Dodaj do ulubionych

Bon turystyczny w praktyce

04.05.21, 13:38
Było kilka wątków o bonach ale nie pamiętam czy akurat było objaśnione jak wygląda w praktyce wykorzystanie tego bonu a nie umiem teraz znaleźć tych bonowych wątków...
Opcja nr 1 Zaliczka.
Czy można bon wykorzystać na zaliczkę?
Jeśli można to jak to wygląda? Podaję kod osobie u której rezerwuję noclegi?
Opcją nr 2 Płatność na miejscu.
Załóżmy że zaliczkę zapłaciłam. Teraz chcę wykorzystać bon na pokrycie pozostałego koszty pobytu. I co? Idę do recepcji, podaję kod i to wszystko czy przychodzi mi np na telefon jakiś kod weryfikacyjny? Czy sprawdzają dane dzieci czy rodzica,w sensie czy aby bon należy do osoby której ten bon został przyznany?
Obserwuj wątek
    • paskudek1 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 13:48
      Podepnę się pod pytanie. Jak sprawdzić czy obiekt, w którym mam zarezerwowany nocleg honoruje bon? Mam pokój zaklepany przez vookong, pasuje mi to miejsce, znam je, w serwisie nie ma nic o bonie tam nie ma.
      • fibi00 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 13:51
        paskudek1 napisała:

> Podepnę się pod pytanie. Jak sprawdzić czy obiekt, w którym mam zarezerwowany n
        > ocleg honoruje bon? Mam pokój zaklepany przez vookong, pasuje mi to miejsce, zn
        > am je, w serwisie nie ma nic o bonie tam nie ma.
        >

No to pozostaje jedynie tam zadzwonić i spytać czy honorują bon.
        • widosna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:11
          Tu sprawdź czy honorują: bonturystyczny.polska.travel/lista-podmiotow
          • paskudek1 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:38
            No niestety mojego obiektu mi nie pokazuje. Muszę przemyśleć sprawę bo z jednej strony mam już sprawdzone miejsce i rezerwacja pokazuje że nie jest tak drogo a z drugiej przez nocowanie.pl wyszukało mi trochę tańsze miejsca ale kompletnie ich nie znam. No nic, jeszcze mogę zmienić zarówno serwis jak i miejsce. Jak się uda wykorzystać bon...
            • tygryskowata Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:31
              Czasem nazwy obiektów są inne, niż firmy prowadzącej dany obiekt - warto poszukać po adresie lub pogrzebać, kto jest właścicielem obiektu. Np. pensjonat „cicha woda” - właścicielem może być ppuh „tani nocleg” smile
            • widosna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:31
              Czasami nie po nazwie szukasz a po firmie Np. Noclegi u Basi a firma nazywa się Barbara Kowalska noclegi, spróbuj poszukać po nazwie miejscowości gdzie ten obiekt jest albo zapytaj wprost
              • paskudek1 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:43
                Ja szukałam po miejscowości a nie po nazwie obiektu 🙂
    • ursgmo Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 13:51
      Nie wiem czy można wykorzystać na zaliczkę bo płaciłam dopiero na miejscu , ale wydaje mi się ze to jest na zrealizowaną usługę . Pani która wynajmowała nam dom zalogowała się do ZUS , ja podałam jej kwotę ile chce wykorzystać i kod , dostałam SMS i tam była informacja kto chce zrealizować bon i następny kod i tyle . 2 minuty to może trwało .
      • alba27 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:25
        Prościej proszę 😁 aktywowalas bon i dostałaś kod. Przyszedł on SMS? Kod przekazalas dalej i w momencie jak ktoś chciał go użyć przyszedł Ci kolejny kod SMS?
        • ursgmo Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:18
          Aktywowałam bon na stronie ZUS , spisałam kod . Już na miejscu podałam ten kod , za chwile przyszedł mi SMS ze jak się zgadza miejscevi kwota to mam podać drugi kod z SMS .
          • ursgmo Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:22
            O tak to wyglada :
    • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 13:53
      My chcemy wykorzystać bon w zamku Książ. Na ich stronie jest krok po kroku opisane, jak wygląda realizacja bonu (wersja dla "żółtodziobów") - można przeczytać, niezależnie, gdzie chce się skorzystać.
      Wg mnie, jak przeglądam serwisy turystyczne, to obiekty honorujące bony mają to na swojej stronie, czy na stronie pośrednika (typu booking czy BP).
      • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 13:53
        A... Tam jest napisane, że na zaliczkę się nie da
        • milupaa Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:04
          Aż 500 zł w zamku Książ? Za co?
          • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:09
            Dwa noclegi. Dopłacamy, szczerze mówiąc.
            • milupaa Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:11
              Aha, jakoś nie załapałam że Książ ma noclegi 🙂
              • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:13
                Dla mnie ten bon to taka okazja zupełnie od czapy, że postanowiłam wykorzystać w miejscu, które w innych okolicznościach uznałabym za zbyt drogie smile
                • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:14
                  Zresztą, jak patrzę na zwiedzanie to dla trzech osób wychodzi mi ponad 300 (normalny program na Wałbrzych plus jakieś duchy nocą w lochach)... niestety już nie z bonu, bo mamy zaledwie jedynaczkę wink
                  • memphis90 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:42
                    A do Starej Kopalni idziecie?
                    • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 20:00
                      Chcemy.
      • ursgmo Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:05
        Zarezerwowała na ferie zimowe dom najpierw ma Booking , a potem zamieniłam (ten sam dom) na nocowanie .pl . Na booking nie było opcji wykorzystania bonu , ani takiej informacji , na „nocowanie” już tak .
      • widosna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:13
        Booking nie przyjmuje bonów do płatności
        • kosmos_pierzasty Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:15
          Ale przy płatności na miejscu to nie ma znaczenia. Zawsze taką opcję wybieramy, dlatego nie rozpatrywałam innych.
          • widosna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:32
            A Ok smile
            • kanna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:58
              I wiele obiektów na Bookingu w pytaniach ma: Czy przyjmujecie płatność bonami? Oczywiście tak.
              • ursgmo Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:27
                kanna napisała:

> I wiele obiektów na Bookingu w pytaniach ma: Czy przyjmujecie płatność bonami?
                > Oczywiście tak.
                >
                Tylko co jeśli pobierają cała kwotę przed przyjazdem ?
                • widosna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:33
                  To rylko działa jeśli platnosc jest na miejscu. Jeśli przez booking to nie działa. Booking wyedy pobiera kasę od gościa i rozlicza się z właścicielem biletu. Wtedy bonu nie można użyć.
                • kanna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 19:37
                  Booking nie przyjmuje bonów, ale spokojnie można znaleźć interesujące miejsce na innym portalu.. lub zadzwonić bezpośrednio do obiektu.
                  Bo jeśli obiekt wrzuca do zdjęć kartkę z napisem "Przyjmujemy bony 500 + to nie bez kozery, prawda? I na pewno chętnie wynajmie w cenach bookingowych.
            • milupaa Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:38
              Aha czyli że można zarezerwować na booking z opcją zapłaty na miejscu i zrealizować bon? Tylko pewnie trzeba pytać w obiekcie czy honorują.
    • jaga34 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 13:53
      A jeżeli obiekt ściągnął już pieniądze z karty to można zamienić to na bon?
      • memphis90 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:43
        No przecież nikt Ci nie powie, czy hotel, który wybrałaś zgodzi się zrobić zwrot...
      • ginger.ale Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 14:46
        jaga34 napisała:

> A jeżeli obiekt ściągnął już pieniądze z karty to można zamienić to na bon?

To zależy tylko od nich.
    • jakis_wolny Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:11
      Można zaliczkowo.

Rezerwowałam pobyt dwa tygodnie przed przyjazdem.

Pani poprosiła o zaliczkę bonem (dlatego, że w momencie mojego przyjazdu mialaby już pieniądze z ZUS,a tak to czeka dwa tygodnie)

Podałam jej kod płatności, a potem kod z smsa.

• widosna Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:34
        Jedynie przy płatnościach zaliczki lub zadatku bo em jest problem jeśli wyjazd jest niezrealizowany. Ciężko zwrócić kasę z bonu
    • stephanie_harper2 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 15:45
      Nie wiem jak teraz i czy w ogóle bon będzie bo się tematem nie interesowałam. W zeszłym roku przy rezerwacji spytałam się czy honorują i tyle. Okazało się, że tak i o ten tysiąc zapłaciliśmy mniej za pobyt.
      • gajmal Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 19:09
        A jak to działa - jeszcze jedno pytanie. Mam np. swoje dzieci i chcę wynająć pokój 4 osobowy w hotelu. Czy jak chcę skorzystać z nimi to oni podzielą cenę noclegu na 4 i od tego co przypada na dzieci odliczą 2 razy 500 złotych czy jakoś inaczej?
        • joanna_poz Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 19:19
          To zależy od polityki obiekty.
          Jedni nie wnikają i możesz zapłacić bonem za nocleg całej rodziny w tym dorosłych.
          Ja wykorzystalam w pensjonacie który zastrzegał że bonem można pokryć tylko koszty pobytu dziecka,
        • stephanie_harper2 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 21:43
          Jak za nocleg masz zapłacić powiedzmy 2800 to płacisz 1800 a reszta w bonie.
    • szeptucha.z.malucha Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 19:46
      A czy można płacić bonem przyznanym jednemu dziecku za obóz drugiego dziecka?
      • marszawka Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 22:33
        Właśnie, dla malucha nie skorzystam a dla starszaka opłaciłabym obóz. Może ktoś już testował?
    • slonko1335 Re: Bon turystyczny w praktyce 04.05.21, 19:56
      Można zaliczkę opłacić bonem ale wtedy zazwyczaj jest bezzwrotna. Płaciłam bobem za noclegi w hotelu nikt nie wnikam czy jest że mną jakieś dziecko.
    • 2014ona Re: Bon turystyczny w praktyce 30.07.21, 22:23
      Witam. Dopiero założyłam tutaj konto ze względu na koleżankę. . I chciałam się zapytać . Bo ona ma mętlik w głowie nie wie co ma zrobić . Każdy jej co innego mówi. A znaleźliśmy właśnie stronę tutaj gdzie każdy zadaje pytania. Otóż 30 czerwca odzyskała dzieci z pieczy zastępczej. Chciała by skorzystać z bonu z dziećmi gdzieś wyjechać niestety prawdopodobnie bon został wykorzystany . ,taka wiadomość dostała od byłej rodziny zastępczej swoich dzieci jest bardzo duże prawdopodobieństwo że , NIE NA JEJ DZIECI ' Został wykorzystany. Bo tak twierdzą Dzieci mogła wykorzystać ' na swojego podopiecznego z którym przebywała nad morzem ponad tydzień dzieci tak twierdzą. Nie są małe już i nie zmyślają każda zabawe napewno by pamiętały, nigdzie nie były tylko od poniedziałku do piątku w przedszkolu bo tak ich mama brała na weekendy do domu . Chciałaby ten bon wykorzystać dla nich na wycieczkę .. na którą być może już nie pojadą jest możliwość gdzieś to sprawdzić. ??? Czy prawidłowo bon został wykorzystany na dzieci którym przysługiwał??? Proszę o odpowiedź puki jest czas proszę na email sandra13122014@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka