Dodaj do ulubionych

Chiny już bez covida

09.10.20, 14:33
Właśnie przeczytałam, że w Chinach życie powróciło do czasów sprzed covida. Nastąpił rozkwit turystyki, Chińczycy znów przemieszczają się masowo, pojedyncze przypadki to tzw. z importu, bardzo szybko wyłapywane i zduszane w zarodku. O ile czegoś nie przeoczyłam, to w Chinach nie było drugiej fali, a i sama pandemia była ograniczona do Wuhan i pobliskich okolic. Co o tym sądzicie? Możliwe, że podczas gdy Europa jest w trakcie walki z pandemią, a obecne informacje mówią, że jest coraz gorzej, oni mają to już za sobą? A może jest coś o czym nie wiemy? Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • milupaa Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:36
      Sądzę że nie można wierzyć w to, co mówią.
      • madami Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:21
        100%
    • berdebul Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:37
      Reżim, dyscyplina, dezynfekowania wszystkiego opanowane przy SARS/MERS/grypach.
      • szafireczek Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:43
        Masz rację. Doświadczenie w walce z epidemia jest nie do przecenienia.
      • ichi51e Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:52
        Moze wreszcie ludzie oduczyli sie pluc na ulicy
        • szafireczek Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:01
          Raczej nie bardzosmile, to pogląd płynący podobno z chińskiej medycyny, która głosi, ze należy wydalać śłuz z dróg oddechowych. Duże kampanie profilaktyczne tego nie zwalczyły.

Tak na marginesie, to w Chinach jest mnóstwo osób palących papierosy, jaki więc jest stan płuc takich palaczy, no i permanentny smog np. w Pekinie? I pokonali covid...No, no...smile
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:35
          Wielu rzeczy się oduczyli, dawniej jak w ogóle udało się dostać się w knajpie widelec, to był brudny, teraz się dostaje komplet sztućców, zapakowanych w folijkę.
          • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:40
            Slyszalem ze w zasadzie we wszystkich kiblach pojawilo sie mydlo.
            Juz w styczniu/lutym
            Jest do teraz
            • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:41
              Ale nie ze w muszli smile
            • memphis90 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:48
              Ale ze to samo?
        • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:26
          ichi51e napisała:

> Moze wreszcie ludzie oduczyli sie pluc na ulicy

rotfl
    • szafireczek Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:40
      Mnie to nieustannie zastanawia, tym bardziej, że granice sa otwarte - jest obowiązek przedstawiania negatywnego wyniku testu molekularnego na koronawirusa kontrolowany podczas wsiadania do samolotu. Populacja jest ogromna, w sumie człowiek na człowieku. Higiena nigdy nie była priorytetem. Efekt zmasowanych kontroli i ostrych restrykcji wobec niedostosowanych?
      • valtho Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:21
        Granice nie są otwarte. Dostać się tam graniczy z cudem, kilka testów po drodze i kwarantanna zorganizowana przez władze
        • szafireczek Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 21:20
          Oficjalnie otwarte, przynajmniej wg ambasady chińskiej w PL + wymogi na wjeździe.
    • asia.sthm Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:43
      Tytul watka na wyrost - covid nadal jest w Chinach, 21 nowych przypadkow a 206 aktywnych. Niby malusienko na tak duzy kraj, ale "juz bez" trzeba jeszcze poczekac.
      • arista80 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:51
        Może na wyrost, ale pisałam w oparciu o gazetę, w której to przeczytałam. Owszem zakażenia są wykrywane, ale ponoć to pojedyncze przypadki i wszystko z importu, wyłapywane natychmiast na lotnisku. Teraz mają ponoć mieć jakieś święto "Złoty tydzień", które ponoć jest okresem intensynych podróży turystycznych i co niektórzy zastanawiają jak będzie wyglądała sytuacja po zakońceniu tego święta (ma trwać koło tygodnia).
        • asia.sthm Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:55
          > wszystko z importu, wyłapywane natychmiast na lotnisku.

taaa, tu mi kaktus wyrosnie, o tu big_grin
          • arista80 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:01
            Może masz rację, opieram się na wiadomościach z prasy.
        • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:33
          arista80 napisała:

> Owszem zakażenia są wykrywane, ale ponoć to pojedyncze przypadki i wszystko z importu,

to się nazywa "skuteczna cenzura".
          W pierwszym momencie spanikowali i posłali wiadomość o "groźnym" wirusie w świat, w drugim natomiast policzli, że jednak aż tak groźny nie jest.
          Należy docenićwink, że dyplomatycznie wykazują jakąkolwiek liczbę, zamiast w ogóle olać WHOwskie statystyki.
    • marcelina4 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:45
      Myślę, że ten wirus dostał stworzony w chińskim laboratorium i im nawial, a skoro wymyślili wirusa, to i lekarstwo na niego, bo to jest absolutnie niemożliwe, żeby przy tak dużej populacji w tak krótkim czasie zdusic pandemię, czegoś po prostu nie mówią, ja im nie wierzę za grosz
      • faustine Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:49
        Też mam teorie o chinskim leku. Wszak rasa żólta ma zalac swiat. Jeszcze nas troche przetrzebią, a potem zaproponuja lek za milion monet. Moze juz nawet Trampkowi go podali? 😉
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:36
        I dlatego wypuścili u siebie wirusa, który zabija także ich. Kiedy ostatnio mierzyłaś sobie temperaturę?
        • milupaa Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:43
          Znając szacunek dla ludzkiego życia w Chinach to całkiem prawdopodobne ze wypuścili u siebie. A co im tam.
          • buldog2 Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 20:09
            Przeglądając chińską historię można się przekonać, że poświęcenie dla ważnego celu 10-15, a nawet 20 procent populacji to standard. Przepraszam, tradycja.
            Dodam, dla utrzymania stabilności sytuacja demograficzna Chin wręcz domaga się szybkiej (w najbliższych dwóch dekadach) eliminacji ludzi starych. W następnej kolejności mężczyzn, co koresponduje z rozbudową chińskiej potęgi militarnej i przygotowaniami do wielkiej wojny.
      • bistian Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:57
        marcelina4 napisała:

> Myślę, że ten wirus dostał stworzony w chińskim laboratorium i im nawial, a sko
        > ro wymyślili wirusa, to i lekarstwo na niego, bo to jest absolutnie niemożliwe,
        > żeby przy tak dużej populacji w tak krótkim czasie zdusic pandemię, czegoś po
        > prostu nie mówią, ja im nie wierzę za grosz

Ależ, oni cały czas mówią, z czego bierze się ten sukces!
        Wysokie technologie, tam nie ma możliwości życia bez smartfona, więc błyskawicznie wyłapują wszystkich kontaktujących się z zakażonymi.
        Jeśli namierzą, nie ma zmiłuj, zmuszą wszystkimi dostępnymi środkami do kwarantanny.

Co ciekawe, takie podejście państwa, doskonale wpasowuje się w chińską tradycję. Tam władca mógł być bardzo radykalny, byle spełniał swoją rolę. Był niepoważnie traktowany władca, który np. nie zmusił poddanych do utrzymania w dobrym stanie kanałów nawadniających i odwadniających.
        • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:36
          bistian napisał:

> Wysokie technologie, tam nie ma możliwości życia bez smartfona,

rotfl

> więc błyskawicznie wyłapują wszystkich kontaktujących się z zakażonymi.

ROTFL

gdyby choć jedna z bzdur, którą napisałeś była prawdą Chiny byłyby do dziś całkowicie sparaliżowane.
          • bistian Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 21:28
            alicia033 napisała:

> gdyby choć jedna z bzdur, którą napisałeś była prawdą Chiny byłyby do dziś całk
            > owicie sparaliżowane.

Ale to jest prawda. Oni są dużo dalej z technologiami, od nas. My dopiero raczkujemy, oni z tego korzystają stale. Nie kupisz biletu na metro bez telefonu, nie pojedziesz do innej strefy bez pokazania przepustki w telefonie itd.
            • snajper55 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 21:32
              bistian napisał:

> Ale to jest prawda. Oni są dużo dalej z technologiami, od nas. My dopiero raczk
              > ujemy, oni z tego korzystają stale. Nie kupisz biletu na metro bez telefonu, ni
              > e pojedziesz do innej strefy bez pokazania przepustki w telefonie itd.

Telefon to już przeżytek. W jednym z programów o SI mówiono, że w Chinach w Macu można płacić uśmiechem. System rozpoznawania twarzy zajmie się resztą.

S.
      • snajper55 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 21:36
        marcelina4 napisała:

> Myślę, że ten wirus dostał stworzony w chińskim laboratorium i im nawial, a sko
        > ro wymyślili wirusa, to i lekarstwo na niego, bo to jest absolutnie niemożliwe,
        > żeby przy tak dużej populacji w tak krótkim czasie zdusic pandemię, czegoś po
        > prostu nie mówią, ja im nie wierzę za grosz

Wystarczyło izolować zarażonych, co i my na początku robiliśmy, ale potem nam się znudziło.

S.
    • mia_mia Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:46
      Bo oni, coby nie mówić, do sprawy podeszli poważnie. Czyli jeśli zamknęli wszystkich to wszyscy siedzieli, a niepokornych zawsze można zalutować, jeśli maseczka to maseczka na nosie i ustach, dezynfekowali wszystko i wszystkich, testowali na potęgę, nie ściskali się, nie całowali, co i tak nie leży w ich naturze.
      W Europie to też było do opanowania tylko trzeba było wprowadzić ostre zasady i ich przestrzegać przez miesiąc, a potem kwarantannować wszystkich przekraczających granicę.
      Polska i tak miała sporo czasu na przygotowanie się i odrobienia lekcji, zmarnowała go.
      • arista80 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:00
        Nie tylko Polska, ale myślę generalnie Europa. Nie wiem jak w innych krajach, ale np. we Włoszech tuż przed wakacjami liczba infekcji spadła do nawet poniżej 100 dziennie. Wystarczyło otworzyć granice, młodzież za granicą "zapomniała" o jakichkolwiek zabezpieczeniach i w ciągu kilku tygodni liczba zakażonycz z około 100 dziennie wzrosła do tysiąca.
        Nie mówiąc o tym, że lockdown europejski był o wiele soft w porównniu do Chin. W marcu do Włoch przyjechała grupa chińskich lekarzy i ponoć przecierali oczy ze zdumienia, że mimo zamknięcia, ludzie wciąż przemieszczali się np. do pracy lub na zakupy. U nich wszyscy siedzieli posłusznie w domu, a zakupy robiło wojsko. Za jakiekolwiek wychylenie się groziła nawet kara śmierci.
        • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:31
          arista80 napisała:

> W marcu do Włoch przyjechała grupa chińskich lekarzy i ponoć przecierali oczy z
          > e zdumienia, że mimo zamknięcia, ludzie wciąż przemieszczali się np. do pracy l
          > ub na zakupy. U nich wszyscy siedzieli posłusznie w domu, a zakupy robiło wojsk
          > o.

Ale to chyba tylko w Wuhan i moze najblizsze okolice. ponad 90% Chin tak nie mialo jednak
    • bib24 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:52
      jedno co jest pewne to że kłamą.
      • afro.ninja Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:56
        I już wszyscy zapomnieli skąd ten wirus. Nawet sami Chińczycy.
        • ritual2019 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:58
          a w ogole kiedykolwiek bylo wiadomo skad?
          • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:37
            to akurat było.
            Faktycznie z Chin.
            • ritual2019 Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 08:51
              Ale skad?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:56
      Tak możliwe, to państwo policyjne.
      W Chinach jest wielu Polaków, żyja tam i normalnie podróżują po kraju.
      To nie Korea Północna.
    • ritual2019 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 14:58
      Chiny...klamstwo od samego poczatku, na spolke z WHO. Cala ta 'pandemia' jest dosc ciekawa. W kraju o tak ogromnej populacji juz sie pozbyli wirusa i to tak 'groznego' a Europa i US jakos nie moze...no coz, od poczatku uwazam ze za ta 'pandemia' jest cos wiecej.
      • sumire Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:02
        Tak, wiemy, spisek.
        • ritual2019 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:07
          sumire napisała:

> Tak, wiemy, spisek.

Spadaj.
          • asia.sthm Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:10
            ritual2019 napisał(a):

> sumire napisała:
            >
            > > Tak, wiemy, spisek.
            >
            > Spadaj.

No jak tak mozna z grubej rury?
            Jak cos postulujesz, szczegolnie spiski to pusc pary skad te poufne wiadomosci.
            • sumire Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:13
              Już wielokrotnie pytałam, kto za tym kłamstwem stoi, odpowiedzi zawsze były mniej więcej takie 😁
              • summerland Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 16:42
                Poogladaj/poczytaj nie mainstreamowe wiadomosci to sie dowiesz
        • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:39
          sumire napisała:

> Tak, wiemy, spisek.

nie, żaden spisek, tylko nakręcana przez media histeria.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 22:21
          A nawet: SPISEG.
      • asia.sthm Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:08
        ritual2019:
        > Chiny...klamstwo od samego poczatku, na spolke z WHO.

Musisz zdecydowac kto kogo namowil do zlego Chiny WHO, czy odwrotnie.
        • ritual2019 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:14
          asia.sthm napisała:

> Musisz zdecydowac kto kogo namowil do zlego Chiny WHO, czy odwrotnie.
          >

Nic nie musze to po pierwsze, a zwiazek Chinskiego rzadu z WHO nie jest tajemnica. To ze niby juz z wirsuem w takim kraju jak Chiny nie ma problemu jest poprostu klamstwem a jesli faktycznie nie ma to moze nigdy nie bylo? Nie, ziemia nie jest plaska, 5G nie spowodowal pandemii itp ale cos mocno smierdzi i jest mocno zaklamane.
          • asia.sthm Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:23
            > a zwiazek Chinskiego rzadu z WHO nie jest tajemnica

Wszystkie kraje maja zwiazek z WHO - to jest swiatowa organizacja zdrowia.
            To ze Chiny jako pierwszy kraj chce oglosic zwycieztwo nad covidem to nie dziwota - Polska juz pare razy zwyciezala wzorowo dla calego swiata.
            Ale zeby zaraz spisku sie dopatrywac?
        • snajper55 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 21:39
          asia.sthm napisała:

> ritual2019:
          > > Chiny...klamstwo od samego poczatku, na spolke z WHO.
          >
          > Musisz zdecydowac kto kogo namowil do zlego Chiny WHO, czy odwrotnie.

To jaszczury zdecydowały. One na wszystkim trzymają łapę.

S.
    • ritual2019 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:09
      A tak ogolnie to w mediach praktycznie o sytuacji w Chinach sie nie wspomina. Wlasciwie nie pamietam kiedy cokolwiek o tym czytalam albo slyszalam. Hmmm, ciekawe...
    • sumire Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:11
      Myślę, że Chinom z ich doświadczeniem w propagandzie to należy ufać umiarkowanie, ale z drugiej strony oni tam jednak wprowadzili ostry zamordyzm, gdy zaraza wybuchła. No i to naród dość posłuszny, nie to, co nasza husaria.
    • ichi51e Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 15:21
      Chinczycy to niech lepiej pokaza ozdrowiencow... Zywych...
      • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:41
        ichi51e napisała:

> Chinczycy to niech lepiej pokaza ozdrowiencow... Zywych...

please, uczciwie znajdą takich bez problemu, covid19 to wirus o promilowej śmiertelności w populacji.
    • wapaha Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 17:09
      może shumari coś napisze o tym
      • arista80 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 17:14
        No właśnie ciekawa jestem, widziałam, że wypowiadała się o szkołach, że działają normalnie.
        • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:38
          No, akurat tam tez w niektorych niektorzy tylko on-line.
      • alicia033 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:42
        wapaha napisała:

> może shumari coś napisze o tym

pisała - źyją normalnie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 17:57
      Macie Wuhan z przed kilku dni:
      youtu.be/VwSSSM6E93w
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 18:06
        Oganijcie potęgę Chin, zdjęcia z drona, jak wam się nie chce słuchać co Weronika mówi, piękne, wielkie miasto, wieżowce, olbrzymie metro.
        Oglądam Weronikę od kilku lat ... Jestem pod ogromnym wrażeniem Chin.
        • arista80 Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:13
          Super filmik. dzięki.
        • asia.sthm Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:38
          O tak, Weronika od pierwszego wejrzenia podbila mi serce. Szkoda tylko ze od pogody uzaleznia dlugosc pobytu w miescie - coz to jest glupi deszczyk dla takiej podrozniczki.
          Pelerynke miala ladna, kamera pod pazuche i po klopocie.
          Nie, za duzo o tej pogodzie marudzila big_grin
          • milupaa Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 20:05
            Tak. Ktoś oglądał film dokumentalny o początku pandemii w Chinach? Oto jak sobie poradzili w tym pięknym mieście. Ludzi z gorączką siła wyciągali z domów, i do karetki, 4 chłopów jedna krzyczaca osobę. A w tych pięknych domach tam, gdzie stwierdzona korona spawano drzwi wejściowe aby nikt nie wyszedł. Wystarczy pożar i cały blok ludzi umiera w meczarniach. Takie to piękne Chiny. Owszem zamordyzm działa. Europa ze swoim humanitaryzmem jest do tylu...
    • hotelarz.giuseppe Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:03
      jakoś w to noe wierze. chyba ze maja tajne lekarstwo
    • lot_w_kosmos Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 19:49
      Oglądałam dzisiaj mapę covida i myślałam o Chinach ....
      No właśnie, o co tam chodzi....
    • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 09.10.20, 20:21
      Jak jest dokladnie, od a do z, to sie nie dowiemy. Czy jakichs lokalnych ognisk nie ma.
      Ale: teraz generalnie normalnie wszedzie mozesz isc, jechac. Ludzie normalnie pracuja, auta i motory jezdza Glownie e-skutery z reszta, jak to tam.

Porownaj sobie np. filmik ten powyzej jak to wyglada teaz w Wuhan, a tym jak wygladalo jakos na poczatku lutego i to nawet NIE w Wuhan, tylko pareset km dalej. Daje video jakie wtedy wrzucila moja siostra, ktora mieszka w Chinach. (I byla w Chinach w czasie pandemii - tylko jak mowie, pareset km od Wuhan).
      Nie trzeba ogladac calosci, zeby miec pojecie.

www.youtube.com/watch?v=1PLsfqs9-QY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0GfGTY5i0bh0K7IzhZFottkruyhWrbsn7r913DVMknbVqb3X9lTJno1d0

Teraz jest zupelnie inaczej niz w lutym, wszystko w zasadzie jak wczesniej (no, prawie).

P.S. Siostra nie ma ambicji bycia influcencerka/znana blogerka - wrzucila wiec prosto pomontowany filmik to w zasadzie glownie dla jej znajomych, zeby nie wyjasniac co i jak kazdemu z osoba. Jest po ang bo duza czesc jej znajomych to ludzie z roznych stron swiata.
    • shumari Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 01:58
      Właśnie się rozpisałam ale przez VPN straciłam swój piękny esej 🥺.

Właśnie skończyliśmy Mid -Autumn festiwal. Drugie po Chińskim Nowym roku najważniejsze święto w Chinach. Te święta to jedyna okazja , żeby odwiedzić swoje rodziny. Chińczycy wiec szumnie rozpoczęli pospolite ruszenie. Przedsprzedaż biletów na samoloty, pociągi czy autobusy dalekobieżne odbywa się na 40 dni przed planowana podróżą i wszystkie znikają jak świeże bułeczki. Tak było i tym razem. Tłumy w metrze i w różnych atrakcjach turystycznych jak co roku.
      O padndemii w zasadzie przypominają nam tylko maseczki, które trzeba nosić w miejscach publicznych. Na ulicach noszą je już tylko nieliczni.
      Czasami zdarza się, ze pytają cudzoziemców o kod zdrowia oraz dane kontaktowe. Po licznych bataliach z jakimi ogromna większość mierzyła się jeszcze kilka miesięcy temu, okazało się, ze jest to niezgodne z prawem i można odmówić, Ew skontaktować się z konkretna organizacją.
      To prawda, ze coraz więcej cudzoziemców wraca do Chin. Narazie wjechać mogą tylko i wyłącznie posiadacze ważnych wiz pracowniczych-bez dzieci czy współmałżonków-nie wiem czy to funkcjonuje tylko w mojej prowincji, czy w całych Chinach. W tej kwestii duzo tez zależy od relacji między pracodawca a rządem. (W mojej szkole przyjechało już kilkoro nowych nauczycieli, którzy nigdy w Chinach nie byli, ale w innych jest to nie do pomyślenia)

Procedura kwarantanny wyglada już podobnie. Najpierw test przed wylotem, następnie powracający przewożeni są do hotelu i tam spędzają minimum jedna dobę. Jeśli test jest negatywny to w większości przypadków kwarantannę można odbyć w swoich domach. Testy powtarzane są chyba dwa razy tygodniu, oraz finałowy tuż po zakończeniu „odsiadki”.

Myśle, ze nawet gdyby była kolejna fala, to takie wiadomości raczej nie docierałaby do opinii publicznej, wiec być może żyjemy w pełnej nieświadomości.
      Paniki jednak nie widać.
      To są zdjęcia zrobione na przestrzeni kilku dni-kiedy większość Chińczyków opuszcza duże metropolie i powraca do swoich wiosek. Zazwyczaj jest jeszcze tłoczniej.
      • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 12:49
        Dzieki za konkretnego informative & educational i po prostu fajnego posta.
        Mozesz napisac na przykladzie szkoly dla ktorej Ty pracujesz oraz tych o ktorych wiesz, na ile zajecia on-line sa w tej chwili (po lecie) powszechne, w porownaniu do poprzednio?
        Jestem ciekaw jak to wyglada w zaleznosci od prowincji
        • hotelarz.giuseppe Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 13:16
          brakuje tylko Cheers! wink
          Life.
          • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 13:18
            piszesz to ironically, czy na serio? ;>
            • hotelarz.giuseppe Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 13:37
              half joking, pół serio smile
        • shumari Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 14:09
          W mojej prowincji Guandong wszystkie szkoły uczą stacjonarnie -napewno wszystkie publiczne oraz te międzynarodowe, z którymi mamy jakiś tam kontakt.
          Czesc zajęć w mojej szkle nadal odbywa się online, ale tylko z powodu nieobecności nauczyciela - „dziwnym” trafem są to Amerykanie 🙈. Kilkorgu z nich odwołano loty, a pozostałym chińskie konsulaty odmawiają wydania wizy lub innych stosownych dokumentów. Pozostałe narodowości są już na miejscu.
          Moja szkoła otwarta jest również dla rodziców. Mamy już za sobą kilka warsztatów rodzinnych oraz zebranie z rodzicami. Na terenie szkoły Nie ma tez obowiązku noszenia masek.
          Dzieci z gorączka (od rozpoczęcia roku szkolnego w mojej klasie miałam 4 takich dzieciaków), są izolowane i odebrane przez rodziców. Maja tez zakaz powrotu do szkoły przez kolejnych 48 godzin. Nikt nie wymaga okazania testu na Covid po powrocie. Za pierwszym razem w panice zrobiłam sobie sama, ale po kolejnych dałam sobie spokój.
          Wiem o kilku szkołach międzynarodowych w Szanghaju i Pekinie, które maja identyczna sytuację.
          Hongkong co prawda otworzył granice, ale tylko dla chińczyków. My nadal nie mamy możliwości wjazdu ani tam , ani do Makau.
          Bez problemu i bez żadnych ograniczeń możemy jednak podróżować po całych Chinach.
    • disco-ball Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 13:03
      Może shumari cos nam napisze?
      • disco-ball Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 13:05
        ok juz doczytalam smile
      • no_easy_way_out Re: Chiny już bez covida 10.10.20, 13:06
        Chyba masz gore ekranu zaslonieta - napisala, jest ciut powyzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka