Dodaj do ulubionych

Opis rtg płuc

08.01.21, 19:54
'Guzek pozapalny 5 mm w polu podobojczykowym prawym.
Pola płucne bez świeżych zmian ogniskowych i naciekowych.'

Czy guzek 5 mm to dużo?
Czy 'bez świeżych' oznacza że mam jakieś pozostałości po wcześniejszych zmianach czy może jednak nie muszę się martwić i jest ok?
Idę do pulmonologa za 1,5 tyg.

Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Opis rtg płuc 09.01.21, 06:50
      Nikt nic?

UP.
    • rycerzowa Re: Opis rtg płuc 09.01.21, 22:56
      Najprawdopodobniej nic groźnego.
      5 mm to taka "granica niepokoju", inaczej - punkt odcięcia.
      Miałam to samo 10 lat temu po zapaleniu oskrzeli (moja diagnoza), lekarz rodzinny dał skierowanie na rtg, jako, że ma taki obowiązek, gdy pacjent kaszle dłużej, niż miesiąc.
      No i wyszedł "guzek 5 mm" i skierowanie do pulmonologa- onkologa.
      Przyznam, że wpadłam w coś na kształt paniki, ale kilkoro znajomych stwierdziło, że mieli to samo, dalsza diagnostyka sprawę wyjaśniła.

I faktycznie - tomograf wykazał, że to zmiana pozapalna.
      Od tego czasu chyba 2 razy miałam robiony rtg płuc, i taki sam opis - zmiany pozapalne.
      Możliwe, że w ciągu życia zaliczyłam kilkakrotnie zapalenie płuc, nawet o tym nie wiedząc.
      • princy-mincy Re: Opis rtg płuc 10.01.21, 15:18
        Dzięki.
        Mój rtg z 2019 nie wykazywał żadnych zmian.
        Rozumiem, że to już się nie cofnie?
        • pulcino3 Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 06:39
          Nie cofnie, bo to jak blizna zostaje ale nie wpływa na jakość życia.
    • mum2004 Re: Opis rtg płuc 09.01.21, 23:33
      A RTG kontrolne czy jakieś wskazania/objawy?
      • princy-mincy Re: Opis rtg płuc 10.01.21, 08:17
        Pod koniec października byłam chora, test na covid ujemny.
        Od tego czasu męczy mnie suchy, napadowy kaszel, głównie w nocy i rano.
        Po 9 tyg takiego kaszlu, który się nie wygasza, lekarz dał skierowanie na rtg.
        • pulcino3 Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 06:38
          Refluks.

Nie dziękuj.
          Tabletki zobojętniające kwasy żołądkowe przez mininum miesiąc i pozbędziesz się kaszlu.
          Nie doszukuj się, nic poważnego Ci nie wyszło w rtg, uszy do góry.
    • pulcino3 Re: Opis rtg płuc 09.01.21, 23:46
      Zwapnienie płuc po infekcji. Nic Ci nie będzie. U mojego syna w wieku 6 lat rentgen pokazywał już zwapnienia po infekcjach, lekarz uspokajał że to nic groźnego. Mój syn jest dorosły teraz.
    • konsta-is-me Re: Opis rtg płuc 10.01.21, 01:35
      Zrób tomografię, jeśli możesz,przed.
      Choć bez skierowania od pulmonologa się nie da chyba.
      Ja musiał zrobić ostatnio i opis jest bez porównania bardziej dokładny niż jakiekolwiek RTG, na którym czasem radiolodzy piszą glupoty (mi na jednym wyszedł "niedorozwój żeber" na drugim też, a w tomografii wyszło że chodzi o tzw."zespół żeber szyjnych " i to dawało dziwny cień na RTG.
      • princy-mincy Re: Opis rtg płuc 10.01.21, 08:18
        Mam plan najpierw iść do pulmonologa a potem tomograf.
    • rycerzowa Re: Opis rtg płuc 10.01.21, 12:25
      zdrowie.radiozet.pl/Medycyna/Diagnostyka-medyczna/Objaw-Schamrotha-pomocny-w-diagnozie-raka-pluca

Coś takiego przysłała mi kuzynka, twierdząc, że w przypadku jej szwagra właśnie dziwny wygląd jego paznokci zwrócił uwagę lekarza rodzinnego. Zdiagnozowano zwłóknienie płuc, i raka, niestety.
      • princy-mincy Re: Opis rtg płuc 10.01.21, 15:17
        Mnie to nie dotyczy, mam prawidłowe paznokcie.
    • smaczna_zupa Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 00:11
      Na prześwietleniu masz opis, że to guzek pozapalny? Niebywałe wykształcenie ma osoba robiąca opis zdjęcia, wróżbita może.
      Najpewniej tak jest, to guzek po infekcji, zapaleniu płuc, oskrzeli, ospie. Najpewniej nic groźnego.
      Jeśli nie chcesz żeby pulmonolog również bawił się we wróżbitę to zrób PET skan. Ja osobiście gdybym miała jakikolwiek guzek w płucach zrobiłabym to jak najszybciej, całego ciała.
      • andaba Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 00:22
        Uwielbiam rady "zrób coś tam". Gdy tym czymś jest morfologia to jeszcze ok, szybko i tanio nawet bez skierowania, ale tu mowa o badaniu, które kosztuje więcej niż pogrzeb (a go nie wyklucza, bo jeszcze nikt od badania nie wyzdrowiał).

Autorko, poczekaj na tego pulmonologa, 1,5 tygodnia to niedługo.
        • smaczna_zupa Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 00:39
          No tak, zapomniałam, że nie mieszkam w Pl, szczerze mówiąc nie wiem ile kosztuje. Ja robiłam pet skan dwa razy, raz wysłana przez lekarza i czekałam trzy dni, drugi raz prywatnie.
          Nie wiem, w jaki sposób wizyta u pulmonologa miałaby określić, co to za guzek. Tutaj jest potrzebny skan, zwykła tomografia potwierdzi jedynie, że taki guzek jest, może pokazać, że jest ich więcej i nadal nikt nic nie wie. Typ takiego guzka określi jedynie pet skan i ja osobiście bym go zrobiła.
          • hanusinamama Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 00:54
            Gdzie to PET Scan taki tani? Znam przynajmniej 3 osoby które tomografie prywatnie robiliy w PL a nie w kraju zamieszkania, bo róznica w cenie była konkretna.
            • smaczna_zupa Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 09:47
              Nie wiem, gdzie jest tani. Dla mnie jest dostępny.
          • konsta-is-me Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 06:28
            Jaka jest różnica między tomografia a petscan?
            Czyli to drugie to po prostu tomografia z podanym dożylnie kontrastem.
            • smaczna_zupa Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 09:55
              Poczytaj sobie, na pewno jest to lepiej wytłumaczone, niż ja ci to na szybko napiszę.
              • konsta-is-me Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 21:54
                Wychodzi że petscan to to samo co tomografia z kontrastem.
      • princy-mincy Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 09:07
        Tak właśnie jest napisane- guzek pozapalny.
        Też się z mężem zastanawialiśmy, skąd radiolog to wie. Doszliśmy do wniosku, że to dlatego, że na skierowaniu było coś o ocenie płuc i ew zmian pozapalnych.
        • smaczna_zupa Re: Opis rtg płuc 11.01.21, 10:00
          Najczęściej jest to pozapalne. Najczęściej jest też kilka innych zwapniałych, których prześwietlenie nie pokaże. Pulmonolog cię osłucha i nic ci z tego prześwietlenia więcej nie powie. Poproś o skierowanie na skan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka