Dodaj do ulubionych

Kurier puka

05.12.20, 14:05
Wytlumaczcie, bo nie rozumiem. Mnóstwo kurierów puka w drzwi, zamiast zadzwonic dzwonkiem. Wkurza mnie to bardzo. Kretyńskiego pukania nie sĺyszę. Dzwonek owszem. Skad ta mania pukania w zwyklym mieszkaniu w bloku?
Obserwuj wątek
    • h_albicilla Re: Kurier puka 05.12.20, 14:08
      wywieś kartkę na drzwiach żeby dzwonić bo pukania nie słyszysz
      • dotty.sew Re: Kurier puka 05.12.20, 14:13
        Dzwonek widać. I chyba jasne, ze dzwonic.Co z tym puknaniem, nie rozumiem
        • przepyszny_jagielnik Re: Kurier puka 05.12.20, 14:37
          dotty.sew napisała:
          > Dzwonek widać. I chyba jasne, ze dzwonic.Co z tym puknaniem, nie rozumiem

Kurier nie chce ci zużywać prądu.
        • taki-sobie-nick Re: Kurier puka 06.12.20, 21:20
          U nas też dzwonek widać, za to go nie słychać, odkąd elektrycy grzebali przy instalacji na klatce schodowej. I nie, nie da się nic zrobić, elektryk zamówiony próbował.
          • przepyszny_jagielnik Re: Kurier puka 06.12.20, 21:30
            taki-sobie-nick napisała:
            > U nas też dzwonek widać, za to go nie słychać, odkąd elektrycy grzebali przy in
            > stalacji na klatce schodowej. I nie, nie da się nic zrobić, elektryk zamówiony
            > próbował.

Dupki nie elektrycy. Ten zamówiony też.
            Możesz kupić dzwonek bezprzewodowy.
      • gaskama Re: Kurier puka 05.12.20, 16:02
        Ależ Ty głupia. Tu nie chodzi o rozwiązanie problemu, ale o ponaerzekanie.
        • ichi51e Re: Kurier puka 05.12.20, 17:47
          ale ja tez sie zastanawiam czemu czasem pukaja... rozumiem rano nie chca moze budzic calego mieszkania ale czasem sie czlowiek zastanawia czy oni w ogole chca dostarczyc...
          • gaskama Re: Kurier puka 05.12.20, 20:56
            Tu była mowa o bloku. U nas dzwoni, by wejść na klatkę, potem puka. No chyba, że ktoś mieszka w bloku z otwartą dla wszystkich klatką.
    • no_easy_way_out Re: Kurier puka 05.12.20, 14:09
      Serio pierwsze kilka sekund myslalem, ze bedzie o jakichs seksualnych ekscesach jakiegos kuriera.

Pora wziac prysznic.
      Nie za goracy
      • aaa-aaa-pl Re: Kurier puka 05.12.20, 17:39
        Ja też...
        • taki-sobie-nick Re: Kurier puka 06.12.20, 21:23
          Ja za to jestem zacofana i pukanie kojarzę jedynie z tym:

https://st4.depositphotos.com/4472419/24393/i/1600/depositphotos_243939754-stock-photo-hand-knocking-door-image.jpg
    • silenta Re: Kurier puka 05.12.20, 14:10
      Ale puka ci do drzwi od klatki?
    • gama2003 Re: Kurier puka 05.12.20, 14:12
      Moze zazdrości listonoszowi, wszak ten puka dwa razy ?

A serio to nie wiem. U mnie czasem nie puka a wali w drzwi. Można zejść na zawał, pięścią chyba bo łomot z echem idzie.
      • mikawi Re: Kurier puka 05.12.20, 19:46
        No właśnie dzwoni... listonosz zawsze dzwoni dwa razy. Ile razy puka, to nie będę nikomu pod kołdrę zaglądać wink
      • mae224 Re: Kurier puka 07.12.20, 12:00
        U mnie kurier dzwoni. I jako jedyny dzwoni dwa razy
    • bei Re: Kurier puka 05.12.20, 14:29
      Zapewne zależy mu na czasie, a większość dzwonków ludzie wyłączają, wiec od razu puka.
    • aqua48 Re: Kurier puka 05.12.20, 15:57
      Wywieś kartkę "pukanie zepsute, proszę dzwonić". Kurier pewnie dzwoni domofonem a potem daje tylko sygnał, że już jest pod drzwiami, nie dzwoni po raz kolejny.
      • gaskama Re: Kurier puka 05.12.20, 16:04
        Nie, no serio??? A nie puka z czystej złośliwości???
    • feliz_madre Re: Kurier puka 05.12.20, 16:04
      Mój w ogóle nie puka. I nie dzwoni. Przysyła sms, że zostawił paczkę w schowku za drzwiami. Nie kumam tego, bo non stop ktoś jest w domu, widać myśli, że jeszcze śpimy i nie chce nas budzić 😄 Zawsze przysyła między 7.30 a 8.00.
      • kubek0802 Re: Kurier puka 05.12.20, 16:26
        Też zawsze pukam jak do kogoś idę. Jakoś bardziej normalne mi się to wydaje, więc nie dziwi mnie pukający listonosz, kurier czy ktokolwiek.
    • lot_w_kosmos Re: Kurier puka 05.12.20, 17:20
      Pewnie dlatego że mnóstwo osób ma nie działające dzwonki w domach.
      • szara.myszka.555 Re: Kurier puka 05.12.20, 17:26
        No to się najpierw dzwoni, a potem puka.
    • szmytka1 Re: Kurier puka 05.12.20, 17:24
      żeby nie budzić małych dzieci
      • ichi51e Re: Kurier puka 05.12.20, 17:48
        no wlasnie tez uwazam ze to ma zwiazek z tym ze ktos moze spac w domu
    • welcome_back Re: Kurier puka 05.12.20, 17:37
      Ja też jak gdzieś idę to pukam, a dopiero jak to nie działa, to dzwonię. Dzwonki jednak są natarczywe, ludzie mają małe dzieci albo wydzierające się psy. Lepiej zapukać, bo jest większa szansa na nie przeszkadzanie mieszkańcom.
      • bialeem Re: Kurier puka 05.12.20, 17:48
        Może to tylko ja, ale mam wrażenie jak ktoś puka, że strasznie chce się dostać do środka i zaczynam czuć się zagrożona we własnym domu. Pukanie jest dla mnie zdecydowanie bardziej natarczywe niż dzwonek.
        • mika_p Re: Kurier puka 06.12.20, 20:28
          "pod drzwiami staną i nocą
          Kolbami w drzwi załomocą"

?
          • bialeem Re: Kurier puka 07.12.20, 17:01
            Nie wiem. Generalnie dzwonek, to coś normalnego, a pukanie chyba rzeczywiście mi się kojarzy z najściem tego typu.
            • mika_p Re: Kurier puka 07.12.20, 17:49
              Pukanie jest bardziej spersonalizowane smile
              I, poza konkretnym waleniem w drzwi, jest delikatniejsze niż dzwonek
            • ginger.ale Re: Kurier puka 08.12.20, 12:50
              Ale z jakim najściem (w domyśle zdarzeniem nieoczekiwanym), skoro najpierw dzwoni do klatki domofonem, więc wiadomo, że idzie na górę....
              • bialeem Re: Kurier puka 10.12.20, 16:10
                Nie zawsze wszyscy najpierw dzwonią domofonem. Często klatka jest otwarta, ktoś wpuścił itd. Jak dzwoni to pół biedy. Brrr. Nienawidzę pukania znienacka. Chyba mi się przez tę pandemię mizantropia pogłębiła.
      • princy-mincy Re: Kurier puka 06.12.20, 09:32
        Można kupić nienatarczywy dzwonek, masa jest takich.
        Ja wolę dzwonić niż pukać.
    • zonazolnierza Re: Kurier puka 05.12.20, 18:25
      Ale tak od razu z ulicy Ci puka w te drzwi??? Przecież żeby mógł w ogóle zapukać to musisz go wpuścić domofonem na klatkę. To chyba logiczne, że jak wie, że ktoś jest w domu to tylko puknie, a nie stawia pół bloku na baczność.
      • rb_111222333 Re: Kurier puka 05.12.20, 20:31
        Pół bloku? Może zmień dzwonek na cichszy?
    • aaa-aaa-pl Re: Kurier puka 05.12.20, 19:29
      Ja też zawsze najpierw pytam. Uważam to za bardziej kulturalne.
      Dzwonki są zwykle " natarczywe" , bardzo ich nie lubię.
      • aaa-aaa-pl Re: Kurier puka 05.12.20, 19:32
        * pukam
    • viewiorka Re: Kurier puka 05.12.20, 19:31
      Może puka, bo dostał n razy opiernicz od ematki, że dzwonek obudził dziecko?
      • ichi51e Re: Kurier puka 05.12.20, 19:50
        Ja sobie zawsze nysle ze moze mlody ojciec...
    • szkarlatna_swinia Re: Kurier puka 06.12.20, 08:58
      Powiem tak niektórzy z kolei nie lubią dzwonka bo mają małe dzieci,przeszkadza w pracy lub jest za głośny.Napisz na kartce "Proszę dzwonić nie słyszę pukania."jak siw to zdarza notorycznie.Tak jak niektórzy mają na dzwonku"Nie dzwonić ".Ja tam z tych co właśnie dźwięk dzwonka mnie podrywa na 5m w górę a pukanie spoko i tak z reguły pierwsze dzwoni domofon wiec się spodziewam kogoś 😁.A przesyłki to głównie paczkomat ☺
    • tanebo001 Re: Kurier puka 06.12.20, 08:59
      Bo może słyszeli że kurier puka zawsze dwa razy?
    • thea19 Re: Kurier puka 06.12.20, 09:59
      kurier zazwyczaj dzwoni na komórkę, że zaraz będzie. Potem dzwoni domofonem a do drzwi już nie - najczęściej dlatego, że mieli mnóstwo próśb by tego nie robić, bo dzieci śpią.
    • segregatorwpaski Re: Kurier puka 06.12.20, 10:29
      Może mają takie doświadczenia, że sporo osób ma wyłączone/popsute dzwonki.
      Ja miałam dość upierdliwy dzwonek, jak dzieć mój się narodził to wyłączyłam.
      Dzieć już dorosły - a dzwonka nie podłączyłam wink
      Wolę pukanie.
      Od lat mam domofon, jak ktoś idzie do mnie to i tak już wiem, że idzie po schodach, podchodzę do drzwi, otwieram, po co mi dzwonek.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kurier puka 06.12.20, 17:20
      U mnie dzwoni telefonem. Że za 3 min będzie, więc czekam i witam w progu.
    • woman_in_love Re: Kurier puka 06.12.20, 17:27
      listonosz dzwoni a kurier puka, dzięki temu zawczasu wiesz kto zacz
      • danka88 Re: Kurier puka 06.12.20, 17:31
        A ja wole jak pukają , bo mój dzwonek może przyprawić o zawał serca i umarłego obudzić . mój stary kiedyś sobie drzemał i akurat ktoś zadzwonił , tak podskoczył że mu coś strzyknęło w szyji , przez tydzień go bolało
        • homohominilupus Re: Kurier puka 07.12.20, 09:27
          danka88 napisał(a):

> A ja wole jak pukają , bo mój dzwonek może przyprawić o zawał serca i umarłego
          > obudzić . mój stary kiedyś sobie drzemał i akurat ktoś zadzwonił , tak podskocz
          > ył że mu coś strzyknęło w szyji , przez tydzień go bolało

😂
    • zamyslona_ona02 Re: Kurier puka 06.12.20, 18:32
      To ja "problem" rozwiązałam. Jak już kurier zadzwoni domofonem to już idę do drzwi i otwieram zanim zadzwoni/zapuka. Skoro już wstałam do domofonu to nie będę przecież siadać, bo wiem, że do mnie idzie. W ten sposób zaoszczędzi 5 sekund, a oni zawsze się spieszą. Może ktoś jeszcze tak zrobi i już będzie miał 10 wink
    • zielone.paprotki2020 Re: Kurier puka 06.12.20, 19:52
      Pamiętam taką sytuację.

Dzwonek, za chwilę ktoś puka. Zaintrygowana podchodzę do drzwi (niczego nie zamawiałam). W tym momencie słyszę ochrypły szept: "otwórz, otwórz". Patrzę przez wizjer, za drzwiami stoi facet, twarz zasłonięta kapturem, paczka w ręku.

Drzwi nie otworzylam.
    • trampki-w-kwiatki Re: Kurier puka 06.12.20, 20:38
      żeby dzieci nie budzić przecież.
      Tyleż razy wybiegałam z zapartym tchem na klatkę schodową, żeby przypadkiem nie zadzwonił i nie obudził mi dziecka, bo młoda w wieku dzidziusiowym budziła się od trzepotu skrzydeł komara i potem resztę dnia zawodziła.
      Aż mnie w końcu uspokoił, że nie mam się co martwić, on wie, że dzieci wszędzie naokoło śpią snem czujnego zająca, więc cichutko puka.
    • afro.ninja Re: Kurier puka 06.12.20, 20:46
      Nie znoszę dzwonka. Super, ze pukaja do drzwi.
    • ginger.ale Re: Kurier puka 06.12.20, 23:03
      dotty.sew napisała:

> Wytlumaczcie, bo nie rozumiem. Mnóstwo kurierów puka w drzwi, zamiast zadzwonic
      > dzwonkiem. Wkurza mnie to bardzo. Kretyńskiego pukania nie sĺyszę. Dzwonek ows
      > zem. Skad ta mania pukania w zwyklym mieszkaniu w bloku?

Nie słyszysz pukania, ale chyba chwilę wcześniej słyszysz domofon i otwierasz drzwi na klatkę/furtkę, więc wiesz, że ktoś będzie za minutę pod drzwiami. Problem z d...

W poprzednim mieszkaniu dzwonek był odłączony jeszcze przez ex właścicieli, my go połączyliśmy dopiero po naszej wyprowadzce, "dla lokatorów". Teraz mam dzwonek tylko dlatego, że był podłączony, i tak wiem, że ktoś wchodzi do klatki, bo muszę mu otworzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka