kaska_800 Re: squid game - dzieci 17.10.21, 19:14 13 latek ogląda, 18-latek ma wywalone. To, że nawet dzieciaki oglądają bardziej dorosłe produkcje nie jest niczym dziwnym i nowym Przedszkolakom i wczesnopodstawówkowiczom rodzice tego celowo na bank nie puszczają, ale bądźmy szczerzy: dzieciaki głupie nie są, wiedza co i gdzie. I jest jeszcze wpływ grupy rówieśników. I starsze dzieciaki Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: squid game - dzieci 17.10.21, 19:41 Obejrzałam, a raczej zmęczyłam i jak dla mnie serial jest nudny, przegadany i nieangażujący, a co najgorsze chyba w tego typu produkcjach totalnie przewidywalny. Czy jakoś specjalnie brutalny? Dla mnie niekoniecznie, spodziewałam się czegoś dużo mocniejszego. Z punktu widzenia dziecka to chyba najbardziej przerażający są ci beznamiętni ludzie w maskach. Zwłaszcza lider może się przyśnić. I oczywiście dla dzieci serial się nie nadaje i też nie do nich jest kierowany. Ale też podejrzewam, że przeciętne dziecko zanudziło by się w pierwszym, maks drugim odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: squid game - dzieci 17.10.21, 20:45 Również zmęczyłam. Przyznam się - na podglądzie, sprzątając, wychodząc do kuchni. To było takie durne i takie nudne, że jak czytam te (sponsorowane??) artykuły, jaki ten serial jest odkrywczy i że nigdy, no nigdy czegoś takiego nie było, to.. ykhm. No serio? Nigdy? Nigdy może nie oglądaliśmy tego w wersji koreańskiej. Przecież całe hollywood temat gier i teleturniejów i śmierci grzało, ile się dało. Pewnie nie w takich kolorkach i jednak (dla mnie) ze strawniejszym aktorstwem, nawet w przypadku Arnolda Schwarzenegera. Tzn. Arnold był dla mnie chyba strawniejszy niż ten główny bohater w Squid. W ogóle miałam wrażenie, że ten serial został obmyślony przez tęgie głowy, które promuję kulturę koreańską za granicą. Te wszystkie k-dramy, k-zespoły itp., to nic nie jest oddolnego, żadne wartości artystyczne, żadne wizje reżyserskie, żadne granie w garażu czy kręcenie wiedźmy w lesie. To jest produkt, on ma spełniać a, b i c. Nawet ten seks został tam wsadzony po to, żeby wpasować się w oczekiwania zachodu. I dlatego to było nudne dla widza dorosłego, za to jako zakazany owoc - niesamowicie popularne wśród dzieci. A te wszystkie zachwyty... No cóż. Jakoś widzę tam tylko żywą gotóweczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: squid game - dzieci 18.10.21, 00:35 Muszę się przyznać, że ja to jestem raczej mało wymagającym widzem i wiele rzeczy byłabym w stanie wybaczyć. Fatalne aktorstwo - trudno widocznie tak ma być, klisze filmowe - ciężko wymyślić coś nowego, prawie wszystko gdzieś już kiedyś było, błędy logiczne - w końcu to kino rozrywkowe nie rozprawka naukowa. Ale ludzie ta przewidywalność jest nieznośna. Żadna scena dramatyczna nie wybrzmiała jak należy, bo i tak wiemy kto wygra i co będzie dalej. Ani jeden plot twist nie sprawił zaskoczenia. No nuda panie jak w polskim filmie 😐 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: squid game - dzieci 18.10.21, 21:17 To jedno, bo dobilam do polowy i mecze sie strasznie, dodatkowo strasznie irytuje mnie ten jezyk, oni niemal kazda ostatnia sylabe przeciagaja jeszcze na 3 sekundy Typu Hanjo maja gana jooooooo ooooooo oooooooo I to „ooooo” lawiruje w tych tonach jakby Mozart probował nawalony cos skomponować. Nie da sie tego sluchac. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: squid game - dzieci 18.10.21, 22:47 Do tego języka trzeba się przyzwyczaić To nie jest najgorsze, tutaj na szczęście mało jedli. Za każdym razem kiedy widzę jedzącego Koreańczyka zastanawiam się czy w poprzednim wcieleniu nie był chomikiem. Cały naród chomików, głodnych chomików W życiu nie widziałam kogoś wpychającego na raz tyle jedzenia do ust i w takim tempie. Jednocześnie przy tym cały czas gadają z otwartymi ustami. Po obejrzeniu ponad 100 k-dram koreańskich, chińskich, tajskich i japońskich Squid Game nie wydaje się niczym szokująco nowatorskim. Może ewentualnie zaskoczyć kogoś kto nic koreańskiego wcześniej nie oglądał. Sposób bycia, stosunki międzyludzkie, zwyczaje, sposób zwracania się do siebie, traktowanie innych słabszych, starszych itd jak w każdej innej k-dramie. Ogólnie pomysł nie najgorszy, obejrzałam z zainteresowaniem ale chyba z większymi wypiekami siedziałam na choćby Tell Me What You Saw albo ciężkim The Lies Within. Squid Game nie jest przy tym szczególnie krwawy, widziałam gorsze. Zakończenie przewrotne, co było do przewidzenia. Bo Koreańczycy takie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: squid game - dzieci 19.10.21, 06:53 ja to lubię w azjatyckich filmach śmiechy chichy wszystko wg sztancy na koniec wszyscy umierają. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: squid game - dzieci 19.10.21, 07:46 Ogladalam kiedys z mezem japoński film, dobry, ciekawy, a maz siedzial i twierdzil ze bohater jakis dziwny, zaburzony, ze w ogole absurdalne zachowania, ze nie skumal końcówki. Jak zaczelam drazyć to okazalo sie, ze dwie postacie przez caly film i jedną z kilku scen bral za glownego bohatera 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: squid game - dzieci 19.10.21, 09:14 😁 dla Azjatów my tez w większości wyglądamy tak samo. Ja nie mogłam się nadziwić, ze mój eks potrafił rozróżnić Chinkę od Japonki i Koreanki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: squid game - dzieci 19.10.21, 16:52 Po tylu dramach jakie obejrzałam odróżniam bez problemu Chinkę od Koreanki, Japonki a nawet od Tajwanki. Ale początkowo szczególnie mężczyźni mi się zlewali w jedno bo mieli podobne fryzury. Kobiety choć różniły się włosami Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: squid game - dzieci 19.10.21, 09:25 To nie są te słynne tony czy podtony,w sensie ten sam dzwiek wymawia się z innym akcentem i ma inne znaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: squid game - dzieci 19.10.21, 17:32 No na pewno. Tyle ze ja dostaje przy tym nerwicy 🤣 malo ktory jezyk jest tam irytujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: squid game - dzieci 19.10.21, 16:43 u nas dzisiaj szkoła az nam pismo uświadamiające przysłała. Zostaliśmy pouczeni co jest dla dzieci a co nie. Tiko tok instagram Snapchat Facebook Twitter GTA Mortal Combat Call od duty Fornite Squid Game, różnorakie horrory, animacje dla dorosłych (Family Guy, South Park etc) anime (Atak na Tytan Tokyo ghoul) nie są dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
poligamia Re: squid game - dzieci 25.10.21, 11:28 oglądnełam ten serial, żeby wiedzieć o co ten szał Film wg. mnie kiepski, duzo krwi...więc dobry marketing i dzieciom podobają się te pseudo zabawy w wykonaniu dorosłych. Jak się syn dowiedział że przebrnełam ...rozpoczęło sie 100 pytań do...bo musiał się dowiedziec paru rzeczy tik tok nie dał odp. na te pytania...i jakby mu przeszło - te zachwyty, kiedy juz sie dowiedzial co bylo i jak . Odpowiedz Link Zgłoś