Dodaj do ulubionych

Polecone w skrzynce

08.04.21, 21:19
Nigdy na coś takiego nie wyrażałam zgody, a już drugi raz coś takiego znalazłam w skrzynce. Gdzie to zgłosić? Jak i gdzie to wyjaśniać? Na szczęście chodzi o bzdury, ale co jeśli przyjdzie coś ważniejszego z terminami itd.
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:22
      Na pocztę. Najlepiej skarga w formie pisemnej.
      Na stronie poczty polskiej chyba masz też formularz na skargi.
    • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:25
      Prawo pocztowe w pandemii się zmieniło. Polecone są dostarczane do skrzynki od wiosny. Do domu tylko listy za ZPO
      • yenna_m Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:26
        O, nawet nie wiedziałam...
        • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:28
          Któraś tam tarcza to zmieniła. W kwietniu jakoś
          • yenna_m Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:31
            W sumie niegłupio. Mniej narażania ludzi na kontakty spoleczne (o ile nikt z sąsiedztwa listów nie rozkrada ze skrzynek).
            • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:35
              W wielu wypadkach niegłupie. W niektórych niestety jest problem. Pisma "terminowe" z sądu, prokuratury, urzędu doręczają prze ZPO, ale na przykład banki wysyłają zwykle polecone, a listonosze czasem wrzucają gdzie popadnie.
              • slonko1335 Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 07:43
                z sądu mi przynoszą, nie wrzucają do skrzynki, z urzędu o podatku od nieruchomości też przynieśli
                • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 09:09
                  No bo z sądu, prokuratury,urzędu są za zpo.
                  • slonko1335 Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 10:51
                    z sądu pit przyszedł do rozliczenia. Takie też z zpo wysyłają? nie pamiętam szczerze mówiąc.
            • m_incubo Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:42
              Bardzo głupio.
              Polecony to nie jest list, który powinien trafiać do skrzynki, nie wiadomo kiedy i, co wcale nierzadkie, nie wiadomo czyjej.
              • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:43
                No niestety czasem nie wiadomo czyjej sad
                • mia_mia Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:50
                  A jak w takiej sytuacji udowodnić, że list nie dotarł?
                  • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:56
                    Nijak. Faktow negatywnych nie da się dowieść. Dowodzi się okoliczności, które będą zaprzeczyły możliwości wystąpienia faktu negatywnego albo okoliczności, z wystąpienia których będzie można wnioskować, że fakt negatywny nie zaistniał.
                    Ale pytanie, kto ma udowodnić co. Bo może tak naprawdę to nadawca musi udowodnić, że list doręczono.
                    • droch Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:13
                      Faktow negatywnych nie da się dowieść.

Akurat niedoręczenie dałoby się dowieść, ale potrzebny byłby monitoring skrzynki 24h/doba.
                    • bcde Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 03:08
                      >Nijak. Faktow negatywnych nie da się dowieść.

Da się dowieść. A w tym wypadku fakt negatywny da się dowieść łatwo. Wystarczy przesłuchać posiadacza skrzynki i zapytać, czy w danym okresie w skrzynce znalazł się określony list.
                      • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 06:25
                        Jeśli odbiorca twierdzi, że list nie dotarł to same jego zeznania to mało. To będą twierdzenia. Spróbuj udowodnić w ten sposób, że listonosz nie zostawił druczku awiza na potrzeby przywrócenia terminu w sądzie 😃
                      • m_incubo Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 11:16
                        Powodzenia w dowodzeniu zatem 😄
                        Bo generalnie podwójnie awizowane to też dostarczone.
          • glanaber Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:36
            W kwietniu ubiegłego roku, dodajmy. Listonosz sobie teraz sam kwituje doręczenie. Nasz czasem kwituje, a dostarcza 3 dni później. Na stronie poczty przesyłka widnieje jako doręczona, a jeśli faktycznie jej nie dostałaś, to nie masz szans jej ani odnaleźć, ani reklamować.
            • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:37
              Tak, w kwietniu 2020 oczywiście 😀
            • droch Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:16
              Nasz czasem kwituje, a dostarcza 3 dni później

Tia, nasz ma tak samo. Nie spodziewał się jedynie, że można śledzić przesyłki polecone nadane za granicą i zrobił się skandal po zgłoszeniu, że przesyłka niby jest doręczona, a w rzeczywistości wciąż w torbie listonosza.
              • glanaber Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:48
                Nie tylko nadane za granicą. Krajowe również. Niedawno czekałam na przesyłkę, miałam skan potwierdzenia nadania od nadawcy, śledziłam na stronie poczty i stąd wiem, że listonosz sobie pokwitował doręczenie, a przyniósł faktycznie 3 dni później, po mojej interwencji na poczcie.
      • sol_13 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:34
        Oni to w ogole sa dobrzy. Moja poczta jakos na jesieni byla czynna do 13. Z czego 10-12 tylko seniorzy. No za ch...nic nie mozna bylo załatwić.
        Ale polecony nam ostatnio przynosil listonosz, więc myślę, ze pisz reklamację. Bez przesady, po to się placi za polecone zeby byly dostarczane osobiście.
        • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:36
          Ale przepis pozwala na wrzucanie do skrzynki. Chyba że polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Więc nie wróżę powodzenia reklamacji, bo przepis nie został naruszony.
          • sol_13 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:38
            Czy nie trzeba miec naklejonego tego R na skrzynce? My nie mamy i wszystkie polecone przynosi do domu, nawet te bez zoltkow
            • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:43
              Nie trzeba od kwietnia 2020. Którąś tam tarczą zmienili Prawo pocztowe.
    • mikams75 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:37
      mozesz zglosic przez strone poczty, po miesiacu dostaniesz odpowiedz, zapewne bez sensu, przyslana jako polecony i tez ci wrzuca wink
      Ja reklamowalam, ze nawet na dzwonek listonosz nie nacisnie, tylko wrzuca wizo. Odpowiedzieli poleconym, ze to niemozliwe i oczywiscie odpowiedz byla w formie listu poleconego, wrzucono awizo bez dzwonienia.
      • sol_13 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:40
        Generalnie pracuja na to, żeby w ogóle przestać korzystać z ich usług.
        • koronka2012 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:01
          Szczerze mówiąc pierwszą rzeczą, którą zrobiłam po przeprowadzce było oklejenie skrzynki pocztowej Rką.

Wszystko co ważne przychodzi ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru a bieganie na pocztę po odbiór przesyłek poleconych to coś czego nie cierpię.
          • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:08
            Zwizualizuj sobie: wiosna 2020, pandemią, lockdown, listy ZPO nie są doręczane, listonosz wrzuca awiza (był taki moment). Limity na poczcie, godziny seniora ograniczają czas. Kolejka stoi na zewnątrz - po ok. 1,5 godziny wreszcie wchodzę. Jestem przy okienku i słyszę jak przy sąsiednim senior wybiera kartki okolicznościowe 😃😃😃
            • sol_13 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:51
              🤣🤣
    • m_incubo Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 21:40
      Nie szkodzi, że nie wyrażałaś.
      Albowiem jest pandemia i można smile
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:19
      To efekt pandemii.
      • sasanka4321 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:35

Ale poczta wciaz pobiera oplate za list polecony. Na czym w takim razie polega jego "poleconosc"? Jeszcze bym rozumiala, jesli w ogole zawiesiliby cos takiego jak listy polecone. Ale tego nie zrobili przeciez.
        • daniela34 Re: Polecone w skrzynce 08.04.21, 22:40
          Ma nadany numer, jest w związku z tym rejestrowany i jest możliwość śledzenia przesyłki. Od strony nadawcy wszakże wybierałabym teraz ZPO.
          • panna.nasturcja Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 03:33
            Jako nadawca wybrałam ZPO.
            Zgodnie z danymi ze śledzenia przesyłek list dotarł we wtorek przed świętami czyli ponad tydzień temu. Do sąsiedniej dzielnicy. Ale tego żółtego kwitka potwierdzającego nie dostałam wcale.
            Natomiast co do śledzenia przesyłek to kiedyś coś reklamowałam na poczcie właśnie na podstawie śledzenia przesyłki. Odpisano mi oficjalnie, że te dane są wyłącznie orientacyjne i nie można się na nie nigdzie powoływać, także reklamując coś na poczcie.
            Czyli nadałam polecony, wysłałam jako ZPO, w systemie dotarł, dowodu nie ma żadnego. A akurat mi zależało.
          • asia_i_p Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 11:18
            To też nic nie gwarantuje, wyciągałam już ze skrzynki listy z pozostałościami po tym żółtym kwitku (on jest odrywany i obrzeża zostają przyklejone do listu). Ale u nas w ogóle poczta jest bardzo specyficzna, za czasów mocno prepandemicznych zdarzyło się, że polecony przekazała mi koleżanka z pracy, bo jak stwierdziła, że mnie zna, to pani listonoszka się ucieszyła "o to fajnie, to pani przekaże".
    • zosia_1 Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 05:54
      O, to może są moje polecone, bo ja odwrotnie, już że 2 razy składałam, że proszę polecone do skrzynki wkładać, a tu ciągle tylko awizo
    • kocynder Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 06:39
      Zmiana przepisów na czas pandemii. Polecone BEZ POTWIERDZENIA ODBIORU listonosz ma prawo wrzucić do skrzynki. Pytałam.
      Z tym, że nie może tak wrzucić ani listów od "organów ścigania" (sąd, prokurator, komornik, komisariat policji itp), ani takich ze zwrotką.
    • mia_mia Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 07:39
      Dzięki za odpowiedzi, przynajmniej wiem już o co chodzi i że poważniejszej korespondencji nie powinnam znaleźć w skrzynce.
    • mja-15 Re: Polecone w skrzynce 09.04.21, 10:25
      Pandemia i dlatego. Po prostu trzeba częściej zaglądać do skrzynki.
      Nie wiem, jak Ty, ale mi łatwiej otrzymać polecony do skrzynki niż lecieć na pocztę, gdzie można stać kilka godzin, bo moje osiedle przypisali do starego blokowiska koło rynku z warzywami, gdzie wszystkie dziadki, ale nie tylko, robią przelewy i kolejki są po kilkadziesiąt osób. Ale oni mają czas. Wtedy faktycznie jakiś termin można przegapić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka