Dodaj do ulubionych

Wege grochówka

04.01.21, 19:20
Ktoś gotował. Od jakiegoś czasu większość zup robie bezmiesnych...ale grochówka i kapusniak jakoś mi tak pasują tylko z mięsem. Pan Googiel podaje przepisy...ale z blogów typowo wege, mam wrażenie ze ludzie nie jedzący mięsa całkowicie mają albo inny smak albo przekonania wygrywają ze smakiem (wiele potraw z tych blogów było ledwno zjadliwych dla mnie). Olgasmile podaje przepis ale ona tam dorzuca śliwki wędzone (nie mam) i wędzone tofu ( nie lubie).
Obserwuj wątek
    • elinborg Re: Wege grochówka 04.01.21, 19:28
      Robię, tak samo jak inne. Duszę na oleju/ maśle marchewkę, pietruszkę, seler, por, dodaję groch uprzednio namoczony, zalewam wodą, dodaję lubczyk, suszone warzywa, potem majeranek, gotuję, doprawiam sosem sojowym. Nie muszę mieć smaku wędzonki, ale można dodać wędzoną paprykę.
    • andaba Re: Wege grochówka 04.01.21, 19:29
      Wprawdzie grochówkę robię na wywarze spod wędzonki, ale nie sądzę, żeby to jakąś większą różnicę tej grochówce robiło, czasem to jest jedna skórka z boczku na gar zupy.
      Groszek, majeranek, sól i powinno być całkiem dobre.
      Nigdy żadnych udziwnień nie daję do niczego, tofu do grochówy, Matko Boska...
    • szarsz Re: Wege grochówka 04.01.21, 19:33
      Ja zawsze robię wege + skórę z boczku. Ale jeśli chcesz full wege, to daj wędzonej soli i/lub wędzonego czosnku. Nie zmieni smaku zupy, jak papryka, a da radę naprawdę podrasować zapach.
      • szarsz Re: Wege grochówka 04.01.21, 19:34
        Wędzony czosnek kupuję z selgrosie, w okresie okołoświątecznym jest bez przerwy, ale i przez cały rok przeważnie bywa. Wędzoną sól kupuję przez net.
    • mysiulek08 Re: Wege grochówka 04.01.21, 19:44
      tak, gotuje

      dodaje wedzona papryke i platki drozdzowe (ale nie zawsze mam) plus ekosrekowego bulion w proszku, baze robie z tartej marchewki, pora, selera naciowego, ktore podduszam na oliwie (ale u mnie oliwa ma inny smak, wiec raczej olej np rzepakowy), potem krojone ziemniaki, ta wedzona i zwykla papryka i platki, potem, porcje mrozonego grochu (gotuje zawsze 1kg i mroze)
      no i wiadomo przyprawy, czaber, majeranem, lisc laurowy, ziele ang, troche zmielonych nasion selera i kozieradki, ta to robi robote smile

      i tak mniej wiecej robie wszystkie zupy, jeden wspolbiesiadnik w ogole, absolutnie w ogole nie tknie zupy na miesnym wywarze a rosolu po prostu nie jemy smile
    • berdebul Re: Wege grochówka 04.01.21, 20:48
      1. Bulion robię na pieczonych warzywach.
      2. Dodaję sól wędzoną i paprykę mieloną wędzoną
      3. Jak mam, to smażę tofu wędzone na chrupko (trzeba odsączyć i odcisnąć, pokroić cienko i wrzucać porcjami na rozgrzany olej), lub wiórki wędzonego sera (idealnie sprawdza się wędzony oscypek, można wrzucić bezpośrednio do talerza)
      4. Zapas ugotowanego, zamrożonego grochu
      5. Majeranek w dużej ilości.
      6. Czosnek dodaję do zupy, oraz trochę przeciskam przez praskę bezpośrednio do miski z zupą.
      Śliwek nie lubię, więc nie mam.
      • snakelilith Re: Wege grochówka 05.01.21, 01:14
        berdebul napisała:


        > 4. Zapas ugotowanego, zamrożonego grochu

        Ja większość strączkowców gotuję osobno w hurtowych ilościach i potem porcjami mrożę. Wtedy grochówkę można zrobić praktycznie błyskawicznie, bo wrzuca się zamrożony groch prosto do gorącej bazowej zupy.
    • kotejka Re: Wege grochówka 04.01.21, 20:58
      jasne, ze tak
      czesto robie straczkowe wege zupy
      do grochu majeranek i wedzona papryka
      a zaczynam taką zupe od sofrito - podsmazonej na oleju cebuli, marchewce i bialych korzeniach
      dopiero jak oddadza troche smaku, podsypuje wedzona papryka - papryka musi sie w tluszczu poddsusic zeby oddac smak i kolor
      wtedy dolewam wody
      wowczas nie potzreba juz bulionu - bo jest aromatycznie
      dalej postepujesz juz tak samo niezaleznie od tego czy z miesem czy bez
      dla pieknego koloru grochowki daje zawsze kurkume jest wtedy zlota, a nie sino-zielona jak te wojskowe
    • aandzia43 Re: Wege grochówka 04.01.21, 21:01
      Gęsta ma być, nie tylko z powodu grochu. Kartofle, marchewka, pietruszka, kawałek kapusty, dużo przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i majeranek, kminek robi dobrą robotę. Przysmażona cebulka też robi dobrze grochówce. Na koniec olej/oliwa.
    • mikams75 Re: Wege grochówka 04.01.21, 23:25
      robie wg tego przepisu, tylko nie blenduje na krem, bzykam ze 2 razy krotko blenderem, zeby lekko zagescic, ale poza tym kawalki plywaja. Mnie ta wersja bardzo smakuje.

      www.jadlonomia.com/przepisy/krem-z-grochu-z-jablkiem/

    • snakelilith Re: Wege grochówka 05.01.21, 01:05
      Ja ugotowałam kiedyś wegańską grochówkę "Bombay" z przepisu na opakowaniu grochu. Od tego czasu nie robię już praktycznie innej i zawsze się pytam, po kija komu w grochówce boczek albo kiełbasa. W mojej jest curry (istnieje też wędzone curry), co pięknie podbija kolor żółtego grochu (biorę ten łuskany), a na koniec dodaje się soju sojowego i kawałki gruszki. Jak mam ochotę na wędzony smak, to dodaję trochę wędzonej soli, przywiozłam sobie islandzką ze Skandynawii. Tylko warzywa do zupy (seler, cebula, czosnek, por, marchewka) przyduszam najpierw na klarowanym maśle albo oleju do zarumienienia.
        • snakelilith Re: Wege grochówka 05.01.21, 11:39
          W najbliższym sklepie, czyli w Rewe. Tam gdzie ryż, kasza i podobne. Strączkowe leżą zwykle na najniższej półce. Mają łuskany i niełuskany, żółty i zielony w 500g paczkach. Czasem w Aldi, ale nie mają stale, więc jak coś widzę, to biorą zapas.
          • snakelilith Re: Wege grochówka 05.01.21, 16:54
            kura17 napisała:


            > mozna tez kupowac w tureckich sklepach, tam na ogol jest wielki wybor grochow,
            > fasoli, soczewic, ryzow itp

            Racja. Ale u Turka kupuję głównie soczewicę/ciecierzycę/fasolę i nie pamiętam czy mają też groch, ale pewnie tak.
            Te z Rewe są marki Müller's Mühle. Łuskane nazywają się Schälerbsen (szybko się gotują, nie trzeba moczyć i są łatwiej strawne), ale są też zwykłe, w łuskach.
        • snakelilith Re: Wege grochówka 05.01.21, 12:00
          Oryginalnego przepisu już nie mam, robię z głowy.
          Kroję w małą kostkę warzywa do zupy, zwykle seler, marchewkę, cebulę, czosnek, jak mam pietruszkę i przyzłacam na gorącym tłuszczu. Najlepiej na klarowanym maśle, jak ma być ściśle wege, to biorę olej rzepakowy, albo oliwę.
          Do przyrumienionych warzyw dodaję pokrojnego w kostkę ziemniaka, ale nie za dużo, zalewam wodą, albo buliononem warzywnym, dodaję sól, liść laurowy, zmieloną żółtą gorczycę i/albo kolendrę, ostrą harissę, albo trochę chilli i gotuję do miękkości ziemniaków.
          Na koniec dodaję ugotowany osobno żółty groch łuskany. Ten tak ładnie się rozpada.
          Do tego łychę wędzonego curry, trochę sosu sojowego i jak mam, świeżą gruszkę pokrojoną w grubą kostkę, gotuję lekko jeszcze 3-5 minut.
          Już przed podaniem można dodać trochę soku z cytryny. Strączkowe zyskują w smaku, gdy potrawę lekko się zakwasza, a zupa nabierze przez cytrynę i gruszkę trochę więcej azjatyckiego charakteru typu sweet-and-sour.
            • snakelilith Re: Wege grochówka 05.01.21, 12:48
              Nie musisz. Możesz zrobić ze zwykłym i jak chcesz to dodać wędzonej papryki, albo wędzonej soli. Ale ja wędzonej papryki dodaję zawsze bardzo ostrożnie, szczyptami, nie łyżkami, bo szybko można przedobrzyć. Osobiście nie jestem też wielką fanką wędzonego smaku.
              To wędzone curry jest bardzo delikatnie wędzone, w sumie nawet nie wiedziałam, że jest wędzone, bo kupiłam u mnie w Penny mieszankę curry do niemieckiego curry wurst (to taka kiełbaska w sosie curry pomidorowym) pod nazwą "ekstra ostra" i okazało się, że jest lekko wędzona. Do niektórych potraw pasuje, do niektórych mniej.
    • panna.w.paski Re: Wege grochówka 05.01.21, 02:01
      A propos kapusniaku - ja zrobilam ostatnio ten: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/kapusniak/przepis.html
      I byl pyszny. Maz miesozerca nie mogl uwierzyc, ze nie byl robiony na miesie.
      Dodalam kminku, kminu, odrobine sosu sojowego i syropu klonowego, troszke sosu Worcestershire i przyprawy do burgerow (papryka wedzona i inne przyprawy, dalo fajny dymny smak).
    • jehanette Re: Wege grochówka 05.01.21, 10:13
      Robię grochówkę weganską wg Jadłonomii, przepis podał ten blog:
      sisters4cooking.blogspot.com/2015/01/weganska-grochowka-od-jadonomii.html
      Nie pamiętam, jak smakuje grochówka niewegańska, ale moje dziecko które grochówkę poznało na stołówce zajada się tą domową, wegańską, i mówi że pachnie i smakuje jak na stołówce.
    • piataziuta Re: Wege grochówka 05.01.21, 12:05
      Ja!
      Kroisz byle jak warzywa które masz w lodówce (proponuję białe warzywa z włoszczyzny, jedną marchewkę dla słodyczy, 1-2 ziemniaki, cebula, coś zielonego) i podsmażasz w garnku na oliwie ze sporym kawałkiem masła, liściem laurowym, zielem, lubczykiem, majerankiem.
      Zalewasz wrzątkiem, wrzucasz groch łuskany i gotujesz z pół godziny.
      Doprawiasz jak lubisz (proponuję majeranek, lubczyk, pieprz, może być trochę gałki).
      Blendujesz trochę (uprzednio wyjąwszy liście laurowe i zielę), ale nie na całkiem gładko.

      Jak jeszcze jadłam mięso, to zrobiłam raz wersję tej zupy z boczkiem i choć kocham smażony boczek, to warzywna mi lepiej wchodzi, przysięgam!
    • piataziuta Re: Wege grochówka 05.01.21, 12:10
      o borze
      przeczytałam poprzednie wypowiedzi

      zanim przyjdzie ci do głowy dodać coś wędzonego (śliwki, papryka wędzona, sól wędzona itp), spróbuj najpierw bez!
      nie ma potrzeby psuć tym tej dobrej prostej zupy!
      (a jeśli faktycznie będziesz potrzebować to dodasz na końcu)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka