zuzanna_a
13.10.21, 14:18
jest jakieś poruszenie w internetach w związku z tą grą
o. np. tu:
parenting.pl/squid-game-sukces-netflixa-za-ktory-zaplaca-najmlodsi-odbiorcy-to-wirtualna-rzeczywistosc-w-ktorej-mozemy-sie-zabijac-i-na-koncu-dostajemy-za-to-nagrode#
widzicie to u siebie?
zrobiłam risercz bo mam dzieci w różnym wieku - 12-nastolatek nie ogląda, ale mówi że koledzy oglądają, natomiast wie, że sa tam gwałty, samobójstwa, morderstwa i krew chlasta na lewo i prawo i z oczywistych względów ma świadomość, że nie ma opcji by oglądał.
9-latek mówi, że gada o tym cała klasa ( i to mnie przeraziło, bo ponoć dzieciaki oglądają)
a najgorsze że przedszkolakowi tez się obiło o uszy, kolega mówił mu że widział ( mój ogląda psi patrol no ale ok) - ponoc grupa żywotnie zainteresowana - co ze wzlgędu na wiek przeraża tym bardziej, ze którekolwiek z dzieci miało z tym styczność ( już wolałam jak w kółko śpiewał Ekipę )
skąd taki fenomen? jakim cudem dzieciaki oglądają seriale 16+ i gdzie? i jakim cudem tak małe dzieci?
nie pierwsza i nie ostatnia produkcja dla dorosłych, na netfliksie roi się od treści niewłaściwych dla dzieci - ale temu służy profilowanie i netflix KIDS.
Jeśli dorosły nie ma pinu a dziecko wbije na normalny - widzimy przecież na podglądzie w pierwszej linii "oglądaj dalej" - więc widać że dzieciak wbił - i co i dokąd oglądał.
jak można to przeoczyć?
myślicie że to media pompują temat, dzieci między sobą rozgadują i mamy taki efekt śnieżnej kuli - czy faktycznie coś jest na rzeczy i rzesze bardzo małych dzieci z nudów ogląda brutalne filmy dla dorosłych? czy to nieco napompowany problem?