tanebo001 30.10.21, 22:59 Inwestorzy finansowi przekształcają mieszkania w żetony do gry w spekulacyjną ruletkę A w Polsce cisza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trampki_w_kwiatki Re: Europejczycy mają dość 30.10.21, 23:30 Rzucasz ten temat na ematce, gdzie co druga ma trzy mieszkania na wynajem i daczę na Mazurach? Nie zrozumiejo. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 01:47 No ciekawe, a gdzieś się udało powstrzymać takie zjawiska i mieszkania są tam tanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 07:56 Nie wiem. Wiem natomiast że takich drobnych kamieniczników jak ty to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 08:13 wiem - ale autorzy przytaczają szereg przykładow jak to poszło nie tak: UK, Niemcy, Irlandia. A gdzie się udało wdrożyć „mieszkanie prawem nie towarem”. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 08:21 A czy przed pierwszym reaktorem komuś udało się rozszczepić atom? Poza Oklo oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 09:19 Tak, udało się we Wiedniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 09:40 Z tego, co pisała Chicarica, chyba udało się też w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 13:18 W Szwecji w tej chwili ceny mieszkań idą w górę. Ale faktycznie nie wolno posiadać więcej niż 1 mieszkania, tzn. w teorii wolno, a w praktyce się to nie uda. Wolno natomiast założyć firmę, wybudować budynki i wynajmować innym. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 09:56 caponata75 napisała: > Tak, udało się we Wiedniu. Jakieś szczegóły? W Wiedniu każdego stać na duże mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 13:23 To bajki. Owszem, bajecznie tanie komunalki w świetnych lokalizacjach istnieją w Wiedniu, z tym, że są po prostu ... dziedziczone i przekazywane swoim. Nie jest tak, że przyjedziesz, złożysz podanie i dostaniesz. O tym się jednak pisze bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 13:25 wartowiedziec.pl/serwis-glowny/felietony/22208-przykad-z-wiednia-dobra-praktyka-samorzdowa Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 09:42 Druga kwestia to pytanie skąd są pieniądze. Mowa oczywiście nie o ematce która kupuje kawalerkę by ją wynająć studentom. Oglądałem kiedyś dokument o Camorrze - dziennikarz poszedł tropem pieniędzy. Pokazał jak Camorra zarabia. Potem pokazali jak ciężarówka z workami pełnymi pieniędzy jedzie do... Hiszpanii. Gdzie za kasę kupują całe miasta. Nie wielkie oczywiście. Podczas kryzysu w 2009 pokazywano puste miasta w Hiszpanii. A raczej osiedla postawione w pustym terenie. I rodzi się pytanie: kto to budował i za czyją kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Europejczycy mają dość 31.10.21, 09:06 Bo w Polsce przez lata wciskano kit jak to źle, że "tylko w Polsce" kupuje się mieszkania na własność, nie to co mobilnym zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś