mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:09 Zbliżenie na aktora pierwszoplanowego :p Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:59 Nie ma jak poranki. Z wczoraj i z zeszłej soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:25 Piekne kosmosy, u mnie już przekwitły Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:59 Uwielbiam kosmosy. Czy wysiewałyście nasiona prosto do gruntu? Czy coś jeszcze trzeba zrobić żeby pięknie rosły? Mam kilka paczek nasion kosmosu i chcę go wysiać na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:03 siej spokojnie, najpierw będzie przepiękny "koperek" czyli liście, a kwiaty za chwile po. Idealne do robienia łąki kwiatowej Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:25 U mnie same się wysiewają. Obstawiam, że można wysiać nawet jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Poranny widoczek 06.09.21, 12:39 To taki chwast trochę. Tak, można nawet jesienią posiać. Zima w Holandii ost ostra była i przetrwały, więc w Polsce też powinny dać radę Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:10 Kicioreczek!!! Piękność. Twój? Ja bym już go napastowała Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:10 A gdzie tam mój, wiejski kot myśliwski :p Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:10 mashcaron napisała: > 😁 > Śliczny, nie? ☺️ Całość psują te przewody wysokiego napięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:10 Pięknie! Mashcaron, przypomnij proszę, gdzie mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:41 Super widoczek. A fajne miasta po stronie belgijskiej i holenderskiej tuż za rogiem. To mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:56 Brugia najpiękniejsza ❤️ mam do niej 60km. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:17 Nie byłam. Byłam tylko w Antwerpii i w Brukseli. Do Amsterdamu bym sobie skoczyła ..... Najlepszy przyjaciel syna zaczyna studia w Amsterdamie i właśnie namawiam młodego, by zrobił sobie kilkudniowy wypad do kolegi i zaszalał przed rozpoczęciem roku akademickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:39 W Amsterdamie byłam tylko przejazdem, jakoś mi nie po drodze.. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:24 Brugia mi się marzy odkąd oglądnęłam film o idiotycznym tytule- Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj! Nie wiem jak mogłam ominąć podróżniczo Brugię, kiedy mieszkałam jeszcze w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:28 Jaju, ty pisałaś kiedyś, gdzie mieszkasz, ale zapomniałam. Afryka? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:32 gaskama napisała: > Afryka? Minnesota😄 Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:36 Łomatko, to nie pytałam wcześniej. Minnesota nie mówi mi absolutnie nic. Kurczę, jak to człowiek mało wie o świecie. Byłam w NY, SF, LV i kilku innych fajnych miejscach, ale Minnesota ... nawet nie wiem, w jakiej części stanów to jest. Idę się douczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:40 Takie Mazury na większą skalę- gdzie nie pójdziesz tam jezioro. Jedziesz w nocy, musisz uważać żeby nie wjechać do jeziora, albo żeby ci niedźwiedź nie wpadł pod koła. Kota nie wypuścisz z domu, bo ci go orzeł porwie- w pobliskim gnieździe starego orła, podczas badań ornitolodzy znaleźli 20 kilka małych obróżek. W lecie i w zimie ekstremalne temperatury do plus 36, do -46. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:42 Właśnie czytałam o tych liniach brzegowych dłuższych niż ma Kalifornia i Floryd i coś tam razem wzięte. Fajnie się mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:50 To jest bardzo trudne pytanie, bo mam ambiwalentnie odczucia. Jestem z Krakowa i jestem miejskim typem- tutaj żyje się w rytmie przyrody i ta przyroda bywa czasem przytłaczająca. Minneapolis i St.Paul (nasze 2 główne miasta) to jedne z niewielu miejsc na świecie gdzie cywilizacja wciąż nie pokonała przyrody. Generalnie w lecie żyjemy na wodzie- łodzie są równie popularne jak samochody, w zasadzie każde domostwo ma jakąś łódź, bo często łatwiej i szybciej podróżuje się przez jezioro niż samochodem po drodze. W zimie za to snowmobile, też po lodzie na skróty Temperatury ekstremalne w zimie i w lecie. Kocham mieszkać tutaj, ale tęsknię za cywilizacją i europejskim miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:54 Brzmi fascynującą, aż nieprawdziwie. Kraków uwielbiam, od 30 lat jeżdżę z mężem przynajmniej raz w roku do Krakowa, by połazić po Kazimierzu, pojechać na rowerze do Tyńca. A dziecię? Bo chyba masz syna? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:08 Córka, wczesna nastolatka. Ze względu na to, że w tu gdzie mieszkamy są świetne szkoły publiczne, planujemy zostać kolejne 5 lat, dopóki dziecko nie skończy szkoły średniej. Później, albo wróci z nami do Europy, albo zostanie w USA. Tutejsze dzieci też żyją głównie na zewnątrz, a nauka pływania, to jak nauka chodzenia- nie znam nikogo, kto nie potrafiłby profesjonalnie pływać. Dzieciaki rozpoczynają sezon w kwietniu/maju, kiedy temperatura na zewnątrz jest wyższa niż 15 stopni, a kończą w październiku, kiedy zaczyna się robić naprawdę zimno. Ja przeżywam katusze, kiedy widzę moją młodą w jeziorze, a ja na brzegu w kurtce puchowej. Prawie z każdego domu wychodzi się "na jezioro" Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:16 Piękne. Pewnie żyje się też spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:05 Oglądałam ostatnio Fargo ( film, nie serial) i myślałam o tobie :p Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:09 Fargo to Północna Dakota- Minnesota pomnożona przez 5. Tam bym nie wyrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:11 Tak? Mnie się wydawało, że Minnesota 🤔 idę sprawdzić:p Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:15 Idealnie na granicy. Ja się do Fargo nie przyznaję😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:16 Ah, tak, racja. To przez to że film się zaczyna w Minneapolis Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:24 Nadrób tą brugię jak będziesz mieć okazję, warto jest naprawdę śliczna i klimatyczna. O wiele wiele bardziej od np. Gandawy, która też brzydka nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:14 Pięknie i aktor pierwszoplanowy bardzo urodziwy! U mnie dziś rano było tak: Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:17 Zazdroszczę ci gór... U mnie jest tak płasko, że aż mnie czasem mdli od tej płaskości:p Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:33 Jest płasko, ale ładnie, nie masz na co narzekać 😉. Od kiedy w podstawówce pierwszy raz pojechałam do Zakopanego marzyłam o tym, żeby kiedyś zamieszkać w górach. Marzenie spełniło się w sumie przy okazji, ale strasznie błogo mi na sercu, gdy sobie patrzę przez okno 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:10 Coś w tym jest. Mnie na dłuższą metę bardzo męczy płaski krajobraz. Wolę tak Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:26 Kurczę to tak jak u mnie- nawalone jezior, a jednego pagórka nawet nie postawili...Patrzę na te zdjęcia gór i czuję, że oddycham. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:07 U ciebie to przynajmniej jeziora, u mnie są kanały :p I pola ziemniaków, cebuli i buraków po horyzont, co tylko podkreśla tą płaskość:p Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:17 U mnie jeziora przeplatane z kukurydzą i lasami😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:17 Przynajmniej jest las! U mniej e nawet porządnego lasu nie ma 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 17:40 To możemy pohandlować. Ja tobie jakieś górki podeślę, a ty mi w zamian jezioro. U nas tylko górska rzeka, a jakieś fajne jezioro gdzieś w pobliżu też by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:42 Gór zazdroszczę. Na emeryturę przeprowadzę się w góry. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 17:44 Góry fajne są, ale to musi być cywilizowana okolica, żeby wszystko było, włącznie z lekarzem itd. Dlatego tak lubię moje okolice, bo niby górska wioska, a wszystko na miejscu jest. Stok narciarski 5 minut autem, na biegówki mogę wyjść prosto z domu, a jednocześnie do sklepu, szkoły, lekarza, a nawet klubu fitness dojdę w 10 minut piechotą. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:34 No helo, widoczku poranny Dorzucam Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:41 Czy ta twoja koleżanka nie chciałaby pożyczyć Marcela na trochę? Schudłabym w tydzień, jak by za każdym razem patrzył z taką miną na moje jedzenie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Poranny widoczek 06.09.21, 09:43 A spytam Chyba nawet mieszkacie nie za daleko od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:07 w bajkach dla dzieci jest wszystko, mnie sie regularnie wiekszosc sytuacji kojarzy z bajkowymi Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:08 Borze, przypomnialas mi ten twor! Bylo Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:48 Czuje pokrewienstwplo dusz jak widze jego miny Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:55 Najlepsza mine ma na filmiku, ale ja nie wiemmczy uda mi sie wrzucic Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 12:07 Marcel na drugim zdjęciu z miną: „Co oni mi tu znowu serwują??? Bleeee…”. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Poranny widoczek 06.09.21, 13:04 Albo raczej: "na serio chcesz to zjeść?" Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 13:16 Ja mam taka mine czytajac wszystkie dietetyczne watki na ematce. To jest soczysty WTF podszyty pogarda Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:45 Albo: „Karma dla ludzi jest do d…”. Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:21 cieszmy sie tą pogoda w Hol, bo to rzadkośc tego roku Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:23 To fakt! Cieszę się bardzo ale tylko do czwartku, w czwartkową noc już zapowiadają burze i potem ochłodzenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:25 Nie chceee mi sie pracowac, a twoj watek poglebil ten stan Zwierzeta rulez Wklejam wyspiarskie kozly- niezle sie urzadzily I jednego z moich zastepczych kotow- gwiazda godna Marcelcia I napotkanego psa-mema "czesc, zaraz ci sie zsikam z radosci na noge" Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:36 Pieseczek Taki caly w usmiechach Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:45 dzien bez spotkania ze zwierzyna uwazam za slaby Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:50 Kozy wymiatają! Ale pies też cudny. Tylko nie pisz, że masz taki widok z okna! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:54 Nie mam! I te kozly troche ze starym hejtowalismy za jakosc zycia Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranny widoczek 06.09.21, 15:59 Też bym je hejtowała. A gdzie zrobione zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:28 Czy mozna wiecej zdjec aktora pierwszoplanowego, please? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 10:32 Nie można, więcej nie zrobiłam. Nie chciałam zakłócać mu poranka obecnością mojego psa :p Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:04 Ja ostatnio zrobiłam takie zdjęcie, nie retuszowane Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:47 Piękne zdjęcie, jak obraz, takie malarskie… Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Poranny widoczek 06.09.21, 20:33 Dzięki. To Jastarnia, ostatni tydzień sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Poranny widoczek 06.09.21, 20:34 Tak, jak zobaczyłam, że niebo ma kolor taki sam jak łódki to od razu zrobiłam zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 11:52 To jeszcze jeden, jeszcze ciepły 😉 Uff, zdążyłam przed południem 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:21 mashcaron napisała: > A krowy to pies? Są urocze :p Akurat wsi nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 06.09.21, 16:45 Aaaa zapomnialam, ze mam zagadke- co to jest? (znalezione na plazy) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 17:46 To jest szkielet jeżowca, o ile nic nie pokręciłam. Co roku takie znajdujemy na plażach Sardynii. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 06.09.21, 19:56 O dzieki! To jezowiec piaskowy zwany tez morska mysza 😎 Nigdy wczesniej ich nie spotkalam Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:48 Szkielet jeżowca. Zwany też morskim ziemniakiem. Żywe pod ochrona. Z tego co pamiętam otwór gębowy i odbyt mają w jednym miejscu 😉 Mąż wynurkowal 2lata temu szkielet osobnika o dl. 12-14cm Uważaj brodząc w wodzie - żywe jeżowce są... Jezowymi kulkami. Igly są piekielnie ostre i ukłucie się jest nieprzyjemne (łamią się i zostają w stopie) Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:55 Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Apulii jeżowce na trzy miesiące w roku są wyjęte spod ochrony. W lutym, marcu i kwietniu można łowić i jeść ( nigdy nie łowiłam i nigdy nie jadłam) Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Poranny widoczek 07.09.21, 11:00 ja znam te jadalne jezowce, z poludnia- tam rzeczywiscie mozna wdepnac a te piaskowe od znalezionego szkieletu dopiero odkrylam - na zdjeciach wydaja sie mniej grozne od klasycznych, takie uczesane :p dotykalas tego uczesanego? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 17:29 Uwielbiam takie widoki, zresztą cała Holandia mnie wzrusza, zwłaszcza owce. Jak w psiej szkole? U nas ok, były dwa bordery i cavallier. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 06.09.21, 17:37 A bardzo dobrze, był jeden border ( oprócz mojego) i labek i pitbull Wszystkie psy w podobnym wieku, więc wszystkie były przeraźliwie wręcz radosne 😅 I jak to w przedszkolu- chwila na swobodną zabawę, trochę skupienia, znów chwila luzu. Ogólnie bardzo sympatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Poranny widoczek 06.09.21, 17:38 Super, zrób zdjęcia następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 07.09.21, 09:05 Dziś też był, w tym samym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Poranny widoczek 07.09.21, 09:19 mashcaron napisała: > Dziś też był, w tym samym miejscu Tam pewnie jest wejście do nory myszki polnej i kotek czeka na myszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:15 januszekxxl napisał: > Tam pewnie jest wejście do nory myszki polnej i kotek czeka na myszkę. Niby niewinne, ale napisane przez ciebie brzmi jakoś obleśnie 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:21 mashcaron napisała: > Niby niewinne, ale napisane przez ciebie brzmi jakoś obleśnie 🤔 Obleśnie w jakim sensie? obleśny «odrażający, lubieżny, rozpustny» sjp.pwn.pl/szukaj/oble%C5%9Bno%C5%9B%C4%87.html Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:34 mashcaron napisała: > No właśnie w takim. Odebrałaś mój post jako odrażający, lubieżny i rozpustny? To nie moja wina że wszystko kojarzy ci się z jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Poranny widoczek 07.09.21, 10:44 mashcaron napisała: > 🤷 Co przedstawia ta emotka? Odpowiedz Link Zgłoś