysokości ok. 2 metry,"

Na całej długości, żeby równomiernie lać raz na piecyk, raz na drzwiczki rewizyjne?
                • bo_ob Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:56
                  może być po łuku
      • berdebul Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 15:10
        Przesuwne drzwi żeby było łatwo wejść, plus krzesełko pod prysznicem.
    • koronka2012 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:47
      Nie ma szans na przeniesienie pralki? Do kuchni, przedpokoju? Znajoma dla oszczędności miejsca miała umywalkę częściowo zachodzącą nad szafkę od pralki ale ona dość wysoka.
      • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:53
        nie ma szans na przeniesienie pralki gdzie indziej. To jest małe mieszkanko, w którym żyją 3 osoby. są małe pokoje. i pełne szafy. na serio......
    • koronka2012 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:53
      images.app.goo.gl/cZcsN8MEWUvvbB2C8 O coś takiego mi chodzi. Jeśli zyska się dodatkowe kilkadziesiąt cm przestrzeni to łatwiej będzie wygospodarować miejsce na wygodny prysznic
      • kamire12 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:55
        ciekawe rozwiązanie. a gdzie ma odpływ ta umywalka? no i umywalka jest na duzej wysokości... dla starszych osób za wysoko
        • georgia.guidestones Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 15:16
          sa pralki o wysokosci ok 65-68cm (tyle ze pewnie maja max 4 kilo wsadu, a nie 9). poczytaj o projektowaniu lazienki dostepnej dla osob na wozku, tam podaja, ze blat umywalki ma byc na min 85cm. trzeba tylko jeszcze jakos wykombinowac, jak i gdzie zamontowac syfon.
        • koronka2012 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 16:48
          Koleżanka która ma właśnie takie rozwiązanie twierdzi że to duża wygoda bo nie trzeba się schylać... Trochę dziwnie mi było u niej trzymać tak wysoko ręce ale w końcu nie robi się tego godzinami. A poza tym to podobno kwestia przyzwyczajenia. Nie wiem właśnie jak kwestia odpływu ale raz był taki odcinek na HGTV gdzie coś takiego zrobili... więc to nie atrapa
    • bbarbara Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:56
      -dowiedziec sie w spółdzielni, czy nie planuja w najbliższym czasie likwidacji piecyków i podłączenia miejskiej ciepłej wody
      -jeżeli nie, znależć firmę gaz-co i zapytać jak oni widza możliwość przesuwania piecyka ( i czy spoldzielnia sie musi na to zgodzic)
      -może da sie "odwrócić" go na ścianę z umywalką
      -znaleźć ogarnietego hydraulika - przy odrobinie szczescia bedzie to ten sam pan co zna sie na gazie smile - jak ocenia mozliwosc przesuniecia sedesu ze szczególnym uwzględnieniem sposobu montażu odpływu wc smile
      przesunac sedes i uwywalke jak najblizej drzwi, a brodzik zamontowac na scianie naprzeciwko w miejsce wanny z wejsciem od przodu. Od strony piecyka dac scianke szklana a od frontu suwane drzwi. Glazurnik ogarnie spoko dojscie do pionow. Nie kupowac gotowej kabiny. od biedy moze byc tez zasłona, bo da sie ja całkowicie odsłonic
    • aandzia43 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 14:59
      Wyrzuć wannę, centralnie naprzeciwko wejścia postaw brodzik jednym bokiem przytulony do pionu w wodmierzami, drugim do ściany. Do tego uchwyty do trzymania się na ścianach i zasłonkę wokół. Nie będziesz musiała ruszać pieca i zmieniać ustawienia sprzętów w pomieszczeniu.
      Brodzik może być prostokątny, dłuższym bokiem do sciany, krótszym do pionu. Mały krok do brodzika mama zrobi trzymając się jednocześnie uchwytów, potem może sobie usiąść na stołeczku postawionym w brodziku. Proponuję też nie montować kabiny, bo kiedy trzeba będzie pomagać w toalecie to łatwiej będzie bez ograniczających szyb.
    • beata985 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 17:02
      Jak już wspomniałam mam podobny układ łazienki. Tak sobie rozplanowałam.
      W innej wersji gdyby się nie dało umywalka była by naprzeciwko.
      Kabinę mam z drzwiami łamanymi z tym że ten konkretny model dla przypadku opisanego się nie nada...Nie wiem czy sprawdzilyby się drzwi rozsuwane, jakiś była by szerokość wejścia.
      No i w twoim przypadku kabina musiał aby stanąć tu gdzie u mnie pralka i dałoby radę może większy brodzik prostokątny np.
    • beata985 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 17:05
      Zapomniałam o zdjęciu
    • beata985 Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 17:10
      Tak bym to widziała na szybko...
    • cruella_demon Re: łazienka seniora - problem z prysznicem 16.09.20, 17:24
      A może po prostu wymieńcie wannę.
      Są takie z drzwiczkami i siedziskiem, więc odchodzi problem wstawania, można szybę zamontować i mieć coś w rodzaju prysznica.
      https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/df/95/79/wanna-z-drzwiami-seniora-katowice-500336919.jpg
      https://slowoseniora.pl/wp-content/uploads/2018/01/%C5%81azienka-bez-barier-Wanna-z-drzwiami.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka