Dodaj do ulubionych

Kontakty z kuzynami

22.09.21, 06:24
Siostra cioteczna, brat cioteczny. Jaki rodzaj kontaktów macie z nimi? Zażyły serdeczny czy raczej jak że znajomymi?
Obserwuj wątek
    • savignonblanc Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 06:49
      Ze strony mamy - jesteśmy jak rodzeństwo.
      Ze strony taty - nie mam kontaktu od 10 lat.
      • gryzelda71 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 08:18
        O to tak jak u mnie.
    • szmytka1 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 06:52
      ze strony matki serdeczny, ze strony ojca jak ze znajomymi
      • dominika9933 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 06:58
        Ze strony Mamy mam jedną kuzynkę i jesteśmy jak siostry. Od Ojca też jedna i zero kontaktu.
    • jehanette Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 07:03
      Nie mam takich kuzynów uncertain
    • triismegistos Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 07:32
      Yyy żaden. Spotykamy się raz na kilka lat z okazji okrągłych urodzin babć, czy rodzinnych pogrzebów.
    • daniela34 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 07:48
      Jak ze znajomymi. W dzieciństwie był blizszy.
    • fifiriffi Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 07:51
      Z jedną kuzynka mam kontakty baaardzo zażyłe. Wiemy o sobie wszystko.
      Mamy bardzo dobry kontakt.
      Ogolnie ze strony każdego z rodziców raczej kontakty mam bardzo regularne. A mam ich sporo tego kuzynostwa.
      Z dwoma kuzynami mam baaardzo dobry kontakt. Odwiedzamy się itp.
    • zuzanna_a Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 08:11
      Ze wszystkimi zażyly, jak z rodzenstwem. A meza kuzynostwo to juz w ogole jak brat z siostrą, przyjaznimy sie, nasze dzieci tez.
    • aqua48 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 08:15
      Jak ze znajomymi lub przyjaciółmi czyli serdeczny, albo sporadyczny albo..żaden. Bez znaczenia czy ze strony Mamy czy Taty. Z jedną kuzynką po latach odnowiłyśmy kontakt i telefonujemy do siebie, z innymi odnowiłam po latach niewidzenia się, a potem się ponownie popsuł, bo to dziwni ludzie. Jeden kuzyn zniknął z pola widzenia i nikt z rodziny nie wie co z nim, prawdopodobnie wyemigrował. Przez parę lat organizowałyśmy spotkania z kuzynkami przy kawce i czymś dobrym, potem kilka moich fajnych kuzynek poumierało, reszta wyjechała lub po prostu zestarzała się i nie mają już siły na takie kontakty...Mam 60 lat i jestem najmłodsza z nich..
      Ja mam/miałam wiele kuzynów i kuzynek, mąż ma tylko dwójkę. I nimi staram się utrzymywać bliski kontakt po pierwsze ze względu na męża, a poza tym po prostu ich lubię.
    • princy-mincy Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 08:19
      Z jedną kuzynką mam bardzo bliski kontakt, jest dla mnie jak druga siostra. Mam jeszcze w miarę regularny kontakt z kuzynostwem ze strony mamy. Nie utrzymuję za to żadnych kontaktów ze strony ojca.
    • heca7 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:05
      Nie mam żadnych kontaktów z kuzynami z obu stron. Tak wyszło, że jestem z nich najmłodsza. Niektórzy dawno nie żyją (tyle wiem). Na ulicy bym nikogo nie poznała. Ostatni raz widziałam kuzynkę ze 4 lata temu na pogrzebie brata matki.
    • aagnes Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:13
      Niestety nie mamy kontaktów z wiekszoscia kuzynów, to "zasługa" pokolenia naszych dziadków i czesciowo rodziców ( sprawy majątkowe, durnowate testamenty itd,. jakies sporadyczne spotkania owszem byly, ale nie mamy nic wspolnego ze sobą, sa to obce osoby, zaluje bardzo, bo to ciekawe osoby, rozsiane po całej kuli ziemskiej.
    • novembre Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:21
      Jedna siostra cioteczna jest moją serdeczną przyjaciółką i chrzestną mojej córki. Pozostałe kuzynostwo widuję na pogrzebach, jeśli w ogóle.
    • jowita771 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:33
      Z kuzynami ze strony mamy nie mam żadnego kontaktu, ze strony taty kontakt jest, w tym z jedną kuzynką bardzo bliski, często się spotykamy, wyjeżdżamy razem, nasze dzieci się przyjaźnią.
    • alpepe Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:35
      Praktycznie zero.
    • nenia1 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:41
      Z niektórymi bardzo bliskie, z innymi spotykamy się od czasu od czasu, z jednym kuzynem współpracuję zawodowo, z innymi nie mam wcale kontaktu. Nie mam kontaktu z tymi sporo starszymi ode mnie, no może obecnie to nie jest jakoś bardzo sporo, ale w dzieciństwie jak ja miała 9 lat a kuzyn 18 to było kosmos. Nie wytworzyły się więzi więc i jakoś kontaktów nie utrzymujemy, zwłaszcza, że dodatkowo dzielą nas odległości. Mam dość sporo kuzynostwa, bo rodzice mieli rodzeństwo, mama miała 4 braci i siostrę, tata 2 braci. Tylko jeden brat mamy nie miał dzieci, reszta od 1 do 5, więc ogólnie spora gromadka smile
    • feniks_z_popiolu Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:43
      Mam z jedną kuzynką ze strony mamy kontakt jak z dobrą znajomą. Zresztą kontakt sporadyczny.
      Jestem najmłodszą "kuzynką" zarówno ze strony mamy jak i taty więc śluby rodzinne już były, teraz głównie pogrzeby sad
    • mja-15 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 09:59
      Sporadyczne kontakty - czyli głównie wesela i pogrzeby.
    • kaszub-ska Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 10:34
      Praktycznie w ogóle nie mam kontaktu. Gdy żyli rodzice to wiedziałam od nich a oni od swojego rodzeństwa czyli rodziców mojego kuzynostwa, co u nich słychać. Nie jeżdżę do cioć i wujków odkąd wyprowadziłam się od rodziców, a więc i do kuzynostwa. Przy czym ja mam same sporo starsze kuzynostwo i nawet w dzieciństwie nie spędzałam z nimi czasu. Moi rodzice mieszkali kawałek drogi od rodzeństwa i kontakty osobiste były tylko raz dwa na rok odwiedziny na trzy cztery godz, ew śluby.
    • kaki11 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 10:43
      Różnie.
      Z niektórymi mam bardzo sporadyczny (dosłownie na rodzinnych uroczystościach, czasem raz na 2-3 lata) z innymi bliższy ale nie bardzo bliski- taki trochę koleżeński, serdeczny bardziej niż przyjacielski.
    • koronka2012 Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 10:55
      Jak ze znajomymi czyli z grubsza żaden. Moja córka większości z nich na oczy nie widziała.
      Lubię ze 3 rodziny kuzynostwa, reszta jest mi dość obojętna. I tak wszyscy są zalatani i skupieni na własnych rodzinach.
    • furiatka_wariatka Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 11:25
      Obecnie to żaden, ewentualnie z okazji ślubów czy pogrzebów w rodzinie. W dzieciństwie ten kontakt był, ale wynikał z faktu, że rodzice się często spotykali lub z wyjazdów wakacyjnych do ciotki.
    • stephanie.plum Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 11:35
      przeczytałam: "kontakty z kurtyzanami", i ze smakiem kliknęłam w wątek.

idę po kawę...
    • stephanie.plum Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 11:36
      a kuzyna mam jednego tylko, kontakty bardzo serdeczne, choć nieczęste.
    • adriana.la.cerva Re: Kontakty z kuzynami 22.09.21, 12:16
      Ja mam sporą rodzinę, kuzynostwo liczy sobie około 40 sztuk. Z większością kontakty mam super. Moje 3 kuzynki są mi bliższe jak siostry. Kuzynostwo to chyba najważniejszy element w całym układzie rodzinnym jak dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka