Dodaj do ulubionych

wilki odstrzelone

12.03.21, 11:52
dwa z trzech wilków które zaatakowały pilarzy w lesie w okolicach Brzozowa zostały odstrzelone. Nie bały się ludzi, były agresywne. Myślę że to była dobra decyzja. Jakie są wasze odczucia?
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 11:53
      było już o tym na forum.
    • aamarzena Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 12:00
      Z tego co piszą w lokalnej prasie to podeszly do miejsca, dzie pracowali pilarze. Nie baly się ludzi. A w jaki sposób zaatakowały? Mozesz pojasnic? Bo tam zdaje się żadnego ataku w sensie np pogryzienia nie było.
      • fitfood1664 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 12:32
        nie, znajdź pierwszy lepszy artykuł
        • aamarzena Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:16
          Czyli konkretnie? Bo w pierwszych artykułach bylo, ze się na pana rzuciły 3 wilki, a potem okazało się, że panu się nic nie stało. Hmm, wiesz jaki nacisk szczeki ma wilk? Wiec jak to jest możliwe, że trzy wilki rzuciły się na pana, a tu ani draśnięcia? Panowie piłami cieli na prawo i lewo i żadnego nie trafili, hmm...No i w każdym artykule jest: podobno... tudzież: wg relacji szwagra sąsiada babki pilarza, który miał być zaatakowany bla bla bla
          Ostatnio widzę duza nagonke nawet piękne stworzenia sad
          • stwory_z_mchu Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:43
            Jest nagranie, wilka ledwo widać zza krzaczorów, panowie uruchomili piły, wyzwali zwierzaka i uciekł.
            • aamarzena Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:45
              A no właśnie. A dym się zrobil, jakby co najmniej połknęły czerwonego kapturka. A filmu nie widziałam, ale zaraz poszukam.
    • szmytka1 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 12:30
      Moje odczucia są takie, że człowiek niszczy tę planetę uncertain
    • simply_z Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:21
      nagle interesuje cie los pilarzy z Brzozowa? zreszta nawet naukowiec podwazyl ich idiotyczna historie, jak to musieli sie bronic przed wilkami pila. No coz niszczymym przyrode..sporo wiesniakow sprowadza sie w okolice lasow, niszczy sie przyrode pod kolejne szeregoweczki..
      • fitfood1664 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:47
        Interesuje mnie odstrzał wilków i niedźwiedzi w Europie, bo obydwa gatunki jakoś nie są zagrożone wyginięciem w skali globu a jacyś pomyleni eko sreko chcą nas siłą zmusić do niebezpiecznego sąsiedztwa. Zmieńmy najpierw Europę, potem pomyślmy o wprowadzaniu dzikich gatunków, ale z jednej strony intensywne rolnictwo a z drugiej ekolodzy. Cyrk na kółkach.
        • sumire Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:57
          Ludzie, niedźwiedzie i wilki żyją ze sobą od dobrych kilkunastu tysięcy lat i dają radę. Nie mamy tej planety na własność, wiesz.
        • bistian Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:16
          fitfood1664 napisał(a):

> Interesuje mnie odstrzał wilków i niedźwiedzi w Europie, bo obydwa gatunki jako
          > ś nie są zagrożone wyginięciem w skali globu a jacyś pomyleni eko sreko chcą na
          > s siłą zmusić do niebezpiecznego sąsiedztwa. Zmieńmy najpierw Europę, potem pom
          > yślmy o wprowadzaniu dzikich gatunków, ale z jednej strony intensywne rolnictwo
          > a z drugiej ekolodzy. Cyrk na kółkach.

Człowiek jest dzikim gatunkiem, tak się zachowuje. Zwierzęta zachowują się racjonalnie i starają się unikać człowieka.
          Był kiedyś wypadek w naszych górach, szedł ścieżką niedźwiedź i za nim turyści z aparatami, znani z zamiłowania do fotografowania wszystkiego i w dużej ilości zdjęć, zapędzili niedźwiedzia na inną grupę, zginęła jedna turystka z tamtej grupy, niedźwiedź chyba też, po całej akcji, o ile dobrze pamiętam.
          Każde zwierzę osaczone i zagonione w zamknięty obszar, będzie się bronić.

Każde ZOO w Chinach ma problem z odwiedzającymi, którzy chcą koniecznie obejrzeć to zwierzę i rzucają kamieniami, żeby się pokazało. Potrafią zabić takimi kamieniami, potrafią tak zestresować zwierzęta, że te padają martwe.
          My też mamy podobne osiągnięcia, zwierzęta karmione jedzeniem nie dla nich, a nawet śmieciami, systematyczne wtargnięcia na wybieg do niedźwiedzi i innych zwierząt, włamanie do ZOO, po czym, kilka zwierząt było w stanie krytycznym, a żyrafy zmarły.

Ile razy dyrekcja Tatrzańskiego Parku Narodowego musi jeszcze tłumaczyć, że nie można postawić śmietników, bo będą się schodzić dzikie zwierzęta i jest dla tych zwierząt zagrożeniem? Nie dociera do ludzi, nie dociera również, że nie wyrzuca się jedzenia obok szlaku, innych rzeczy również nie.

Profesor Krzysztof Skóra, współzałożyciel fokarium na Helu, był zadowolony, gdy odwiedzający awanturowali się, że foki nie znają żadnych sztuczek, że nawet z własnych pieniędzy oddawał im za bilety

Mógłbym długo pisać. Z drugiej strony, spotykałem duże dzikie zwierzęta, czasami z zaskoczenia. Nigdy nie byłem zagrożony z ich strony, a były to i łosie i dziki i duże jelenie, nawet w grupach. Bardziej się obawiam pilarzy bez sensu wymachujących piłami i pijanych myśliwych na polowaniu
          • stephanie.plum Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:19
            podpiszę się tu.
          • aamarzena Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:57
            Ament
          • triismegistos Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 19:21
            Podpiszę się.
          • kira02 Re: wilki odstrzelone 13.03.21, 17:12
            W punkt, nic dodać, nic ująć.
        • nangaparbat3 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:20
          Dla nas najniebezpieczniejszym sąsiedztwem są ludzie.
        • black.emma Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 20:21
          Niebezpiecznym sąsiedztwem to są po.ebani ochleje ze strzelbami. Porównaj sobie liczbę zamordowanych ludzi, w tym dzieci, przez myśliwych z liczbą ataków wilków na człowieka (tylko nie dodawaj tego z piłą, bo tam żadnego ataku nie było).
        • sylwianna2018 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 20:54
          fitfood1664 napisał(a):

> Interesuje mnie odstrzał wilków i niedźwiedzi w Europie, bo obydwa gatunki jako
          > ś nie są zagrożone wyginięciem w skali globu a jacyś pomyleni eko sreko chcą na
          > s siłą zmusić do niebezpiecznego sąsiedztwa. Zmieńmy najpierw Europę, potem pom
          > yślmy o wprowadzaniu dzikich gatunków, ale z jednej strony intensywne rolnictwo
          > a z drugiej ekolodzy. Cyrk na kółkach.

Piłaś? Nie pisz!
        • mid.week Re: wilki odstrzelone 13.03.21, 04:10
          Znacznie więcej ludzi ginie z rąk innych ludzi, tak więc z tym niebezpiecznym sąsiedztwem wilków to lekka przesada.
    • nenia1 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:25
      Że ludzie to debile.
    • sumire Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:41
      Moje odczucia są takie, że człowiek prędzej czy później zostanie wyeliminowany przez matkę naturę jako największy szkodnik w historii tej planety.
      • kira02 Re: wilki odstrzelone 13.03.21, 17:14
        Człowiek sam siebie wyeliminuje. Jednak obawiam się, że innym gatunkom i tak nic to nie pomoże, bo wtedy kamień na kamieniu nie pozostanie 😔
    • stephanie.plum Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 15:44
      jestem bardzo na tak, o ile rozpruto im brzuchy i sprawdzono, czy nie siedzą tam jakieś babcie i czerwone kapturki.
    • pingus Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:22
      Dobra decyzja. W mojej okolicy też mają to zrobić, wilki nie mają pokarmu i zabierają psy, żyją blisko miasta, to prawdopodobnie mieszanka psa z wilkiem, stworzona przez człowieka
      • bistian Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:57
        pingus napisała:

> Dobra decyzja. W mojej okolicy też mają to zrobić, wilki nie mają pokarmu i zab
        > ierają psy, żyją blisko miasta, to prawdopodobnie mieszanka psa z wilkiem, stwo
        > rzona przez człowieka

Wilki nie mają pokarmu, gdy myśliwi i kłusownicy, odstrzeliwują wszystko, co leci. Czasami, myśliwi i kłusownicy, to jedno i to samo.
        Na obszarach, gdzie, występuje grabież wszystkiego przez myślowych i kłusowników, wilki szukają dla siebie pożywienia. Tam też, psy latają po lasach i zabijają każdą zwierzynę, którą dopadną, często nawet nie zabijają, tylko wyżerają jej różne części ciała na żywca. W odwecie, wilki wchodzą do wsi i zabijają te psy.

W miejscu, gdzie działają wilki bez kłusowników i dzikich psów, zwierzyna jest mniej zestresowana, zwierzęta są w lepszej kondycji, a populacje zwierzyny i drapieżnika, są w równowadze. Wniosek z tego jest jeden, to człowiek jest szkodnikiem.
        Nie mówię tego z niewiadomo czego, obserwowałem takie zjawisko przez dłuższy czas, czytałem statystyki z tego obszaru i wieloletnie opracowania, miałem przyjemność osobiście poznać człowieka, który zajmował się i zajmuje się tym zawodowo, a jego prace są uznawane w świecie naukowym
        • kira02 Re: wilki odstrzelone 13.03.21, 17:19
          To samo jest z lasami i leśnikami. Las bez leśników daje sobie radę o wiele lepiej, niż z ich pomocą. Drzewa sa o wiele zdrowsze, wytrwarza się naturalna równowaga w ekosystemie.Tyle w kontekście wycinki Puszczy Białowieskiej. Jak ta puszcza przetrwała tyle tysięcy lat bez człowieka???
    • nangaparbat3 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:24
      Że nasz gatunek jedno umie na pewno najlepiej: zabijać.
      • znowu.to.samo Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 18:47
        Zabijać, niszczyć i ruinować
    • klementyna156 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 19:15
      Szkoda wilków, to fajne stworzenia.
      Ludzi jakoś mi nie żal - jesteśmy okropni, należy nam się zemsta od natury. Mogły sobie śmiało jeść, tym bardziej, że to lipa była z tymi pilarzami ponoć.
      Zawsze będę po stronie zwierząt.
    • memphis90 Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 19:58
      Barbarzynstwo. Chyba przedawkowałas Czerwonego Kapturka, może poczytaj Białego Kla albo Szarą Wilczycę dla odmiany...?
    • berdebul Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 20:52
      Odczucia? Jakiś poyeb chciał postrzelać do wilków, nagonka w mediach trwa od jakiegoś czasu. uncertain Zastrzelono szczeniaki, które nie umiały polować, jakiś poyeb musiał rozbić watahę.
      .
    • milupaa Re: wilki odstrzelone 12.03.21, 21:59
      Moje odczucie jest takie że to bujda na resorach a człowiek to najgorszy i najbardziej agresywny szkodnik na tej planecie.
    • claudel6 Re: wilki odstrzelone 13.03.21, 02:21
      moje odczucia są takie, że bym odstrzeliła pilarzy, a najlepiej całą ludzkość. i zostawiła planetę w spokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka