Dodaj do ulubionych

kandyzowany imbir

29.09.21, 01:07
Parę miesięcy temu dostałam w prezencie kandyzowany imbir. W takich kawałkach wielkości kostki cukru, mniej więcej, tylko nieregularne.
Co można z tego zrobić? Zjeść w tej postaci nie mogę, odrzuca mnie jakoś.
I czy to ma jakąś datę ważnosci czy jak na oko wygląda dobrze to bezpieczne? Opakowanie wyrzuciłam, trzymam ten imbir w słoiku.
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:12
      Dlaczego Cie odrzuca? Me? Love it! Ale ja w ogole lubie ginger w kazdych okolicznosciach smile Nie bardzo wiem, co mozesz z tym zrobic - to sie je jak cukierki. Niektorzy wrecz wierza, ze to pomaga na bole gardla i jeszcze cos tam. Ja jadam z lakomstwa big_grin Cheers.
      • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:53
        Zapach. Jakoś mi nie pasuje.
        Podobno pomaga na mdłości, nie wiem czy taki kandyzowany też.
        Ale by się przydało teraz.
    • mysiulek08 Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:17
      Do herbaty z miodem, mozesz pokroic drobniej i dodawac do keksu, pierniczkow

To ma dluga date przydatnosci, tez nie lubie, raz dalam sie namowic w sklepie i dlugooo zuzywalam
    • jasnoklarowna Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:18
      Jak robiłam sorbet z mrożonych arbuzów to dodawałam zmiksowane 2-3 kostki.
      Możesz dać do grzańca, możesz do herbaty korzennej.

Fajnie w cieście się sprawdzi, jeśli ktoś jak ja nie lubi rodzynek.
      Genialnie komponuje się z limonką i gorzką czekoladą.
      • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:54
        A z tą limonką i czekoladą to tak zagryzać razem? Czy coś się z tego robi?
        • jasnoklarowna Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 11:14
          Do czekoladowego ciasta dodaj, pychotka. Słodycz i pikantnosc imbiru, goryczka czekolady, kwaskowosc limonki, ja jadłam z małymi cząstkami limonki która wcześniej była też lekko kandyzowana w syropie.
          • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 19:00
            Będę próbować, dzięki!
            • jasnoklarowna Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 19:05
              Albo babeczki, najprostsze muffinki z dużą ilością kakao, imbiru i limonki.
    • asia.sthm Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:19
      Wrzuc do herbaty.
      Ja juz nie umiem pic herbaty bez imbiru. Uzaleznia, dodaje zdrowia i urody.
      • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:54
        Ale właśnie ten kandyzowany? Duży kawałek?
        • mysiulek08 Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 01:59
          Ten kandyzowany, ja troche kroilam
    • primula.alpicola Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 06:46
      Może kupowałyśmy w tym samym sklepie, bo ja też kiedyś dostałamsmile
      Dorzucałam kilka kostek do czarnej herbaty, dawało ciekawy smak.
      • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 19:01
        Nie pamietam nazwy, musiałabym w mailach pogrzebać, coś ze zdrową żywnością to było.
    • purchawka2020 Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 08:05
      Możesz mi dać, jem jako cukierki.
    • forsythia Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 08:21
      Kiedy bylam w ciazy, kandyzowany imbir okazal sie jedynym z wyprobowanych przeze mnie srodkow, ktory dzialal (troche) przeciw mdlosciom. Bralam kawalek do ust jak gume do zucia za kazdym razem, jak jechalam samochodem lub autobusem - zeby nie zwymiotowac w tym czasie.
      • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 19:02
        O tej właściwości słyszałam i dlatego mi się ten imbir przypomniał, bo choć w ciąży nie jestem to mdłości mam.
    • passiflora78 Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 08:29
      Ja dodaję taki imbir do "zimowych" herbatek + cytryna, miód, plasterek pomarańczy, suszoną pigwę albo pigwę z nalewki smile.
      • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 19:03
        O, i to brzmi smacznie. Wypróbuję.
        Ematka to jednak wszystko wie.
    • bei Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 08:29
      Zostaw do pierniczków, zblenduj przed dodaniem do ciasta
    • saszanasza Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 08:30
      Ja zawsze zżeram ten imbir z opakowania. Jest dobry na chorobę lokomocyjną którą niestety mam. Teoretycznie można go dodać do jakiś deserów.
    • mikams75 Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 09:54
      zapros gosci, mozesz mnie wink spokojnie wyjedza jak cukierki do herbatki.
      • bi_scotti Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 13:59
        mikams75 napisała:

> zapros gosci, mozesz mnie wink spokojnie wyjedza jak cukierki do herbatki.

Tez bym przyszla wink Moze byc nawet bez herbatki - I'm cheap date wink Cheers.
        • panna.nasturcja Re: kandyzowany imbir 29.09.21, 19:05
          No jak przyjedziecie z tych Waszych zagranic to stawiam. Z herbatką lub bez, wedle życzenia.
          Dla Bo mogę coś zamówić z baru mlecznego żeby nie było po domowemu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka