Dodaj do ulubionych

Jaka kołdra?

20.04.21, 11:42
Doradźcie mi, proszę, jaką kupić kołdrę, by bylo pod nią przerazliwie ciepło ? Zależy mi na kołdrze tak cieplej, by sie pod nia zagotować. Jak na najzimniejsze zimy w Jakucku.
Właśnie kupilam starannie i dlugo wybierana, syberyjska, niby superizolacyjna, 100% puchu, polecaną dla tych, ktorym ciagle zimno- jest lodowata i cienka. Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwa Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 11:45
      Kup sobie śpiwór, jakich używają himalaiści.
    • mamtrzykotyidwa Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 11:53
      Konkretnej kołdry nie polecę, bo dla mnie każda jest za gruba i za ciepła, ale z fizycznego punktu widzenia cieplejsze od naturalnych są kołdry z tworzyw sztucznych, bo są mniej przepuszczalne. Poliestrową/silikonową sobie kup. Ikea ma takie grube kołdry, ale nie wiem, czy ci to wystarczy. I na wierzch flanelową, grubą poszewkę załóż.
      • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 11:57
        O, tak, mam poszwy polarowe🙂
        Ale sprawdzilam, z czego zrobione są śpiwory dla himalaistów 😀 i z puchu gęsiego właśnie.
        Nawet nie pomyślałam o sztucznej-wszędzie piszą, że to puch jest najcieplejszy, a może faktycznie cos sztucznego by było dobrym wyborem.
        • em_em71 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:05
          to wymień na pościel minky, miękkie toto i ciepłe
      • mikams75 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 16:07
        wlasnie te sztucznidla sa okropne - nie przepuszczaja powietrza i jest pod nimi duszno, czlowiek sie poci a i tak jest zimno.
    • alpepe Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:00
      Powłoczka z flaneli i na wszystko koc z naturalnego materiału, najlepiej wełna.
      • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:04
        Ciekawe, czy flanela moglaby byc cieplejsza, niz polar? Bo postawiłam na polar
        • alpepe Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:08
          Mnie polar nie grzeje, poza tym jak każda sztucznizna się elektryzuje, a to mnie automatycznie odrzuca. Nie wyobrażam sobie mieć pościeli z mikrofibry i do tego polaru.
        • alicia033 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:19
          lilith.blackmoon napisała:

> Ciekawe, czy flanela moglaby byc cieplejsza, niz polar?

a konkretnie jaką flanelę miałaś na myśli?

• alpepe Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:20
            Nie wiem, jak ona, dopowiem, że dla mnie flanela wyłącznie bawełniana.
        • lumeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:20
          Ja bym spróbowała bawełnę. A jaka ta kołdrę kopiłaś? Moze faktycznie za cienka? Moze pierzyna byłaby lepsza?

Inny trop - spróbowałaś obciążyć od góry? Ciężkim wełnianym albo obciążeniowym kocem?
          • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:24
            puchland.com/product-pol-335-KOLDRA-PUCHOWA-SYBERYJSKA-CALOROCZNA-BIALA.html

Taka. Opis i parametry bardzo obiecujace, ale jest przeciętna.
            • princy-mincy Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:40
              Mnie pod kołdrą całoroczna śpi się dobrze tylko wiosna i jesienią. Latem za ciepło, zimą za zimną. Rozważ kołdrę 4 pory roku, ale tylko taką, gdzie każda kołdra ma inną gramaturę. Moja letnia ma ok 650g, wiosenno-jesienna 1300, razem dają grubą i ciepłą kołdrę ok 2kg
            • lumeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:44
              O, bardzo fajna! . Kopiłaś całoroczną czy zimową? Bo różnią się ilością/wagą pierza.
              • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:12
                Zimowa oczywiście 🙂 waga jest tez zalezna od wielkości, moja 200 na 200 wazy 1100, mało, no ale mimo tego miała być gorąca
                • lumeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:25
                  Spróbuj to co radzi pincy-mincy. Jesli będzie Ci ciepło, to znaczy, ze kołdra, którą kupiłaś po prostu ma za mało puchu.

Przy okazji - czy marznie Ci ciało, czy bardziej nogi? Wtedy dłuższa kołdra będzie lepsza.
            • malia Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 16:17
              Nie znam się na parametrach, ale to na obrazku est po prostu cienkie. Kupiłam kołdrę puchową w sklepiku z kołdrami parę lat temu, używam jej tylko jak jest bardzo zimno, jest gruba, puchata, lekka i bardzo ciepła. Ale od tej na obrazku jest o wiele grubsza.
              • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:14
                Właśnie tak, jest cienka, ale sama siebie pytam, czy może to tak ma byc...
                • lumeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:32
                  Mam puchową 220x220 i 1900g - to nie kołdra, to piec!

Ja wole cieńszą, a w razie chłodu zarzucam na wierzch albo dodatkową cieniutką kołderkę albo wełniany koc.
                  • lumeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:34
                    200x220
        • princy-mincy Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 14:14
          Mnie ani flanela ani polar nie grzeją, za to nie przepuszczają powietrza i złe mi się pod tym leży.
          Muszę mieć ciepłą kołdrę i bawełniana posciel (może być z domieszką lnu), żadne sztuczne nie wchodzą w grę. Ale to u mnie.
          • mikams75 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 16:01
            flanela to bawelna a przynajmniej ja taka mialam
    • australijka Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:04
      Jeśli masz wolne 2-4 tysiące za kołdrę plus 1000 za prześcieradło to tylko australijska alpaca. Australijska a nie leżąca koło niej. I poszewki z czystej bawełny lub lnu. Żadne tam dodatki sztucznego.
      I możesz się gotować. Ale może najpierw sprawdź czemu tak bardzo marzniesz. No wiesz tarczyca i takie tam.
      • alpepe Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:08
        alpaka
      • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:10
        Czytałam o nich, ale nie odważyłam sie kupić, bo w ich charakterystyce nie jest właśnie zaznaczone, że sa jakies wyjątkowo ciepłe. A masz doświadczenia z taka kołdra i faktycznie jest taki piekarnik?
        • afro.ninja Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:14
          Nie zauważyłam by pod welnianym kocem i flanelowa pościelą bylo bardxo ciepło. Przeciwnie. Wiele lat spalam pod kocem z wielblasziej welny, ktory nadaje sie na kołdrę w cieplym mieszkaniu. Kupilam w końcu tania pościel z gesiego puchu. Jest cieplo, ale bez przesady.
          • alpepe Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:23
            Afro, nie chciałaś się do mnie podpiąć aby? Bo jeśli tak, to spieszę dodać, że mam hashimoto, jak rasowa ematka i marznę na grzbiecie. I jak już bardzo marznę, to śpię w koszuli nocnej z długimi rękawami, przykrywam się ciepłą kołdrą, a na to koc. W połowie nocy odrzucam koc, bo mi gorąco. Oczywiście nie ma to nic a nic wspólnego z temperaturą, czasem mi jest po prostu bardzo zimno.
    • alicia033 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:13
      z wypełnieniem z kaszmiru.
      Niestety uczciwe produkty zaczynają się od circa 2000 euro w górę.
      • presens Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:29
        Piórex polska marka, kołdra 100 procent puch , tzw materacowa
    • thea19 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:27
      kołdra z merynosa jest zajebista do utrzymywania idealnej temperatury i latem i zimą ale nie będziesz odczuwać żadnego ciepła, jeśli masz zaburzenia krążenia
      • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:20
        Ale jesli jest ciepla zima, to na lato musi byc za ciepla?
        Poczytam o niej, bo pierwsze słyszę.
        Nie nie, to nie kłopoty zdrowotne, to takie zwykle zimno 🙂
        • thea19 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 18:19
          wełna z merynosa dostosowuje się warunkow- jest odpowiednia i na lato i na zimę i ciało się pod nią nie poci
    • princy-mincy Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:37
      Jestem okropnym zmarzluchem i lubię ciężkie kołdry zimą. Mój ideał to kołdra 4 pory roku- 1 kołdra letnia i cienka, druga średniej grubości (wiosna i jesień), razem połączone dają grubą kołdrę zimową.
      senpo.pl/koldra-antystres-active/
      Na ich stronie można znaleźć też taka kołdrę z innym wypełnieniem.
    • faustine Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 12:42
      Z puchu edredonowego. Ale tylko jeśli cena nie gra roli smile
      • lilith.blackmoon Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:17
        Oooj, strasznie drogie, paręnaście tysięcy. Myślę, że do 3000 powinno się kupić dobrą koldre. Ciekawe, czy cena przekłada sie na jakość. Chyba, zeby kupić cos taniego, sztucznego...?
    • lodomeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:31
      Ja miałam kołdrę z wełny - najgrubsz jaką się dało, rzemieślniczo robiona z wełny merynosów w Australii, super ciepła, ale spało się pod nią jak pod dachem, jakby lewitowała nad człowiekiem, zamiast miękko się układać i opatulać.
      Po przeprowadzce do naprawdę zimnego i ciemnego mieszkania zażyczyłam sobie kołdrę puchową - znów, najcieplejsza, gruba, znów robiona niemal na miejscu, rzemieślniczo, przez człowieka, który wie, co to zimna zima, a nie korporację, która sobie na podstawie nie wiadomo czego standardy ustala. No i z polskiego puchu, z certyfikatami humanitarności i eko. Jest cudowna, ciepła, śpi się jak w chmurce, ale też nie pocę się ani nie przegrzewam, jak pod poliestrowymi. Oboje z mężem jesteśmy szczupli i potrzebujemy cieplejszych przykrywek niż większość naszych znajomych.

Może jakąś złą grubość tej kołdry wybrałaś? Nasza jest 7 w siedmiostopniowej skali.
      No i do tego flanelowa pościel (uwaga, bo jak nowa, to na piżamach robią się kulki).
      Może ją przygniatasz od góry jakimś kocem? Puch musi być napuszony, żeby jak najwięcej powietrza było w środku.
      • lodomeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:41
        Waga wypełnienia: 1680 gramów.
        • lumeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:42
          A jaki rozmiar?
          • lodomeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:46
            270*240 (dwumetrowy mąż, który lubi z siebie robić krokieta big_grin).
            • lodomeria Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 13:50
              Sorry, puchowa to 220*240, te 270*240 to wełniana - spoko do owijania się, ale kłopot, jak się nie jest super wysokim, żeby rozwiesić, czy choćby pościelić łóżko, no i ciężko poszewki kupić.
    • mikams75 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 15:59
      z wypelnieniem welnianym - sa rozne grubosc, wybierz najgrubsza plus poszewka flanelowa.
      • mikams75 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 16:00
        jeszcze dodam, ze jest mnostwo polskich producentow, wypelnieie z polskich owiec jest tansze od merynosow a i tak cieple.
    • jola_ep Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 16:36
      Puchowa. Miałam wełnianą, ale nie to (choć nie jest zła). Niezbyt gruba, bo całoroczna (750g przy 140x200), do tego wełniana narzuta. Ręcznie przędziona, ręcznie tkana. Miejscowy wyrób rzemieślniczy (przędła moja ciocia, więc nić gruba i supełkowa smile ). Pościel bawełniana, choć len też lubię.
    • georgia.guidestones Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:37
      na zimę i jesien uzywam flanelowych poszewek zamiast jakichs z cienszej bawelny. grzeją dodatkowo.
    • mysiulek08 Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:41
      koldra z merynosa (ale koldra, nie koc) do tego poszewka z flaneli, bedzie goraco i ciezko smile
    • taniarada Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 17:42
      Wiki podaje.Najlepszy komfort cieplny zapewnia wełna owiec nowozelandzkich i merynosów. Te gatunki żyją w warunkach o bardzo dużych wahaniach temperatury. Dlatego włókna wełny w pełni dostosowują się i do chłodu (rozszerzają się), i do ciepła (wtedy się kurczą).Do tego chłop gratis.
      • lodomeria Re: Jaka kołdra? 21.04.21, 02:00
        No ja pod kołdrą z merino (i w piżamie z merino) mogę spać niemal cały rok, bez ogrzewania w sypialni. Ale jednak te kołdry są bardzo sztywne i jak się chłop owinie i odwróci, to kołdra zamiast w przerwie pomiędzy nami opaść i wypełnić przerwę, sobie tworzy daszek i wpuszcza zimne powietrze. To samo, jak się człowiek niechcący w trakcie spania za blisko brzegu kołdry znajdzie - kołdra się jakoś tak wybrzuszy i uniesie i wpuszcza zimno.

No chyba, że ktoś jest amatorem tego brytyjskiego pomysłu na wkładanie kołder pod prześcieradła i utykanie ich pod materacami, wtedy tylko problem górnego brzegu pozostaje smile
        • thea19 Re: Jaka kołdra? 21.04.21, 08:30
          w merynosa należy się zawijać jak naleśnik a kołdrą (żadną) dzielić to masochizm
        • mikams75 Re: Jaka kołdra? 21.04.21, 10:47
          w takiej utkietej koldrze pod materac jest zimno - za duzo przestrzeni miedzy spaczem a koldra!
    • bywalec.hoteli Re: Jaka kołdra? 20.04.21, 19:11
      Ciepla smile
    • 8babek Re: Jaka kołdra? 21.04.21, 02:59
      Tez nam sie wydawalo ze puchowe za najlesze dopuki nie kupilismy takiej wypelnnej jedwabiem
      SmartSilk Silk Filled Comforter w Costco w USA.
      www.costco.com/smartsilk-silk-filled-comforter.product.100511792.html

Absolutne zaskoczenie poniewaz jest cienka, lekka i tak samo przyjemna w lecie jak i w zimie.
    • lot_w_kosmos Re: Jaka kołdra? 21.04.21, 05:47
      Poliestrowa koldra.
      Z Jyska ta podwójna spinana z dwóch kołder. Jest jak piecyk.
    • australijka Re: Jaka kołdra? 14.12.21, 13:12
      Jako, że nick zobowiązuje to polecam komplet z wełny merynosów australijskich lub mieszanki wełny wielbłądziej z wełną merynosów, alpaki lub kaszmiru. Kołdra, podkład, poduszki. Ale oryginalny, nie żadne podróby . Z atestem. Czyli najmniej 1500 zł trzeba wyłożyć. Lekkie, ciepłe, łatwe w utrzymaniu. Jeśli nadal będziesz marzła to badanka jakieś .
      Ta, którą pokazałaś jest opisywana jako całoroczna. To tak trochę jak jest do wszystkiego to jest do niczego. Zimowa to zimowa a letnia to letnia.
      Drzewiej kładziono skóry niedźwiedzie. Bo włos białego niedźwiedzia to rureczka wypełniona powietrzem.
      Chińczycy wyprodukowali tkaninę z węglowych rurek i aerożelu, która ma parametry skóry niedżwiedzia. Ale póki co kołder z niej nie robią. Jakieś kombinezony dla lotników próbują.
    • gliminstory Re: Jaka kołdra? 14.12.21, 20:04
      ubierz ją w miękką grubą flanelową pościel i z wierzchu przykryj sie jakimś kocem/narzutą.
      mam flanelową pościel i jest cudna, cieplutka o przytulna. polar niby też ciepły ale pod flanelą się bardzo dobrze śpi i fajnie leży na ciele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka