Dodaj do ulubionych

Recznikowiec łazienka

24.09.20, 09:20
Stoję przed wyborem recznikowca do łazienek i tutaj pytanie...
Łazienka 3,5mkw b8edzie tam ogrzewanie podłogowe, jaki do tego dobrać recznikowiec. Deweloper proponuje 100x50 czy nie jest to za duży wymiar zwlaszcza ze są 2 zrodla ciepła ?
Wg projektu mial byc 120x50 ale z uwagi ze zdecydowalam się na ogrzewanie podłogowe zmniejszył jego wysokosc.
Nie chce brać na "wyrost" bo pooprostu za to dodatkowo płacę.
2 lazienka 6mkw tez ogrzewanie podłogowe, ale jest okno 1,5x1, porządne 3- szybowe.Wg.projektu drabina smile 170x60...wg mnie zdecydowanie za duży.
Jak z waszego doswiadczenia to wygląda? Brac mniejszy? Wg mnie 120x50 bylby ok.
I jeszcze jedno pytanie.
Deweloper proponuje grzejniki Enix Aster.
Mogę ich nue brac tylko kupic swoje.sprawdzam ceny i np w marketach są duzo tansze niemarkowe.
Grzejnik jak grzejnik...rurki a w nich woda? Raczej nie ma co się tam zepsuć.
Prawda czy fałsz? smile
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 09:52
      Matko i córko, cóż to za słowo - ręcznikowiec???
      • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:02
        Recznikowiec to coś co sie lgnie w niedosuszonych recznikach wink
        • saszanasza Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:04
          jak_matrioszka napisała:

> Recznikowiec to coś co sie lgnie w niedosuszonych recznikach wink

Ja też wyobraziłam sobie jakieś żyjątko🙈
          • szeptucha_z_malucha Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:30
            Ja również i pomyślałam, że Autorka opisuje tak rybika cukrowegowink
            • kira02 Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 07:57
              Cos jak wąż , tylko mieszka w recznikach O.o
              • lellapolella Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 21:50
                krocionóg raczej
              • bywalec.hoteli Re: Recznikowiec łazienka 27.09.20, 23:48
                Jak syn bohaterki będzie nastolatkiem, to może być przez moment ręcznikowcem wink
      • mama-ola Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:03
        To z bajki jest. Stworek taki.

"Pewnego dnia Alek spotkał w swej łazience Ręcznikowca, który siedział pod wieszakiem, leciutko opierając się o ścianę. Miękkie fałdki frotte rozkładały się na boki, tworząc głowę z długimi uszami, tułów i łapki… Czy tajemniczy gość pojawił się przypadkiem? Czy też miał do wypełnienia jakąś misję? I skąd tak wiele wiedział?"

https://bajkizbajki.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_225/Recznikowiec%2C-Joanna-M.-Chmielewska%2C-Emilia-Dziubak%2C-bajka%2C-bajki%2C-ksiazki-dla-dzieci%2C-przyjazn%2C-Wydawnictwo-Bajka%2C-wydawnictwo-dla-dzieci.jpg
      • curry1 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:05
        1. Czy podłogówka pokrywa 100% strat ciepła? Jeśli tak, to super, możesz sobie drabinkę zmieniać; jeśli nie (a tak często bywa), to właśnie grzejnik drabinkowy ma za zadanie dostarczyć brakującą ilość ciepła. Czyli - wszystko zależy od obliczeń.
        2. Enix Aster to przyzwoita firma; nie zamieniałabym grzejników na produkty marketowe - jesli już - szukaj grzejników np. Instal Projekt, Purmo, Kermi, VNH, Korado (też do dostania w marketach budowlanych)
        • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:26
          Dzieki. Te np instal projekt sa 3x tansze niz enix
      • manon.lescaut4 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:15
        Tez mnie zastanowiło i nawet myślałam, ze to jakaś nowa nazwa rybikow, albo nowy gatunek robala, który legnie się w mokrych ręcznikach smile
        • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:24
          A jak to się fachowo nazywa? Gr,ejnik łazienkowy? Mogą byc rozne...recznikowiec jest to okreslony typ wg mnie przynajmniej
      • zuzia555 Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 07:56
        Zwróć uwagę by ściana za grzejnikiem była tak przygotowana, by nie pobierała wilgoci oraz by zaczepy grzejnika były mocowane po bokach, nie też na środku.
    • mikams75 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 09:59
      zamotalam sie i przez nazwe i przez te wymiary. Ja w lazience mam tylko ogrzewanie podlogowe i reczniki normalnie wysychaja, nie ma problemu. Jakis maly grzejnik to by sie czasem przydal np. do suszenia rekawiczek czy czapki zima.
      • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:05
        U mnie też wysychaja na drażkach. Mam podwójne i na szerokość reczników, dwa jeden nad drugim, bo cztery reczniki.
        • swinka-morska Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:35
          Masz jakiś link do tych drążków na ręczniki?
          Właśnie taki zakup przede mną.
          • mia_mia Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:46
            Wpisz sobie wieszak na ręczniki stojący, jest z 1000 modeli.
            • swinka-morska Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:55
              ale ja właśnie nie chcę stojącego tylko montowany do ściany
          • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:55
            Mój jest z Ikei, teraz mam podwójne, a wcześniej miałam poczwórny i też byłam zadowolona (pod skośnym dachem nie miałam miejsca na dwa poziomy, ale mogło odstawać dalej od ściany).
            www.ikea.com/pl/pl/p/brogrund-drazek-na-recznik-stal-nierdz-30328534/
            Spokojnie kupisz ten typ w Castoramie czy innym podobnym sklepie, albo na allegro.
            • swinka-morska Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 10:58
              Dzięki, chyba właśnie taki kupię.
              Zastanawiałam się nad drążkami takimi typu machające patyki przyczepione jednym końcem na zawiasie do ściany, ale czuję, że dzieci urwałyby je natychmiast.
              • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:08
                Ja ich nie lubie. Po pierwsze zajmuja wiecej miejsca (odchodza dalej od ściany). Po drugie jak wycierasz rece, to podciagasz do przodu i sie ześlizguja. Na drażkach trzeba jedynie po użyciu powiesić wystarczajaco równo, żeby jeden koniec nie przeważył drugiego, ale to nie jest tak, że musi być idealnie bo tolerancja jest (jak dla mnie) spora. Ja cześciej poprawiam z powodów estetycznych, niż dla wyważenia i utrzymania sie recznika smile
                • swinka-morska Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:26
                  Ja obawiam się, że dzieci wyrwałyby taki wieszak "z mięsem" ze ściany, no i machające patyki stukałyby mi o szklaną ścianę kabiny prysznicowej.
                  • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:33
                    Jak sie beda wieszać, to i drażek wyrwa ze ściany. Na te mocowane jednostronnie ktoś może sie nadziać. Moje dziecko ma w wynajetym mieszkaniu, ale zamocowane wysoko nad głowami. Rodzice mieli jakaś tania odmiane i reczniki im sie zsuwały (przeciażały i drażki sie wygieły). Ja u siebie takich nie chce, póki moge sobie pozwolić na inne rozwiazanie.
                  • mikams75 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:41
                    w moim domu rodzinnym takie cos jest i calkiem spoko sie spisuje, ale faktycznie trzeba uwazac przy wycieraniu rak, zeby nie zrzucic recznika, kwestia wprawy. Nic sie nie urwalo ale tez sie nikt nie wieszal.
                    • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 17:43
                      Na male/waskie reczniki to moze byc OK, ale jak chcesz na tym miec recznik 70cm szeroki, to juz nie.
                      • mikams75 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 21:12
                        zlozony na pol
                        • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 20:49
                          No pewnie, że na pół, ale to zawsze wiekszy cieżar i drażek mocowany z dwóch stron lepiej sie sprawdzi.
        • mikams75 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:14
          Ja mam zwykle haczyki, wiec niby nie do konca jest rozwieszony a tez wysycha.
          • alpepe Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 15:45
            też mam zwykłe haczyki.
          • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:52
            Na maly recznik mam zwykly haczyk na drzwiach, ale kapielowe lubie miec bardziej rozwieszone. Jak zdejme wszystkie reczniki do prania, to po lazience takie echo idzie, ze sie rozmawiac nie daje big_grin
    • mid.week Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:04
      Zawsze montowałam największy możliwy do zamontowania żeby pomieścił ręczniki, suszące się skaretki itp.
      • alpepe Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:27
        A ile razy tak montowałaś?
        • mid.week Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 15:03
          tyle razy ile zmienialam mieszkania
          • alpepe Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 15:44
            Dobrze, a czy to naprawdę takie tajne przez poufne? Bo równie dobrze to mogło być 15 razy jak i dwa. Różnica kolosalna.
            • mid.week Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 18:28
              A dla kogo ta różnica?
    • alpepe Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:27
      Zapłać drożej i na wyrost i nie będziesz sobie w brodę pluła, że trzeba było słuchać dewelopera.
      • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:30
        Tyle ze nie chodzi tylko o wielkosc...bo widze ze inne firmy maja ladniejsze i taniej np kwadratowe rurki w xenie zaokrąglonych w enix Nie chodzi mi np o glowice tylko sam grzejnik...czy patrzeć na design bo kazdy zbudowany jest tak samo?
        • alpepe Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:38
          Powiem tak, ja kilka lat temu remontowałam łazienkę, jakiś polski "fachowiec" mi powiedział, że on ma odpowiedni grzejnik, może mi sprzedać. Grzejnik niby ok, ale widzę, jak mu popękał lakier i to chyba już po roku. Dlatego ja bym kupiła najdroższe. Pomyśl, czy ci będzie łatwiej czyścić okrągłe, czy sześcienne rurki.
          • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 13:00
            No faktycznie z tymi okrągłymi...
    • hanusinamama Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 11:33
      Weszłam bo pomyślałam, ze to jakiś nowy pasożyt siedzie na ręcznikach....
      • argentea Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 13:08
        Pomyślałam, że to ktoś nagminnie rozrzucający ręczniki.
        • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 13:12
          Serio ...? Ziew wink
        • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 13:12
          Ja sie nie mogłam zdecydować miedzy robactwem lgnacym sie w recznikach, a drzewkiem rodzacym reczniki nie mogłam zdecydować big_grin Stawiasz donice w łazience i co jakiś czas masz nowy recznik wink
          • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 13:15
            Naprawdę nie slyszalyscie tego określenia? Niepojęte smile
          • hanusinamama Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 15:30
            Ooooo to drzewo wygrywa...
        • hanusinamama Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 15:29
          Albo je kradnący...u mnie np w pralni skarpetkowiec grasuje.
    • thea19 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 13:25
      w dużej łazience nie mam żadnego grzejnika. Nie jestem zwolenniczką, one mieszczą mało, są wąskie a ręcznika 140x70 nie da się swobodnie rozwiesić no i działa tylko w sezonie grzewczym. W dolnej łazience mam grzejnik jak poniżej, nigdy nie był włączony. Nie jest to mój pierwszy wybór. Na ten, w którym się zakochałam szkoda mi było kasy (grubo ponad 4k). https://www.twojabateria.pl/134771-large_default/imers-sizer-grzejnik-lazienkowy-136x28-cm-bialy-polysk-0912bip.jpg?webp
      • kasiaakasiaa Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 14:08
        Zawsze można zamontowac dodatkowo grzałkę elektr.wtedy grzejnik dziala kiedy chcesz.
        • thea19 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:12
          gdybym miała to traktować jako suszarkę, to musiałby to być ogromny grat na 4 duże ręczniki. Wolę drabinkę drewnianą, na wymiar, stawianą tam, gdzie mi pasuje w danym momencie a nie wymuszają instalacje.
      • mikams75 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:42
        sa tez haczyki dopasowane do rurek i zmiesci sie kazdy recznik na malym grzejniku.
        • thea19 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 17:37
          jak fizycznie na jednej drabince rozwiesić a nie powiesić na haczykach 4 ręczniki 140x70? Dla mnie tylko taka drabinka jak poniżej o szczebelkach min 70cm szer daje radę.
          • mikams75 Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 17:43
            ja wieszam na haczykach, nie musze miec rowno porozwieszanych recznikow. Na haczykach tez wysychaja.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 15:28
      O kaloryfer drabinkę chodzi?
      Jeśli tak to pamiętaj, żeby była też na prąd i że odległości między drabinkami mają być duże, bo inaczej będziesz obijać palce.
    • swinki_trzy Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:31
      Ręcznikowiec. Słowotwórstwo level master 😂
    • nuclearwinter Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:32
      Ja miałam głupie skojarzenie z Bobem z hotelu Roma. Nie pomogę, bo weszłam tylko zobaczyć, co to jest.
      • homohominilupus Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 18:21
        nuclearwinter napisała:

> Ja miałam głupie skojarzenie z Bobem z hotelu Roma. Nie pomogę, bo weszłam tylk
        > o zobaczyć, co to jest.

ale że niby Bob siedzi u kasi w łazience? co on by tam sam robił, biedaczek?
        • effka454 Re: Recznikowiec łazienka 27.09.20, 23:43
          homohominilupus napisała:

> nuclearwinter napisała:
          >
          > > Ja miałam głupie skojarzenie z Bobem z hotelu Roma. Nie pomogę, bo weszła
          > m tylk
          > > o zobaczyć, co to jest.
          >
          > ale że niby Bob siedzi u kasi w łazience? co on by tam sam robił, biedaczek?
          >
          >
          Podawał ręczniki - to oczywiste. Od tego jest ręcznikowiec: podaje ręczniki, zbiera używane i wynosi do pralni wink
    • lot_w_kosmos Re: Recznikowiec łazienka 24.09.20, 16:32
      W łazience z ogrzewaniem podłogowym mam tylko wieszak drążkowy na ręczniki. Nie mam grzejnika na ścianie. Przy normalnie działającej wentylacji albo oknie - rzecz całkowicie zbędna.
      • mava Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 18:36
        >Przy normalnie działającej wentylacji albo oknie - rzecz całkowicie zbędna.

to akurat nieprawda. Wentylacje mam sprawna ale jednak recznik po prysznicu jest cały mokry. Żeby zdolał wyschnac sam z siebie i stosunkowo szybko (inaczej nabiera specyficznego zapaszku) musi być rozwieszony i to w sposob uniemozliwiajacy stykanie sie połówek ręcznika.
        ja mam w lazience "ręcznikowiec" czyli kaloryfer łazienkowy w postaci drążkow ale jest on waski, węższy niz ręczniki i w dodatku zamontowany nad wanną. Nie za bardzo nadaje sie do suszenia rcznikow, chyba ze wanna nie jest wykorzystywana w ogole i stoi w łazience jako ozdoba...W dodatku "ręcznikowiec" jest podłaczony do sieci miejskiej i uzalezniony od sezonu grzewczego.
        W lazience z prysznicem mam na scianie grzejnik elektryczny, zamontowany przez nas (a nie developera) i on spełnia swoje zadanie, w dodatku przez cały rok bo jest niezależny od "sezonu grzewczego". Grzejnik jest podłaczony do sterownika, włacza sie na jakis czas przed pierwszym prysznicem (żeby w łazience było cieplo) wylacza w zadanym czasie = po wyschnieciu reczników. I to jest optuymalne rozwiązanie, jak dla mnie.
        • jak_matrioszka Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 21:07
          Pozwole sobie przytoczyć podstawowe założenie postu na jaki odpowiadasz: W łazience z ogrzewaniem podłogowym - otóż w takiej łazience nie ma potrzeby dodatkowo używać innych grzejników równocześnie.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 16:40
      Po pierwsze na takim grzejniku reczniki schną jak jest ciepły. Zatem sprawdzilabym, czy deweloper oferuje ciepło z miasta czy swoje. Jeśli z miasta to jest włączane no.15 września czy tam 15 października i wtedy ręczniki schną. Poza tym okresem nie schną.
      Zatem rozwazylabym montaż dodatkowego grzejnika elektrycznego, który będziesz mogła włączyć kiedy chcesz i ręczniki wyschną.
      Po drogie, za moich czasów wykańczania domu to się nazywało grzejnik ścienny. Chciałabym poznać genezę tego słowa
    • m_incubo Re: Recznikowiec łazienka 25.09.20, 16:47
      Co to jest ręcznikowiec? Brzmi groznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka