Dodaj do ulubionych

Less/zero waste

• migafka357 Re: Less/zero waste 02.02.21, 02:51
      Właśnie ostatnio wyczytałam, jak bardzo podczas epidemii skoczyła emisja CO2 ze spalin z ciężarówek i aut kurierów, które rozwożą zakupy robione on-line i mam kaca moralnego, bo lubię tak kupować. Ale to faktycznie dużo więcej spalin uncertain
      • chatgris01 Re: Less/zero waste 02.02.21, 08:06
        Więcej spalin z pojedynczych aut i ciężarówek rozwożących dla kilkudziesięciu osób, niż jakby każda z tych kilkudziesięciu osób pojechała własnym autem? Dziwne.
        • migafka357 Re: Less/zero waste 02.02.21, 16:46
          Największą różnicę robią ponoć zwroty.
    • kruszysia Re: Less/zero waste 02.02.21, 18:05
      Planuję jadłospis tak, aby nie wyrzucać jedzenia.
      Staram się wykorzystywać produkty sezonowe i regionalne.
      Nie używam ręczników papierowych.
      Używam serwetek z materiału (chyba, że w menu przewidziano barszcz lub coś z olejem z pestek dyni).
      Na codzień sprzątam używając sody, octu, boraksu, mydła etc., choć mam na podorędziu środki specjalistyczne.
      Kupuję ubrania w dobrym gatunku (nowe lub używane), aby służyły latami.
      Nie przegrzewam mieszkania.
    • leia33 Re: Less/zero waste 02.02.21, 19:13
      Unikam foliówek jak ognia, zakupy robię z własnymi torbami i siateczkami na warzywa i owoce. Ciuchy kupuję używane, sezonowo, mody mnie nie interesują. Mam dwie pary butów na sezon - wystarcza mi to. Oszczędzam wodę, zbieram deszczówkę, mam perlatory. Nie kupuję durnostojek, pierdółek, serweteczek, pudełeczek, drobiazgów. Nie toleruję plastiku na ogrodzie - lamp solarnych, świecidełek i oświetlenia na święta, choinka zawsze w donicy - przesadzam do ogrodu. Nawożę naturalnie, obornikiem, mam kompostowniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka