Dodaj do ulubionych

Problem z urodzinami chrześniaka

17.02.21, 18:43
Szwagier jest po rozwodzie, ma dziecko, które jest moim i męża chrześniakiem. Co roku pojawia się ten sam problem przed urodzinami małego, bo ze strony szwagra jest cisza. Urodzin on nie planuje organizować, załatwia tą sprawę matka dziecka dla swojej częsci rodziny. Co byscie robiły w tej sytuacji? Jako chrzestni czujemy się zobowiązani aby malemu wreczyc prezent. W poprzednim roku wymusiliśmy grzecznie kawe u szwagra z okazji tych urodzin. Nie wiem jak teraz sie zachowac.
Zaznaczam, że na wszystkie urodziny moich dzieci rodzina cała jest od lat zapraszana, łącznie ze szwagrem i chrześniakiem. Moi wszyscy chrzestni i pozostala rodzina z dużym wyprzedzeniem jest zaproszona. My z meżem takiego komfirtu jako chrzestni nie mamy. Co robić? Olać te urodziny? Wpraszać sie ciagle grzecznie? Dawac prezent przy okazji u nas po 2tygodniach? Ostatnie rozwiazanie zapewne byloby dla szwagra bardzo korzystne, zero obowiazkow jako ojciec a prezent jest...
Doradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:46
      Mhm, który to z twoich wątków w których liczysz na klatkę? Komfort jako chrzestny i wygodny szwagier, lol.
      • 35wcieniu Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:47
        jatkę *
        • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:54
          Rozwiazanie, nie jatkę. Pisze wtedy, kiedy nie mozemy w domu wyciagnac tych samych wnioskow i chce spojrzenia z zewnątrz
          • 35wcieniu Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:55
            Oczywiście big_grin
          • annajustyna Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:59
            Dawać prezent przy okazji i już.
            • minniemouse Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 02:10
              ja bym po prostu pogadała z tym mrukiem-rodzicem i wzięła samego chrześniaka albo do sklepu na zachwycające zakupy albo gdzieś gdzie chciałby pójść - w ramach prezentu. np do kina czyco.

Minnie
    • alicia033 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:49
      dajcie prezent te dwa tygodnie później i przestańcie szukać problemu tam, gdzie go nie ma.
      Skoro własny ojciec urodzinami dziecka się nie przejmuje, ex-szwagierce was nie brak, to przestańcie wbijać się tam, gdzie was nie chcą.
    • szpil1 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:51
      mag1_k napisała:

>
      > Wpraszać sie ciagle grzecznie?

Nie ma czegoś takiego jak "grzeczne wpraszanie się". To się wzajemnie wyklucza.

A poza tym ja bym olała. Ewentualnie, jak wam tak bardzo zależy to się skontaktujcie bezpośrednio z matką dziecka.
    • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 18:52
      Prezent z życzeniami wysłać pocztą/kurierem/itp. Nie dziękuj, nie dziękuj...
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:21
        Zdecydowanie za bardzo to przeżywacie.
        • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:27
          Może macie racje. Tak mam od zawsze xakodowane w głowie, że powinna byc wzajemnosć w takich relacjach. Brat meża zapraszany u nas na wszystkie okazje, wiec raz w roku powinien choc ta kawe z ciachem jak nas wzial za chrzestnych
          • magdallenac Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:45
            mag1_k napisała:

>wiec raz w roku powinien choc ta kawe z ciachem jak nas wzial za chrzestnych

Strasznie to kołtuńskie
            • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:52
              jak wg Ciebie mamy postąpić?
              • magdallenac Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:59
                Nie wiem jak macie postąpić, ale oczekiwanie i wymuszanie "kawy i ciacha, bo Was wziął za chrzestnych" jest tak samo kołtuńskie, jak zakładanie, że jeśli ktoś jest chrzestnym to powinien kupić drogi prezent na komunię/wesele/whatever.
                • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:25
                  No wiesz jak ktoś krytykuje moj sposob myslenia, to przypuszczalam, że cos tu zaproponuje konkretniejszego
                  • alicia033 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:01
                    mag1_k napisała:

> zaproponuje konkretniejszego

toteż bardzo konkretnie ci proponujemy przestanie nachalnego wbijania się komuś, kto kontaktem z wami nie jest zainteresowany.
                • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 08:52
                  Nie dawałabym prezenty przez kogoś bo to usprawiedliwia ojca. Dziecko niewinne, dawałabym dziecku po tych 2 tyg jak się zobaczycie. I dzwoniłabym do dziecka. Jeśli uważasz, że nie ma wzajemności to nie karz dziecka, po prostu może jeśli tak ci przeszkadza brak kawy to dawaj skromniejszy prezent przy okazji widzenia się u Was. Ale dawaj, bo chrześniak w tym całym zamieszaniu to tylko niewinne dziecko.
                • pade Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:17
                  Oczekiwanie wzajemności nie jest kołtuńskie. Kołtuńskie jest wpraszanie się.
              • alicia033 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:59
                jest obok wątek black_halo o kończeniu znajomości.
                Przeczytaj powoli: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171275245,171275245,Wygaszanie_kontaktu.html
                i weź na klatę to, że szwagier swoim zachowaniem daje wam znać, że nie jest zainteresowany kontaktami z wami. Po prostu NIE JEST. I przestań wymuszać na nim tę kawę i ciacho.
                • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 22:09
                  W druga strone jak najbardziej jest, chetnie do nas przychodziwink
                  • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:26
                    Bo często jest tak, że jak chłop zostanie sam, to nie potrafi prowadzić domu, a już kawki i inne przyjęcia są dla niego kompletnie nie do ogarnięcia. Nie musi to oznaczać, że kontaktu nie chce. Mam w rodzinie taki przypadek, dopóki była żona, kontakty były i zapraszali do siebie. Po jej śmierci nikt już zapraszany nie był, facet za to chętnie korzystał z zaproszeń na święta i inne takie.
                    • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:31
                      Dokladnie. Jeśli do was przychodzi na urodziny waszych dzieci z prezentami tzn ze tylko u siebie czuje się kiepsko jako gospodarz
                  • canaille Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 18:37
                    To zaproście go na kawkę i wręczenie prezentu dziecku.

Szwagier, rozumiem, rozstał się z matką dziecka? Jesteście rodziną z jego strony czy z jej strony? Wiecie jak układają się relacje między nimi i stosunek do członków rodziny tej drugiej osoby?

Jak piszę ematki - nie karać dziecka i tyle. Dziecko to dziecko, będzie rosło, z prezentu na pewno się ucieszy, a kto jest kim w tym stadzie i co chodzi dorosłym będzie dla niego przez długi czas nieistotne.
          • majaa Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 20:01
            mag1_k napisała:

> Może macie racje. Tak mam od zawsze xakodowane w głowie, że powinna byc wzajemn
            > osć w takich relacjach. Brat meża zapraszany u nas na wszystkie okazje, wiec ra
            > z w roku powinien choc ta kawe z ciachem jak nas wzial za chrzestnych

Może i powinna, ale jej nie ma. Jak Was to tak uwiera, to też przestańcie go zapraszać, i tyle. Żeby dać prezent chrześniakowi, wcale nie musicie wpraszać się do szwagra. Wpraszanie się jest słabe i nie ma nic wspólnego z grzecznością.
      • zosia_1 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:26
        Dlaczego wysłać prezent. Czy prezent hest obowiązkiem chrzestnych?
        • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:51
          Bo się wątkodajka pyta jak dostarczyć prezent. To grzecznie jej odpowiedam.
          • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 22:06
            Ale to tez fajnie wiedziec, czy wg Was chrzestni sa czy nie sa zobowiazani wreczac ten prezent ur? Po to forum, bo widze inne spojrzenie na sprawe. Nie rozwlekam takich tematow w otoczeniu, wiec fora to dobre miejsca wg mniesmile
            • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:59
              Szykujesz artykuł na jakiś portalik i brakuje weny twórczej ?
            • kolteta Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:25
              Nie są. Z tego co się orientuję to w instytucji chrzestnych chodzi o coś zupełnie innego niż prezenty urodzinowe.
              • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 11:11
                Dla wiekszości jednak chrzestny=bardziej wypaśny prezent😉
    • kafana Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:07
      Może zabrać młodego do siebie, na spacer, gdzie tam lubi i przy okazji prezent. Można uzgodnić zarówno z ojcem jak i matka. Nie oczekiwałabym zaproszen od rodziców. To nie dziecka wina ani odpowiedzialność.
    • woman_in_love Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:25
      Załatw to z matką dziecka a nie szwagrem. Niech ona was zaprasza i wtedy dawajcie prezent.
      A jak nie, to siedźcie cicho i cieszcie się, że nie wydajecie kasy.
      • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:30
        Jest podział, ze jej rodzina i nasza strona w ogole nie ma kontaktów z soba, wiec nasza obecnosc podczas tamtej imprezy nie wchodzi w gre.
        Nie pasuje nam to, ale ta kwestia to akurat nie nasza sprawa. Wkurza mnie tylko, ze bas wzial na cgrzestnych, a kwestie urodzin ma teraz gdzies...
        • woman_in_love Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:38
          Jest podział, ze jej rodzina i nasza strona w ogole nie ma kontaktów z soba

To spoko. To prezentów też nie ma.
        • aqua48 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:38
          To wobec tego sami zorganizujcie chrześniakowi urodziny z prezentem od Waszej części rodziny. Zabierzcie gdzieś, zorganizujcie jakieś fajne zajęcie, rozrywkę. Bycie rodzicami chrzestnymi to nie byle co..
          • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 09:00
            Te urodziny zorganizujcie chrześniakowi bez ojca. Zaproś cie go tydz, dzień po urodzinach u matki. Zróbcie mu fajny dzień z wasza rodzina
        • sol_13 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:41
          mag1_k napisała:

> Wkurza mnie tylk
          > o, ze bas wzial na cgrzestnych, a kwestie urodzin ma teraz gdzies...

A co Was to obchodzi?
        • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:22
          A gdzie w tym wszystkim jest dziecko? Chcecie dać chrześniakowi prezent, to możecie dać bez zwalania się szwagrowi na chatę, skoro on kawek i przyjęć nie ogarnia. O co w tym wszystkim ci chodzi?
        • szpil1 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:56
          mag1_k napisała:

> Wkurza mnie tylk

Ty tak na poważnie?
        • 3-mamuska Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 01:56
          mag1_k napisała:

> Jest podział, ze jej rodzina i nasza strona w ogole nie ma kontaktów z soba, wi
          > ec nasza obecnosc podczas tamtej imprezy nie wchodzi w gre.
          > Nie pasuje nam to, ale ta kwestia to akurat nie nasza sprawa. Wkurza mnie tylk

NIE MUSI BYĆ PODCZAS PRZYJĘCIA.
          Możecie iść dzień wcześniej /dzień po zostawią dla was kawek ciasta.
          Poza tym co za skretyniały pomysł ze nie możecie mieć kontaktów. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
        • m_incubo Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 20:09
          Skąd was wziął? Z półki z chrzestnymi? Ojp.
      • homohominilupus Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:33
        woman_in_love napisała:

> Załatw to z matką dziecka a nie szwagrem. Niech ona was zaprasza i wtedy dawajc
        > ie prezent.
        > A jak nie, to siedźcie cicho i cieszcie się, że nie wydajecie kasy.
        Dokładnie tak bym zrobila
      • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:31
        Ależ wymuszanie zaproszeń od matki dziecka jest jeszcze bardziej nieszczęsne niż od ojca. Naprawdę, nie trzeba być goszczonym, by uhonorować urodziny chrześniaka, a w końcu o to chodzi, nie o kawusię i ciacho dla rodzica chrzestnego.
    • klementyna156 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:35
      Zadzwonić z życzeniami. I tyle. Absolutnie nie wymuszać zaproszenia, ale też odpuścić sobie prezent.
    • leni6 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:37
      Prezent przy pierwszym spotkaniu po urodzinach, nie widzę żadnych wad takiego rozwiązania.
      • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:33
        Nastepne spotkanie to urodziny mojego dziecka, podczas ktorych szwagier z synem beda sie gościć... to dobry moment?
        • magdallenac Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:15
          Nie zapomnij pomiedzy ciachem, a kawa rzucic jakies sarkastycznej uwagi na temat niesymetrycznosci goszczenia sie. Tak, zeby szwagrowi w piety poszlo.
          • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:59
            Dla mnie to mało zabawne.. on jest h nas pare razy w roku, do siebie nie zaprasza rodziny w ogóle. Warunki bytowe, zdrowie itp ma bardzo ok, zeby nie bylo
            • aqua48 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 10:16
              mag1_k napisała:

> Dla mnie to mało zabawne.. on jest h nas pare razy w roku, do siebie nie zapras
              > za rodziny w ogóle. Warunki bytowe, zdrowie itp ma bardzo ok, zeby nie bylo

