28.09.21, 15:24
Po 13 latach pada mi zmywarka B..h. Jedyne co mogę jej zarzucić, to że kosze zaczęły rdzewieć po ok. 10 latach.
Możecie mi doradzić czy trzymać się tej marki czy może inne są równie dobre? Zależy mi na tym, żeby była długowieczna i bezawaryjna. Może któraś z Was ma porównanie i może coś polecić?
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Zmywarka 28.09.21, 15:32
      Fachman od zmywarek, ktiry ostatnio naprawiał naszą, też rekomendował t~ markę. Moja mama ma właśnie zmywarkę B., rzeczywiście bezawaryjną od lat, ale z kolei ja nienawidzę układać w niej naczyń, bo ma zupełnie nieprzemyślane wnętrze.
      • szorstkawelna Re: Zmywarka 28.09.21, 16:21
        A Twoja, ta która potrzebowała fachmana, jest jakiej marki, jeśli można spytać?
        Układ w B mi odpowiada, tzn. nie znam innego i nie mam porównania, nie licząc pracowej zmywarki.
        • grey_delphinum Re: Zmywarka 28.09.21, 19:34
          Moja to E...lux. Po 9 latach padł katalizator, ale po naprawie śmiga dalej (tfu, tfu).

Szuflada na sztućce to zuo wink
          • grey_delphinum Re: Zmywarka 28.09.21, 19:35
            Tzn. moja ma koszyk, ale koleżanki maja szuflady i przeklinają je na wszystkie strony świata.
    • molik28 Re: Zmywarka 28.09.21, 16:07
      Też mam B.
      • aniani7 Re: Zmywarka 28.09.21, 16:40
        Ja tez i jest niezawodna, przede wszystkim wszystko domywa.
    • allijja Re: Zmywarka 28.09.21, 16:21
      od zawsze wiadomo, ze zmywarki kupuje sie simensa a telewizory panasonica. Innych rzeczy nie pamietam bo nad tym czuwa mąż.Chociaż telefony dla mnie to pierwszy jest samsung. A sprzęt kuchenny to braun.
      Zmywarke siemensa zmienilismy też po +/- 13 latach działania (głównie zaszkodziła jej polska twarda woda). Na następna siemensa. Działa nadal choc juz po gwarancji.
      • alina460 Re: Zmywarka 28.09.21, 18:27
        Bzdura. Zmywarki i sprzęt kuchenny Bosch, a sprzęt audio i tv, Sony.

A pralka to dla ematki jedynie Miele. Dla biednych pozostałe ;-P
        • chatgris01 Re: Zmywarka 28.09.21, 19:11
          Miele się skiepściło. Nafaszerowanie elektroniką źle im wpłynęło na trwałość sprzętu.
          • taje Re: Zmywarka 28.09.21, 19:42
            Dokładnie, też odradzam
      • szorstkawelna Re: Zmywarka 28.09.21, 19:59
        Matryce do tv produkuje tylko L. więc wszystkie pozostałe marki kupują matryce od nich. Ja się przerzuciłam z S..y na L. i uważam, że L jest szybszy wygodniejszy w obsłudze.
        • mamdomek Re: Zmywarka 28.09.21, 20:26
          Tylko OLED produkuje prawie wyłącznie LG. A reszta nie, bo LG robi najlepsze więc nie warto się wysilać. Ale ma OLED świat matryc się nie kończy...
          Jeśli chodzi o SONY, to jest to obecnie firma ważna jedynie na rynku matryc światłoczułych.
          Cały konsumencki rynek elektroniki jest obecnie pozamiatyny przez LG-Philips i przede wszystkim Samsunga. SONY i Panasonic mogą im obecnie wycieraczki wytrzepywać. Gdyby nie przemysł filmoww w którym mają bardzo duże udziały, być może luż jednej i drugiej firmy by nie było.
          Panasonic (Matsuhita Electric) to zawsze był produkt przeciętny a ich wizerunkowy polski sukces był raczej wyjątkiem a nie regułą.
          Jeśli chodzi o AGD, to nie ma większej różnicy jaka firma. Komponenty sa tych samych producentów w większości. Za to relatywna cena ma znaczenie, bo w tanich modelach stosuje się generalnie tańsze części i gorsze materiały.
    • mallard Re: Zmywarka 28.09.21, 17:02
      Jesteśmy wierni marce E.....x. pierwsza, aczkolwiek nie myła rewelacyjnie, to była nie do zdarcia. Zostawiliśmy ją w sprzedanym mieszkaniu. Teraz mamy taką jednopoziomową nablatową, ale schowaliśmy ją do szafki i ona w tej szafce myje rewelacyjnie.
      • magia Re: Zmywarka 28.09.21, 18:16
        tez mam te marke. Zmywarka ma 9 lat, bezawaryjna.
        Wstawiana codziennie, a w weekendy nawet 2x dziennie.
        Jesli bede kupować kiedys kolejna to tej samej firmy bo tylkovtu mi układ prętów odpowiada. Mam w pracy Siemensa, u mamy Amice i obie sa jakieś nieustawne.
    • szmytka1 Re: Zmywarka 28.09.21, 17:05
      pierwszy bosch wytrwał 9 lat bezawaryjnie, dobrze mył i solidny dosyć był, a więc kupiłam kolejnego. Mam tę nową 2-3 lata. No i porażka, blachy jakieś cienkie, wygniające się, układ koszy to bani jakieś trapezowe rogi, co uniemozliwia ergonomiczne wykorzystanie przestrzni, kosz na sztućce również niedopasowany. od początku nie domywa mi, a ostani miesiąc dosłownie jakimś szlamem brudzi naczynia. Maż cuda wyprawia, myje, czyści co się da, węża sprawdza, odplywy, filtry i nic nie pomaga. Jak szlamiła, tak szlami. Doszłam do wniosku, że po 2 latach użytkownaia zaczeła skaracać programy i w tym problem, na krotkich niedomyte, jakby nie wyplukane a na długich nie wysuszone, kończy program, ale nie suszy i wszystko mokre w środku. jak wysiądzie na amen, to mocno przemyślę czy kupić kolejnego boscha czy wyprobować inną markę.
      • szorstkawelna Re: Zmywarka 28.09.21, 17:44
        Jaki masz model?
        • szmytka1 Re: Zmywarka 28.09.21, 17:55
          zaczyna się jakiś nr na klapie tak: SPS25C....
          type sd4p1b
          Made in Germany a taki bubel
    • lauren6 Re: Zmywarka 28.09.21, 17:30
      W tym roku wymieniałam zmywarkę na b..h, bo stara padła. Póki co jestem zadowolona. Podoba mi się osobna szuflada na sztućce, dużo wygodniejsza od kosza. Domywa wszystko, układ w zmywarce jest ok.
      • mojave Re: Zmywarka 28.09.21, 17:39
        Mi tez 3 miesiące temu padł b…h, po 15 latach intensywnej i bezawaryjnej eksploatacji i bez wahania wymieniłam na taką samą markę. Na razie jestem zadowolona. A siemens którego ktoś wyżej polecał to ta sama firma tylko z wyższej półki.
        • allijja Re: Zmywarka 28.09.21, 18:40
          nie wiem czy "ta sama". Skoro "z wyższej półki" to jednak nie ta sama.
          Ja kupiłam pralke AEG bo niby połączył się elektroluxem z "wyższej półki". Wyjatkowy szajs jest. Kiepsko pierze, wielgachne dziury w bebnie niszczą ubrania (wciagaja i dziurawią), kiepsko płucze mimo ustawienia x2 (białe smugi po plynie)
          Jednym słowem "prawie" to nie "to samo".
          • lauren6 Re: Zmywarka 28.09.21, 19:29
            Miałam pralkę E... i był to mój najgorszy sprzęt AGD ever. Strasznie awaryjny szajs.
    • engine8 Re: Zmywarka 28.09.21, 18:12
      Miele.
    • loginwieczniezajety Re: Zmywarka 28.09.21, 18:17
      Niemiecki B czy S padł po nastu latach, nie wiem czy był do uratowania, bo trafiłam na cwaniaków i wyrzuciłam.
      W kolejnym B czy S, najtańszym, padła po paru latach pompa połączona z grzałką, podobno częsta usterka, naprawa ok. 500 zł, chodzi dalej.
    • czarna_kita Re: Zmywarka 28.09.21, 23:59
      Bosza nie miałam ale akurat jestem po wymianie zmywarki więc się wypowiem 😄
      Moja Łirpula umarła po intensywnych 11 latach. Szukając nowej obejrzałam multum filmików, testów i obejrzałam każdą w każdym sklepie elektro.
      I wybrałam Amike bo miała wszystko to co chciałam żeby miała zmywarka. Nie patrzalam na firmę tylko na jej funkcjonalność. Myślałam że będę musiała przeznaczyć ze 3 koła na moje widzimisię a zapłaciłam połowę tego.
      Mam ją już pół roku i póki co jestem zachwycona.
      Myślę że warto sprawdzić co u konkurencji mają, bo może się okazać że zaoferują ci wiecej.
    • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.09.21, 00:09
      Miele

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka