Dodaj do ulubionych

Porady ematki

20.02.21, 16:43
Chciałam podziękować forumce opowiadającej o dłuuuugim gotowaniu esencjonalnego rosołu. Dzisiaj rosół gotował się 4 godz, w tym 1 h warzywa (dodałam dużo wiecej warzyw, niż zazwyczaj). Rosół wyszedł super, najlepszy w mojej kulinarnej karierze! Mam wrażenie, że dopiero po tak długim czasie mięso i warzywa uwolniły smak w rosole. Jednak pośpiech to wróg smacznego wywaru. Następnym razem będę gotować rosół 6 godzin smile

Aha, 2 tyg. temu wykorzystałam porady dot. pasztecików na mięsie i warzywach z rosołu i wyszły bardzo smaczne, soczyste (w końcu nie były suche!) i aromatyczne. Ematka rządzi, ematka radzi, ematka nigdy Cię nie zdradzi big_grin
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Porady ematki 20.02.21, 17:42
      A ja chcę podziękować Ematce, która doradzila na astmę czarnuszkę. Znalazłam albański młyneczek do przypraw, posypuję twaróg i salatę, i nic mi nie świszczy, żadnych leków nie potrzebuję.
      Bardzo, bardzo dziękuję, to dla mnie wielka sprawa.
      • kira02 Re: Porady ematki 20.02.21, 20:31
        Przepis na ciasto drożdżowe wzięłam stąd:
        www.kwestiasmaku.com/przepis/paszteciki

        Musiałam tylko dodać dużo więcej mąki. Farsz doprawiłam po swojemu (zeszklona cebula, mielone mięso i warzywa z rosołu, przyprawy, do tego dodałam sporo rosołu, żeby paszteciki nie były takie suche. I rzeczywiście, były super).
      • kira02 Re: Porady ematki 20.02.21, 22:09
        Niestety, nie mogę znaleźć tego wątku z rosołem, pamiętam tylko, że forumka gotowała rosół 6 h na bardzo wolnym ogniu. Z tego, co pamiętam, to proporcje były 4 h gotowania mięsa, 2 h - warzyw. Do tego duża ilość warzyw. Może któraś forumka ma zapisane i podrzuci linka.

        Dzisiaj dodatkowo sobie doczytałam i polecam spróbować ugotować wg poniższych rad: www.kulinarny-blog.pl/tajniki-idealnego-rosolu/

        To naprawdę działa, rosół wychodzi taki esencjonalny od warzyw i mięsa, że nawet nie trzeba dużo przypraw. Aha, ja dodaję też troszkę sosu sojowego, bo zawsze brakuje mi umami w rosole. Nie dodaję nic z glutaminianem, zaznaczam.
    • brenya78 Re: Porady ematki 20.02.21, 22:40
      Ja też pogotowalam długo, ale nie czułam różnicy w smaku. Może dlatego że normalnie używam dobrych galaretek wywarowych i one mi dają ten smak bez długiego gotowania. W dodatku takie rozwalone mięso, do wywalenia do kosza, szkoda, żeby sobie tylko wypić esencjonalna wodę. Także ja wracam do starego sposobu gotowania.
      • przepio Re: Porady ematki 22.02.21, 21:00
        bei napisała:

        > Ja gotuję w szybkowarze godzinę, smakują tak jak te, które gotowałam 5 godzin .

        Ja tez, ja też. Szybkowara używam tylko do rosołu, a mięso gotowane wykorzystuje do jakiejś potrawki na 2 danie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka