kiddy 01.09.21, 18:51 Dziewczyny, czy któraś z was ma zdiagnozowane SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego)? Jakie miałyście objawy? Jak się diagnozowałyście? Jak przebiegało leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spirit_of_africa Re: SIBO 01.09.21, 19:07 Ja miałam. Po szpitalnym leczeniu mocnymi antybiotykami mi się pojawiło. Objawy: biegunki.Diagnostyka to była kolonoskopia (bo podejrzewano coś innego), a jak wyszła dobrze to testy oddechowe. Dostałam Xifaxan i przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: SIBO 01.09.21, 19:45 Wodorowy test oddechowy, a do leczenia - jak powyżej - xifaxan +dieta sprzyjająca właściwej florze. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: SIBO 01.09.21, 20:02 Moja córka miała w dzieciństwie. Stwierdzono testem wodorowym. Po prxeleczeniu problem ustąpił. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: SIBO 02.09.21, 11:58 Dzięki za odpowiedzi. Wygląda na to, że metformina dobiła mój żołądek i jelita. Mam objawy wskazującego na SIBO. Nietypowy jest tylko ból i ucisk w prawym podżebrzu. Pęcherzyka żółciowego nie mam, więc na razie nie wiadomo, co powoduje ten ból. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: SIBO 02.09.21, 15:15 Może to być jelito. Też mnie bolało w prawym podżebrzu, przebadano wątrobę, woreczek i nic. Okazało się, że jelito tak się ułożyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kelly100 Re: SIBO 29.01.25, 13:20 Możesz miec racje i uspokoiłaś mnie tym, choc podejrzenia miałam właśnie takie jednak pod żebrem jest watroba i to mi nie pasowało ale skoro mowisz ze może sie inaczej układac... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: SIBO 02.09.21, 15:52 Możesz mieć drobne zlogi w przewodzie zolciowym - nawet po wycięciu pęcherzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: SIBO 02.09.21, 15:53 W USG nic nie wyszło, w tym badaniu nie ma nic niepokojącego. Ale może nie wszystko widać na USG? Odpowiedz Link Zgłoś
kelly100 Re: SIBO 29.01.25, 13:11 Tez mam bol w prawym podżebrzu i pęcherzyka nie mam. Ból uaktywnił się mi sie to po 20 latach. Wątroba zdrowa jak rydz a ból mam. Usg, rezonans badania zrobione i narząd ma się dobrze a boli nieraz nawet plecy. Jesteś pierwsza osoba która ma taki objaw jak ja. Przeszło Ci? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: SIBO 29.01.25, 21:26 Też mam takie objawy, lekarz robiący USG orzekł, że jelito może tak boleć. Mi wraca okresowo, po parę lat przerwy potrafię mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
headonshouldersbaby Re: SIBO 30.01.25, 13:18 a wiecie dziewczyny ze to może być od kręgosłupa spiętych mięśni pleców i przepony? Połóżcie się na plecach jak boli i wdychajcie głęboko do brzucha - ja mam taki sam objaw, zaczęło się rok po cesarce. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: SIBO 29.01.25, 14:29 Ja miałam. Na teście metanowo-wodorowym wyszło SIBO i IMO. Miałam duży brzuch przy szczupłej sylwetce. Leczyłam antybiotykiem. Jest dużo lepiej, ale muszę uważać co jem, bo po niektórych produktach boli mnie brzuch. Wcześniej tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: SIBO 29.01.25, 14:49 Syn i mąż, testy oddechowe, Xifaxan, plus mąż potem na jakiś czas dieta fodmap, syn nie ze względu na wybiórczość. Po 2,5 roku i syna wróciło, po 3 u męża. Przeleczenie znów xifaxanem i jest na razie dobrze (są ponad rok po ostatniej kuracji) Odpowiedz Link Zgłoś