A po co ma zapraszać i robić sobie kłopot, kupować coś, sprzątać specjalnie, zmywać? Kontakty i tak zapewniacie zapraszając do Was. Jak przestaniecie zapraszać to może się ogarnie, a może okaże się że tych kontaktów z Wami wcale nie potrzebuje i nie pragnie na tyle żeby dać coś od siebie? Nie wiadomo..
            • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:03
              Moze jego żona po prostu was nie lubi? Nie chce się z wami spotykać, no tez tak bywa. A ten prezentowy przymus, naprawdę... ile ten wasz chrześniak ma lat? Bo może da się załatwić blikiem? Jak juz sterszy, to będzie zadowolony.
              • muireade Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 06:49
                Są po rozwodzie, więc to już eks-żona.
        • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:24
          Jak najbardziej, chrześniak się na pewno ucieszy.
    • livia.kalina Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 19:55
      Dałabym prezent przy okazji albo poprzez kogoś.
    • taniarada Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:05
      Prezent wręcz dziecku .Szawagra nie zapraszaj.🤣
      • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:31
        Z drugiej strony dlaczego mają moje dzieci nie mieć jednego z wujkow na swoich urodzinach czy podczas swiąt?
        • homohominilupus Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:34
          No dramat normalnie
          • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:41
            Widze, ze dajecie mi do zrozumienia, ze przezywam pierdoly. Ale zycie sklada sie z takich roznych spotkan, drobiazgow. Jak kazdy kazdego bedzie olewal, to zadne sensowne spotkanie rodzinne nie dojdzie do skutkusad staramy sie trzymac pewnych zasad, zalezy nam na regularnych spotkaniach. Jak inaczej rodzina ma sie widywac, rozmawiac z soba?
            • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:53
              Dobrze, nie mam takiej rodzinki, co chce wymuszać goszczenie jej w urodziny mojego potomka...😉
              • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:54
                I to jeszcze w pandemii...
                • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:57
                  Czyli chrzestni nie wreczaja prezentow ur Twoim dzieciom?
                  • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:03
                    W czasie pandemii nie organizowałam żadnych większych imprez domowych. To raz. A dwa spójrz na moją wcześniejszą odpowiedź na twoje pytanie. W drugą stronę działało tak samo, po prostu wysyłałam chrześniakom. I nawet -o zgrozo-od razu na ich adres/paczkomat.😉
                  • kolteta Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:33
                    To jest dramat, ze dziecko od chrzestnych nie dostanie prezentu! Gdzie jest rzecznik praw dziecka!
                    Ty tak serio??
            • alicia033 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:08
              przyjmij do wiadomości, że twoje zasady są tylko twoimi zasadami, inni ich stosowaniem nie są zainteresowani i twoje rodzinne spotkaniania w ogóle ich nie interesują.
              • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:07
                A w ogóle kogokolwiek obchodzą jakiekolwiek wpisy na tym forum 😉
            • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:38
              Kurła, gdzieś już wyżej napisałam. Mamy przypadek w rodzinie, że chłop został sam i nikt nie oczekuje od niego zaproszeń, ale jest zapraszany przy okazji większych okazji przez rodzinę i nikogo taki układ nie bulwersuje, przeciwnie jest zapraszany, bo rodzina czuje się zobligowana i nie chce, by był sam.
              • scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:06
                Tak basia, ale widzisz on jest zapraszany i to jest fajne. Z wątkodajka zapraszana nie jest, tyko chce się na silę wpychnąć
                • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:54
                  Nie jest zapraszana, bo
                  Albo jej zaproszenie wiąże się ze stresem dla samotnego faceta, bo e, a itd
                  Albo dlatego że faceci nie przywiązują do tego wagi. Gdybym ja mojemu nie mówiła, że za tydz urodziny syna (nieokragle, więc rodziny w wakacje nie zapraszamy, bo oni są 15.08 na wyjazdach) i że ma zarezerwować restauracje na obiad to też miałby to w niepamięci.
            • swinki_trzy Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:12
              Jeśli taka namolna jak tutaj jesteś na co dzień, to nie dziw się, że nie chcą cię zapraszać.
              • swinki_trzy Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:13
                A nie, nie tyle namolna co upierdliwa.
        • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:37
          Ile Ty masz lat, że chcesz wszystkich i wszystko ustawiać po swojemu? Szwagier wie o tych twoich rozkminach, które tu nam fundujesz? Domyślam się, że nie, bo by nie zbliżał się do Ciebie na kilometr i wiał z wrzaskiem na Twój widok. Wyobrażam sobie jak musisz swoim "problemem" zatruwać życie małżonkowi, aż mi go żal.
    • sol_13 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:43
      Jak zaglądam w takie wątki , to kolejny raz sobie gratuluję, że nie ochrzcilam dzieci.
      Wieczne problemy z tymi chrzestnymi. Po co to komu.
      • woman_in_love Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:24
        babcie ochrzciły... big_grin
        • annajustyna Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:30
          Ale wtedy bez chrzestnych.
          • woman_in_love Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 22:12
            kto wie big_grin
    • volta2 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:44
      u mnie w rodzinie jest tak, że jak jest zaproszenie to jest i prezent, jak nie ma zaproszenia to i prezentu też nie ma.

jest to klarowne, niczego nie wymuszające, proste w zrozumieniu dla takiego tatuśka.
      jeśli mimo tego, że on was nie zaprasza chcesz go dalej u siebie widzieć, to oczywiście zapraszaj, nie fochuj się, ale rozważania o prezentach zatrzymaj na czas, gdy będziesz poproszona na torcik.

wigilię u babci możesz potraktować łagodniej i prezent dla chrześniaka mieć(tylko pewnie wtedy chrześniaka nie ma?)
      • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:46
        Tak sie dogadujemy, aby chrzesniaka zawsze w swieta jedne i drugie widziec, u nas albo u babci i wtedy wreczam prezenty swiateczne
    • kragina Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:45
      W mojej rodzinie było to rozwiązane tak: dzwonisz do mamy dziecka, mówisz że chciałabyś go zaprosić na pizze/spacer/do was na ciastko ustalasz dogodny termin, spędzasz czas z chrześniakiem i wręczasz prezent.
      Mama odbierze pociechę o ustalonej porze - obydwie strony powinny być w komfortowej sytuacji smile
      • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:41
        No, ale autorka chce kawy i tortu u szwagra i jedynie to się liczy. Chce na chama zmusić dorosłe osoby, by wyprawiały urodziny swojemu dziecku zgodnie z jej wyobrażeniami.
        • 3-mamuska Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 02:03
          basiastel napisała:

> No, ale autorka chce kawy i tortu u szwagra i jedynie to się liczy. Chce na cha
          > ma zmusić dorosłe osoby, by wyprawiały urodziny swojemu dziecku zgodnie z jej w
          > yobrażeniami.

Kawa i ciasto kupione w piekarnii nie jest przyjęciem czy wyprawieniem urodzin.
          Poza tym strasznie to głupie ze nie idą na urodziny zorganizowane do domu chłopca. Idą jedzą tort piją kawę dają prezent pitu pitu 30 minut i do domu i tamta rodzina wtedy może wypuścić powietrze.

Jak oleją to potem będzie ze ojciec ma dziecko gdzieś i oni tez. A z tego robią się potem nieporozumienia na dłużej.
          • kragina Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 08:01
            3-mamuska napisała:

> basiastel napisała:
            >
            > > No, ale autorka chce kawy i tortu u szwagra i jedynie to się liczy. Chce
            > na cha
            > > ma zmusić dorosłe osoby, by wyprawiały urodziny swojemu dziecku zgodnie z
            > jej w
            > > yobrażeniami.
            >
            > Kawa i ciasto kupione w piekarnii nie jest przyjęciem czy wyprawieniem urodzin.
            > Poza tym strasznie to głupie ze nie idą na urodziny zorganizowane do domu chło
            > pca. Idą jedzą tort piją kawę dają prezent pitu pitu 30 minut i do domu i tamta
            > rodzina wtedy może wypuścić powietrze.
            >
            > Jak oleją to potem będzie ze ojciec ma dziecko gdzieś i oni tez. A z tego robi
            > ą się potem nieporozumienia na dłużej.
            >

Ale nie idą na urodziny bo rodzice są po rozwodzie- może się nie lubią, może się coś stało- nie ważne, to są sprawy dorosłych. Jak chcą miło spędzić czas z dzieckiem to nie wpychają się na siłę tam gdzie ich nie chcą, tylko szukają rozwiązania w postaci zorganizowania spotkania na własną rękę.

Serio to jest takie super iść na przyjęcie gdzie ktoś cię nie chce?!
    • shmu Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 20:59
      Możecie zabrać dziecko na lody i wręczyć mu prezent. W sumie nie jego wina, że ojciec nie chce mu urodzin organizować, ale poszkodowane też nie jest, bo imprezę ma (organizowana przez mamę). Po drugie, jeśli macie ok kontakt z bratem to to całe wypraszanie się to chyba żaden problem, na zasadzie: słuchaj Czesiu, kiedy moglibyśmy wpaść wręczyć prezent dziecku? No chyba, że macie zimne kontakty, to rozwiązanie pierwsze. Inaczej nie rozumiem spinki.
    • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:08
      Razem z mężem mamy 6 chrześniaków, z czego "czynnych" jest tylko 2. Czynnych, czyli takich z którymi kontakt jest w miarę regularny. A tylko jeden, najmlodszy, obdarowywany corocznie prezentami. Ta reszta to niestety rodziny, z którymi kontakt wygasł z różnych powodów i do głowy by mi nie przyszło zeby wymuszać wizyty. Moje dzieci tez mają takich chrzestnych i podchodzę do tego bez spiny, to jakiś relikt przeszłości, jak rany...
      • ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 09:24
        Za to chrzest sam w sobie reliktem przeszłości nie jest, wcale a wcale big_grin
        • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:07
          No nie jest, dla tych wierzących dla których to ważny moment, to poważna rzecz. Ale rola chrzestnych w założeniu miała być zupełnie inna, niż coroczne zapewnianie dzieciakowi prezentów, nie mówiąc już o grubych imprezach typu komunia, osiemnastka, wesele...
          • ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:00
            No ale piszesz, że podjęłaś to zobowiązanie wiele razy, a teraz nie utrzymujecie kontaktów.
            Jak rozumiem, w instytucji rodziców chrzestnych teoretycznie chodzi o osoby, które wspomagają rodziców w wychowaniu dziecka w wierze katolickiej, podejmują pewne zobowiązanie. Czy coś źle zrozumiałam? (Nie znam się dobrze na KRK)
            • annajustyna Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:16
              Dokładnie tak.
            • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:18
              A nie można swyerowac przy większych dzieciach tylko okrągłych urodzin? A w urodziny dziecka pojechać z nim i mężem na weekend na termy, do hotelu z aqua parkiem? Wyjazdzacie i kawek nie ma. Robicie tylko 15, 18.
              • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:20
                Robić rzadziej, co 2,3vlata to i szwagier przychodzący rzadziej tak denerwować nie będzie. A swoich urodzin, imienin, rocznic świętować tylko z mężem. No chyba że 20st rocznica slubi czy 40stka,50tka
            • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 07:22
              ludzikmichelin4245 napisał(a):

> No ale piszesz, że podjęłaś to zobowiązanie wiele razy, a teraz nie utrzymujeci
              > e kontaktów.
              > Jak rozumiem, w instytucji rodziców chrzestnych teoretycznie chodzi o osoby, kt
              > óre wspomagają rodziców w wychowaniu dziecka w wierze katolickiej, podejmują pe
              > wne zobowiązanie. Czy coś źle zrozumiałam? (Nie znam się dobrze na KRK)

Ja juz dawno opuściłam szeregi (a raczej ławy) KK😀 ale o ile dobrze kojarzę, to czy instytucja chrzestnych nie miała służyć temu, by w razie śmierci biologicznych rodziców (co nie było rzadkością) ktos byl zobowiązany do wychowania dziecka w wierze? Dziś takie rozwiązanie raczej jest niemożliwe 😉

A co do utrzymywania kontaktów: one się najpierw rozluźniły, potem całkiem urwały, i wcale nikt się nie kwapi do nawiązania z powrotem. A samo bycie chrzestnym... to juz dla mnie taka martwa tradycja.
    • saszanasza Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:12
      Nigdy na zadne urodziny dzieci nie zapraszałam chrzestnych. Zazwyczaj jednak niektórzy przysyłają dzieciakom jakąś kartkę i 50 zł w kopercie niektórzy nic, nawet sms z życzeniami. Dbam jedynie by dzieci rownież składały urodzinowe życzenia chrzestnym, nawet tym, którzy milczą i udają, że nie istnieją.
      • szpil1 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:53
        saszanasza napisała:

> Dbam jedynie by dzieci rownież składały urodzinowe życzen
        > ia chrzestnym, nawet tym, którzy milczą i udają, że nie istnieją.
        >

Po co? Tzn. chodzi o tych milczących i nieobecnych w życiu dziecka.
      • 3-mamuska Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 02:06
        saszanasza napisała:

> Nigdy na zadne urodziny dzieci nie zapraszałam chrzestnych. Zazwyczaj jednak ni
        > ektórzy przysyłają dzieciakom jakąś kartkę i 50 zł w kopercie niektórzy nic, na
        > wet sms z życzeniami. Dbam jedynie by dzieci rownież składały urodzinowe życzen
        > ia chrzestnym, nawet tym, którzy milczą i udają, że nie istnieją.
        >

Bardzo to smutne...
    • novembre Re: Problem z urodzinami chrześniaka 17.02.21, 21:23
      Zależnie od wieku dziecka, spytać albo szwagra, albo chrześniaka:
      - słuchaj, niedługo twoje/twojego syna urodziny, chcielibyśmy mu wręczyć prezent, kiedy możemy się spotkać?
      - jeśli starszy zaprosić do siebie/do kina/na miasto itp.
      Jak padnie odpowiedź, to ją uszanować. Nawet jeśli to będzie przy okazji następnego spotkania i tej kawy i ciasta u niego nie dostaniecie. Chyba że nie chodzi wam o więź z dzieckiem, tylko o tę kawę.
      • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:50
        No przecie, że o kawę chodzi, nie o chrześniaka. Autorka zapomina, kto tu jest w tym momencie ważny. Symetria w zapraszaniu ma być, bo inaczej kontakty są bez sensu.
    • mja-15 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 09:15
      Jeśli w tym kraju zakłada się, że jedyną rolą chrzestnego jest wymaganie wręczenia lub wręczanie prezentów i kupy kasy na komunię czy ślub chrześniaka, to po co ten chrzest w ogóle. To mija się z założeniami tego obrzędu i konsekwencjami z nim związanymi na polu duchowym, a nie finansowym.
      Ja nie jestem chrzestną nawet u siostry, bo z kościołem mi nie po drodze.
    • ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 09:22
      Myślę, że żadne z rodziców nie jest zainteresowane, żebyście mieli relację z chrześniakiem i nie na się co ciskać.
      W tej sytuacji grzecznie zapytałabym wprost jakiego rodzaju materialne gesty byłyby mile widziane, bo stawiam dolary przeciwko orzechom, że za ileś lat opowiadana będzie historia o "chrzestnych, co to nawet czekolady nigdy nie dali".
      Ludzie, którzy chrzczą bombelki z reguły są bardzo kołtuńscy.
      • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:13
        Ja ochrzciłam...😆 zabrakło mi energii na samotną walkę z babciami, dopiero jak młodzież sama odmówiła bierzmowań, jakos poszło. Ale i tak czuję ciągle za sobą smrodek hipokryzji 😏
    • memphis90 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 10:01
      Szwagier po rozwodzie, więc zasady KK muszą być dla niego baaaaardzo istotne... 😜
      • annajustyna Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 10:06
        Nie wiadomo, co tam było. Poza tym tonie szwagier jest chrześniakiem.
        • memphis90 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:08
          Dobry katolik się nie rozwodzi, tylko dźwiga swój krzyż i cieszy się bozym darem.
          • annajustyna Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 16:19
            🤣🤣🤣🤣
    • palacinka2020 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:05
      Olac urodziny. Dlaczego koniecznie chcecie wreczac ten prezent?
    • feliz_madre Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:10
      Zależy Ci na kontaktach ze szwagrem czy z chrześniakiem? Po wuj Ci wymuszona kawa u szwagra? Zbudujcie dobrą relacje z dzieckiem - Dzwoń do niego, wysyłaj paczki, zabieraj na lody. Jeśli rodzic jest niechętny spotkaniom na siłę, wizyta u niego byłaby ostatnia rzecA, o której bym pomyślała. Z okazji urodzin zabierzcie dzieciaka do siebie, na spacer, wycieczkę. Niekoniecznie w dniu urodzin. W dniu urodzin zadzwońcie z życzeniami i się umówcie.
    • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:16
      Nie oczekiwałabym od ojca dzieci, że zaprosi. Chodzi w końcu o uhonorowanie chrześniaka i jeśli Wam na tym zależy, to możecie go zaprosić na jakieś lody, wręczyć prezent i dzieciak na pewno będzie zadowolony, a o to chodzi.
      • karme-lowa Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 11:48
        W dzień urodzin (albo dzień wcześniej czy później) zaproście chrześniaka do siebie/na lody/na spacer. Spędźcie razem parę chwil i wtedy dajcie prezent.
    • cosmetic.wipes Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:13
      Pytanie zasadnicze: zależy ci na chrześniaku czy na głupawych konwenansach?
      • ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:37
        Może nie zależy jej ani na jednym, ani na drugim, ale zasugerowała się głosami, że rola chrzestnych ma wymiar przede wszystkim materialny. Był nawet swego czasu wątek o 18-ce, ematka radziła, że chrzestnych koniecznie należy zaprosić, żeby nie pozbawiać dziecka konkretnego zastrzyku gotówki od chrzestnych.
        Może zatem wątkodajka czuje się zobligowana do sponsorowania.

• mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:28
          Zależy mi na chrzesniaku i na konwenansach. I tak prawda, mam zakodowane w głowie, że chrzestni powinni obdarować chrzesniaka w świeta i urodziny. Zaskoczona jestem, że wiekszosć wysmiała moje podejscie, a lenistwo i skąpstwo szwagra jest ok...
          Gdyby nie takie osoby jak ja, to nie byłoby spotkań rodzinnych szerszych niż rodzice z dziećmi.. jak czesto rozmawiacie przy stole z doroslymi czlonkami rodziny, kiedy sa pomysly zorganizowania dnia tylko dziecku, albo wyslania prezentu poczta?
          • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:44
            Może nie tak, że szwagier skąpy i leniwy... Ale ewidentnie nie chce cię gościć u siebie (ja bym obstawiała szwagierkę raczej), dlatego wydaje się większości tutaj, ze bez sensu narzucasz się. Może odpuść w tym roku?
            • szpil1 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 20:03
              szybki-lisek napisał(a):

> Może nie tak, że szwagier skąpy i leniwy... Ale ewidentnie nie chce cię gościć
              > u siebie (ja bym obstawiała szwagierkę raczej),

No, dokładnie.
            • effka454 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 21:29
              szybki-lisek napisał(a):

> [...] ja bym obstawiała szwagierkę raczej [...]

W pierwszym poście jest napisane, że szwagier po rozwodzie, dziecko mieszka z matką, a u ojca (szwagra) bywa.
              Do exszwagierki autorka zapraszana nie jest, bo nie utrzymują z tamtą rodziną kontaktów.
              A dziecko imprezę urodzinową ma organizowaną przez matkę
              • szybki-lisek Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 07:41
                Tak, rzeczywiście jest po rozwodzie. Wiec tak jak napisała sol ponizej: facet ma w pompie robienie urodzinek.
          • cosmetic.wipes Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:55
            Czyli na konwenansach. To sorki, nie poradzę.
            Gdybys jednak chciała zadbać o chrześniaka, to albo dajesz prezent przy okazji, albo wysyłasz, albo organizujesz mu urodziny.
          • aqua48 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 14:59
            mag1_k napisała:

Zaskoczona
            > jestem, że wiekszosć wysmiała moje podejscie, a lenistwo i skąpstwo szwagra jes
            > t ok...

Nikt tu nie pisał, że postawa szwagra jest chwalebna. Nie jest ok jedynie korzystać z zaproszeń bez wzajemności. Natomiast Twoja reakcja na taką postawę jest..dziwna? Bo w podobnej sytuacji po prostu przestaje się takiego człowieka zapraszać. To jedyna możliwa i dopuszczalna reakcja. Bo nie masz żadnej realnej możliwości by tę jego postawę zmienić, wychować dorosłego człowieka.

Albo zatem zależy Ci na tych kontaktach i zapraszasz go do siebie z całym dobrodziejstwem inwentarza zgadzając się z tym, że samotnemu mężczyźnie może nie chce się organizować rewanżu i przyjęcia nawet niewielkiego, albo uznajesz, że skoro brak zaproszeń z drugiej strony, Ty również nie wychylasz się. Co może skutkować dwojako - albo szwagrowi zrobi się przykro i będzie jednak dążył do kontaktu z Tobą, a Ty wówczas powiesz, że owszem, czekałaś na jego zaproszenie i z przyjemnością zeń skorzystasz, albo jeśli uzna że baba z wozu, koniom lżej to kontakt zerwiecie.
            .
            > jak czesto rozmawiacie przy stole z doroslymi czlonkami rodzi
            > ny, kiedy sa pomysly zorganizowania dnia tylko dziecku, albo wyslania prezentu
            > poczta?

W takiej sytuacji w ogóle nie rozmawiamy. Nie każdy ma aż taka potrzebę utrzymywania kontaktów z rodziną zwłaszcza gdy z tej drugiej strony nie widać żadnej chęci do ich podtrzymywania..Często kontakty z przyjaciółmi są częstsze i serdeczniejsze oraz bazujące na większej równowadze.
            • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:07
              To jest brat męża, tak?, Mieszka bez kobiety, a nawet jakby była jakaś, to czy pomyśli by robić pasierbowi urodziny jak matka już robi? "Chcesz jarać szwagra i pośrednio męża, że jego brat jest niedomyślny jak facet zwykle? Dużo znasz mężczyzn oprócz gejów zapraszających na imprezki rodzinne?
              • agniesia331 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:09
                I to nie jest powód by że szwagrem wygaszać kontakty. On do was przychodzi jak zapraszacie, po prostu kawka u niego w domu może byc ponad jego domyśl się.
              • sol_13 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 18:52
                agniesia331 napisała:

> Dużo znasz mę
                > żczyzn oprócz gejów zapraszających na imprezki rodzinne?

To jest fakt. Faceci mają w pompie takie rzeczy.
            • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:37
              Niezapraszanie tylko szwagra może sie skonczyc obrazą tesciów i innego rodzeństwa meża, tu nie zaryzykuję.
              • welcome_back Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 18:11
                Czyli znowu konwenanse uncertain
                Może zamiast rozkminy, niech Twój mąż z nim pogada i się dowie, jak to wygląda, skąd jest ten brak celebracji u niego. Może nie ma świadomości, że są takie oczekiwania? Proste pytanie, może będzie prosta odpowiedź i będziesz wiedziała na czym stoisz.
              • aqua48 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 20:41
                mag1_k napisała:

> Niezapraszanie tylko szwagra może sie skonczyc obrazą tesciów i innego rodzeńst
                > wa meża, tu nie zaryzykuję.

Rodzeństwo męża i teściowie robią Ci listę gości? To Ty masz zupełnie inny problem niż urodziny chrześniaka.
          • escott Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:23
            Swiat bez spotkań rodzinnych szerszych niż rodzice z dziećmi byłby o tyleż piękniejszy!
            • escott Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:26
              Ja nei lubię urodzin własnego dziecka, bo zawsze jest jakiś problem z wpraszającymi się dorosłymi członkami rodziny, co to mają zakodowane w głowie i muszę odstawiać jakieś upiorne sztywne "kawy". NIENAWIDZĘ. Nie tych ludzi, tych kaw.
              • ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:53
                A nie możesz organizować tylko "dziecięcych" urodzin (dla kolegów i koleżanek), a zrezygnować z tych rodzinnych?
                • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 18:46
                  Nie, rodzina oczekuje przyjecia urodzinowego, to sa nieliczne okazje do spotkań. Z innych okazji rzadko widujemy sie z kuzynami, rodzenstwem i innymi z rodziny.
                  • aqua48 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 20:44
                    mag1_k napisała:

> Nie, rodzina oczekuje przyjecia urodzinowego,

I tak w pandemii robisz te spędy rodzinne, organizowane nie dla własnej chęci i potrzeby spotkania się z WYBRANYMI miłymi ludźmi, tylko dlatego by spełnić oczekiwania rodziny? Żartujesz?
                • mag1_k Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 18:47
                  Dzieciece imprezy tez oczywiscie robie w bawialniach, trampolinach itp.
                • ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 22:07
                  ludzikmichelin4245 napisał(a):

> A nie możesz organizować tylko "dziecięcych" urodzin (dla kolegów i koleżanek),
                  > a zrezygnować z tych rodzinnych?

To było akurat do escott, która pisała, że nienawidzi tych rodzinnych spotkań urodzinowych.
                  • escott Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 01:37
                    Urządzam tylko dziecinne dla kolegów i koleżanek w bawialni (to znaczy mówimy o czasach przed covidem...). Ale co można powiedzieć, jak teść, który z dzieckiem ma realnie zerowy kontakt i mieszka daleko bardzo (takie pokolenie, takie wychowanie, że nie ma szans) czuje, ze musi przyjechać i nam obwieszcza odwiedziny? Mogę sobie nienawidzić kawek, ale nie zrobię mu przykrości. Natomiast on z tego ma, podejrzewam, również zerową przyjemność, to jest jakiś czysty upiorny konwenans właśnie. I to nie jest jedyny taki przypadek. Nie urządzam niczego tylko dla rodziny, nikogo nie zapraszam pierwsza, po prostu jestem pytana tonem oczywistości, właśnie o tak jak w tym wątku "kiedy wręczyć prezent". To co można na to odpowiedzieć? Podjedź pod dom, córka wyskoczy i odbierze?
          • 3-mamuska Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 02:09
            mag1_k napisała:

> Zależy mi na chrzesniaku i na konwenansach. I tak prawda, mam zakodowane w głow
            > ie, że chrzestni powinni obdarować chrzesniaka w świeta i urodziny. Zaskoczona
            > jestem, że wiekszosć wysmiała moje podejscie, a lenistwo i skąpstwo szwagra jes
            > t ok...
            > Gdyby nie takie osoby jak ja, to nie byłoby spotkań rodzinnych szerszych niż ro
            > dzice z dziećmi.. jak czesto rozmawiacie przy stole z doroslymi czlonkami rodzi
            > ny, kiedy sa pomysly zorganizowania dnia tylko dziecku, albo wyslania prezentu
            > poczta?

To dbaj o kontakty z dzieckiem. A szwagra przestań zapraszać na urodziny swoich dzieci o ile nie jest chrzestnym.
            Jak przychodzi to nie gość jak króla ,daj kawę i wypad.
            Ochłodzić kontakty jego skoro on się nie poczuwa.
            Wygodny facet z niego.
          • basiastel Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 11:22
            Rób swoje, bo szwagra nie zmienisz. On nie zacznie wyprawiać synowi urodzin i Was zapraszać, bo Ty masz coś zakodowane w głowie. Zresztą, dla mnie Twoje pretensje do szwagra są absurdalne i bardzo współczuję Twojemu małżonkowi, bo skoro Ty przypędziłaś z problemem na forum, bo tak Ciebie gryzie, to musisz pewnie zatruwać nim życie małżonkowi. Zakładam, że szwagier o niczym nie wie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka