Dodaj do ulubionych

Hit Czarnka

19.10.21, 10:33
2, 3 moze wiecej godzin w ciagu tygodnia zajec…
To ma byc zamiast historii, czy rownolegle? 🤦‍♀️

wydarzenia.interia.pl/kraj/news-przemyslaw-czarnek-nowy-przedmiot-w-szkolach-ponadpodstawowy,nId,5591313
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:35
      I, jak indoktrynacja.
    • pyza-wedrowniczka Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:38
      A nie lepiej dopracować program WOSu? Przecież to się spokojnie mieści w zakresie tego przedmiotu.

A podział na historię świata i Polski mógł chyba wymyślić tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o historii. Przecież to się ściśle łączy ze sobą na każdym kroku... Potem dzieci nie będą w stanie zrozumieć Konfederacji Warszawskiej, bo o Lutrze jeszcze nie mieli na innej lekcji itp.
    • szafireczek Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:38
      Szkoda, że nie 2 nurty przykładowo matemtyki: algebra i geometria - bardziej by się przydało, jak się chce w przyszłości zarobić na przysłowiowy chleb.
      • kira02 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:53
        Albo dwa nurty matematyki: tradycyjna i kreatywna (na przykładzie różnych wyliczeń naszego rządu), ortografia tez dwojaką: konwencjonalna i nowa (posłanka Pawłowicz ja np. namiętnie praktykuje, choć w szkole miała jak najbardziej tradycyjna ortografię). Da się? Wszystko się da!
    • jdylag75 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:39
      Kaczyzm-czarnkizm, jak wiadomo takie lekcje przyczynią się do rozwoju polskiej nauki i innowacyjności, a w konsekwencji wywindują polskie szkoły wyższe do pierwszej 10-tki światowych uczelni (z zaszczytnej 5 setki). Warto poświęcić dzieci.
    • aqua48 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:39
      Eee.. a KTO ma mu niby tej teraźniejszości uczyć?
      • mia_mia Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:41
        Specjaliści z WOT oddelegowani do pracy z młodzieżą, ludzie pana B i inni, specjalistów nie zabraknie.
      • szafireczek Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:42
        Katecheci???
        • kira02 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:59
          W pierwszej kolejności to teraźniejszości szanownych posłów i członków rządu trzeba by nauczyć. Bo są tak jakby granatem oderwani od tej teraźniejszości. 😬
    • mia_mia Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:40
      I jak tu nie ewakuować dzieci z kraju, kiedy inni będą uczyć się programowania, nowoczesnych technologii, polskie dzieci będą zgłębiać życiorys JP2 i nauczania Jarosława.
      • koronka2012 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:46
        mia_mia napisał(a):

> I jak tu nie ewakuować dzieci z kraju, kiedy inni będą uczyć się programowania,
        > nowoczesnych technologii, polskie dzieci będą zgłębiać życiorys JP2 i nauczani
        > a Jarosława.

O tym samym pomyslalam…A niektórych to dziwi, że ludzie niewidzą przyszłości w tym kraju
    • borsuczyca.klusek Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:41
      A gdzie nauka przyszłości ja się pytam 🙄
      • ruscello Re: Hit Czarnka 19.10.21, 15:08
        Dokładnie. Inni uczniowie idą do przodu, a polscy tylko w przeszłość. Marne szanse na globalnym rynku pracowników.
        • alicia033 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 17:17
          ruscello napisała:

> Marne szanse na globalnym rynku pracowników.

przecież właśnie o to chodzi.
    • morekac Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:44
      Obok, dodatkowo.
      • gama2003 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 11:00
        A na normalnej historii co będzie ?

Normalnej chyba 2 lekcje w tygodniu, tej nowej ze 3. Do tego etyka religijna zamiast religii, ze 2.
        Fizykę i matmę się utnie, nikt a zwłaszcza prezes tego nie rozumie i nigdy nie umiał, widać że zbędne.
        Języki na korkach po kolacji. Chemia i biologia to na nic nikomu, dołozyć polskiego. Coś o lekturach sławiących nasz kraj.
        A! Geografię w sumie trzeba przedyskutować, są nawigacje, trafi się wszędzie a reszta to po co komu i na co.

Bardzo doceniam, że mojego potomstwa to szaleństwo już nie obejmie. Wnuki ( marzę ) w lepszych czasach w szkoły popadną. Oby.
    • aniani7 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:46
      A moze nauka o partii, jak to dawniej bywalo?
    • molik28 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 10:52
      I jeszcze ta nazwa. Oni naprawdę mają nas za debili. Zero szacunku dla obywatela. Jak owinie się gów...no w złotko to nadal będzie to tylko gów...no. wrrrrr......
      • szafireczek Re: Hit Czarnka 19.10.21, 11:18
        Tu martwić się nie trzeba, młodzież zdolna - dużo fajnych memów powstaniesmile
        Poza tym, tak się spieszyli, ze nie zdążyli załadować piarowo - wystarczy na początku tego akronimu dopisać "S" i pójdzie...
    • lauren6 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 11:30
      On wie, że ematki szkolą dzieci do życia za granicą i próbuje temu zapobiec jeszcze bardziej przeciążając dzieciaki nauką niepotrzebnego przedmiotu.

Wincyj martyrologii, młodzi z pewnością będą chcieli tu zostać xd
    • feniks_z_popiolu Re: Hit Czarnka 19.10.21, 11:32
      Znowu jakiś projekt napisany "na kolanie"? Świetlana przyszłość czeka następne pokolenia, będą konkurencyjni na światowym rynku pracy jak cholera sad
    • gdanskamarylka Re: Hit Czarnka 19.10.21, 11:34
      Alternatywna wersja historii będzie grana. Rodzice, już kupujcie książki, które przedstawiają fakty, a nie ideologiczne brednie pisiorów. To wszystko trzeba będzie prostować w domu i uczyć, jak było, a nie jak chcą to widzieć te %$%%.

Komuno, wróć!
      • molik28 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:25
        Jeżeli będzie podręcznik do tego gniota to ja na pewno nie kupię. Mam nadzieję że poprowadzi to obecna nauczycielka historii. Jest ok więc liczę, że uda się z nią dogadać. A jak nie to mierna i 60% obecności wystarczy. Ta mierna to będzie jak czerwony pasek - powód fo dumy.
    • triismegistos Re: Hit Czarnka 19.10.21, 11:42
      W sumie to ten kmiot robi mi dobrze. Ilekroć przyjdzie mi do głowy, ze się starzeję pomyślę, ze mogłabym zamiast tego być młoda i chodzić do szkoły.
      • molik28 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:39
        😀 gorzej. Mogłabyś być jego żoną.
        • ichi51e Re: Hit Czarnka 19.10.21, 15:17
          albo dzieckiem...
        • extereso Re: Hit Czarnka 19.10.21, 20:55
          😁 ale z przydziału ?
    • bib24 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 12:19
      czy on już kompletnie oczadział? jeszcze więcej lekcji jeszcze więcej historii, jeszcze wiecej pamięciówki?
    • manala Re: Hit Czarnka 19.10.21, 12:20
      Ciekawe jak on to w planach upchną. Dzieciaki będą siedzieć w szkole do 18-19. Teraz już bywa, że od 8 do 16, 17 siedzą. O indoktrynacji i potrzebie tego nowego przedmiotu już nie wspomnę...
      • leosia-wspaniala Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:57
        Wytnie się fizykę i chemię, zamiana wody w wino wystarczy.
    • alpepe Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:35
      Co za bęcwał.
    • brubba Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:40
      Gdyby to spakietowali z możliwością zdawanie na maturze historii zamiast matematyki (tak, jak bywało przed laty i co było sensowne) - jestem za!
      • molik28 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:49
        Nie zamiast tylko oprócz. I koniecznie obowiązkowo.
      • triss_merigold6 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:52
        No i gdzie byś poszła z tą zdaną historią, tylko na kilkanaście kierunków humanistycznych przy obecnym systemie rekrutacji na studia.
        • brubba Re: Hit Czarnka 19.10.21, 17:03
          Zawsze wolę, gdy jest wybór. Wolę, żeby była możliwość niezdawania matmy i rekrutowania się na humanistyczny kierunek, niż żeby jej nie było. Nie wiadomo, co się może w życiu przydać. Więcej opcji - lepiej.
          • brubba Re: Hit Czarnka 19.10.21, 17:04
            O, dodam jeszcze, że gdyby PiS zagrał tą kartą, to zyskałby wielu wyborców, głównie wśród młodych.
    • hanusinamama Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:51
      Nie wiem ale licealisci na pewno tego łakną jak kania dzdzu. Szczególnei ci któzy sie wybierają na polibude czy medycyne smile
      • triss_merigold6 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 13:54
        Liczę, że ów pomysł mojego starszego już nie dotknie, a z młodszą będziemy kombinować, może ITS, może jakiś autorski profil.uncertain
    • ruscello Re: Hit Czarnka 19.10.21, 15:13
      Świetnie, wkrótce pod względem edukacji nie będziemy nawet państwem rozwijającym się, a cofającym 🤮
    • ichi51e Re: Hit Czarnka 19.10.21, 15:16
      tez mnie zastanawia czy po prostu historii zmieni nazwę, dodadzą nowy przedmiot czy to będą jakieś ekstra kolka...?
      • triss_merigold6 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 15:24
        Cokolwiek to będzie, i tak strata czasu.
        • ichi51e Re: Hit Czarnka 19.10.21, 15:36
          mam nadzieje ze to tylko takie pitu pitu minister pomyślał ze to by było fajnie i tak się z nami swoimi myślami podzielił...
      • morekac Re: Hit Czarnka 19.10.21, 18:56
        To będzie nowy przedmiot. Z obowiązkowa etyką bedzie to 4-5 godzin w tygodniu więcej. Do tych 35 w liceach i 40h w technikach.
        • la_mujer75 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 21:06
          W II klasie liceum jest 38 godzin lekcyjnych.
          • morekac Re: Hit Czarnka 19.10.21, 21:16
            To jeszcze lepiej.
    • arthwen Re: Hit Czarnka 19.10.21, 18:13
      Czy naprawdę w tym ministerstwie pracują tacy debile, że wydaje im się, że jeśli nazwą przedmiot HiT, to dzieciaki się zasugerują? Przecież to jest tak żenujące, że nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.
      • lanola.x Re: Hit Czarnka 19.10.21, 20:21
        Tak. Zupełnie oderwanie od rzeczywistości szkolnej. Mogli dodać więcej zajęć z psychologiem, bo młodzież po pandemii ma masę problemów.
    • la_mujer75 Re: Hit Czarnka 19.10.21, 21:10
      Od kiedy to goofno maja wprowadzić???
      Jak można uczyć historii Polski w oderwaniu od historii powszechnej???

P.S. Młodszy ostatnio pisał rozprawkę : "Czy warto umrzeć za ojczyznę?
      Napisał, że absolutnie nie warto. Dostał 3. Przyznaję, że jeszcze jej nie czytałam, więc nie wiem, czy tak beznadziejnie napisał, czy pani ma jednak skrzywienie. Nowy nauczyciel, więc nie mam pojęcia.
      • morekac Re: Hit Czarnka 19.10.21, 21:15
        Jak to rzekł generał Patton:
        "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją"
    • tanebo001 Re: Hit Czarnka 31.10.21, 09:59
      oko.press/czarnek-fachowi-i-prawi-przeswietlamy-autorow-nowego-przedmiotu-o-historii-co-za-postaci/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka