Dodaj do ulubionych

narty biegowe

27.12.20, 02:06
Czy jak kupie sobie buty to bede mogla wypozyczac narty czy musi byc komplet albo jakies tam pasujace wiazania?
Czy biegowki z decathlonu sa ok?
Na co powinnam zwocic uwage jakbym sie zdecydowala kupic? Widze, ze typy sa rozne i ceny tez bardzo rozne. Mysle, ze klasyczne beda dla mnie lepsze. Ale poza ozoznieniem w stylu jazdy, to jakie sa jeszcze roznice w roznych modelach?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: narty biegowe 27.12.20, 05:37
      Tak sobie myślę - zaczęłam jeździć na biegówkach w latach 70., i narty i buty kupiłam, jakie były, bo wyboru żadnego, narty miałam nawet sporo za długie jak na mnie, ale właśnie takie mogłam była kupić i żadnych innych - jeździłam na nich, kochałam je i byłam szczęśliwa. Jestem przekonana, że wszystkie, jakie możesz kupić dzisiaj , będę lepsze od moich - ciesz się jazdą i życzę dużo dobrego śniegu smile)))))
    • eliszka25 Re: narty biegowe 27.12.20, 06:37
      O, też chciałam zakładać podobny wątek, bo chcemy spróbować biegówek. Nic nie doradzę, ale podczepię się pod pytanie 😊.
      • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 13:57
        na pierwszy raz wypozycze, tylko juz mnie wkurza to szukanie otwarte/zamkniete, w swieta i niedziele pozamykane wypozyczalnie ale trasy sa otwarte, a kto wie co bedzie za tydzien.
        • eliszka25 Re: narty biegowe 27.12.20, 16:49
          To jest wkurzające. Akurat mamy wystarczająco śniegu od 2 dni, trasy porobione, ale sprzętu nie ma gdzie wypożyczyć. Mąż stwierdził, że kupuje biegówki i tyle.
          • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 17:46
            i kolejny dlugi weekend tez odpadnie, bo swieta/niedziela... po drodze pogoda ma byc slaba; zastanawiam sie jeszcze nad zakupem, troche jeszcze poczytam ale szczegolnie dla dziecka wolalabym wypozyczac.
            Ew. trzeba wypozyczyc nie przy trasach a w sklepach sportowych.
    • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 06:44
      Mój mąż ma solomony, komplet, ale bratanek raz pożyczal że swoimi butami i było ok. To jest super sport tylko niestety już tylko wyjazdowy się zrobił przez ten brak śniegu.
      • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 13:58
        u nas sniegu chwilowo pod dostatkiem smile
        • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 14:06
          Ale macie fajnie.
    • alfa36 Re: narty biegowe 27.12.20, 09:06
      Również chętnie poczytam, bo mam ochotę na biegówki.
    • berdebul Re: narty biegowe 27.12.20, 09:13
      Są różne wiązania, nie zawsze da się wypożyczyć same narty. Najprościej iść do sklepu i pogadać ze zorientowanym sprzedawcą.
      Jeżeli planujesz jeździć regularnie to polecam nartorolki, są tez takie do klasycznego stylu z wolną piętą.
      • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 09:25
        Berdebul,a jeździsz na takich nartorolkach z kółkami ( bo widzę że są rodzaje takie i takie, na śnieg i inne powierzchnie ). Uwielbiam łyżwy, rolki lubię, na nartach to tylko zjazdowkach umiem. Czy to bardzo trudne, tak mi mówił pan w sklepie rolkowym, a sprzęt polecił mi świetny więc chyba się zna. Napisz, proszę, ciągnie mnie do nich ale sama nie wiem.
        • berdebul Re: narty biegowe 27.12.20, 09:34
          Tak, mam Skike. Dla mnie (osoby nie jeżdżącej wcześniej na nartach) to było jedno wyjście, żeby nauczyć się poruszać, hamować (trzeba się lekko odchylić do tyłu). Doskonalenie techniki trwało dłużej, ale to bardzo przyjemny rodzaj ruchu. Na początek łatwiejsze są z nieruchomą piętą, ale nawet te z ruchomą da się w miarę szybko opanować.
          • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 09:45
            Dziękuję. To na pewno spróbuję. Mieszkam p od lasem, czy szutrowe drugi wybrać czy ścieżkę rowerową ( też mam blisko )?
            • berdebul Re: narty biegowe 27.12.20, 09:51
              Na początek asfalt/kostka, bo prościej. Później można jeździć po prawie wszystkim, mam te z mniejszymi kołami (15cm średnicy) i radzą sobie ok.
          • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 09:52
            Myślę o tym i wydaje mi się że z wolną piętą będą lepsze, bo w tych ze sztywną chyba bardziej polega się na sile rąk ? A jakbyś miała do rolek porównać to jak ?
            • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 09:53
              I bardzo Ci dziękuję, coraz mocniej się zapalam smile
            • berdebul Re: narty biegowe 27.12.20, 14:18
              Ze sztywną piętą jest bardziej jak na rolkach. Wolna pięta to kosmos. Gdyby nie kijki, to byłoby ze mną cienko. 😂 Najpierw człapałam jak mucha po wyrwaniu dwóch nóg i trenowałam zjazd z podjazdu do garażu (leciutka górka).
              Później jak złapiesz rytm, która ręka i noga, to wiatr we włosach i można leciec. smile
              • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 15:17
                Brzmi cudownie. Najpierw zadzwonię do tego sklepu rolek i spytam o trenera nartorolek,zadzwonię do trenera o wszystko spytam,o sprzęt itd i się umówię.z rolek wzięłam dwie godziny lekcji też mi w sklepie polecili trenerkę i te lekcje ustawily mnie na dobre.
          • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 15:26
            patrzylam kiedys na skike, fajne ale jakos nie mialam odwagi. Ale dla mnie to sa badziej terenowe rolki niz narty. Widuje u siebie czasem ludzi na dlugasnych nartach na kolkach, ale nie jak skike.
            • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 15:32
              Ten mój sklep prowadzi godziny pasjonat na pewno doradzi mi najlepsza opcję. Jeździłam na rolkach kupionych w przypadkowym sportowym sklepie ale odpadlo Kolko i poszłam po nowe do tego specjalistycznego. Pan poświęcił mi ponad godzinę kupiłam rolki i jak je założyłam to kosmiczna różnica na korzyść tych drugich więc mu znów zaufam.
              • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 16:00
                a to wiem, tez mialam kiedys gorsze rolki, wymienilam na lepsze i roznica ogromna.
                Tylko w moim poscie zwrocilam uwage, ze skike to raczej nie narty.
            • eliszka25 Re: narty biegowe 27.12.20, 16:54
              U nas jest rodzinka intensywnie trenująca narciarstwo biegowe, z sukcesami już w drugim pokoleniu. Oni całe lato jeżdżą na takich nartach na kółkach, ale to są dużo dłuższe narty, nie skike.
              • berdebul Re: narty biegowe 27.12.20, 17:03
                U mnie nie ma tras pod takie narty na kółkach, skike się sprawdzają, bo nawet po lesie (jak nie ma dużego błota) moźna jeździć.
                • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 17:16
                  Też myślę że będą bardziej uniwersalne
                • eliszka25 Re: narty biegowe 27.12.20, 17:25
                  Akurat oni jeżdżą hardcorowo i po lesie też. Te narty mają spore kółka, tylko są dłuższe. Od czasu do czasu można ich spotkać nawet na normalnej drodze asfaltowej, jak jadą do naszej miejscowości pod górę, a to jest jakieś 500 m różnicy poziomów. Tylko, że to są profesjonaliści, trenujący od lat. Rekreacyjnie skike raczej wystarczy.
                  • tereso Re: narty biegowe 27.12.20, 18:19
                    No właśnie. Ja o ile na łyżwach jeżdżę na piątkę to na rolkach na trzy i pół. Myślę że to dlatego że w ogóle nie boję się glebnąć na lód a na asfalt tak. Co jest głupie bo na lodzie mogę jeszcze w głowę inną łyżwa zarobić. Ale na lodzie leżałam wiele razy dlatego zupełnie się tego nie boję a na asfalcie poza dzieciństwem ani razu.
    • morekac Re: narty biegowe 27.12.20, 09:56
      Narty do kroku łyżwowego to tylko na przygotowanych trasach. Do takiego turystycznego dreptania bez przygotowanej trasy to narty powinny być trochę krótsze i trochę szersze niż narty typowo sportowe do stylu klasycznego. Dopytaj sprzedawcy, który model będzie najlepszy.
      • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 14:01
        planuje po trasach jezdzic, u mnie za duze pagorki sa zeby na biegowych ot tak pojezdzic.
        • morekac Re: narty biegowe 27.12.20, 14:14
          Jeśli masz u siebie wystarczającą ilość przygotowanych tras (to chyba nie Polska?), to możesz i na sportowych biegówkach. To się jeszcze zorientuj, czy trasy u ciebie są bardziej przygotowane pod styl klasyczny czy łyżwowy (czy w sumie nie ma to znaczenia, bo jest tego tyle samo).
          • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 15:18
            nie pl, z tego co patrzylam sa trasy rownolegle pod oba style, myslalam o klasycznym, bo mam problem z kolanem i slabo znosze skretne ruchy, natomiast na wprost (jak np, na rowerze) powinno byc ok.
            Tak norrmalnie po lasach to sa u mnie wydeptane drogi (szlaki, trasy na rakiety sniezne) a te niewydeptane w gorzystym terenie moga byc niebezpieczne. W okolicach, gdzie jest wieksza przestrzen i wzglednie plasko sa przygotowane trasy.
    • kochamruskieileniwe Re: narty biegowe 27.12.20, 09:57
      Ze swojej strony polecam narty backcountry.
      Jeżdzę na nich od wielu lat. Doskonale się sprawdzają na terenach, gdzie nie ma specjalnie przygotowanych tras biegowych. Lepsze są do zjazdów (technika telemarku), Buty o wiele lepiej sprawdzają się, gdy trzeba podejść bez nart (przypominają tekkingowe). Narty są ciut szersze, mają pod spodem rybią łuskę oraz stalowe krawędzie.

tu masz dokładnie wyjaśnione co i jak.
      www.weld.pl/blog/narciarstwo-sladowebackcountry/
      • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 15:19
        ciekawe, fajny artykul, nie znalam takich, musze pomyslec, czy to sie nada na moje tereny faktycznie zamiast rakiet snieznych.
        • kochamruskieileniwe Re: narty biegowe 27.12.20, 15:48
          Ty chyba w górach bardziej? (Nie w PL)..
          Ja jeżdzę na tych BC w Sudetach, Beskidach, ale równiez na nizinach i Podlasiu/Mazurach (o ile jest tam śnieg).
          Ale w Polsce, zbyt dużo tras biegowych (przygotowanch) poza gorami - to niewiele...
          • kochamruskieileniwe Re: narty biegowe 27.12.20, 15:49
            miało być - nie ma
          • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 15:58
            tak, Alpy i wieksze pagorki mam wokolo. Na nizinach to i u nas ze sniegiem slabo ostatnio. Ale na zimowych szlakach rakiety maja ten plus, ze sa poreczniejsze do spakowania niz narty.
            • morekac Re: narty biegowe 27.12.20, 17:43
              Ale na nartach jest szybciej w dół...
              • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 17:52
                wiem... choc i tak teraz malo sie zima zapuszczam poza wyznaczone zimowe trasy a te sa zazwyczaj wydeptane.
                Zastanawiam sie czy sie na takich nartach nie bede za bardzo zapadac, wagi piorkowej nie jestem. Porozgladam czy da sie takie wypozyczyc, ale widze same zwykle biegowki na razie.
      • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 18:08
        a czy w tych backcountry da sie jezdzic po gotowych trasach czy sa za szerokie?
        • morekac Re: narty biegowe 27.12.20, 18:25
          A jakie macie te trasy? Tylko ślad założony do klasyka czy ratrak ze śladem do klasyka? Te zalinkowane przez Kochamruskieileniwe pojadą ci i bez przetartej trasy - najwyżej zalożysz szerszy ślad obok.
          Jeździłam po Beskidzie Sądeckim i Niskim na śladówkach (trochę węższe i dłuższe od tych bt, ale jakoś nie grzęzłam w śniegu, nawet jak już nie bylam wiotka jak trzcinka. No, może przy takim świeżuteńkim opadzie. Ale to się i w rakietach wtedy troche grzęźnie.
          • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 20:09
            hmmm na fotkach sa rowki a jak je robia to nie wiem, zreszta sa rozne miejsca, do wyboru w zaleznosci od sniegu i mozliwosci dojazdu, jeszcze nie wiem gdzie mi sie spodoba najbardziej. Miejsca sa rozne - od lokalnych po takie profesjonalne, gdzie na pewno ratrakiem jezdza.
        • kochamruskieileniwe Re: narty biegowe 27.12.20, 20:07
          oczywiściesmile
    • trut_u Re: narty biegowe 27.12.20, 14:20
      Polecałabym te do stylu klasycznego. Od tego zaczyna się naukę, to jest sport rekreacyjny i można w ten sposób jeździć po nieprzygotowanych trasach. Łyżwa to dla osób z lepszą techniką, kondycją i tylko na profesjonalnej trasie. Klasyki mają dwa rodzaje wiązań i butów, więc muszą być odpowiednie buty do odpowiednich wiązań i odwrotnie. Narty mam z Decathlonu, mz OK, ale wielkim znawcą sprzętu nie jestem. Trzeba mieć buty, narty z wiązaniami (zwykle w sprzedaży są komplety) i kije (te od zjazdówek się nie nadają). Do tego ubranie, coś z odzieży biegowej (cienkie, oddychające) - spodnie, bluza, ewentualnie kurtka i rękawiczki.
    • kanna Re: narty biegowe 27.12.20, 18:30
      Wypożyczałam dla córki, wyszło coś koło 70 zł za 10 dni, całość.
      Myślę, ze to dobra opcja, żeby sprawdzić, czy to jest to, co lubisz/potrzebujesz.
    • lwica_24 Re: narty biegowe 27.12.20, 18:35
      Są, niestety, rózne wiążania. Chyba dwa rodzaje. Możesz miec pecha i trafić na te inne, ale z drugiej strony w wypozyczalni powinny być oba rodzaje . Duzo sniegu....
      • mikams75 Re: narty biegowe 27.12.20, 20:03
        ehh jak mam jeszcze szukac, ktora wypozyczalnia co ma... w necie nie maja opisow, co jest dostepne.
        A ja mam takie stopy, ze pewnie sie bede meczyc w niewygodnych uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka