Dodaj do ulubionych

Mrówki wrrrr

25.07.21, 20:17
No mam ich dosyć. Mam je w ogrodzie, zniszczyły mi już kilka roślin, nie mówiąc o trawniku. Czy znacie najlepszy, najskuteczniejszy środek aby się tego pozbyć? Najlepiej w formie oprysku a nie proszku. Wybór duży a ja szybko muszę coś kupić i wytępić to paskudztwo. Jak je dzisiaj zobaczyłam na moich trawach miskantach to się wściekłam na dobre. Proszę poradźcie coś co zadziałało u Was.
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:22
      1papryczka.chili napisał(a):
      > No mam ich dosyć. Mam je w ogrodzie, zniszczyły mi już kilka roślin, nie mówiąc
      > o trawniku.

Mrówki zniszczyły trawnik??
      Wybetonuj ogród to nie będziesz miała problemów z mrówkami.
      • 1papryczka.chili Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:52
        Nie planuję pozbyć się trawnika tylko mrówek, nie zrozumiałeś?
        • januszekxxl Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:57
          1papryczka.chili napisał(a):
          > Nie planuję pozbyć się trawnika tylko mrówek, nie zrozumiałeś?

Zrozumiałem.
          Ale jak się ma ogródek, to się ma mrówki i inne robaczki, ślimaczki a czasem zwierzątka (kret, jeż itp). Nie wiedziałaś o tym?
          • 1papryczka.chili Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 02:46
            Wiedziałam. Kreta już się pozbyłam, teraz czas na mrówki.
      • maly_fiolek Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 07:51
        > Wybetonuj ogród to nie będziesz miała problemów z mrówkami.
        Wtedy problem z mrówkami będzie jeszcze większy, to mrówki są głównymi niszczycielami kostki brukowej.
        • januszekxxl Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 09:33
          maly_fiolek napisała:
          > Wtedy problem z mrówkami będzie jeszcze większy, to mrówki są głównymi niszczyc
          > ielami kostki brukowej.

Pisząc wybetonuj, miałem na myśli wylanie betonu. Tak ze 30 centymetrów.
    • pasquda77 Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:22
      Granulki z Bros, występujesz i po sprawie, nie znam nic lepszego.
    • woman_in_love Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:24
      Musisz zobaczyć gdzie jest ich mrowisko i wtedy...

www.youtube.com/watch?v=IGJ2jMZ-gaI
    • 1papryczka.chili Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:49
      To nie jest jedno mrowisko ale wiele bardzo malutkich, w rożnych miejscach, najwięcej w tych nasłonecznionych. Lub po prostu nie mrowisko ale łażące mrówki po roslinach, kostce itp
      • 1papryczka.chili Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 20:50
        Proszek Bros nie dał rady. Zresztą ja mam dużą działkę i nie wiem ile musiałabym tego kupić, oprysk bym wolala
        • madame_edith Re: Mrówki wrrrr 25.07.21, 21:25
          U mnie też łażą po kwiatach na balkonie i sama się chętnie dowiem jak to dziadostwo wytępić
          • koronka2012 Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 09:41
            madame_edith napisała:

> U mnie też łażą po kwiatach na balkonie i sama się chętnie dowiem jak to dziado
            > stwo wytępić

Masz mszyce…? Mrówki wtedy biegają po roślinach. Wytęp mszyce, wyniosą się
            • berdebul Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 11:15
              Wytęp mrowki, nie będzie mszyc. Mrowki je hodują. uncertain
    • mrs.solis Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 05:57
      Kupilam takie plastikowe cos z trutka w srodku ,wbilam w ziemie tam gdzie mrowki wylazily i juz ich nie mam. Narazie mam spokoj, mrowki trutke zanosza do mrowiska i po paru dniach cala kolonia jest kaput.
    • bei Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 06:41
      Możesz je wyprowadzić- stawiasz przy roślinie doniczkę do góry dnem, w moment ją zasiedlą- i przenosisz w inne miejsce, poza ogrod.
    • berdebul Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 08:28
      Pojemnik z żelem, zabierają do mrowiska, umierają. Nie ma ryzyka dla innych zwierząt.
      • agatazieba Re: Mrówki wrrrr 26.07.21, 09:42
        Preparat z nicieniami polecają na grupach ogrodniczych. Nie sprawdzałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka