trzebasiebawic 01.04.21, 15:21 Przelałam 100 tysięcy złotych na złe konto. Zgłosiłam do banku. Mają zaraz dzwonić, bo mogło jeszcze nie zostać zaksięgowane. To cofną a jeśli poszło, odzyskam tylko jesli osoba x, wyrazi taką chęć. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdallenac Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:28 Przelałaś 100 klocków na złe konto i próbujesz problem ogarnąć za pomocą pań z forum? 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:30 Czekam na telefon z banku. Przecież nie wyruszę na poszukiwania osoby, której to wysyłałam - prawda? Zastanawiam się czy jeśli dostanie się przelew ma się obowiązek oddać czy to dobra wola. Chcę się przygotować mentalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:33 Jak to jest w ogóle możliwe, czy wszystkie dane nie muszą się ostatecznie zgadzać, aby przelew poszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:47 Numer konta musi być prawidłowy. (Abstrahując od durnego wątku) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:51 Ważny jest numer konta, możesz wpisać jako adresata Jednorożec pierdzący tęczą, a w tytule przelewu Na pierdy jednorożca, a bank to zrealizuje.Teoretycznie jest to sprawdzane przy naprawdę wysokich transakcjach, ale tu najwidoczniej nie. Pamiętam jak jako niemiecka klientka banku czekałam na przelew od klienta, a była nim Edeka, taka sieć supermarketów z górnej półki, to było ponad 40.000 euro i przelewu jak nie było, tak nie było. Okazało się, że są mechanizmy bezpieczeństwa przy tak dużych przelewach i jakaś pani w banku Edeki czegoś nie przesłała mojemu bankowi, trzymali więc te pieniądze niejako w depozycie. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:25 Oby to było moje konto!! Przytule te 100 tys i będę kochać jak swoje ♥️ Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 22:03 Trzeba wydać na rozrywki żeby nie być wzbogaconym. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 22:31 Albo na niezdrowe jedzenie, bo kradzione nie tuczy. Ja bym kupila za to duzo frytek, migdaly w czekoladzie i precelki w ciemnej czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 23:23 annajustyna napisała: > Za 100 patyków? 🤯 No tak, do konca zycia bym frytki bezkarnie jadla. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 23:37 Ty nie wiesz ile ja bym potrafila frytek zjesc, gdyby nie tuczyly... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 23:54 Ja uwielbiam z Pommes Freunde czy jak im tam z batatow I całym mnóstwem ich różnych sosów 😋😋😋 Odpowiedz Link Zgłoś
covid-19 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 23:01 abecadlowa1 napisała: > Trzeba wydać na rozrywki żeby nie być wzbogaconym. trzeba sie bawic, wyda Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:29 Tak. Po prostu ta osoba zrobi Ci przelew zwrotny. Jeżeli nie - pozostaje droga sądowa. Inna sprawa, że na drodze prawnej pieniądze odzyskasz prędzej czy później tylko stracisz masę czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:32 Ciężko, bo przecież nie zna danych osobowych osoby, która się bezpodstawnie wzbogaciła. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:47 No właśnie i czy takie dane mogą być ujawnione na prośbę pierdoły poszkodowanego przy rodo? No aby dochodzic sądownie to musi wiedzieć komu wezwanie wysłać. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:52 Nie, nie mogą. Bzdura, ale tak jest. Przelewający ponosi ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:42 a na czym polegal blad? Przelalas innej osobie niz chcialas, zle wpisalas numer konta? Jezeli to drugie to powinien zadzialac kod kontrolny. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:55 Dokładnie, system podczas wpisywania numeru rachunku odbiorcy waliduje - musiałby być niesamowity zbieg okoliczności, żebyś wpisała 24 cyfry i liczba kontrolna się "zgodziła". Wniosek z wcześniejszej rozkminy: musiałaś przesłać na konto, na które/z którego dokonałaś/otrzymałaś przelew - sprawdź historie transakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 21:57 Dokładnie, system podczas wpisywania numeru rachunku odbiorcy waliduje - musiałby być niesamowity zbieg okoliczności, żebyś wpisała 24 cyfry i liczba kontrolna się "zgodziła". Szansa na trafienie liczby kontrolnej to 1/97, zatem to nie jest niesamowity zbieg okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:45 ej, to ty jestes ta księgowa z Radomia? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26933792,prezes-spolki-w-radomiu-zlozyl-wyjasnienia-ws-przelewow-na.html Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 15:47 OJP, w spółdzielni mieszkaniowej, w której pracuje mój brat jako radca prawny, był taki przypadek. Księgowa źle przelała chyba nawet wyższą kwotę niż ty, obdarowany siedzi cicho, a bank odmówił podania danych beneficjenta zasłaniając się tajemnicą bankową. Nie wiem, jak się to skończyło, muszę podpytać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 16:59 alpepe napisała: > OJP, w spółdzielni mieszkaniowej, w której pracuje mój brat jako radca prawny, > był taki przypadek. Księgowa źle przelała chyba nawet wyższą kwotę niż ty, obda > rowany siedzi cicho, a bank odmówił podania danych beneficjenta zasłaniając się > tajemnicą bankową. Nie wiem, jak się to skończyło, muszę podpytać. > W USA idzie się siedzieć jak się nie chce oddać nienależnych pieniędzy. W Polsce chyba też trzeba oddać, tylko to trwa. Działają przepisy o nienależnym wzbogaceniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:30 Asiu, nie tak dawno nowojorski citybank miał mały problemik. Nie odzyskał 500mln dolarów (!) z 900mln błędnie przesłanych... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:48 ginger.ale napisała: > Asiu, nie tak dawno nowojorski citybank miał mały problemik. Nie odzyskał 500m > ln dolarów (!) z 900mln błędnie przesłanych... > W Stanach też były takie przypadki i obdarowani nie chcieli oddać, ale tam były konsekwencje karne, łącznie z więzieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:37 Cinod Citybanku nie musieli oddawać pół miliarda dol., i to rozstrzygnięcie sądowe, także różnie bywa, są różne stany i różne regulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 16:55 W Polsce chyba też trzeba oddać, tylko to trwa. Czasem trzeba, a czasem... nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 16:03 Ja kiedyś przelałam na zły numer konta, ale zaledwie około 1% tej kwoty. Udało mi się dojść do tego kto to był, gdyż koleżanka z banku złamała zasady i sprawdziła mi do kogo należy ten numer konta. Była to firma, z którą współpracowałam i po jednym telefonie bezproblemowo zwrócili. Ciężko by mi samej było nawet znaleźć kto to był, mój błąd polegał na tym, że przepisałam numer z jednej faktury, a kwotę i tytuł wzięłam z innej. Ale przy 100tys to chyba bym z 10 razy sprawdziła Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 16:05 A to nie dzwonią przy przelewach wyzszych niż 50 tyś? Mi dzwonili przy 70 tyś, fakt ze 10 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 16:08 przy prywatnych kontach dzwonia nawet przy mniejszych sumach, czy przy kontach sluzowych to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:27 Dokładnie do mnie nikt nie dzwonił przy wyższej sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 22:57 Tysiąc, a nie tyśąc, więc pisze się "tys." Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 16:50 Pomylilas się w numerze konta? Czy wysłałaś na jakiś numer ktory miałaś zapisany w stałych przelewach i znasz tą osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 16:53 Ta historia tylko wzmacnia moja przelewofobię. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:02 trzebasiebawic napisała: To cofną a jeśli poszło, odzyskam tylko jesli osoba x, wyrazi taką chęć. Czy to prawda? Poczytaj sobie o przepisach o nienależnym wzbogaceniu się. Z tego co ja czytałam to obdarowany musi oodać. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:18 No tak, tylko najpierw musisz tę osobę znać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:28 alpepe napisała: > No tak, tylko najpierw musisz tę osobę znać. > Bank wie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:31 Napisałam, jak było w przypadku spółdzielni. Bank wie i nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 17:50 alpepe napisała: > Napisałam, jak było w przypadku spółdzielni. Bank wie i nie powie. > A co na to prawnik? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 14:35 To przestań potwierdzać, bo pojęcia nie masz o polskim prawie. Od 2018 bank ma obowiązek podać dane osoby, która omyłkowo otrzymała przelew. Kolejny raz wypowiadasz się o przepisach prawa w Polsce i kolejny raz piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:53 alpepe napisała: > Napisałam, jak było w przypadku spółdzielni. Bank wie i nie powie. > Sad moze nakazac bankowi ujawnienie tych informacji. To moze byc dlugi proces, ale nie jest niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:09 Dopytałam, beneficjent oddał pieniądze sam z siebie, wyjściem jest zawiadomienie policji. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:39 Zgłoś do skarbówki, że osoba x otrzymała na konto takie i takie darowiznę w kwocie takie i takiej i nie zapłaciła podatku 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:45 A skąd ma wiedzieć kim jest osobą x i kogo podać do US. Błędne wpisanie nr konta nie daje wiedzy o odbiorcy. W polu odbiorca wpisała pewnie osobę która miała być właściwym odbiorą przelewu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 18:55 Zna numer konta, a US wie przecież WSZYSTKO! I nie ma oporow, żeby zająć czyjeś konto-mi kiedyś ściągnął cudzy (!!!) dług z mojego konta i tej kasy NIGDY nie odzyskałam... Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:16 Nie może zgłosić, że "osoba x otrzymała", bo nie wie kto otrzymał. Może zgłosić, że dokonała przelewu na konto y. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:21 Jest jeszcze szansa, że takiego konta nie ma i przelew siła rzeczy wróci. Ciekawe, jak się skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:26 memphis90 napisała: > Zna numer konta, a US wie przecież WSZYSTKO! I nie ma oporow, żeby zająć czyjeś > konto-mi kiedyś ściągnął cudzy (!!!) dług z mojego konta i tej kasy NIGDY nie > odzyskałam... Nie, US nie zna danych posiadaczy rachunków, chyba że ktos im takie konto podał. Nie próbowałaś wyjaśnić tej sprawy z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:33 Próbowałam i nic z tego nie wyszło. Nazwisko się zgadza? Zgadza... Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 20:48 Ale musi znać nazwisko i imię kto 🙂 Generalnie by podziałało bo skarbowka ma obowiązek sprawdzać donosy zwłaszcza jeśli nie są anonimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:10 Przy przelewach rzędu kilku tysięcy zł pierdylion razy sprawdzam numer konta, nazwę i adres. Przy 100 tysiącach zatrudniłabym do dodatkowej weryfikacji męża, dzieci i swoją księgową. Pomylić się przy takim przelewie to mistrzostwo. Chyba że wątek zmyślony. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:45 Nie, nie jest to prawdą, a to za sprawą nowelizacji (2018 rok) ustawy o usługach płatniczych W myśl nowej, regulacji, banki i SKOK-i zostały zobligowane do natychmiastowego przekazania wiadomości o omyłkowym przelewie właścicielowi konta oraz informacji, że są zmuszone udostępnić dane odbiorcy autorowi przelewu. Dzięki temu odbiorca (co kiedyś było możliwe) nie będzie mógł twierdzić, że o pomyłce nie wiedział, a pieniądze wydał. Nowa ustawa nakłada zarazem na banki i SKOK-i obowiązek prowadzenia nieoprocentowanego, technicznego rachunku, tzw. rachunku zwrotu w celu gromadzenia na nim błędnie przesłanych kwot. Gdy bank zorientuje się, że przelew trafił na błędne konto ma zwrócić się do jego właściciela o przekazanie nienależnych pieniędzy właśnie na ten rachunek techniczny. Tyle przepisy, a jak praktyka to się przekonasz - powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 19:55 Czyli w Polsce pomylkowicze są lepiej chronieni niż gdzie indziej. To dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 20:40 Po pierwsze - jak pisze Mizantropka poniżej . Po drugie - sprawdź po numerze konta na Wykazie podatników VAT: www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka. Może akurat jest to rachunek jakiegoś vatowca. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Błąd przelewu. 01.04.21, 22:11 A nie jest tak w twoim banku, że musisz potwierdzić przelew w tym wypadku na sporą kwotę np. u konsultanta?? Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 08:20 Ale w bankach zwykle się ma limit dziennego przelewu. Podejrzewam, że mało kto ma ustawiony na 100k. Wtedy dzwony bank do potwierdzenie jednorazowej transakcji ponad limit. Zresztą prawdopodobieństwo wysłania na złe konto jest znikome. To tak nie działa, że istnieje numer konta kończący się xxx1 a kolejne konto to xxx2 i na to drogie można pomyłkowo wysłać zamiast na pierwsze. W przypadku pomyłki cyfry "w środku" numeru konta prawdopodobieństwo jest jeszcze mniejsze. Ten wątek to fejk. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 08:27 Dzięki algorytmowi, na podstawie którego oparte są numery rachunków, taka „literówka” jest praktycznie niemożliwa. Numer rachunku składa się z 26 cyfr, w tym dwie pierwsze cyfry to liczba kontrolna numeru. Liczba ta jest wygenerowana na podstawie pozostałych 24 cyfr. Kolejne cztery cyfry to kod banku, a jeszcze kolejne cztery to kod oddziału. Pozostałe 16 cyfr to właściwy numer. Także pomylenie jednej cyfry może spowodować, że liczba kontrolna całego numeru będzie błędna i bank z automatu odrzuci przelew i w komunikacie nas o tym poinformuje. Najczęściej przelew na błędny numer konta to sytuacja, gdy przez pomyłkę skopiowaliśmy numer rachunku, na który kiedyś dokonaliśmy płatności. Przykładowo zamawiamy coś przez Internet od nieznanej osoby i płacimy. Następnie chcemy zrobić przelew np. na swoje konto w innym banku i przez pomyłkę skopiowaliśmy numer konta z poprzedniej transakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 08:35 Nieprawda, zależy od banku. W obu moich przelew ponad limit nie przejdzie, dostaje sie informację, że trzeba zwiększyć limit i tyle. Nikt w tym celu nie dzwoni, robi się to w serwisie transakcyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 19:06 U mnie dzwonią, nie zawsze, ale w przypadku jeśli zwiększam, limit z 10 do 100 tysięcy, to dzwonią. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Błąd przelewu. 02.04.21, 08:36 Limit można zmienić przed przelewem. Odpowiedz Link Zgłoś