Dodaj do ulubionych

Nowe życie, nowe miejsce

23.04.21, 21:44
Dobry wieczór smile Podczytuję forum od dłuższego czasu i zapewniam, że nie jestem trollem smile Prawdopodobnie życie tak mi się ułoży (albo raczej ja tak nim pokierowałam wink ), że przeniosę się na Śląsk. Wstępnie mam ofertę pracy z Katowic. Chciałabym możliwie najkrócej wynajmować mieszkanie tzn. myślę o jak najszybszym zakupie. Czy możecie doradzić gdzie warto rozejrzeć się za mieszkaniem na Śląsku, jakie miasta i dzielnice wchodzą w grę, a jakie absolutnie nie? Oprócz Katowic biorę pod uwagę inne pobliskie miasta. Warunek - dojazd do centrum Katowic max 30 minut komunikacją miejską. Z góry dziękuję za rady i dobrą energię smile
Obserwuj wątek
    • arabelax Re: Nowe życie, nowe miejsce 23.04.21, 21:50
      Ja rad nie dam, bo kompletnie nie znam Slaska, ale trzymam kciuki za dobre zmiany smile
      • mysz1978 Re: Nowe życie, nowe miejsce 23.04.21, 22:00
        wydaje mi sie, ze jak już tu będziesz to będzie najłatwiej się rozeznać. Popularne są południowe dzielnice, które bardzo rozbudowują się, ale trzeba się liczyć z korkami, choć jak się ktoś uprze to będzie korzystał z centrum przesiadkowego i do centrum dostanie się tramwajem smile Można coś bliżej centrum kupić i nawet pieszo w 20 minut dotrzeć... Możliwości jest naprawdę masa - najlepiej zerknąć na plan miasta smile Praca w ścisłym centrum? Choć wiadomo jak jest z pracą - dziś ta, jutro inna wink
        Z miast ościennych to wydaje mi się, ze do centrum Katowic w blisko jest z Siemianowic Śląskich i dojazd komunikacją miejską wydaje się być całkiem, całkiem. Nie polecam Sosnowca i okolic, bo dojazd raczej nienajlepszy (korki)
        • annamartyna88 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 11:09
          Dziękuję. Praca w ścisłym centrum, ok. 5 minut pieszo od dworca PKP.
    • bergamotka77 Re: Nowe życie, nowe miejsce 23.04.21, 22:42
      Nie doradzę ale szczerze współczuję.
      • annamartyna88 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 11:05
        Dlaczego współczujesz?
        • homohominilupus Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 11:14
          annamartyna88 napisała:

> Dlaczego współczujesz?

Bo to bergamotka
          • alina460 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 11:24
            Berga z zawiści tak pisze smile
        • bergamotka77 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 20:54
          annamartyna88 napisała:

> Dlaczego współczujesz?

Bo smog zimą na Śląsku przekracza wszystko, co znalam do tej pory i dlatego nie zamieszkalabym tam nawet za dużą dopłatą. Kiedyś w styczniu leciałam z Pyrzowic na wakacje i dosłownie dusiłam się od smogu.
    • alina460 Re: Nowe życie, nowe miejsce 23.04.21, 23:22
      Nie pomogę, ale gratuluję i trzymam kciuki.

Sama nie chciałabym tam mieszkać, ale gdybym już musiała to bym sobie to zrekompensowała wypadami w Beskidy.

Niech Ci się wszystko dobrze ułoży!
      • annamartyna88 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 11:05
        Dziękuję!
    • bei Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 11:12
      Nie znam miasta, wiec nie doradzę. Życzę samych dobrych chwil na Twojej nowej drodze, na pewno będzie lepsza! 🍀
    • enigma81 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 17:50
      Moja siostra mieszkała przez dwa lata na Koszutce i była bardzo zadowolona.
      • mysz1978 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 19:03
        tak - Koszutka (bliższe lub dalsze okolice katowickiego Spodka) to dobre miejsce. Wprawdzie za bardzo sięnie rozbudowuje, więc o mieszkanie w nowym budownictwie może być trudno, ale w takim trochę już starszym to już powinno być łatwiej smile
    • karmelkove_love Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 20:28
      Zależy na czym Ci zależy smile Dobrze żyje się na Koszutce: pieszo ogarniesz pracę, ew. wyjście wieczorne, park śląski też da radę. Fajnie jest na Brynowie: tramwaj do centrum jedzie 15 minut, blisko Muchowiec i 3 Stawy (tereny zielone plus miejsca na wieczorne wyjście latem). Na 1000 leciu ludzie narzekają na korki, ale tramwajem dojedziesz 15 minut do rynku i bliskość Parku Śląskiego to spory plus.
    • slona78 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 20:37
      Najpierw poznaj miasto i sprawdź gdzie Ci się najbardziej podoba. Później dopiero myśl o kupnie. Całkiem sporo nowej mieszkańców jest w okolicach Trzech Stawów, jest tam też duży park i blisko do centrum. Z miast fajne są na południu - Tychy, Mikołów.
      Nie lubię za to Chorzowa, pomimo że to moje rodzinne miasto, Bytomia, Rudy, Świętochłowic.
      • slona78 Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 20:38
        Mieszkaniówki, nie mieszkańców wink
    • alpepe Re: Nowe życie, nowe miejsce 24.04.21, 20:57
      Zagłębie: Dąbrowa Górnicza, przyspieszonym jesteś w 35 minut na dworcu autobusowym. Mają fajny aqua park, w centrum przyjemny park, jest Pogoria, możesz sobie wrzucić na yt hasło Pogoria, zobaczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka