Dodaj do ulubionych

Mogę już nie pracować

29.09.21, 22:25
Założyłam kiedyś taki cel, że do 45 roku życia będę mieć takie środki, aby nie pracować do końca życia. Niestety udało się dopiero w 50 roku życia. Zakładam, że jeszcze będę żyć 40 lat (wątpię) to środki które mam, starczą mi do końca życia, nie liczę emerytury, która i tak pewnie będzie skromna. Kalkulacja nie uwzględnia inflacji i innych zmiennych, ale zakładam, że nieruchomości będą zmieniać swoją wartość co najmniej razem z inflacją. No chyba, że będzie nieruchomościowy i populacyjny krach, wtedy dupa, trzeba jednak zakasać rękawy.

Taka świadomość daje pewną ulgę, aczkolwiek jest to z przymrużeniem oka, bo i tak będę pracować, nie wyobrażam sobie nic nie robić. W moim wieku zdaję sobie sprawę, że nic nie jest tak ważne jak zdrowie i rodzina, pieniądze dają jedynie komfort i luz.
Obserwuj wątek
    • hannah_weaver Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:32
      Gratuluję, dobrze jest mieć taki komfort.
    • magdallenac Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:37
      Gratulacje! I obyś żyła conajmniej kolejne 50 lat😊
      • taje Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:46
        No co Ty, życzysz autorce życia w niedostatku? wink
        • magdallenac Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:52
          No coś Ty? Skoro nadal pracuje, to spokojnie jej styknie na te ostatnie 10 lat.
          • georgia.guidestones Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 08:41
            magdallenac napisała:

> No coś Ty? Skoro nadal pracuje, to spokojnie jej styknie na te ostatnie 10 lat.
            >
            Zakladasz, ze do 80-90tki bedzie pracowac full time?
        • stasi1 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 17:15
          Przecież emeryturę będzie miała nawet jak wszystkie nieruchomości sprzeda
      • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:48
        i tak musi zakladac smile
    • ginger.ale Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:44
      Dobrze jest mieć taki komfort, a że dzięki temu mniej stresu, to i dłużej pożyjesz. wink
      • jowita771 Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 23:24
        ginger.ale napisała:

> Dobrze jest mieć taki komfort, a że dzięki temu mniej stresu, to i dłużej pożyj
        > esz. wink
        >

Teraz się zestresuje, że jej braknie i pożyje krócej przezv ten stres.
    • asia-loi Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:45
      Super. Zazdroszczę. 😜
    • taje Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 22:47
      Ja też gratuluję. Fajnie nie musieć nic robić - wtedy można robić to, co się chce.
    • annaboleyn Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 23:27
      Dobra robota smile To musi być fajne uczucie smile
    • mysiulek08 Re: Mogę już nie pracować 29.09.21, 23:35
      My tez do tego dochodzimy, jeszcze jeden dwa projekty i idziemy w rentierstwo
      To jest dobre uczucie,.no nie?
      • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:47
        Rentierstwo to przeciez ciagle praca? Moze nie codzinnie 8 godzin ale ...
        • januszekxxl Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:50
          engine8 napisał(a):
          > Rentierstwo to przeciez ciagle praca?

Nie.
          rentier «osoba utrzymująca się z dochodów uzyskiwanych z oprocentowania powierzonego komuś kapitału lub z odsetek od papierów wartościowych»
          sjp.pwn.pl/szukaj/rentier.html
          • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:56
            ok... Mea culpa. Automatycznie skojrzylem ze to zycie z wynajmu nieruchomosci smile
            • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 01:00
              No i nawet kapitalu nalezy pilnwac i nim jakos zarzdzac albo komus za to placic.. Inaczej nic z ttego nie bedzie..
              Ja akurat place ale systematycznie dogladam i widze ze czlowiek ktory sie tym zajmuje praktycznie codziennie robi jakies tranzakcje.. a wiec musi byc na biezacow z sytacjao polityczno i biznesowa.
    • januszekxxl Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:07
      barbibarbi napisała:
      i tak będę pracować, nie wyobrażam sobie nic nie robić.

Jak to nic nie robić. Przecież jeśli nie musi się pracować, to można robić co się chce.
      • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:43
        Interesujace.. poniewaz nascie lat temu robilem podbne kalkulacje.

Tzn wyliczylas z jakims tam prawdopodobienstwem ze mozesz przstac pracowac i zyc do 100- ki na takim samym poziomie ? Tzn miec podobny komfort zycia a wiec wydatki i koszty sie nie tylko zbalansuja ale zostanie "poduszka"?

Ale ja robilem zalozenia ze nie tylko jesli wszytko pojdzie dobrze ale nawet jak wiekoszsc pojdzie zle to moge "obnizyc loty" znaczy sie wydatki ale ciagle chcialbym byc w sytuacji co najmnije w miare komfortowej.

Tzn jak zakladalem i zakladam ze

- Inflacja bedzie i dochdy jej nie pokryja.
        - koszty i wydatki na zdrowie na pewno wzrosna - moga wzrosnac nawet na tyle ze potrzeba bedzie stal opieka.
        - Wydatki wrosna i to wszytkie i nie tylko z powodu inflacji ale z powodu np Covida i zwiaznych z tym kosztow oraz zmian spolecznych a wiec ceny zycia beda wyzsze i podatki wyzsze - i to nie o 4% a mze i 10% rocznie.
        - no chyba ze masz kilka nieruchomosci ktore mozesz sprzedwac czy wynajmowac aby z ich warotsci korzystac. Majac jeden dom czy jedno mieszkanie to raczje trudno - gdzies trzeb mieszkac.
        No i ceny nieruchomosci czasami ida w gore , czasami dol i te wymagaja tez kosztow..

• engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:44
          ooop - zle sie podpielo smile
        • kasiamat00 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 18:48
          Przeciez typy od FIRE przeliczyly to milion razy, szczegolnie dla USA. Ogolnie konsensus jest przy 25x roczne wydatki, osobiscie (przy wczesnej emeryturze, czyli przed 50-tka) bezpiecznie bym sie czula przy 30-35x roczne wydatki.
          • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 21:27
            Zgoda. Tyle nalezy miec min oszczednosci plus emrytura plus dom i zero kredytow
            I te 30-35x oszczednosci jak zarobia 5% min (pokryja inflacje ) to kasy zabraknac nie powinno.
    • princesswhitewolf Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:11
      >wtedy dupa, trzeba jednak zakasać rękawy.

Wtedy nie bedzie tez pracy.
    • odnawialna Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:12
      Rozumiem, że kasa z wynajmu nieruchomości? Bo rentierem w dzisiejszych czasach raczej trudno być.
      • mysiulek08 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:17
        u nas? nie, nie nieruchomsci, nie znamy tego rynku lokalnie zbyt dobrze
      • engine8 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:46
        Zycie z wynajmu jest OK ale to nie jest pozbawine ryzyka i bardzo zalezy gdzie poniewaz to sie moze zmienic jedna ustawa i przestac by cplacalna impreza.
    • igge Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:25
      🙂gratuluję
    • bi_scotti Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 00:38
      Jakos sobie musisz z tym poradzic. I'm serious. Pora na nastepne marzenia. Good luck. Cheers.
    • primula.alpicola Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 06:15
      Gratuluję i zazdroszczę.
    • savignonblanc Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 08:04
      Super!
    • madame_edith Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 08:08
      Gratulacje szczere, musi to być wspaniale uwalniające uczucie, dla mnie niestety nieosiągalne, będzie dobrze jak kredyty pospłacam.
    • fitfood1664 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 08:14
      ech... gdyby to było moje największe marzenie, to już bym je spełniła
      niestety nie jest nawet w pierwszej dziesiątce, jakby tak policzyć, btw lubię zarabiać pieniądze
      • karme-lowa Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 08:24
        Gratuluję!
    • extereso Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 09:08
      Super podziwiam najbardziej wytrwałość w dążeniu do celu ! 💐
    • alpepe Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 09:45
      Gratulację, sama mam podobny cel.
      • barbibarbi Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 09:53
        Dziękuję dziewczyny za te gratulacje smile
        Na finansowym polu nie jest źle jak na razie, ale zdrowie mnie niepokoi.
        • snakelilith Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 13:27
          Nie myśl za dużo o przyszłości. Po 50 tce trzeba żyć tu i teraz. Więc jak możesz, to korzystaj z tego co masz. Zdrowie to czasem bardzo skomplikowana sprawa. Znam ludzi wiecznie schorowanych, którzy właśnie dobijają 90 tki i znałam takich, co byli zdrowi jak ryba i szlag ich trafił w ciągu kilku miesięcy zanim skończyli 60tkę. .
    • mama-ola Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 10:40
      To ja drugi biegun - pewnie będę pracować nie tylko do 60-tki, ale i parę lat dłużej. Oby zdrowie pozwoliło.
      Chciałabym tak jak Ty. To znaczy i tak nadal bym pracowała, ale miałabym komfort psychiczny, że na koncie sobie leżą pieniądze, które w razie czego mi pomogą.
    • kosmos_pierzasty Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 12:36
      Ale fajnie! smile
    • snakelilith Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 13:23
      Gratulacje. Ja jestem dopiero na drodze do tego stanu, na razie do wygodnego życia wystarczy mi 10-20 godzin pracy w tygodniu. Ale to może nawet lepiej. Człowiek czuje się jakoś potrzebny i mniej rozmemłany. Choć tak kompletnie nic nie robić, też byłoby fajne. Jednak wygrana na loterii byłaby mi milsza od nieruchomości, bo to jednak cągle jakiś kłopot, dlatego gram cały czas w totolotka. big_grin
      • ponis1990 Re: Mogę już nie pracować 30.09.21, 21:01
        Zazdroszczę, też bym chciała robić na pół etatu, starczyłoby mi
    • bywalec.hoteli Re: Mogę już nie pracować 04.10.21, 22:33
      brawo! to teraz czas na dobroczynność? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka