Dodaj do ulubionych

Do ematek z Francji

10.05.21, 14:33
Czy wiecie gdzie można się ubiegać o tzw pass sanitaire, czy mogą o to starać się cudzoziemcy? Który urząd jest najbardziej kompetentny?
Obserwuj wątek
    • azalee Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 15:38
      Pass sanitaire jeszcze nie zostal wprowadzony, zapowiadany jest na poczatek czerwca.
      Z tego co czytalam to bedzie to certyfikat poswiadczajacy szczepienie, negatywny wynik testu lub zaswiadczenie o niedawno przebytym covidzie.
      • bergamotka77 Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 15:45
        Czy to coś da? Planujemy jechać przez Francję do Hiszpanii w czerwcu.
        • mapo0 Re: Do ematek z Francji 12.05.21, 09:17
          bergamotka77 napisała:

> Czy to coś da? Planujemy jechać przez Francję do Hiszpanii w czerwcu.

Samochodem? To daleka podróż.
          • em_em71 Re: Do ematek z Francji 12.05.21, 10:03
            My nawet w Portugalii dwukrotnie byliśmy autem, w Hiszpanii i Francji (na północy i na południu) też parę razy. Mój mąż lubi ten sport, ja zazwyczaj dolatywałam na miejsce z braku czasu i wygodnictwa.
      • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 16:25
        Ale jak on ma formalnie wyglądać? Na razie w necie są informacje dla Francuzów jak mają sobie ściągnąć na telefon jak byli szczepieni we Francji. A jak ktoś był szczepiony w innym państwie EU?

Do bergamotki - czy coś da na wjazd do panstwa nie wiadomo, ale raczej na pewno będzie wymagany przy wejściu do teatru, na koncert itd.
        • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 16:26
          p.s. czyli jak dane z Pl przełożyć do systemu francuskiego i dostać swój barcode
          • redwineiswhatilike Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 16:32
            O, czyli można to jakoś przełożyć?
            Córka będzie jutro szczepiona we Francji i zastanawiałam się co będzie jak nie będzie miała nic na polskim IKP.
            W Polsce na jej uniwersytecie mają szczepienia grupowe niedługo, w maju jeszcze ale ona wraca pod koniec czerwca.

A tu chodzi o ten europejski paszport covidowy?
            • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 16:44
              Problem polega na tym, że nikt nie wie o co chodzi poza ogólnikami - teoretycznie wiadomo jaki rodzaj informacji jest wymagany, natomiast nie ma informacji w jakiej formie/formacie będzie uznawany przez poszczególne kraje.

Podobno na każdym zaswiadczeniu są kody elektroniczne - nie potrafię znaleźć informacji czy polskie będą odczytywane we Francji i odwrotnie.
              • redwineiswhatilike Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 17:14
                Ja tylko czytałam, że w całej Europie ma to być wprowadzone w czerwcu i ostatnio były dyskusje jak to wszystko ujednolicić w Unii. Ale bez konkretów na razie.
              • bergamotka77 Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 17:23
                Nikt nic nie wie czyli (czeski) francuski film. Mogłaby się UE sprężyć bo za chwilę początek sezonu wakacyjnego a tu zero informacji i decyzji. Nie po to się szczepimy by nadal być uwiezionymi tymi testami.
                • tiszantul Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 17:32
                  "Nie po to się szczepimy by nadal być uwiezionymi tymi testami."

Dlaczego nie? Sporo ludzi twierdzi, ze jak najbardziej tak
                • ingryd Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:22
                  ale niestety coponiektorzy beda musieli jednak sobie dude zawracac testami, dopoki :
                  - szczepienia nie beda ogolnodostepne
                  - nieletni (zakladam ze 12-18latki)
                  - oczywiscie osoby niemogace sie szczepic

troche to jednak jeszcze potrwa, niestety...
                • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:30
                  Dla mnie mogą być i testy - pytanie jak to się wpisuje do francuskiego pass sanitaire albo do takiego uznawanego przez Francję.
                  • ingryd Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:46
                    Juz wyżej podano informację, pass sanitaire jeszcze nie powstał, UE i państwa członkowskie pracują nad tym aktualnie dosyć intensywnie. Francuzi ze swojej strony bardzo uważają na to żeby było to zgodne z legislacją i żeby nie można było tego utrącić (nie jest sztuką na chybcika wyprodukować jakiś bubel...).
                    Zapowiadają 3 certyfikaty :
                    Szczepionka
                    PCR
                    Zaświadczenie o przebytym covidzie.
                    Zobaczymy co z tego wyjdzie...
                    • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:51
                      Tylko na ile dane z pl da się odczytać we Francji

W sumie im wcześniej podejmę decyzję o biletach na samolot, tym lepiej/taniej. Ale leciec, żeby pocałować klamkę..?
                    • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:53
                      A może wiesz czy niezależnie od tego co EU sobie ustali, Francja będzie miała wewnętrzne , do teatrów na koncerty? Ton jest taki jakby to było oczywiste.
                      • ingryd Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 19:01
                        Nie sądzę by Francuzi mieli ochotę wykluczyć sobie dochody z turystyki.
                        W najgorszym wypadku mogą wymagać testu negatywnego (anti génique = 30min w kazdej aptece ZA DARMO). Jak otworzą sukcesywnie sektory dotąd zamknięte, otworzą dla WSZYSTKICH legalnie przebywających na terytorium republiki na takich samych zasadach, tego jestem pewna, innej opcji nie ma (ponieważ byłaby niezgodna z prawem)
                        • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 19:11
                          Mam nadzieję, że jakoś to będzie. Ale na takich samych zasadach może oznaczać wszyscy legalnie przebywający posiadający pass sanitairebig_grin

Wkurza mnie to bo wszystko wskazuje na to, że będę spełniać wszelkie warunki wydania tylko pozostanie kwestia odczytania tego co mam
                  • ingryd Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:52
                    Osobom, które dzisiaj chcą się przemieszczać i są zaszczepione, lub niedawno chorowały, radzę skontaktować się z konsulatem FR w PL, zapewne mają jakieś procedury tymczasowe.
                    • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:54
                      Nie mają.
                  • asia.sthm Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:53
                    Daj sobie jeszcze tydzien lub dwa i wszystkiego sie dowiesz z oficjalnych stron panstw EU.
                    Teraz same dywagacje a niebawem bedzie gotowe.
                    • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:55
                      Wiem, tylko (a) cena biletów rosnie (b) niezależnie od tego co UE ustali Francuzi mogą mieć takie wewnetrzne, do korzystania we Francji
                      • asia.sthm Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 18:58
                        > Francuzi mogą mieć takie wewnetrzne, do korzystania we Francji

wewnetrzne moga miec ale ty chyba chcesz wjechac albo wyjechac? big_grin
                        • chococaffe Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 19:03
                          Nie - ja chcę wejść na koncert/do teatru. Dostać się dostanę, bo testy PCR są sprawdzane od dawna na lotniskach w PL, więc wiem, że potrafią je odczytać. Nawet jak nie będzie "paszportu" / pass sanitaire uprawniającego do wjazdu, tO tak jak teraz - są testy. Ale co z moim testem/szczepieniami na terenie FR?
                          • asia.sthm Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 19:11
                            A to przepraszam big_grin
                      • asia.sthm Re: Do ematek z Francji 10.05.21, 19:00
                        > (a) cena biletów rosnie

no niestety kotlety. Na poczatku czerwca nie jest wesolo ale juz w lipcu, prorokuje, bedzie juz wszystko wszystkim wiadome z pierwszej reki.
    • chococaffe Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 17:04
      Znalazłam coś takiego

www.lefigaro.fr/secteur/high-tech/voyages-en-corse-outre-mer-et-bientot-europe-comment-va-fonctionner-tousanticovid-carnet-20210419?utm_source=CRM&utm_medium=email&utm_campaignsad20210511_NL_ALERTESINFOS]&een=e312895efda7d631dd170a173aca2862&seen=6&m_i=uxOud2JP8awGfS9h6ZSNYZTJM%2BBqZQOih9JWDVnSBC5mYwFtwLOY1CtWLOlQhijQlxfaGlxqKyJDsNdnkSBRIVnGCYhBRPV0uz

Je me suis fait vacciner hors de France, je peux utiliser le pass sanitaire ?

Pas pour le moment. Le pass sanitaire ne concerne à ce jour que les tests et les vaccinations réalisés en France.

sad

Gdzie najszybciej robi się testy PCR w Paryżu? (czas oczekiwania na wynik)
      • ingryd Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 17:35
        w najblizszym punkcie obok twojego miejsca zamieszkania. sprawdz na merostwie, kazde posiada punkt, a takze wszystkie centre d’analyse médical, w kazdej aptece zrobisz test antygeniczny i niedlugo ze sliny (wyniki 15min)
        PCR wyniki NAJDLUZEJ 24h. testy sa DARMOWE (wyrob sobie europejska karte zdrowia)
        • chococaffe Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 17:45
          Dzięki, nawet nie chodzi o koszt tylko o szybkie uzyskanie wyniku (PCR) - podobno są na lotniskach (wynik 90 minut) ale tylko dla tych, którzy mają lot w najbliższym czasie (licząc godzinowo)

Kurczę, nic nie wiadomo. Nawet tego czy antygenowe będą uznawane. Pewnie dopiero w połowie czerwca będzie coś wiadomo, ale nie wierzę

Nic to, bez ryzyka nie ma zabawy sad
      • ingryd Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 17:38
        testy robi sie naprawde na kazdym rogu ulicy, sa les pancartes wywieszone, to nie jest zaden problem (oprocz niedogodnosci gmyrania w nosie), sa darmowe i szybkie wyniki, absolutnie tym sie nie ma co martwic...
        • chococaffe Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 17:51
          Trochę mnie pocieszyłaś. Naprawdę byłaby to zła wola gdyby mnie gdzieś nie wpuścili ze zaświadczeniem o szczepieniach w PL (po ang plus QR code) i antygenowymi zrobionymi we FR
      • ingryd Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 17:45
        mnie sie zdarza idac do pracy, gdy boli mnie glowa albo mam zle samopoczucie, na wszelki wypadek zrobic test (wychodzac z metra idac do biura mijam 3 punkty testujace) coby kolegom i kolezankom nie zrobic prezentu.
    • wilczycazmysica Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 19:04
      Moze nie bedzie zadnego pass sanitairé we Fr. Wiekszosc parlamentarna przeciw.
      • chococaffe Re: Do ematek z Francji 11.05.21, 19:48
        Czyli zabawa dopiero się zaczyna
        • ingryd Re: Do ematek z Francji 12.05.21, 08:26
          Nie jest źle, projekt został odrzucony ze względów nie związanych z pass sanitaire (chodziło o możliwość przedłużania stanu wyjątkowego).
          Poprawili i przeszło wieczornym głosowaniem.
          I.... dobra wiadomość, pass sanitaire nie moze bac uzywany do tzw czynności życia codziennego :
          Le « passe sanitaire », d’abord réservé aux déplacements vers ou depuis l’étranger, doit conditionner l’accès à des grands rassemblements ou de certains lieux à la présentation du résultat négatif d’un dépistage virologique, d’un justificatif de vaccination ou d’une attestation de rétablissement à la suite d’une contamination.
          « Le dispositif est entouré de garanties suffisantes, car il ne s’appliquera pas aux activités quotidiennes » – comme les restaurants, cinémas, théâtre –,

Cały art z porannego Le Monde :
          www.lemonde.fr/planete/article/2021/05/11/covid-19-l-assemblee-ouvre-la-voie-a-un-passe-sanitaire_6079804_3244.html

Tak więc, Bienvenue en douce france 😉
          • chococaffe Re: Do ematek z Francji 12.05.21, 09:09
            Też rano czytałam big_grin

To jeszcze czekam na informację czy jedno z planowanych wyjść nie zostanie odwołane - kiedy sprzedawano bilety, sprzedano wszytskie bilety, nie 50% miejsc. W sumie i tak poniżej 5000 ludzi.

Jak się wszystko uda to sie chyba qrde upiję z radości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka