Dodaj do ulubionych

Odliczenia

08.03.21, 11:53
Drogie e-mamy. Właśnie radośnie odliczyłam sobie małą kwotę za internet a później doczytałam, że jeżeli nawet wiele lat wcześniej już się odliczyło to ponownie nie można. Oczywiście nie pamiętam i nie wiem czy dotrę do kopii PIT 37 sprzed 2010 roku. Mam pytanie czy jeżeli okaże się, że już wcześniej skorzystałam z tej ulgi to dostanę karę czy po prostu będę musiała zwrócić środki do US ?
Obserwuj wątek
    • bo1 Re: Odliczenia 08.03.21, 12:55
      Jeżeli już skorzystałaś, możesz dostać mandat (dotkliwy) lub nawet grzywnę (bardzo dotkliwą) plus nakaz zwrotu ulgi wraz z odsetkami. Złóż jak najszybciej korektę PIT, to będziesz mieć dużą szansę na uniknięcie dwóch pierwszych "przyjemności". Nie warto narażać się dla paru złotych.
      • droch Re: Odliczenia 08.03.21, 13:31
        No niby tak, ale z drugiej strony (teoretycznie) US przechowuje nasze zeznania przez skończony czas?
    • alpepe Re: Odliczenia 08.03.21, 12:57
      Ja tam bym ryzykowała, masz chyba obowiązek przechowywania swoich papierzysk przez 10 lat, jak się dokopią, to złożysz czynny żal, że ci papiery myszy zjadły i nie miałaś jak zweryfikować, czy dobrze się rozliczasz.
      • ewa19734 Re: Odliczenia 08.03.21, 13:18
        To chyba nie jest dobry pomysł bo US może mi udostępnić moje stare PITy gdy o to wystąpię...
        Raczej zrobię jak radzi bo1
        Dziękuję za odzew
      • mala_dracena_2 Re: Odliczenia 08.03.21, 22:58
        Czynny żal jest tylko wtedy kiedy gdy sama się przyznasz do błędu.
        A nie wtedy gdy wyłapie to urząd.
        Wtedy to już po wszystkiemu.
    • kamin Re: Odliczenia 08.03.21, 23:01
      Kiedyś to była bardzo popularna ulga i wszyscy z niej korzystali. W praktyce teraz mogą rozliczyć tylko małolaty, które pierwszy raz zawierają umowę na internet na siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka