13.09.21, 08:18
Na dobry dzień ❤
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Smacznego 13.09.21, 08:25
      Yy... Nie, dzięki. uncertain
      • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 08:28
        Nie zmuszam 😉
    • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 08:47

Wzajemnie big_grin
    • saszanasza Re: Smacznego 13.09.21, 08:48
      Super zazdroszczę. Ja zjadłam naleśnika🙈
    • mashcaron Re: Smacznego 13.09.21, 08:50
      Dla mnie jeszcze na jedzenie za wcześnie, ale tobie życzę smacznego ☺️
    • alexis1121 Re: Smacznego 13.09.21, 09:08
      Piękne widoki tam masz.
      • mashcaron Re: Smacznego 13.09.21, 09:10
        Alexis, kocham cię za te sweterki 😁😘
        • alexis1121 Re: Smacznego 13.09.21, 09:20
          😅❤️
        • majenkir Re: Smacznego 13.09.21, 16:12
          W tym swetrze to ja bym wygladała jak strach na wróble 😅. Za to ta jawline.. 😍
          • mashcaron Re: Smacznego 13.09.21, 16:15
            Ja bym wyglądała jak wariatka-karmicielka gołębi :p
      • joanna266 Re: Smacznego 13.09.21, 09:43
        Gdzie taki cudny sweter można kupić?
        • alexis1121 Re: Smacznego 13.09.21, 09:56
          Chaos by Marta
          • m_incubo Re: Smacznego 13.09.21, 10:01
            Wyprzedany smile
    • migafka357 Re: Smacznego 13.09.21, 09:11
      Wzajemnie. Ale słońce tam u ciebie, zazdro smile
      A co to takiego to w foliowej torebce koło winogron?
      • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 09:22
        Suszone figi
    • kk345 Re: Smacznego 13.09.21, 09:15
      Parówki z Polski przyjechały? big_grin
      • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 09:20
        Parówki akurat nie😉
    • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 09:21
      I z plażowania
      • simply_z Re: Smacznego 13.09.21, 09:25
        jakies dziwne dla mnie..zamiast cieszyc sie wakacjami na luzie i bez neta, to ty wypisujesz na ematce.
        • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 09:46
          A kto powiedział że się nie cieszę...są momenty kiedy siedzę w necie...są kiedy nie siedzę...wypisywanie na ematce nie należy do uciążliwych zajęć 😉
        • m_incubo Re: Smacznego 13.09.21, 09:55
          A to jest jakiś przepis mówiący, jak prawidłowo należy się cieszyć wakacjami i że koniecznie muszą być bez neta?
          Serio, niektóre jesteście naprawdę p.rdolnięte 🤦‍♀️
        • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 10:09
          simply_z napisała:

> jakies dziwne dla mnie..zamiast cieszyc sie wakacjami na luzie i bez neta, to t
          > y wypisujesz na ematce.
          A czytanie ematki czy czegokolwiek innego w trakcie plażowania, nie może być relaksem?
          O rany, dziewczyna cieszy się fajnymi wakacjami, chce się tym podzielić, a dostaje z.jebkę bo albo siedzi na telefonie i pisze do nas, albo że parówka fuj, cebula nie taka.
          Ludzie co z Wami jest nie tak????
          • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 10:21
            karme-lowa napisała:
            > O rany, dziewczyna cieszy się fajnymi wakacjami, chce się tym podzielić, a dost
            > aje z.jebkę bo albo siedzi na telefonie i pisze do nas, albo że parówka fuj, ce
            > bula nie taka.
            > Ludzie co z Wami jest nie tak????

Nikt nie pisał że parówka fuj i cebula nie taka. Ja dziwiłem się połączeniu cebuli z dżemem i winogronami.
            Widzisz zdania, które nie zostały napisane. Co z tobą jest nie tak?
          • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:55
            to nie są zjebki, niech sobie je jak chce, nawet jak Janusz radzi, zagryzając cebulą. To są uwagi moje osobiste. Jka ktoś książkę krytykuje co się tobie podobała, to odbierasz to jako zjebki? Jak koleżanka ci kieckę skrytykuje, to też zjebka? Za bardzo pragniesz w takim razie akceptacji innych osob.
            • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 11:01
              szmytka1 napisała:

> to nie są zjebki, niech sobie je jak chce, nawet jak Janusz radzi, zagryzając c
              > ebulą. To są uwagi moje osobiste. Jka ktoś książkę krytykuje co się tobie podob
              > ała, to odbierasz to jako zjebki? Jak koleżanka ci kieckę skrytykuje, to też zj
              > ebka? Za bardzo pragniesz w takim razie akceptacji innych osob.
              Mnie niezmiernie dziwi, że ktoś próbuje narzucić innym, jedyny słuszny sposób wypoczywania.
              • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:10
                haha a w którym momencie ktoś jej sposob wypoczywania narzuca? Tam gdzie się dziwią, ze ma czas na ematkę?
                • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:24
                  szmytka1 napisała:

> haha a w którym momencie ktoś jej sposob wypoczywania narzuca? Tam gdzie się d
                  > ziwią, ze ma czas na ematkę?
                  Dokładnie tak. Właśnie wyliczanie czasu komuś na wakacjach i komentowanie, że jak to można czytać ematkę (w ogóle net na wakacjach to grzech największy 🤣), to jest tak głupie, że aż śmieszne.
                  • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:26
                    najlepiej nie wchodź na forum jak się aż tak przejmujesz, bardziej nawet niż autorka, której to chyba koło dudy alta i poszła na plazę
                    • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:33
                      szmytka1 napisała:

> najlepiej nie wchodź na forum jak się aż tak przejmujesz, bardziej nawet niż au
                      > torka, której to chyba koło dudy alta i poszła na plazę
                      Ja mam z ciebie niezłą polewkę. Jak i połowa forum.
                      • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:34
                        to swietnie, że działa zasada wzajemności, jak pisałam, wchodzę tu dla rozrywki
                      • simply_z Re: Smacznego 13.09.21, 13:27
                        pewnie sama nie mozesz wytrzymac bez wifitongue_out jak to typowa Grazka na wakacjach
                        • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 13:38
                          No ja lubię mieć wifi, mogę być Grażyną. Nie wiem jaka to typowa Grażyna, ale ja nie narzekam i każdemu życzę, żeby mógł sobie tak pograżynić.
                        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 13:43
                          nie mam nawet smartfona, więc i wifi na wakacjach mi nie potrzebne, ale czasem robię zdjęcia telefonem dziecka i zdarzało mi się nawet na ematkę je wrzucać
                        • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 13:58
                          Pewnie, że nie mogę wytrzymać bez wifi.
                          Toż net jest całym moim życiem. Jestem typową Grażynką cokolwiek to znaczy.
                    • m_incubo Re: Smacznego 13.09.21, 16:05
                      Może ty nie wchodź, to nie będziesz się dziwować, że inni wchodzą 🤷‍♀️
          • simply_z Re: Smacznego 13.09.21, 13:25
            jaka zjebke? ale wolalabym sie dzielic ze znajomymi a nie nudnymi bytami internetowymi.
            powinno sie byc tu i teraz, a potem dziwicie sie, ze wasze bombelki tylko w telefonie siedziec..jak starzy tez tylko klikaja jak popieprzeni.
            • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 13:56
              simply_z napisała:

> jaka zjebke? ale wolalabym sie dzielic ze znajomymi a nie nudnymi bytami intern
              > etowymi.

a dopiero co wisi watek, jak to można spieprzyć sobie stosunki ze znajomymi, zasypując ich swoimi zdjęciami big_grin

> powinno sie byc tu i teraz,

Ooooo... jest gdzieś taki przepis?

> a potem dziwicie sie, ze wasze bombelki tylko w telefonie siedziec..jak starzy tez tylko klikaja jak popieprzeni.

serio, klikają cały czas? no patrz, a beata985 zaginęła po sniadaniu. Może cebula była zatruta ?
              • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 14:04
                iwles napisała:
                a beata985 zaginęła po sniadaniu. Może cebu
                > la była zatruta ?
                >
                >

Może myje zęby i płucze jamę gębową płynami odświeżającymi, żeby się pozbyć śmierdzącego cebulą oddechu?
                • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 14:07
                  januszekxxl napisał:

Sięgnąłeś dna.
                  Mam nadzieję, że jakiegoś bana dostaniesz.
                  • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 14:10
                    karme-lowa napisała:
                    > Sięgnąłeś dna.
                    > Mam nadzieję, że jakiegoś bana dostaniesz.

Jakiego?
                    • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 14:12
                      januszekxxl napisał:

> karme-lowa napisała:
                      > > Sięgnąłeś dna.
                      > > Mam nadzieję, że jakiegoś bana dostaniesz.
                      >
                      > Jakiego?
                      Długiego.
                      • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 14:22
                        karme-lowa napisała:
                        > Długiego.

A za co?
                        Za to że uważam że po zjedzeniu cebuli ma się śmierdzący cebulą oddech?
                        • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 14:41
                          januszekxxl napisał:

> Za to że uważam że po zjedzeniu cebuli ma się śmierdzący cebulą oddech?

a co ma do tego sposób krojenia cebuli ?
                          • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 16:20
                            iwles napisała:
                            > a co ma do tego sposób krojenia cebuli ?
                            >
                            >

Nic. Cebula pokrojona w dowolny sposób, powoduje że oddech jest śmierdzący cebulą.
                            Czegoś jeszcze nie wiesz?
            • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 14:01
              simply_z napisała:

a potem dziwicie sie, ze wasze bombelki tylko w tel
              > efonie siedziec..jak starzy tez tylko klikaja jak popieprzeni.
              A wiesz, że Beata ma dorosłe dzieci?
            • m_incubo Re: Smacznego 13.09.21, 16:06
              simply_z napisała:

.
              > powinno sie byc tu i teraz,

To idź sprawdź, czy cię tam nie ma.
        • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 13:33
          Uwielbiam te momenty, kiedy leżę sobie na leżaku w jednej ręce ematka, w drugiej Kindle, w trzeciej maksymalnie rozwodniony drink, dziecko z chłopem w basenie, albo innym akwenie, a ja sobie trochę klepię na ematce, trochę czytam, trochę popijam. Żyć nie umierać, więc o co Ci właściwie chodzi simply_z??
          • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 14:00
            magdallenac napisała:

> Uwielbiam te momenty, kiedy leżę sobie na leżaku w jednej ręce ematka, w drugie
            > j Kindle, w trzeciej maksymalnie rozwodniony drink, dziecko z chłopem w basenie
            > , albo innym akwenie, a ja sobie trochę klepię na ematce, trochę czytam, trochę
            > popijam. Żyć nie umierać, więc o co Ci właściwie chodzi simply_z??
            Dokładnie tak.
            Jakież to musi być nudne, robić wszystko na akord i tak jak Simple tego chce. Współczuję dzieciom Simple takich wakacji.
          • homohominilupus Re: Smacznego 13.09.21, 15:01
            magdallenac napisała:

> Uwielbiam te momenty, kiedy leżę sobie na leżaku w jednej ręce ematka, w drugie
            > j Kindle,

Jestes mną Magdallenac
        • arthwen Re: Smacznego 13.09.21, 15:16
          A może dla niej cieszenie się wakacjami na luzie nie wymaga braku netu?
          Co za głupie czepialstwo.
      • kkalipso Re: Smacznego 13.09.21, 09:55
        Ale bym wskoczyła popływać....
        • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 10:02
          kkalipso napisała:

> Ale bym wskoczyła popływać....
          >

Już po...😍
    • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 09:40
      Pomidory OK, ale cebula z dżemem i winogronami?
      Dziękuję, nie skorzystam.
      • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 09:48
        Super...zostanie więcej dla mnie 😜...No i wiesz...nie ma obowiązku łączyć dżemu z parową czy cebulą...można wybrać zakres który nam odpowiada
        • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 09:52

Obowiązku nie ma, ale jest przyjemność łączenia.
          Ja tam bym zjadła jedna bułeczkę z parówka i pomidorami, a drugą z dżemem big_grin
          Jaki to dżemik ?
          • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 10:03
            Ten chyba akurat mandarynkowy
    • mayaalex Re: Smacznego 13.09.21, 09:50
      Ale wspaniale! na razie zazdroszcze i juz robie plany na wczesnojesienne wakacje gdy tylko bombelki pokoncza szkoly wink
    • almondsy Re: Smacznego 13.09.21, 10:05
      Cudnie smile
      • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 10:10
        Ale super tam masz! Już się dosiadam do Ciebie i zjemy razem parówę z cebulą.
        A do kawki wyciągaj te figi😊
        • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 10:25
          Ok....czekam
    • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:21
      Nie zjadłabym cebuli tak poharatanej, pieczywo też takie grube kromy i parówa na jednym talerzu, gdzie pomidory puszczą sok i to się unurza. Wygląda to niechlujnie, zupełnie jakby moj mąż to przygotował. Ja lubię pomidorki z cebulą ale ta cebula musi być poszatkowana w drobniutką kosteczkę, że dodaje tylko smaku pomidorom a nie, ze jem ordynarne kawały cebuli, bleee. Ogolnie zjadłabym to co amsz na talerzu, ale inaczej podane. Estetyka jedzenia jest dla mnie bardzo ważna.
      • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 10:24

ja tam wolę, jak cebula jest tak pokrojona, bo nie lubie i nie jadam, więc taką łatwiej ściągnąc z pomidorków wink
        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:30
          taką żre moj mąż, bleeee. Wlaśnie takie mam skojarzenie, że zre a nie je. Uświadomiłam sobie, że surową cebulę to jem własciwie tylko w drobną kosteczkę z pomidorami. Inny sposob na wykorzystanie spożywczo surowej cebuli nie przychodzi mi do głowy.
          • mashcaron Re: Smacznego 13.09.21, 10:32
            Ja jem surową cebulę w różnych kombinacjach, ale faktycznie albo w drobną kostkę albo w cieniutkie jak pergamin piórka.
            • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:34
              na przykład z czym, bo moze mi się przypomni, ze też to jem
              • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:35
                o w śledziu ale takim ze sklepu gotowym i się waham, czy to mozna nazwać jeszcze surową cebulą, bo jest jakoś tam przetworzone
              • mashcaron Re: Smacznego 13.09.21, 10:35
                Np. w sałatce z tuńczykiem, we wrapach z kurczakiem, z twarożkiem.. to tak na szybko :p pewnie by się jeszcze coś znalazło :p
                • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:46
                  o tak, zapomniałam, z rybą ale też drobno, twarozek jadłam tylko w ciążach i to na słodko. Ogólnie musi być cebula na drobno, nie mogą być takie poszarpane jak w szarpaku dla zwierzat kawały. Szarpak to takie narzedzie do rozdrabniania paszy dla zwierzaków.
          • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 10:36
            szmytka1 napisała:
            Uświadomiłam sobie, że surową cebulę to jem własciwie tylko w drobną kosteczkę z pom
            > idorami.

Ja kroję w cieniuteńkie plasterki.
            A pomidorów też nie kroję na kawały, które ledwo do ust można wepchnąć.
      • homohominilupus Re: Smacznego 13.09.21, 10:31
        szmytka1 napisała:

> Nie zjadłabym cebuli tak poharatanej, pieczywo też takie grube kromy i parówa n
        > a jednym talerzu, gdzie pomidory puszczą sok i to się unurza. Wygląda to niechl
        > ujnie, zupełnie jakby moj mąż to przygotował. Ja lubię pomidorki z cebulą ale t
        > a cebula musi być poszatkowana w drobniutką kosteczkę, że dodaje tylko smaku po
        > midorom a nie, ze jem ordynarne kawały cebuli, bleee. Ogolnie zjadłabym to co a
        > msz na talerzu, ale inaczej podane. Estetyka jedzenia jest dla mnie bardzo ważn
        > a.

OJP
        • majenkir Re: Smacznego 13.09.21, 16:19
          Ty się śmiejesz, ale dokładnie to samo by napisały moja mama i babcia. Na rodzinnych imprezach potrafiły komentować “źle” pokrojone pimidory 🥴
          • nenia1 Re: Smacznego 13.09.21, 18:54
            majenkir napisała:

> Ty się śmiejesz, ale dokładnie to samo by napisały moja mama i babcia. Na rodzi
            > nnych imprezach potrafiły komentować “źle” pokrojone pimidory 🥴
            >
            bo to takie stracone pokolenia, które zamiast cieszyć się życiem i towarzystwem skupia się
            na pierdołach, które można skrytykować i zganić. W sumie trudno stwierdzić czemu to służy, psuciu
            innym nastroju, skupieniu na sobie uwagi, poczuciu bycia ważnym/znającym się na wszystkim?
      • beata985 Re: Smacznego 13.09.21, 10:37
        A niech każdy spożywa jak lubi....dla mnie akurat liczy się czas, żeby jak najszybciej iść na plażę...Póki słoneczko opala A nie pali....nie będę się pier...ła w szatkowanie cebuli....A chlebek zapewniam Cię nie zdążył nasiąknąc...A nawet gdyby toż tylko pomidory
        • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 10:39
          beata985 napisała:
          > A niech każdy spożywa jak lubi....dla mnie akurat liczy się czas, żeby jak naj
          > szybciej iść na plażę...Póki słoneczko opala A nie pali....nie będę się pier...
          > ła w szatkowanie cebuli....

To po co w ogóle kroić cebulę na kawały i tracić czas. Można zagryzać bez krojenia.
          • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 10:45
            januszekxxl napisał:

> To po co w ogóle kroić cebulę na kawały i tracić czas. Można zagryzać bez kroje
            > nia.

to po co ograniczać się tylko do cebuli?
            Można tak i pomidora zagryzać i bułkę odgryzać z całości.
            Na upartego, to i torebkę z herbatą można wsadzic w paszczę i zalewać woda bezpośrednio z czajnika.
            • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 10:51
              iwles napisała:
              > to po co ograniczać się tylko do cebuli?
              > Można tak i pomidora zagryzać i bułkę odgryzać z całości.

No można i autorka powinna tak robić jeśli tak strasznie zależy jej na czasie.

> Na upartego, to i torebkę z herbatą można wsadzic w paszczę i zalewać woda bezp
              > ośrednio z czajnika.

Jeśli ktoś potrafi pić wrzątek, to może tak robić.
              • iwles Re: Smacznego 13.09.21, 10:53
                januszekxxl napisał:

>
                > No można i autorka powinna tak robić jeśli tak strasznie zależy jej na czasie.

toteż autorka dostosowała sposób adekwatnie do swojego czasu big_grin
                • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 11:17
                  iwles napisała:
                  > toteż autorka dostosowała sposób adekwatnie do swojego czasu big_grin
                  >
                  >

Miała czas na robienie zdjęć i pisanie na forum a zabrakło na cienkie pokrojenie cebuli?
                  Dla autorki, takie wielkie kawały cebuli, pomidorów plus grube pajdy wrzucone razem z parówką na jeden talerz, to normalna sprawa.
                  Ale dla inych nie jest to normalne.
        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:44
          no ja tak nie zjem, bo mnie to brzydzi. No może nie całkiem brzydzi, ale odbiera apetyt. Kromki muszą być cienkie, ładnie pokrojone a nie takie pajdy, nie upaćkane w niczym. NIe łączę mokrych rzeczy na jednym talerzu z czymś co by mogło namoknąć. Pomidory zdecydowanie drobniej i w osobnej miseczce. To jedzenie to jakby chłop przygotował sobie, co nie zwraca uwagi zuepłnie na to co je. W gościach bym nie wybrzydzała no i drugi wyjątek to prawdziwy głód. Wtedy to jasne, bym się przemogła, ale tak normalnie to nie. Je się również oczami. Jak robię sama, to starannie.
      • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 11:04
        szmytka1 napisała:

> Nie zjadłabym cebuli tak poharatanej, pieczywo też takie grube kromy i parówa n
        > a jednym talerzu, gdzie pomidory puszczą sok i to się unurza. Wygląda to niechl
        > ujnie, zupełnie jakby moj mąż to przygotował. Ja lubię pomidorki z cebulą ale t
        > a cebula musi być poszatkowana w drobniutką kosteczkę, że dodaje tylko smaku po
        > midorom a nie, ze jem ordynarne kawały cebuli, bleee. Ogolnie zjadłabym to co a
        > msz na talerzu, ale inaczej podane. Estetyka jedzenia jest dla mnie bardzo ważn
        > a.
        OJP
        Nie wierzę w ten komentarz 🥴
        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 11:07
          na szczeście nie ma takiego obowiązku, ale zawsze można dowiedzieć się czegoś nowego, że są ludzie, dla których jedzenie to coś więcej niż smak, a liczy się też wygląd, konsystencja itd
          • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 11:15
            szmytka1 napisała:

> na szczeście nie ma takiego obowiązku, ale zawsze można dowiedzieć się czegoś n
            > owego, że są ludzie, dla których jedzenie to coś więcej niż smak, a liczy się t
            > eż wygląd, konsystencja itd
            I czego nowego dowiedzieliśmy się z twojej krytyki?
            • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 11:17
              tego co wyłuszczyłam, a ty zacytowałaś. Już mnie znasz bliżej, mozesz sobie zapisać w kajeciku
              • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 11:48
                szmytka1 napisała:

> tego co wyłuszczyłam, a ty zacytowałaś. Już mnie znasz bliżej, mozesz sobie zap
                > isać w kajeciku
                Aha, więc nadal nie wiem czego nowego się nauczyliśmy z twoich pozbawionych taktu i dobrego wychowania wypowiedzi.
                • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:11
                  ematkę czytasz edukacyjnie? Ja rozrywkowo, patrz ile masz radości, że mozesz odpisywać. CHyba, zez ogromnym cierpieniem to robisz?
                  • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:27
                    szmytka1 napisała:

> ematkę czytasz edukacyjnie? Ja rozrywkowo, patrz ile masz radości, że mozesz od
                    > pisywać. CHyba, zez ogromnym cierpieniem to robisz?
                    A ty czytasz to co napisałaś przed wysłaniem?
                    Bo takie głupoty wypisujesz i totalnie bezsensu, jakbyś od rana pijana chodziła.
                    • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:30
                      nie musisz zatem czytać, jest opcja wygaszenia, a już całkiem nie musisz odpisywać, jak nie widzisz sensu w treści
          • alexis1121 Re: Smacznego 13.09.21, 11:27
            To na pewno, ale ty jesteś zwyczajnie niewychowana.
            • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:11
              ale ładniej umiem cebulę kroić tongue_out
            • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 13:42
              alexis1121 napisał(a):

> To na pewno, ale ty jesteś zwyczajnie niewychowana.

A ja poczułam jakby smrodek zazdrości😄
              • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 13:45
                no pewnie, czysta zazdrość. Jakbyś musiała z rana sprzątnąć rzygi gilusami swojego przedszkolaka, to też byś wolała zjeść w spokoju śniadanie an tarasie. A stąd już tylko krok do zawiści w czystej postaci i konieczność krytyki spożywanego śniadania. Tak z czystej nienawiści, zazdrości i pozostałych samych najgorszych uczuć big_grin Tej ciepłej wody to bardziej zazdroszczę, bo pomidorki też sobie zrobiłam.
                • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 13:54
                  szmytka1 napisała:

> no pewnie, czysta zazdrość. Jakbyś musiała z rana sprzątnąć rzygi gilusami swoj
                  > ego przedszkolaka, to też byś wolała zjeść w spokoju śniadanie an tarasie
                  . A st
                  > ąd już tylko krok do zawiści w czystej postaci i konieczność krytyki spożywaneg
                  > o śniadania. Tak z czystej nienawiści, zazdrości i pozostałych samych najgorszy
                  > ch uczuć big_grin Tej ciepłej wody to bardziej zazdroszczę, bo pomidorki też sobie zr
                  > obiłam.

Że co? Szczególnie nie zrozumiałam tego pogrubionego. Pozostałej części też w sumie nie za bardzo...
                  • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 14:02
                    Ma infekcję nosogardła, taki katar, który nie spływa nosem, tylko gdzieś do dróg oddechowych. Nocą tego się dużo nagromadziło. Rano pojawił się katar a z nim wymioty tymi wydzielinami, czyli gilusami, jak mowi moj przedszkolak. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam jaśniej. Pisz śmiało czego nei zrozumiałaś w dalszej części. Jak trzeba, to rozrysuję nawet jakiś schemat.
                    • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 14:03
                      rano pojawił się kaszel miało być
                      • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 14:11
                        Aaaa, czyli pisanie o gilach i rzygach bombelka tak obrazowo jest ok i takie to w temacie wątku.
                        A tobie przeszkadza grubo pokrojona cebula😂😂.
                        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 14:14
                          jak ktoś pyta, to się dowie big_grin big_grin Jak nie chciał czytać, mógł nie pytać. Mnie pisanie nie przeszkadza, a zawsze chętnie pomogę w zrozumieniu zawiłości historyjki o gilusach
                          • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 14:22
                            NIkt Cię nie pytał, ale rozumiem już dlaczego ten jad Ci się wysączył. Jedni popijają drinki nad morzem, inni czyszczą gile. Life.
                            • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 14:32
                              Ze co? Zakończone znakiem zapytania i wytłuszczenie niezrozumiałego tekstu, to nie było pytanie? Ups, to nie zrozumiałam. Tak świadomość, ze inni siedzą na urlopie nad wodą jest wprost straszna, 365 dni w roku i zawsze ktoś ma urlop.
                              • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 14:52
                                Eee niezupełnie. Ja powiedziałam coś o zazdrości, na co ulało Ci się jakimś niezrozumiałym bełkotem, co mnie trochę zaskoczyło, bo jak to tak? U takiej estetki taka niedbałość o język i formę wypowiedzi?
                                • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 15:08
                                  Doprawdy nie wiem co uważasz za bełkot. Taka estetka jak ja wie, ze wszystko jest zrozumiałe. Zaufaj mi na słowo, to z twoją interpretacją tekstu pisanego coś nie tak.
                                  • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 15:26
                                    No dobrze jeszcze raz spróbuję, perły przed wieprze co prawda, ale może tym razem się uda.
                                    Cytuję: no pewnie, czysta zazdrość. Jakbyś musiała z rana sprzątnąć rzygi gilusami swojego przedszkolaka, to też byś wolała zjeść w spokoju śniadanie an tarasie. A stąd już tylko krok do zawiści w czystej postaci i konieczność krytyki spożywanego śniadania. Tak z czystej nienawiści, zazdrości i pozostałych samych najgorszych uczuć big_grin Tej ciepłej wody to bardziej zazdroszczę, bo pomidorki też sobie zrobiłam.

Próbowałaś pójść w sarkazm i autoironię, ale brakuje Ci finezji i lekkości pióra, plus piszesz niechlujnie, więc nie wyszło.
                                    • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 15:32
                                      mozesz poprawić, koniecznie żeby było finezyjnie, schludnie i jak sobie tam jeszcze zażyczysz, nie roszczę praw autorskich
                                      • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 15:37
                                        aha, magdaleno, kilka lat żyłam z mego pióra, choć ciężkie, to było dochodowe big_grin big_grin Zawsze mi się takie ciekawostki do dopisania przypominają po czasie i muszę dopisywać kolejny post
                                        • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 15:43
                                          szmytka1 napisała:

> aha, magdaleno, kilka lat żyłam z mego pióra,

Czytając Cię, śmiem wątpić. Albo dobrze się kamuflujesz.
                                          • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 15:43
                                            a wątp sobie na zdrowie, mnie to nie robi różnicy
                                  • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 15:38
                                    szmytka1 napisała:

> Doprawdy nie wiem co uważasz za bełkot. Taka estetka jak ja wie, ze wszystko je
                                    > st zrozumiałe. Zaufaj mi na słowo, to z twoją interpretacją tekstu pisanego coś
                                    > nie tak.
                                    No nie. Twój tekst był kompletnie od czapy i do tego niezrozumiały.
                                    Już nie wspomnę, że niesmaczny😄.
                                    • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 15:41
                                      tak naprawdę to czekałam aż ty skomentujesz i co napiszesz big_grin
                                      • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 15:44
                                        szmytka1 napisała:

> tak naprawdę to czekałam aż ty skomentujesz i co napiszesz big_grin
                                        O widzisz. I się doczekałaś. Marzenia się czasem spełniają.
          • m_incubo Re: Smacznego 13.09.21, 16:20
            Ojp. Ale kogo to obchodzi, co się dla ciebie liczy, jak szatkujesz cebulę i jak cebulę żre twój stary? Dla ciebie Beata ten talerz szykowała? Załóż se swój wątek i tam wydziwiaj.
        • elinborg Re: Smacznego 13.09.21, 12:49
          Prawda? Szczęka mi opadła.
          • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:50
            jak wystarczająco nisko opadła, to się nieduża cebula w całości zmieści...
          • januszekxxl Re: Smacznego 13.09.21, 12:54
            elinborg napisała:
            > Prawda? Szczęka mi opadła.

Ciesz się że ci nie wypadła na podłogę.
      • nenia1 Re: Smacznego 13.09.21, 11:34
        Cebula w Chorwacji jest znacznie łagodniejsza w smaku, niż nasza Polska, więc spokojnie można ją grubiej pokroić, żeby mieć intensywniejszy smak.
        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:12
          napisałam, ze nie tylko smak się liczy, mnie się tak nie podoba, ale oczywiscie każdy kroi jak sobie chce
      • trudneslowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:37
        Klasyczny trzask dupy 😂
      • gaskama Re: Smacznego 13.09.21, 12:59
        Uwielbiamy cebulę. Moje dziecko jak było małe, to białą słodka cebulę jadło jak jabłko.
        A tu jedzenie jest estetyczne. Grubo pokrojona bagietka jest piękna. 😉
      • grey_delphinum Re: Smacznego 13.09.21, 14:46
        Szmytka, czy Ciebie pogięło???

• szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 15:08
          jeszcze nie, ale zeszłego tygodnia bolał mnie kręgosłup, może pognie tongue_out
      • chococaffe Re: Smacznego 13.09.21, 18:32
        w sumie, szmytka dobrze, że potrafisz kroić cebulę. Zawsze to coś.
        • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 19:13
          zawsze jakis fach, krojniczego cebuli big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Smacznego 14.09.21, 12:31
            Szmytka cebulak.
      • kk345 Re: Smacznego 13.09.21, 19:45
        Jak widzę warzywa pokrojone w kosteczkę (poza sałatką ziemniaczaną) to wiem, że mam do czynienia z totalnym nudziarzem kulinarnym. Niech żyją warzywa w dużych kawałkach!
    • kura17 Re: Smacznego 13.09.21, 10:53
      o matko, nie wierze w niektore posty w tym watku ...

Beata, ja uwielbiam grube pajdy chleba, pomidory krojone w cwiartki i plastry cebuli!
      parowki tez lubie (ale wiecznie musze na kalorie uwazac).
      wszystko bym zjadla ze smakiem z Twojego zdjecia, ale dzem nie na chlebie (nie lubie), tylko lyzeczka na deser smile

baw sie dobrze i jedz tak, jak lubisz!
      • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 10:57
        jedz tak, jak lubisz!

a czy ktoś jej broni? Nawet podpowiedzi dostała, że może zagryzać bez krojenia big_grin To już swego krytycznego zdania nie można napisać, na temat chleba, pomidora i cebuli, to to będzie zniewaga prawie i chęć popsucia wakcji big_grin
        • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 11:06
          szmytka1 napisała:

> jedz tak, jak lubisz!
          >
          >
          > a czy ktoś jej broni? Nawet podpowiedzi dostała, że może zagryzać bez krojenia
          > big_grin To już swego krytycznego zdania nie można napisać, na temat chleba, pomidor
          > a i cebuli, to to będzie zniewaga prawie i chęć popsucia wakcji big_grin
          Nie, to jest poprostu głupi, niepotrzebny komentarz.
          Mogłaś w ogóle się nie odzywać.
          Żałosne jest to komentowanie grubości chleba i cebuli.
          • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 11:08
            uzasadnij
            • nenia1 Re: Smacznego 13.09.21, 11:44
              Czego nie rozumiesz? Napisałaś swój komentarze w sposób niemiły, używając pejoratywnych określeń typu "żreć" czy "ordynarne kawały cebuli", choć sama brzmisz jakbyś miała nerwicę natręctw. Trochę plastyczności w życiu nie zaszkodzi.
              Po drugie, tobie się to pewnie wydaje niezwykle frapujące, ale sądzę, że większość ludzi ma gdzieś jak kroisz swoją cebulę. Stąd zgadzam się z poprzedniczką, że twój komentarz był głupi i niepotrzebny.
              • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:13
                zreć to chyba było o moim mężu? A kawały cebuli są ordynarne, jak dla wielkiego chłopa, do nachapania się, bleee
                • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:30
                  szmytka1 napisała:

> zreć to chyba było o moim mężu? A kawały cebuli są ordynarne, jak dla wielkiego
                  > chłopa, do nachapania się, bleee
                  Czyli twój mąż jest ordynarny?
                  To się dobraliście. Żrący ordynarnie facet i baba z nerwicą natręctw.
                  • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:35
                    ty się ze swoim gorzej dobrałaś? Szkoda.
                    • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:43
                      szmytka1 napisała:

> ty się ze swoim gorzej dobrałaś? Szkoda.
                      A czy to ja piszę o swoim mężu czy ty😂?
                      Oj coś ci się narracja rozjeżdża 😂
                      • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:49
                        niby gdzie? Ty wyrażasz opinię, że ja się dobrze ze swoim dobrałam, ja nie zaprzeczam i z troską zapytuję jak ty się dobrałaś, oraz wyrażam ubolowanie, jeśli gorzej. Masz jakiś problem z rozumieniem dyskusji? Znaki interpunkcyjne sprawiają ci kłopot, czy może coś innego?
                        • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 12:54
                          szmytka1 napisała:

> niby gdzie? Ty wyrażasz opinię, że ja się dobrze ze swoim dobrałam, ja nie zapr
                          > zeczam i z troską zapytuję jak ty się dobrałaś, oraz wyrażam ubolowanie, jeśli
                          > gorzej. Masz jakiś problem z rozumieniem dyskusji? Znaki interpunkcyjne sprawia
                          > ją ci kłopot, czy może coś innego?
                          Ty się lepiej chłopem zajmij. Jego pouczaj bo przecież jest taki ordynarny😄.
                          Idź kobieto, naucz go krojenia cebuli i pomidorów. Żeby więcej twojego poczucia estetyki nie obrażał.
                          Musi być ci smutno tak samej posiłki spożywać 🙄.
                          • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 12:59
                            nie ma go, wyjechał służbowo. Wróci pod koniec miesiąca. Często jest nieobecny, więc chyba jestem przyzwyczajona do samotnych posiłków i nie napawają mnie smutkiem. Co więcej przeważnie każdy je co innego i o innej porze. Po kilkunastu latach małżeństwa straciłam nadzieję, że nauczę go krojenia cebuli wg moich preferencji. Zostanie już taki ordynarny do śmierci zapewne. No ale że ja jadam cebuli mało, więc sama sobie kroję tak, jak pasuje mnie. On sobie kroi tak jak on lubi. Kanapki też każdy robi samodzielnie, więc nie muszę tych kromek upaćkanych byle jak zjadać.
            • karme-lowa Re: Smacznego 13.09.21, 11:50
              szmytka1 napisała:

> uzasadnij
              Już bardziej uzasadnić się nie da😄.
        • kura17 Re: Smacznego 13.09.21, 11:28
          > To już swego krytycznego zdania nie można napisać

"we are masters of our silence and slaves to our words" (podobno Z. Freud)
          • magdallenac Re: Smacznego 13.09.21, 13:48
            Weź jej z tego zagranicznego lepiej przetłumacz kura.
            • szmytka1 Re: Smacznego 13.09.21, 14:04
              translatora mi jeszcze nie zabrali tongue_out
            • kura17 Re: Smacznego 13.09.21, 14:35
              > Weź jej z tego zagranicznego lepiej przetłumacz kura.

ale ze jak, Zygmunta tlumaczyc??
              jam niegodna ...
    • pampelune Re: Smacznego