Dodaj do ulubionych

Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help

19.10.20, 09:10
Pomocy dziewczyny, może któraś się zna? Mam drzewko bonsai, a raczej jakaś odmiana - ficus ginseng. Jest dość wysokie, stoi w dużej donicy na podłodze. Pięknie się trzymał, wszystko było ok, a od kilku dni opadają listki ☹️
Stoi w jasnym ale nie bardzo nasłonecznionym miejscu, gadam do niego, podlewam, ale nie przelewam jakoś mega, spryskuje czasami i nic. Listki opadają, kilka dziennie. Chyba padnie i zostanie suchy badyl. Co robię źle?
Doradźcie coś plisssss
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 09:19
      Sprawdź, czy nie ma szkodników typu przędziorki i jak możesz, to przestaw w chłodniejsze ale też jasne miejsce.
      Jak nie możesz, zostaw jak jest, wiosną wyrosną nowe liście. Prawdopodobnie, poza tym brakiem obniżenia temperatury w okresie spoczynku, nic źle nie robisz.
      • mika.wika Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 09:38
        Ok, dzięki sprawdzę.
        Stoi raczej w dobrym miejscu, ma jasno, z daleka od kaloryfera, który w salonie i tak jeszcze jest wyłączony bo w mieszkaniu temperatura ok, lubimy jak jest chłodno. brak przeciągów.
        Może jednak coś z podlewaniem źle robię?
        Albo odżywkę jaką kupić?
    • thea19 Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 09:29
      kapryśna roślina. Na wszystko reaguje zrzuceniem liści - za mało/za dużo wody, przekręcenie, zmiana miejsca, zmiana temperatury, nieodpowiedni stosunek temperatury do ilości światła, nieodpowiednia wilgotność, szkodniki. Jeśli przechodzi w stan spoczynku, to należy zapewnić mu miejsce jasne, 10 stopni, ograniczyć podlewanie i zapewnić spokój do wiosny. Potem sprawdzić czy żyje, przyciąć i czekać na liście. Od wiosny do jesieni najlepiej mu będzie na zewnątrz.
    • ichi51e Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 09:38
      A kiedy ostatnio przesdzalas? Bonsai maja malo ziemi szybko sie wyjalawia trzeba przesadzac ogladac i przycianc korzenie - ciezkie w uprawie. W zimie tez moze zrzucac jak ma za ciemno. Wymien ziemie odzyw i daj blizej okna
    • mrs.solis Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 19:55
      Kup odzywke do bonsai. Nie wiem ile czasu to drzewko jest w doniczce, ale co jakis czas trzeba je przesadzic do wiekszej, podciac korzenie i podciac samo drzewko.
    • lumeria Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 20:03
      Jesień... opadają liście...

Przesadzenie - zerknij, czy korzenie nie sa zbyt zbite. Nie jest mu za ciepło? Za sucho?
      • faustine Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 20:16
        Mam dokładnie ten sam problem! Fakt, przestawiłam go jakis miesiąc temu, ale puszczał ( i nadal puszcza) nowe listki. A od tygodnia zrzuca stare jak szatan🥺
        • paniusiapobuleczki Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 21:29
          Obraził się. Serio, mój też tak ma smile
    • beata985 Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 21:05
      Dbać normalnie, fikus zrzucają liście, z wiosną puszczają nowe...jesień, ogrzewanie, suche powietrze....
      • ichi51e Re: Ficus drzewko bonsai. Jak dbać? Help 19.10.20, 21:13
        Mniej swiatla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka