kochamruskieileniwe Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 19:08 Nie jest moim zamiarem wsadzanie kija w mrowisko, bo piszę o swoich subiektywnych odczuciach. Bardzo nie lubię feminatywów od -logów. No nie lubię i już. Bardzo często wymawiane niedbale, jako -loszka, deprecjonują żeńską przedstawicielkę danego zawodu.. Nie mam problemu z ministrą, premierą, nauczycielką, pielęgniarką. Nie lubię -lożek. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 05:24 A ornitolożka ? Psycholożka ? Dla równowagi ja nie trawię ministry, już bym wolała ministerka. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 07:47 A goscini? Naciągane wg mnie.... Poza tym, litości, - lożka , a nie - loszka (od razu skojarzenie z locha). Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 08:56 żadne -lożki, w tym ornitolożka, psycholożka = nie, nie nie.... Zastanawia mnie jedno, czy na mój odbiór nie wpłynęła sytuacja moja zawodowa. Pracuję w dosyć zmaskulinizowanym zawodzie. Jestm -logiem. Niestety, kobiety w mojej działce zawodowej mają dosyć przekichane. Zwłaszcza na samym poczatku kariery (tak było, kiedy zaczynałam pracę, a zaczynałam dosyć dawno.... . Starsi panowie, uczniowie profersorów których nazwiska są powtarzane w każdym podreczniku - częsciowo przejęli poglądy swoich mistrzów plus nałożyło się na to wychowanie w określonych środowiskach i czasach. Czyli miejsce kobiety w domu, przy dzieciach i kuchni Od kobiet pracujących w tym zawodzie wymagało się podwójnie. Nie dość, że musiała udowodnić swoją wiedzę, to również musiała udowodnić, że jako kobieta nadaje się do tego zawodu... To przekonanie o męskiej wyższości czasami było bardzo skrywane (czasami nie...). Ale i tak w końcu wyłaziło. Obrzydliwość. Oczywiście - generalizuję. Zdarzały się chlubne wjątki. Niemniej jednak, wieloletnia walka z tym stereotpem doprowadziłą mnie do tego, że jestem nadwrażliwa na wszelkie oznaki deprecjonowania kobiet. W tym wymowę (czasami intencjonaną)"loszka" Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Slowa odstreczajace 01.04.21, 07:29 Mam podobnie, -lożka, nie przechodzi mi przez gardło. Goscini, ministra.. brzmi koszmarnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Slowa odstreczajace 01.04.21, 05:30 Gile Następne okropne słowo przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 19:22 Chodzić z brzuchem. Cała się gotuję jak słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 19:25 Podobnie jak kiedy słyszę o dzieciach, co to są "pod sercem". Obie wersje są nie do zniesienia, będąc swymi przeciwieństwami, ale coś je łączy - żadna nie akceptuje po prostu i zwyczajnie faktu bycia w ciąży i rozwijania się płodu po prostu i zwyczajnie w brzuchu kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 23:18 "Dzieciątko pod sercem" przyprawia mnie o dreszcze. Zwłaszcza że ono anatomicznie wcale nie jest bezpośrednio pod sercem. Idąc tym tropem można by powiedzieć, że faceci pod sercem mają penisa😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 13:35 viridiana73 napisał(a): > "Idąc tym tropem można by powiedzieć, że faceci pod sercem mają penisa😀 Przepraszam, - a gdzie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 07:47 Zrobił jej brzucha. Jak u patologii 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:31 Jedna z uczennic opowiadała mi, jak jej matka się darła, co jej zrobi, "jak z brzuchem przyjdzie". I nawet moja własna mama powiedziała kiedyś o swojejkoleżance z pracy, że "przyszła z brzuchem". Nigdy jej tego nie darowałam. No i w tamtych czasach należało "brzuch" ukrywać - niektóre prześcigały się w deklaracjach, jak długo nie było poznać, że są w ciąży. Wszystko razem straszna ohyda Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 19:34 psycholożka i pozostałe lożki; wszelkie: pieniążki; włoski; mięska; kaski; jedzonka. Wtrącanie (chyba dla wzmocnienia wypowiedzi) taaak co kilka słow Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 23:23 "Sztos jedzonko" w co drugiej recenzji restauracji na FB przyprawia mnie o dreszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
miqotka Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 19:46 Córa, Mega, sztos. To jest wszędzie. Oraz dziecią/ludzią. Od dość dawna zauważyłam wzmożenie używania końcówki Ą nawet wśród dziennikarzy tv czy radiowych. W internecie oczywiście też. Aż czasem głupio coś napisać poprawnie, bo ktoś może nie zrozumieć. Był raz taki dialog na FB: Marek: wszystkiego najlepszego wszystkim kobietom. Kasia: Kobietą. Ale dziękuję Marku. Aaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 07:49 Naprawdę ludzie nie widzą różnicy? 😬 I bynajmniej/ przynajmniej - jak można tego nie odróżniać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 09:05 miqotka napisał(a): > Córa, > Mega, sztos. To jest wszędzie. > Oraz dziecią/ludzią. Od dość dawna zauważyłam wzmożenie używania końcówki Ą na > wet wśród dziennikarzy tv czy radiowych. W internecie oczywiście też. Aż czasem > głupio coś napisać poprawnie, bo ktoś może nie zrozumieć. > > Był raz taki dialog na FB: > Marek: wszystkiego najlepszego wszystkim kobietom. > Kasia: Kobietą. Ale dziękuję Marku. > Aaaaaa Chyba przestałabym utrzymywać relacje z Kasią. Przepraszam, Kasiom. Ktos te idiotkę wyprowadził z błędu? Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 20:08 Wiele już wymienilyscie ale dorzucam CHCEM zamiast chcę. Uzywane z premedytacja w mowie i piśmie. Spotkałam w życiu trzy osoby z tą maniera, wszystkie z okolic Zielonej Góry, może tam to jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 23:25 Ja dorzucam ROZUMIĘ zamiast rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 21:54 Mniam, pkole, wet, pieniazki, tesciowka. Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 21:53 "cała ja" w podpisie fotki na "bukfejsie" 🥴🥴🥴żygam jak widzę Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 21:54 Ooo i jeszcze "mój stary" o mężu i "młody, młoda" o dzieciach wrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 21:59 Ooo i jeszcze 😁👍 et cetera 😊 mój znajomy awansował w korpo i zaczął nadużywać, wszyscy w towarzystwie zauważylismy🥴 Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 22:10 O tak, nie cierpię określania dzieci jako młoda, młody. Znajoma mówi tak na swojego psa , kotkę, córki i syna. Często jak coś opowiada mam problem z orientacją, czy chodzi jej o potomstwo, czy zwierzęta domowe. Kontekst nie zawsze jest pomocny, bo stwierdzenie, że młoda jej nasikala na kanapę równie dobrze może dotyczyć i kocicy i rocznej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 22:11 Ciułać, pieniążki, moszna, srom, cipka, kościółek, nosić pod sercem, lędźwie, odbyt, cieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 22:32 I gardełko. Różne zdrobnienia ścierpie, ale to jest prawie tak okropne jak kościółek. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 23:30 "Tylni" zamiast tylny. Zdrobnienia nieuzasadnione. "Witam" mówione przez osobę, która ewidentnie gospodarzem miejsca nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Slowa odstreczajace 30.03.21, 23:45 Próbuje coś wymyślić i nic. Nie ma słów, które są dla mnie nie przyjemne. Lubię wszystkie słowa, również te błędne, poprzekręcane, używane nieprawidłowo, śmiesznie brzmiące. Neologizmy też lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 13:14 abecadlowa1 napisała: > Próbuje coś wymyślić i nic. Nie ma słów, które są dla mnie nie przyjemne. Ale może są nieprzyjemne? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lajla.l Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 18:02 Właśnie. Nie wierzę, że na dźwięk słowa "pała" np. Siadaj pała każdej tak zawsze było miło. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 13:14 abecadlowa1 napisała: > Próbuje coś wymyślić i nic. Nie ma słów, które są dla mnie nie przyjemne. Ale może są nieprzyjemne? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 18:05 nieprzyjemne też nie. Słownik mi oczywiście losowo taki błąd wygenerował 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
trzecia.strona111 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 05:06 Najgorsze slowo to - olac, olewam itd. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:33 "Olać" jeszcze przełykam bez problemu, ale jak ktoś mówi czy pisze, że "olewa coś ciepłym moczem" - no odstręcza mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 07:00 Teście i modżajto. Srom też, ale to inna liga. Odpowiedz Link Zgłoś
lajla.l Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 18:00 Chyba słowa from to już nikt nie używa. Może katecheci? A... dobra, wargi... wstydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 09:07 o i jeszcze słowo przewijajce się w ksiązkach w momentach damsko- męskich, szczerze go nie nienawidzę '' wychrypiał" Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 13:12 "Na blasze" (piec ciasto na blasze), no i pokrewne "musze" - od muchy. Brrr! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:35 Taki wierszyk jest: Bierzemy muchy w tłuste paluchy kładziemy muchy na blachy Robimy jądrowe wybuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 13:30 ciotuchna, fasolki (o dzieciach nienarodzonych), dzieć (o dziecku ) i małż (o mężu), rajtuzy i naramki (ramiączka), bynajmniej używane zamiast przynajmniej - mam ochotę postawić do kąta zwrot" "na weekendzie", Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:40 rajtuzy to nie rajstopy rajtuzy sa grube, grubsze niz grube rajstopy. inny rodzaj przedzy. w Rajtuzach ciezko o oczko www.ortograf.pl/watpliwosci-jezykowe/jak-piszemy-rajstopy-czy-rajtuzy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:36 chlebek, chlebus i pieniazki. nei moge sie powstrzymac i pytam , na pewno chlebus a nie chlebusiatko? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:38 "ja rozumie" Mam wtedy mordercze instynkty i zaczynam odmieniac im dosadnie : Ja rozumieM, Ty rozumiESZ, on RozumIE Odpowiedz Link Zgłoś
beata.1968 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 16:51 Kobitki . Jak ktoś nazywa mnie kobitką już ma we mnie wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 17:39 z aktualnych: wyszczepic i koronka szczelac czaskac (i wszystkie tego rodzaju gdzie z strz/trz jest cz) rogowka (o narozniku) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 17:55 mikams75 napisała: > (i wszystkie tego rodzaju gdzie z strz/trz jest cz) Do Krakowa nie przyjeżdżaj Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 18:05 na sama mysl szczyka mi w uszach szczykanie jest wyjatkowo obrzydliwe, bo sie kojarzy ze szczaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lajla.l Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 17:56 Zwrot: "jest coś na rzeczy" Zawsze się zastanawiam, jak to słyszę, czy to na pewno jest po polsku. Obstawiam że to czeski Slowo? Śmieszne, ale naprawdę nie lubię slowa: wybrzmieć. Chce, żeby to wybrzmialo... Ktoś kiedyś tego dość często przy mnie używał, nie mam nic do tej osoby, ale samo słowo kojarzy mi się jakoś pretensjonalnie i sztampowo. Nie wiem czemu! Jeszcze jakieś były, ale chwilowo nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Slowa odstreczajace 01.04.21, 00:48 podobne do "jest coś na rzeczy" jest jeszcze "pachnie czyms", dla mnie jeszcze bardziej odstreczajace. Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 21:03 Kiedy zamiast “to”, używane jest “te”: te krzesło, te powietrze, te pudło, te pranie.... 😳🤬⚡️😫🤯... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Slowa odstreczajace 31.03.21, 21:11 Najgorsze słowo dla mnie to PANNICA. No tak mnie wkurza to słowo ze mama nerwy. Jeszcze konkubina/konkubent takie wydaje się obraźliwe. Reszta jakoś ujdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Slowa odstreczajace 01.04.21, 00:57 3-mamuska napisała: > Jeszcze konkubina/konkubent takie wydaje się obraźliwe. > Obrazliwe? Why? Concubo-concubare, to lie with/wspolezec/wspolsypiac, tlumaczone rowniez jako wspolzamieszkiwac - w tym nie ma chyba nic obrazliwego, just facts Mnie sie wrecz kojarzy z pieknym Chinese movie "Farewell My Concubine" - moze ktos pamieta? Wart obejrzenia. I chyba to nawet byl, moze wciaz jest, legal term "konkubinat" w sensie formal cohabitation. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś