Dodaj do ulubionych

leki 5 razy dziennie

07.08.21, 12:07
Natchnął mnie wątek obok o pojemnikach na leki. Otóż zastanawiam się, jaki i czy jest sens w podawaniu, szczególnie osobom starszym, które zaczynają miec problemy z pamiętaniem, regularnością, itp, leków w pięciu dawkach (porcjach). Moja mama bierze leków sporo, jesteśmy już po redukcji (przeprowadzonej przez geriatrę) bo brałaby jeszcze więcej. I ostatnio neurolog, która leczy mamę na stałe postanowiła wprowadzić jej dodatkowy lek. I mówi, ze "trzy razy dziennie", na co ja, że mama zasadniczo nie bierze nic w południe i to jej wprowadzi niepotrzebne zamieszanie. Pani doktor odparła, że skoro tak, to rano półtorej tabletki i wieczorem też. Da się? da się.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 12:21
      fraudes napisała:

> Natchnął mnie wątek obok o pojemnikach na leki. Otóż zastanawiam się, jaki i cz
      > y jest sens w podawaniu, szczególnie osobom starszym, które zaczynają miec prob
      > lemy z pamiętaniem, regularnością, itp, leków w pięciu dawkach (porcjach). Moja
      > mama bierze leków sporo, jesteśmy już po redukcji (przeprowadzonej przez geria
      > trę) bo brałaby jeszcze więcej. I ostatnio neurolog, która leczy mamę na stałe
      > postanowiła wprowadzić jej dodatkowy lek. I mówi, ze "trzy razy dziennie", na c
      > o ja, że mama zasadniczo nie bierze nic w południe i to jej wprowadzi niepotrze
      > bne zamieszanie. Pani doktor odparła, że skoro tak, to rano półtorej tabletki i
      > wieczorem też. Da się? da się.

Czasem się nie da, jeśli jakiś lek trzeba brać przed posiłkami a inne - po jedzeniu. Po jedzeniu to, powiedzmy, dwa razy dziennie, plus trzy razy dziennie te przed posiłkiem. No i mamy 5 tur.

S.
      • fraudes Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 12:30
        Jest trochę racji w tym co piszesz, ale czy starszym ludziom lekarze nie powinni dobierać leków tak, by np. były niezależna od posiłków. Pewnie nie zawsze się da, ale można - znowu mam dowód anegdotyczny z mamą. Najpierw oferta leku po posiłku. Interwencja z mojej strony i okazuje, że da się.
        • snajper55 Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 12:41
          fraudes napisała:

> Jest trochę racji w tym co piszesz, ale czy starszym ludziom lekarze nie powinn
          > i dobierać leków tak, by np. były niezależna od posiłków. Pewnie nie zawsze się
          > da, ale można - znowu mam dowód anegdotyczny z mamą. Najpierw oferta leku po p
          > osiłku. Interwencja z mojej strony i okazuje, że da się.

Część leków związanych z problemami gastrycznymi trzeba brać przed posiłkiem. A inne nie powinny być brane na pusty żołądek. Tego nie da się przeskoczyć bez rezygnacji z niektórych medykamentów.

W pewnym momencie nie pomoże przygotowywanie kupek leków na trzy dni naprzód i potrzebna jest całodzienna opieka.

S.
    • princesswhitewolf Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 12:31
      Ja cbyba biore i 6 razy dziennie. Biore duzo wiesiolka a ze to olej i po nim sie odbija to ustawilam kolo kompa i polykam od czasu do czasu
      • fraudes Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 12:36
        ale - jak domyślam się wink - Ty nie mas problemów z pamiętaniem o lekach smile i czy wzięłaś leki z 4 rozdania, czy nie...
        • georgia.guidestones Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 12:49
          fraudes napisała:

> ale - jak domyślam się wink - Ty nie mas problemów z pamiętaniem o lekach smile i cz
          > y wzięłaś leki z 4 rozdania, czy nie...
          Nie spodziewaj sie czytania czegos wiecej niz sam tytul wątku 🤣
    • mdro Re: leki 5 razy dziennie 07.08.21, 13:13
      Tylko że nie zawsze się tak da, np. moja mama dwa lekarstwa musi brać na czczo, a w dodatku musi zachować między nimi odstęp co najmniej półtoragodzinny. Jak łatwo się domyśleć, to już dwie dawki (nastawia sobie budzik na godz. piątą, druga dawka już koło siódmej, przed śniadaniem). Potem ze trzy kolejne. Z tym że jak na razie nie ma problemu z pamiętaniem, rozkłada sobie raz na kilka dni do segregatorów porcje i sukcesywnie łyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka