Dodaj do ulubionych

Pojechałybyście?

30.05.21, 18:00
W sierpniu do Hiszpanii - samochodem ? Odległosc i czas podrózy nie jest problemem tylko ta covidowa niepewność... Dzieci nie zaszczepione, rodzice tak. Macie swietną okazję / miejscowka pewna na 1000% w pięknej okolicy i super cenie. Tylko trzeba dac juz odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:03
      Wolałabym samolotem.
      Ale autem, z noclegiem po drodze, ewentualnie może być.
    • angazetka Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:06
      Tak.
    • pani07 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:07
      Planowaliśmy w tym roku Hiszpanię, ale na razie wymagają (nieważne, że ktoś zaszczepiony) wyników testu + na zewnątrz i wewnątrz maseczki, mandat 100 euro.
      • pani07 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:08
        Chociaż okazyjne koszty- to brzmi zachęcająco.
      • faustine Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:21
        Niby od 7 czerwca ma sie to zmienic. Ale kto wie co bedzie za miesiąc czy dwa?
        • pani07 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:27
          Na stronę rządową weszła dziś i to sprawdzałam, informacja była z 28 maja, czyli świeża.
          • faustine Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:33
            Tak, tak, o tym zluzowaniu to pogloski od osoby ktora mieszka w Hiszpani😉
    • thea19 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:34
      samochodem dalej niż 400km nigdy, nienawidzę. Wolałabym nigdzie nie jechać niż tarabanić się autem pół Europy.
      • faustine Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 18:46
        dla nas to nie problem 😉
    • kalafiorowa.es Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 19:28
      Hiszpania żyje z turystyki i o ile jeszcze robi jakieś restrykcyjne ostatnie podrygi zdechłej ostrygi, tak jak się w lipcu nie otworzy zupełnie na turystów, to sektor hotelarski wywiezie rząd na taczkach.
      A jak do rządu dotrze wizja taczek, to i maseczki na zewnątrz okażą się nie takie znów bezwzględnie konieczne.

Więc ja bym w sierpniu jechała.
      • kalafiorowa.es Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 19:30
        O, naczelny wirusolog już mówi, że w 13 wspólnotach można by ściągnąć maski na zewnątrz. Tylko te jełopy muszą najpierw ustawę zmienić, a to im zajmie znów ku*wa kilka tygodni.

www.eleconomista.es/sanidad/noticias/11236380/05/21/Estas-son-las-13-autonomias-que-ya-podrian-retirar-la-mascarilla-en-exteriores-segun-Fernando-Simon.html
        • miriam_73 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 21:47
          W ub roku w lipcu i sierpniu tez trzeba było latac w maskach na zewnątrz, nawet na spacerze po plaży (do wody już nie...). Andaluzja. Knajpy i chirringuitos otwarte i pełne.
          • kalafiorowa.es Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 21:51
            No, pamietam. U Baskow tak samo. Cale lato na plaze do Francji jezdzilismy, tam bylo normalnie. A teraz nie wiadomo, kiedy przestana wydziwiac z pcrami i paszportami na granicach...
            • miriam_73 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 21:52
              My czekamy i przebieramy nogami. Rok nie bylismy u siebie. Mamy szczepienia, wiec mam nadzieję ze poluzują wjazd.
              • kalafiorowa.es Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 21:53
                To trzymam kciuki smile
    • em_em71 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 19:30
      Pewnie!
    • klementyna156 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 19:32
      Nie.
      Polecę za to - chyba - na Maderę. Tam testów nie wymagają, jak ktoś zaszczepiony, maseczki na zewnątrz niekonieczne, o ile zachowany dystans. Samochodem przez pół Europy też w tym roku nie - za dużo granic i covidowych restrykcji po drodze.
    • volta2 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 19:35
      samochodem na pewno nie do hiszpanii
      chorwacja i włochy max, dalej już nie, może francja zimą na narty z noclegiem po drodze byłaby jeszcze do rozważenia

po co sobie utrudniać życie?
    • kanna Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 19:37
      Nie.
      Parę granic po drodze, co komu do głowy przyjdzie - nie wiadomo.
    • jagoda2 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 21:35
      A nie możecie polecieć samolotem?
    • bo1 Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 22:04
      Nie, nie w sierpniu. W sierpniu będą w Hiszpanii koszmarne upały.
      • faustine Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 23:46
        Upały, długa jazda samochodem nam nie straszne😏 boję się pogorszenia sytuacji epidemicznej, wprowadzenia niespodziewanej kwarantanny gdzieś po drodze no i ewentualnego zachorowania na dość dalekiej obczyźnie😉
        • magata.d Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 08:18
          faustine napisała:

> Upały, długa jazda samochodem nam nie straszne😏 boję się pogorszenia sytuacji
          > epidemicznej, wprowadzenia niespodziewanej kwarantanny gdzieś po drodze no i e
          > wentualnego zachorowania na dość dalekiej obczyźnie😉
          W związku z tymi wątpliwościami bym zdecydowanie nie jechała.
          • moze_sprobowac_inaczej Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 23:46
            A ja bym zaryzykowała, zamiast siedzieć jak pies w budzie
        • mayaalex Re: Pojechałybyście? 01.06.21, 09:13
          Nawet jesli gdziekolwiek wprowadza kwarantanne to tranzyt jest z niej wylaczony (tylko wtedy musicie przez ten kraj z kwarantanna przejechac szybko wink Francja juz teraz ma darmowe testy, zaraz beda luzowac dalej, przypuszczam ze w Hiszpanii bedzie podobnie - juz zeszly rok byl slaby dla turystyki, kolejnego takiego roku wiele firm (oraz budzet panstwa) nie przezyje.
    • przepio Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 23:13
      Mam też zaplanowaną podróż po Europie. Ma sie zacząć za miesiąc, ale na razie liczę się z tym, że może nie wypalić. Odwołać możemy do dnia wyjazdu. Nie zaryzykowałabym płatności teraz.
    • taje Re: Pojechałybyście? 30.05.21, 23:17
      Tak, prędzej samochodem niż samolotem. Do sierpnia sytuacja będzie już bardziej unormowana (lato, szczepienia etc).
    • taki-sobie-nick Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 00:04
      Do Hiszpanii, w sierpniu? Chybabym z morza nie wyszła aż do października.
    • engine8 Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 00:11
      Alez skad. Ja by sie zamknal w domu i uszczelnil nawet okna tasma zeby sie zaden Covid nie przedostal.
      Do czego to mozna ludzi dorowadzic panika....
      • przepio Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 10:05
        engine8 napisał(a):

> Alez skad. Ja by sie zamknal w domu i uszczelnil nawet okna tasma zeby sie zade
        > n Covid nie przedostal.
        > Do czego to mozna ludzi dorowadzic panika....

Ale zrozumiałaś że większość nie boi sie choroby, tylko problemów z wyjazdem czy powrotem?
      • bywalec.hoteli Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 18:51
        engine8 napisał(a):

> Alez skad. Ja by sie zamknal w domu i uszczelnil nawet okna tasma zeby sie zade
        > n Covid nie przedostal.
        > Do czego to mozna ludzi dorowadzic panika....

i tu jesteś? smile
    • alina460 Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 06:12
      W tym roku tak. Z wykupionym dodatkowym ubezpieczeniem.
    • lot_w_kosmos Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 06:47
      Autem?
      Nieeee
    • piesiedwa Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 06:49
      Oczywiscie
    • leni6 Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 08:26
      Ja już dawno mam zabukowane Włochy, zakładałam że większych restrykcji niż w zeszłym roku nie będzie, ale przyznam że zaczynam mieć obawy.
      • chococaffe Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 10:21
        W zeszłym roku to w ogóle nie było zadnych restrykcji wjazdowych chyba. Zaczęły się tak na przełomie jesieni i zimy o ile dobrze pamiętam
    • damartyn Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 10:11
      Jeśli sama podróż nie stanowi problemu, to oczywiście , ze TAK.
    • kafana Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 19:06
      Oczywiscie ze TAK
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 19:43
      Samolotem tak. Autem nie, szkoda czasu.
      • faustine Re: Pojechałybyście? 31.05.21, 19:53
        To też nie problem, możemy wyjechac nawet na caly miesiąc, więc te 4 dni podróży nie bolą😉
    • potworia116 Re: Pojechałybyście? 01.06.21, 09:34
      Pojechałabym, ale nie byłoby to korzystne dla mojej córeczki, nawet gdybym znalazła kierowcę na zmianę. Ale marzę o długiej samotnej wyprawie samochodem, z metą na jakimś słonecznym wybrzeżu.
      • melikles Re: Pojechałybyście? 01.06.21, 10:15
        Zależy jeszcze jak część Hiszpanii. Na Costa Brava jest relatywnie blisko, z południowej Polski to niecałe dwa dni jazdy z noclegiem. Ale już Andaluzja albo Galicja to się można ujechać. Niewielu ma ochotę tracić 6 dni z urlopu na sam dojazd. Z mojej lokalizacji dopuszczam półtora dnia jazdy czyli mniej więcej Ateny, dalej to już samolot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka