australijka
03.11.20, 15:49
Pomóżcie proszę. Ale tylko chętne do pomocy a nie do złapania okazji do zjechania. Tak miałam z filmem. Prosiłam o pomoc a dostałam zj...ę burę, że sobie wyszukać nie umiem.
Chodzi o dwie książki. Typowe młodzieżówki . Ale sprzed lat,
Pierwsza. Matka bohaterki jest jakąś karierowiczką z PRL ( kierowniczka sklepu w okresie kartkowym?) i czyha na mieszkanie staruszki. Bohaterka ma szczuplutką, śliczną siostrę a sama jest gruba i pryszczata.
W akcie desperacji kupuje w Pewexie za kase podebraną matce masakrycznie drogi , za ciasny komplet dżinsowy, który pruje się w szwach. I nic a nic więcej nie pamiętam.
Druga.
Chyba w wyniku rozwodu rodziców bohaterka trafia do domu babci. Opis jakiegoś pokoiku jak dla Ani z Zielonego Wzgórza, moment, w którym ojciec wyrzuca z samochodu szczeniaka, bo zwymiotował/nasikał na dywanik, opis sytuacji w której ojciec uważa, że ścierka do podłogo to ściereczka do naczyń ( że babcia taką czyściochą była).
I tyle.
Po co mi to? Nie mam zielonego pojęcia. Łażą za mną te książki sprzed lat. Teraz oczywiście to jakieś gnioty ale chciałam złapać klimat tamtych lat. To jak obejrzeć stary film.
Dziękuję pomocnym z góry.